Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011

Βασιλόπιτα με ξερά φρούτα!


Βασιλόπιτα με ξερά φρούτα

Υλικά:
250 γρ αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέκιν
250 γρ βιτάμ
250 ζάχαρη άχνη
6 αυγά
250 γρ ξηροί καρποί
300 γρ ξερά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, χουρμάδες, σύκο, γλυκό πορτοκάλι, κόντιτα,  ότι έχουμε)
200 γρ ποτό (κονιάκ, αμαρέτο, λικέρ ή ότι λικέρ  μας αρέσει)



Εκτέλεση: Πολτοποιούμε τα φρούτα με το ποτό
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
Χαμηλώνουμε το μίξερ και ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς, ανακατεμένους με τα φρούτα.
Ανακατεύοντας με σπάτουλα προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέκιν. 

Στρώνουμε σε ένα στρογγυλό ταψί λαδόκολλα (μία στρόγγυλη για τον πάτο) και ψήνουμε 40 λεπτά στους 180ο C πάνω κάτω.

Γλασάρουμε με σοκολάτα και διακοσμούμε όπως μας αρέσει.





Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011

Περγαμόντο γλυκό


Γλυκό περγαμόντο


12 κομμάτια περγαμόντο
 Το βάρος από τις φλούδες μετά από ξεπίκρισμα ήταν 1500 γραμμάρια
3 κιλά  ζάχαρη
3 λίτρα νερό
2 λεμόνια το χυμό

Εκτέλεση
Ξύνουμε τα περγαμόντο, τα βράζουμε 5 λεπτά για να κόβονται πιο καλά .
Τα κόβουμε στα 6 ανάλογα με το μέγεθος.
Αφαιρούμε τη σάρκα, φεύγει εύκολα αν τραβήξουμε από την άκρη.
Τα περνάμε σε κλωστή με βελόνα, αφού τα τυλίξουμε σε ρολάκια

Τα βράζουμε  τρεις με τέσσερις φορές, αλλάζοντας το νερό να ξεπικρίσουν.
Τα στραγγίζουμε καλά, και τα ζυγίζουμε.
Δένουμε το  σιρόπι με νερό, και  τη ζάχαρη, τα βάζουμε μέσα και τα βράζουμε 10 λεπτά, τα αφήνουμε στην κατσαρόλα μέχρι την άλλη μέρα, και δένουμε το σιρόπι, στο τέλος ρίχνουμε το λεμόνι, δίνουμε μια βράση και το  βάζουμε στα βάζα.

Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011

Χριστουγεννιάτικη πίτα γαλοπούλας


Χριστουγεννιάτικη πίτα γαλοπούλας

2 φύλλα σπιτική σφολιάτα
3 φλιτζάνια ψιλοκομμένη γαλοπούλα ( αυτή που μας περίσσεψε από τα Χριστούγεννα  την  ψημένη.)
2 πράσα σε λεπτές ροδέλες
2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι γάλα
2 αυγά
1 φλιτζάνι τριμμένη gouda
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Σοτάρουμε σε λίγο λάδι το μπέικον με τα πράσα, προσθέτουμε τη γαλοπούλα,1 φλιτζάνι ζωμό κότας τα βράζουμε λίγο να δέσουν οι γεύσεις

βάζουμε την κρέμα και το μισό  τυρί, και αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση, βάζουμε τη σφολιάτα σε ένα ταψί με λίγο λάδι, απλώνουμε τη γέμιση, πασπαλίζουμε  και το υπόλοιπο τυρί,

και βάζουμε επάνω το δεύτερο κομμάτι σφολιάτας, τη χαράζουμε, και ρίχνουμε επάνω στην πίτα τα αυγά χτυπημένα με το γάλα .


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στο αέρα και την κάτω αντίσταση,  για 1 ώρα στους 190 βαθμούς.

Γίνετε φανταστική αυτή η πίτα, την τρώμε πάντα τη δεύτερη μέρα τον Χριστουγέννων, από τα περισσεύματα  της γαλοπούλας.

Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2011

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι


Σπάλα χοιρινή γλασαρισμένη στο φούρνο με χρυσές πατάτες (όπως τα κότσια με coca-cola)



Γέμιση γαλοπούλας για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!


Γέμιση γαλοπούλας

Υλικά
250 γρ κιμά
200 γρ συκωτάκια πουλιών
100 γρ μπέικον
2 φλιτζάνια ρύζι
200 γρ κάστανα
1 χούφτα κάσιους
3 κ,σ  κουκουνάρι ψημένο
1 ξερό κρεμμύδι λίγο πράσο ψιλοκομμένο
Αλάτι πιπέρι
Μαιδανό ψιλοκομμένο
2 κ,σ βούτυρο


Εκτέλεση
Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πράσο, το μπέικον, τα συκωτάκια και τον κιμά διαδοχικά .
Βάζουμε το ρύζι τα κάστανα το κουκουνάρι, και τα κάσιους, αλατοπιπερόνουμε  και  βάζουμε ζωμό κότας . προσθέτουμε τον μαιδανό και τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά ή ψήνουμε στο φούρνο.
Με αυτή τη γέμιση, μπορούμε να γεμίσουμε και τη γαλοπούλα.




Γαλοπούλα Χριστουγεννιάτικη!



Χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα γύρω από το γιορτινό τραπέζι! Υγεία και ευτυχία σε εσάς και τις οικογένειές σας!

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

υλικά
1 γαλοπούλα 4 κιλά περίπου εγώ παίρνω αυτή με το θερμόμετρο
½ φλιτζάνι βούτυρο  καλό
Αλάτι πιπέρι
Φρέσκο θυμάρι
1 πορτοκάλι
1 μήλο
1 κρεμμύδι
1 φλιτζάνι κάστανα

Εκτέλεση
 Αφήνουμε την γαλοπούλα να ξεπαγώσει 2 μέρες στο ψυγείο.
Σηκώνουμε το δέρμα της γαλοπούλας το ξεκολλάμε και το γεμίζουμε με το βούτυρο,  αλατοπίπερο και το θυμάρι,  όπως και όλη τη γαλοπούλα.

μίζουμε την κοιλιά με το μήλο το κρεμμύδι, και το πορτοκάλι, για να έχει υγρασία, και ανάμεσα  στα φτερά βάζΓεουμε τα κάστανα, αυτά θα τα φάμε τη γέμιση με τα φρούτα  τα πετάμε τα βάζουμε για γεύση και υγρασία.

Την τυλίγουμε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.

Την ψήνουμε σε σχάρα , με λίγο νερό στο ταψί, για 3 ώρες το τελευταίο μισάωρο την ανοίγουμε να ροδίσει, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς στον αέρα.






Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011

Χριστουγεννιάτικα τρουφάκια


Μανταρινάτα  αγαπημένα σοκολατάκια

Θα χρειαστούμε:


2 φλιτζάνια τριμμένες φλούδες μανταρινιών ( ξεπικρισμένα  σε νερό για 3 μέρες )
3φλιτζάνια  τριμμένα  καρύδια, αμύγδαλα, και φουντούκια.
2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
2 σφηνάκια λικέρ πικραμύγδαλο
400 γρ κουβερτούρα
200 γρ ξυρούς καρπούς τριμμένους για την επικάλυψη


Εκτέλεση
Ξεπικρίζουμε τις φλούδες των μανταρινιών για 3 μέρες σε νερό, αλλάζοντάς το κάθε μέρα.
Βάζουμε την άχνη ζάχαρη, τα φλούδια των μανταρινιών και τους ξηρούς καρπούς, σε ένα τηγάνι αντικολλητικό  για 2 λεπτά  ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, και την ρίχνουμε στα παραπάνω υλικά, βάζουμε και το λικέρ, περιμένουμε να χλιάνουν λίγο και κάνουμε μπαλίτσες, τις κυλάμε σε τριμμένου ξυρούς καρπούς, ή τα βουτάμε σε λιωμένη κουβερτούρα.


Τα βάζουμε για ½ ώρα στο ψυγείο να παγώσουν και τα τοποθετούμε σε χαρτάκια για φοντάν.

Καλά χριστούγεννα!
                                             

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011

Xριστουγενιάτικα σοκολατάκια




υλικά
150 γρ άχνη ζάχαρη
100 γρ τριμμένα αμύγδαλα καβουρντισμένα
100 γρ φουντούκια τριμμένα
100 γρ καρύδια τριμμένα
200 γρ γλυκά του κουταλιού ψιλοκομμένα
1 κγλ κανέλα
¼ κγλ γαρίφαλο
1 σφηνάκι αμαρέττο λικέρ
100 γρ σοκολάτα γάλακτος τριμμένη
300 γρ κουβερτούρα για την επικάλυψη

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από την κουβερτούρα και τα βάζουμε σε ένα τηγάνι αντικολιτικό  τα ζεσταίνουμε μέχρι να ενωθούν .




Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κάνουμε μπαλίτσες.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και τα βουτάμε ένα ένα στην σοκολάτα τα ακουμπάμε σε μία λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν .


Τα βάζουμε σε χάρτινες φορμούλες, και τα διατηρούμε σε δροσερό μέρος.



Καλή επιτυχία!






Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011

Ψωμί χωρίς ζύμωμα!


Ψωμί τραγανό εύκολα και γρήγορα και χωρίς ζύμωμα

 

400 γρ αλεύρι
320 γρ  νερό χλιαρό
1/2 κ,γλ μαγιά ξερή
1 ½  κ,γλ αλάτι
Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο  μπολ 4 λίτρων κοσκινίζουμε το αλεύρι,  ανακατεύουμε το αλεύρι, με το αλάτι, και τη μαγιά, βάζουμε το νερό.
 Ανακατεύουμε να υγραθεί  το αλεύρι  με ένα πιρούνι,δεν χρειάζεται ζύμωμα, βάζουμε το μπόλ σε μία νάιλον σακούλα, τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε 18 ώρες να φουσκώσει, σε δροσερό μέρος.
Μετά από 18 ώρες,  βάζουμε στον πάγκο της κουζίνας αλεύρι, με μία σπάτουλα ρίχνουμε την ζύμη επάνω στο αλεύρι, πασπαλίζουμε αλεύρι στη ζύμη, και με αλευρωμένα χέρια την διπλώνουμε  σαν φάκελο, και την αφήνουμε επάνω σε ένα ταψί , με λαδόκολλα καλά αλευρωμένη, ή γάστρα σκεπασμένη, να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς.
Για τη γάστρα
Ψήνουμε  5 λεπτά στους 250 βαθμούς, 30 λεπτά στους 230 με καπάκι,  και 20 λεπτά χωρίς καπάκι στους 230 βαθμούς.
 Στον πάτο της κουζίνας βάζουμε ένα μεταλλικό μπολάκι με 1 φλιτζάνι νερό για να υπάρχει υγρασία, σε όλη την διάρκεια του ψησίματος.

Για ταψί  ξεσκέπαστο΄΄
Ξεσκέπαστο  βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη λαδόκολλα, τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα αφού την αλευρώσουμε, αφήνουμε το ψωμί να διπλασιαστεί σε όγκο, το ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς, στις αντιστάσεις 5 λεπτά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35 με 40 λεπτά στους 230 βαθμούς.
Αν μας αρέσει μπορούμε να βάλουμε αλεύρι ολικής άλεσης αν αφαιρέσουμε την, ίδια ποσότητα από το  άσπρο αλεύρι,  δηλαδή 100 γρ ολικής, και 300 γρ  άσπρο. 

Καλή επιτυχία!








Χριστουγεννιάτικα μπισκότα




Lebkuchen  Χριστουγεννιάτικα μπισκότα


400 γ ρ ζάχαρη
5 αυγά
1 βανίλια
50 γ ρ καρύδια χοντροκομμένα
100 γ ρ  αλεσμένα αμύγδαλα
100 γ ρ χοντροκομμένα αμύγδαλα
180 γ ρ αλεσμένα φουντούκια
100 χοντροκομμένα φουντούκια
300 γρ. αλεσμένα ξερά φρούτα σύκα δαμάσκηνα χουρμάδες σύκο γλυκό πορτοκάλι περγαμόντο κτλ.
Ξύσμα λεμονιού και  πορτοκαλιού
3 κουταλάκια μυρωδικά κανέλα γαρίφαλο κακουλέ μαχλέπι μοσχοκάρυδο
Αμύγδαλα ασπρισμένα ολόκληρα

Εκτέλεση
Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά και τη βανίλια  να αφρατέψoυν ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί τα βάζουμε σε ένα τάπερ στο ψυγείο για 24 ώρες.

παίρνουμε  με ένα κουτάλι μια ποσότητα όσο 1 μικρό μανταρινί, ή βάζουμε σε μικρές χάρτινες φόρμες ένα κουταλάκι υλικό, τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα,  και βάζουμε επάνω  από ένα αμύγδαλο  τα ψήνουμε 15 με 20 λεπτά λεπτά στους 180 βαθμούς.


Όταν βγαίνουν από το φούρνο είναι μαλακά, όταν κρυώσουν σταθεροποιούνται.


Τα ποιό νόστιμα χριστουγεννιάτικα μπισκότα για μένα, είναι τα αγαπημένα μου!!!
Μου θυμίζουν τα παιδικά μου χρόνια στη γερμανία.


Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα


Μπισκότα  με καρύδια και μαρμελάδα
Χριστουγεννιάτικα



για τη ζύμη

370 γρ αλεύρι
1 κγλ μπέκιν
1 βανίλια
120 γρ καρύδια τριμμένα
170 γρ Ζάχαρη
250 γρ  βιτάμ
1 ασπράδι αυγού
1κ,σ κακάο

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέκιν, και κάνουμε μία ζύμη με όλα τα υλικά εκτός από το κακάο.

Χωρίζουμε λίγη ζύμη και τη ζυμώνουμε με το κακάο.
Βάζουμε τις ζύμες σε μεμβράνη και τις βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
Ανοίγουμε τις δύο ζύμες με λίγο αλεύρι και  κόβουμε σε διάφορα σχήματα με κουπάτ.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς 10 με 12 λεπτά.

Διακοσμούμε τα μπισκότα , όπως μας αρέσει.

Καλές γιορτές!
Αφιερωμένα στην Αλεξάνδρα!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ