Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

Πατάτες γεμιστές



Υλικά:
5 μεγάλες πατάτες, βρασμένες
100 γρ. φιλέτο καπνιστής γαλοπούλας, ή κοτόπουλο ψητό ψιλοκομμένο
1 πιπεριά  πράσινη ψιλοκομμένη
50 γρ. φέτα
100 γρ. κασέρι
2 κουταλιές βούτυρο ή κρέμα γάλακτος
Μαιδανό
Αλάτι  πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβουμε τις πατάτες στα 2 και τις αδειάζουμε με ένα κουτάλι σαν βαρκούλες
Πατάμε τις πατάτες, και ανακατεύουμε με το βούτυρο, τη φέτα, τη γαλόπουλα, την πιπεριά, το μαιδανό και το αλατοπίπερο. Γεμίζουμε τις πατάτες και πασπαλίζουμε το κασέρι. Ψήνουμε 25 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Ψαρονέφρι γεμιστό με μανιτάρια


Υλικά:
1 κιλό φιλέτο
4 μανιτάρια πορτομπέλο
1 ξερό κρεμμύδι
Λάδι ή βούτυρο
50 γρ. κασέρι τριμμένο
½ κγλ κόκκινο πιπέρι
Λίγο αλεύρι

Εκτέλεση:

Ανοίγουμε το φιλέτο, το χαράζουμε λίγο, και το χτυπάμε για να ανοίξει αρκετά. Το αλατοπιπερώνουμε.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι: μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τα μανιτάρια με το κρεμμύδι αφου τα έχουμε αλέσει στο μούλτι, τα σωτάρουμε 2 με 3 λεπτά.
Γεμίζουμε το φιλέτο με το μείγμα, ρίχνουμε λίγο κοκκινο πιπερι και το κασέρι, και το κλείνουμε με οδοντογλυφίδες.
Το αλευρώνουμε και το ροδίζουμε σε ένα τηγάνι με λίγο βούτυρο.
Το μεταφέρουμε σε ένα πυρέξ και το ψήνουμε 25 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Μπορούμε να βάλουμε  μανιτάρια γύρω γύρω με λίγο λάδι και μπαλσάμικο ή πατάτες αφου τις βράσουμε λίγο.

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

Ντολμαδάκια γιαλαντζί


Υλικά:
60 αμπελόφυλλα
2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
½ ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι δυόσμο
½ ματσάκι μαιδανό
2 λεμόνια το χυμό
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα  ¾  του λαδιού  ρίχνουμε το ρύζι το σοτάρουμε να λαδωθεί καλά βάζουμε τα μυρωδικά ,το λεμόνι ,αλάτι  και πιπέρι, και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό το σκεπάζουμε  και ετοιμάζουμε τα φύλλα
Αν έχουμε φρέσκα τα πλένουμε και τα ζεματάμε για3 λεπτά τα βουτάμε σε κρύο νερό  και τα στραγγίζουμε για να κρατήσουν το χρώμα τους ζωντανό.
Έτσι τα συντηρούμε  σε σακουλάκια στην κατάψυξη για πολλή  καιρό.
Λοιπόν παίρνουμε ένα  ένα  φύλλο βάζουμε 1κουταλάκι  γέμισει  επανωτίζουμε από τα πλάγια και ρολάρουμε  μέχρι την άκρη του φύλλου, αραδιάζουμε σε κατσαρόλα κοντά κοντά.
Όταν τελειώσουμε με το τύλιγμα ρίχνουμε και το υπόλοιπο λάδι  το αλάτι και το χυμό από 1 λεμόνι  και νερό βραστό  περίπου 3 φλιτζάνια βάζουμε ένα ρηχό  πιάτο ανάποδα σκεπάζουμε την κατσαρόλα  και μόλις πάρουν 1 βράσει χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 4 αν η κουζίνα σας έχει 1 έως 9 τους βαθμούς ή στο 1 από1 έως 3.
Βράζουμε 40 λεπτά   βγάζουμε το πιάτο προσεκτικά σκεπάζουμε με μία πετσέτα κουζίνας  και το καπάκι και τα αφήνουμε λίγη ώρα να τραβήξουν.
Τα σερβίρουμε με τζατζίκι, ή σκέτο γιαούρτι.

Πώς συντηρούμε αμπελόφυλλα
Εγώ τα συντηρώ  ωμά σε βάζα ,είναι όλο το χρόνο  φρέσκα.

Πώς γίνονται­
Πλένουμε τα φύλλα και τα στεγνώνουμε διπλώνουμε πακετάκια τα φύλλα ανά 10  και τα βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα τα γεμίζουμε καλά τα πατάμε να χωρέσουν όσα περισσότερα μπορούμε τα κλίνουμε καλά και τα αποθηκεύουμε σε σκοτεινό δροσερό μέρος ανάποδα με το στόμιο προς τα κάτω συντηρούνται 1 χρόνο  μέχρι να βγουν τα καινούρια.
Όταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε τα ζεματάμε 2 λεπτά και τα βουτάμε σε κρύο νερό.





Τρουφάκια με μανταρίνι!



Υλικά:

1 φλιτζάνι  χοντροτριμμένα αμύγδαλα η φουντούκια (εγώ έβαλα μισά-μισά)
1 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
1 κουβερτούρα
1 φλιτζάνι φλούδια μανταρινιού χοντροαλεσμένα
1 σφηνάκι αμαρέτο η κονιάκ


Εκτέλεση: 
Βάζουμε τα φλούδια 3 μέρες στο νερό να ξεπικρίσουν

Αλλάζουμε το νερό 2 φορές την ημέρα, τα στεγνώνουμε και τα αλέθουμε.

Τα βάζουμε σε ένα τηγάνι σε σιγανή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. 

Τα αφήνουμε να κρυώσουν τα πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια  και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.

Αν  θέλουμε τα βουτάμε στην κουβερτούρα. Διατηρούνται πολλές μέρες εκτός ψυγείου.


Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

Πίτες Κυπριακές


Υλικά:

1 φακελάκι μαγιά ξερή
2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
1 κγλ  ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας αλάτι
4 κουταλιές σούπας σπορέλαιο
5 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση: 
Κάνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε 1 ½ ώρα να φουσκώσει.
Κάνουμε 15 πιττάκια επάνω σε σιμιγδάλι χοντρό και τα αφήνουμε να φουσκώσουν  ½ ώρα. 
Ψήνουμε 5 λεπτά στους 250 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο ή τηγανίζουμε με λίγο βουτυράκι 3 λεπτά από κάθε πλευρά.


Σαλιγκάρια με παπαρούνες



30 σαλιγκάρια του βουνού, μαζεμένα και ταϊσμένα με τραχανά ή σιμιγδάλι.
Τα ταΐζουμε 3 μέρες, μετά τα πλένουμε πολλές φορές.
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα σε κρύο νερό να τα σκεπάζει, και τα βράζουμε  15 λεπτά. Ρίχνουμε  2 κτσ αλάτι, τα ξαφρίζουμε και τα βράζουμε ακόμη 30 λεπτά αφαιρώντας τον αφρό.
Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν τα βάζουμε σε σακούλες και τα παγώνουμε στην κατάψυξη.
Εμείς τα μαζεύουμε Μάρτιο και Απρίλιο μετά από βροχή όταν βγει το πρώτο χορταράκι, γιατί τρώνε μόνο χορταράκια, κορυφούλες από τσουκνίδες ως επί το πλείστον.

Λοιπόν:
Υλικά για τα Σαλιγκάρια:
1ξερο κρεμμύδι τριμμένο
1 κούπα κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κούπα πράσα
1 κούπα ντομάτα τριμμένη
1 κτσ πελτέ ντομάτας
1 κτγλ. Μπούκοβο
½ κιλό παπαρούνες ζεματισμένες ή άλλα άγρια χόρτα ή σπανάκι
1 ποτηράκι κρασί άσπρο ή ρετσίνα
½ ματσάκι μαιδανό
½ ματσάκι άνιθο
½ ματσάκι δυόσμο
1/2 κούπα λάδι
Αλάτι πιπέρι

 


Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι τα κρεμμύδια και το πράσο και τα σοτάρουμε.

Ρίχνουμε τα σαλιγκάρια. Όταν ζεσταθούν, ρίχνουμε το κρασί, τον πελτέ, την ντομάτα, το μπούκοβο, λίγο ζεστό νερό και τα βράζουμε 15 λεπτά περίπου. 


Μετά βάζουμε και τα χόρτα και τα μυρωδικά να υπάρχει ζουμάκι, αλλιώς συμπληρώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε αλλά 30 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!

Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011

Χοιρινά κότσια με κόκα κόλα


(μην τρομάζετε, δουλεύει!



















Υλικά:
3 κιλά χοιρινά κότσια χοντρά από μπούτι η μπούτι κανονικό
2 λίτρα κόκα κόλα
1 ξερό κρεμμύδι
1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά αλάτι

Για γλασάρισμα:
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά σούπας κρέμα βαλσάμικο
1 κουταλάκι μέλι
Χυμό λεμονιού από 1 ζουμερό λεμόνι
Λίγα γαρίφαλα 4 τμχ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βράζουμε το κρέας  με 2 λίτρα κόκα κόλα 1 κρεμμύδι κομμένο στα δύο  μαύρο πιπέρι  αλάτι  το βράζουμε  2  με 2 ½ ώρες σε μέτρια φωτιά, όταν μαλακώσει το βγάζουμε το τοποθετούμε σε ένα ταψί το γλασάρουμε με τα υλικά που έχουμε χτυπήσει σε ένα μικρό βάζο και με πινέλο το απλώνουμε παντού το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο και το ροδίζουμε 20 λεπτά να καραμελώσει στους 230 βαθμούς. Εγώ το ψήνω με τις τέλειες χρυσές μου πατάτες. Ένα φαγητό που θα το θυμάμαι για πάντα, το μαγείρεψα μετά φόβο θεού... νόμιζα θα πάει στα σκυλιά μας (6, γερά να ΄ναι!) αλλά κοντέψαμε να φάμε και τα κόκαλα.
Τελικά μαγειρική ίσον φαντασία πρόκληση και συνδυασμός!

Για τις Χρυσές Πατάτες:
Υλικά:
2 κιλά πατάτες καθαρισμένες, κομμένες, ή και φρέσκες με τη φλούδα.
4 καρότα
1 πράσο σε χοντρά κομμάτια
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
Αλάτι
Βούτυρο η λάδι
4 φέτες μπέικον καπνιστό
3 σκελίδες σκόρδο

Εκτέλεση:
Βράζουμε τα λαχανικά σε αλατόνερο πρώτα τις πατάτες και τα καρότα και 5 λεπτά πριν το τέλος βάζουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Τα στραγγίζουμε.
Σε ένα ταψί βάζουμε 3 κτσ λάδι και 3 κτσ βούτυρο, το μπέικον, 3 σκελίδες σκόρδο, μια χούφτα δενδρολίβανο, θυμάρι και ρίγανη.Φρέσκα ή ξερά.
Τα σοτάρουμε στο μάτι της κουζίνας να τσιγαριστούν. Ρίχνουμε τα λαχανικά καλά στραγγισμένα, οι πατάτες σπάζουν όταν τις στραγγίζεις, αυτό τις κάνει τραγανές όταν ψηθούν. Τα ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά, αλατοπιπερώνουμε και τις βάζουμε στο φούρνο στους 180-200 να ξεροψηθούν μέχρι να χρυσίσουν.

Xταπόδι στο φούρνο σαλάτα


Υλικά:
1 μεγάλο χταπόδι
1 κρεμμύδι
1 σκόρδο ολόκληρο κομμένο στα δυο
1 φύλλο δάφνης
1 φλiτζανάκι  λάδι
1 ποτήρι κρασί κόκκινο
1 φλιτζάνα ελιές Χαλκιδικής
 Πιπέρι
Λίγο θυμάρι
Για τη vinegrette
Λάδι βαλσάμικο 3 προς 1  μάραθο η άνηθο ψιλοκομμένο τα χτυπάμε όλα σε ένα βαζάκι


Εκτέλεση:


Τα βάζουμε όλα στη γάστρα  σε μια μεγάλη λαδόκολλα  και το ψήνουμε 1 ½ ώρα στους 170 βαθμούς  σε προθερμασμένο φούρνο.

Το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το σερβίρουμε με τη vinegrette.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ