Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012

Φρούτα του δάσους από την αυλή μου




Πάντα  λάτρευα τα φρούτα του δάσους!!!
Πολύ χαίρομαι που μάζεψα από την αυλή μου μύρτιλλα και φραγκοστάφυλα, για πρώτη χρονιά.
Είναι δύο ετών οι θάμνοι και μάζεψα περίπου 1 κιλό φρούτα.


Τα έβαλα στην κατάψυξη, κάποια στιγμή θα γίνουν μαρμελάδα.

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012

Ομελέτα καλοκαιρινή φούρνου με λαχανικά στο γκρίλ


Υλικά που θα χρειαστούμε για μία ελαφριά σε θερμίδες ομελέτα, με λαχανικά
2 κολοκυθάκια
2 μελιτζάνες
2 πιπεριές
4 κουταλιές ελαιόλαδο
3 αυγά και 3 ασπράδια για όσους έχουν χοληστερίνη
Λίγη μυζήθρα ή φέτα
Αλάτι πιπέρι  και ότι μυρωδικό μας αρέσει,εγώ έβαλα ρήγανη

Εκτέλεση
Κόβουμε τα λαχανικά σε φέτες ή κύβους, ξεπικρίζουμε τις μελιτζάνες αν χρειάζεται σε αλατόνερο για 15 λεπτά, τις στύβουμε και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε και τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές, το αλατοπίπερο και το λάδι, τα ανακατεύουμε με τα χέρια και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.

Ψήνουμε τα λαχανικά στο γκρίλ 10 λεπτά περίπου στη τρίτη σχάρα από κάτω, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα, αν χρειαστεί τα γυρίζουμε.


Αφού ψηθούν τα λαχανικά, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, πασπαλίζουμε με τη μυζήθρα, χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε επάνω στα λαχανικά, ξαναβάζουμε το ταψί με την ομελέτα το φούρνο
ψήνουμε μέχρι να ψηθούν τα αυγά.


Γίνετε μία μεγάλη ομελέτα για τουλάχιστον 6 άτομα,

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

Κοτόπουλο με κίτρινα κολοκυθάκια και πολύχρωμο κουσκουσάκι


Υλικά:
800 γρ κοτόπουλο μπουτάκια
1-2 κολοκυθάκια κίτρινα
2 κ.σ μουστάρδα
2 κ.σ κέτσαπ
3κ.σ ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι


Για το κουσκουσάκι
1 φλιτζάνι κουσκουσάκι
1 φλιτζάνι καυτό ζωμό κότας
1 αγγούρι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη ή Φλωρίνης βάζου
1 πράσινη και κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένες
1 ντομάτα ψιλοκομμένη χωρίς τα σπόρια
Λίγες ελιές ψιλικομμένες
Κρεμυδάκι φρέσκο (προαιρετικά)
1/2 ματσάκι μαιδανό
¨Άνηθο
Χυμό και ξύσμα λεμονιού
Αλάτι και πιπέρι
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το κοτόπουλο στη μουστάρδα, το κέτσαπ, αλατοπίπερο, ελαιόλαδο και το βάζουμε σε ένα πιρέξ, βάζουμε και το κολοκυθάκι ανάμεσα.


Ψήνουμε 1 ώρα στους 190 βαθμούς, τα τελευταία 20 λεπτά το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο αν χρειαστεί.


Σε ένα μπόλ βάζουμε το κουσκούς με το ζωμό για 20 λεπτά μέχρι να πήξει


¨Όταν ποιεί όλα τα υγρά ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά απαλά και σερβίρουμε.


Καλό είναι να βάλουμε το κουσκουσάκι στο ψυγείο να δέσουν οι γεύσεις, δροσερό είναι υπέροχο.



Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012

Τάρτα καλοκαιρινή του κηπουρού






Υλικά για τη ζύμη:
350 αλεύρι κοσκινισμένο
225 γρ βιτάμ τριμμένο στον τρίφτη
2 κουταλιές σούπας λεμόνι
λίγες κουταλιές κρύο νερό
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά, και αφήνουμε την ζύμη για ½ ώρα στο ψυγείο
Ανοίξουμε ένα φύλο και το βάζουμε στην ταρτιέρα ψήνουμε την τάρτα 15 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Υλικά λαχανικών:
2 κολοκυθάκια σε κύβους ή ροδέλες
2 μελιτζάνες
5-6 πιπεριές
200 γρ τυριά ότι έχουμε φέτα μυζήθρα ή ανθότυρο
2 αυγά
200 γρ γιαούρτι
3 κ.σ βρώμη
Άνηθο, μαιδανό, δυόσμο
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα των λαχανικών
Αλάτι πιπέρι



Ετοιμάζουμε τα λαχανικά, σοτάρουμε τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες, τις πιπεριές.

Απλώνουμε τα λαχανικά στη μισοψημένη τάρτα, πασπαλίζουμε με τη βρώμη και τα τυριά, βάζουμε μπόλικο πιπέρι, χτυπάμε το γιαούρτι με τα αυγά και περιλούζουμε την τάρτα.


Ψήνουμε 30-35 λεπτά η μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί τάρτα.  


Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012

Χωριάτικες Χορτόπιτες με ότι έχει ο λαχανόκηπος





Υλικά για το φύλλο για 2 πίτες
1 κιλό αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά ξερή
300 γρ γιαούρτι
100 γρ ηλιέλαιο
2 αυγά
1 σφηνάκι ξύδι
1 κγλ. αλάτι
ελαιόλαδο επιπλέον για το άλειμμα των φύλων περίπου 1/2 φλιτζάνι

Για τη γέμιση
1 κιλό διάφορα λαχανικά, βλίτα, σέσκουλα, πανζαρόφυλλα, σπανάκι, γλιστρίδα, αυτόν τον καιρό αυτά υπάρχουν στον κήπο μου.
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 καλό ματσάκι άνηθο, μαιδανό και δυόσμο
250 γρ. φέτα
250 γρ. μηζύθρα
2 αυγά
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι και μπόλικο πιπέρι

Κόβουμε τα λαχανικά και τα τρίβουμε με λίγο αλάτι να μαραθούν, τα στύβουμε καλά να βγάλουν τα υγρά τους, ανακατεύουμε τα τυριά, τα αυγά το λάδι, λίγο αλάτι αν χρειαστεί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Για το χυλό
1 γιαούρτι
1 αυγό
1 φλιτζάνι αλεύρι
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Κάνουμε το ζυμάρι με όλα τα υλικά προσθέτοντας νεράκι αν χρειαστεί για να γίνει μία εύπλαστη ζύμη,τη χωρίζουμε στα δύο και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, έως 2 μέρες.
Μπορούμε να την έχουμε στο ψυγείο μέσα σε σακούλες τροφίμων και μετά να την ανοίξουμε σε φύλλα.

Εγώ έκανα με τη μισή ζύμη 1 μεγάλο φύλλο το λάδωσα, πασπάλισα με τη μισή γέμιση, το τύλιξα σε ρολό ξεκινώντας από το κέντρο προς τα έξω όπως φαίνεται στη φωτογραφία


Έκοψα σε φέτες 3 εκατοστών το γεμιστό ρολό και τις αράδιασα σε λαδωμένο ταψί.



Χτύπησα τα υλικά για το χυλό και περιέλουσα την πίτα, την άφησα 1 ώρα να ρουφήξει το χυλό.

Την έψησα στους 190 βαθμούς στον αέρα και  κάτω αντίσταση 25 λεπτά, και άλλα 20 σκέτο αέρα.


Για τη στριφτόπιτα:
 Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μπάλες και ανοίγουμε σε όσο μεγάλα φύλλα μπορούμε με λίγο αλεύρι.
Λαδώνουμε το κάθε φύλλο ξεχωριστά, πασπαλίζουμε με τη γέμιση των λαχανικών και το τυλίγουμε σε ένα μακρόστενο ρολό, το τοποθετούμε στο λαδωμένο ταψί ξεκινώντας από το κέντρο προς τα έξω,


¨Όταν τελειώσουμε με όλα τα φύλλα λαδώνουμε την πίτα και την ψήνουμε όπως την παραπάνω πίτα ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να γίνει τραγανή.
 Οι χορτόπιτες όσο και να ξεροψηθούν όταν κρυώσουν μαλακώνουν λόγο των χορταρικών.
Καλή επιτυχία αν το επιχειρήσετε!!!
 





Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012

Μπιφτέκια λαχανικών με κιμά γαλοπούλας



Υλικά:
600 γρ κιμά γαλοπούλας 
2 κολοκυθάκια τριμμένα στο χοντρό τρίφτη
1 ντομάτα ωιλοκομμένη
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
1/2 φλιτζάνι καλαμπόκι κ.τ.
2 πιπεριές Φλωρίνης ψημένες ή βάζου ξιδάτες ψιλοκομμένες
2-3  μανιτάρια ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι κασέρι τριμμένο
1 φλιτζάνι φρυγανιά
2 αυγά
2 κ.σ. κέτσαπ
1 κ.σ, μουστάρδα
1κ,γλ. κύμινο
4 κ.σ ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα αρωματικά, μαιδανό, άνηθο και δυόσμο.
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Αλέθουμε στο μούλτι το στήθος γαλοπούλας

Ζυμώνουμε τα παραπάνω υλικά και τα βάζουμε 1/2 ώρα στο ψυγείο.


 Πλάθουμε μπιφτέκια και τα ψήνουμε 25 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Εγώ τα ψήνω στο ταψί για μαφιν για να κρατάνε το σχήμα τους.
 Τα συνοδεύω με σάλτσα πιπεριάς γιαουρτιού.

Κόκκινες πιπεριές, σκορδόλαδο και γιαούρτι, στο μούλτι.

Καλή όρεξη!!!  


Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012

Μπουτάκια κοτόπουλο μαριναρισμένα σε γιαούρτι και σάλτσα μπάρμπεκιου





Υλικά για  10 κοπανάκια κοτόπουλου
Για τη μαρινάδα
½ φλιτζάνι σάλτσα μπάρμπεκιου
¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 κ.σ. μουστάρδα καυτερή
1 κ.σ. κόκκινη πάπρικα
150 γρ γιαούρτι
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα μπώλ  ή μία σακούλα πλαστική κατάψυξης ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και βάζουμε τα μπουτάκια μέσα να καλυφτούν, τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες, καλύτερα για ένα βράδυ.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα.

Τοποθετούμε τα μπουτάκια με τη μαρινάδα σε ένα ταψάκι, τα ψήνουμε 30 λεπτά, να ροδίσουν,  στα τελευταία 20 λεπτά τα ψήνουμε σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο, σύνολο 50 λεπτά,

Καλή όρεξη!!!

Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012

Κρέπες φούρνου με βρώμη και λιναρόσπορο


Υλικά:
1 φλιτζάνι βρώμη
1/2 φλιτζάνι γάλα άπαχο ή γιαούρτι
1 αυγό
1 ασπράδι αυγού
1 κ.σ. λιναρόσπορο
1 πρέζα αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε μπώλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα κουτάλι, τα αφήνουμε 10 λεπτά να φουσκώσει η βρώμη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Βάζουμε κουταλιές από τη ζύμη σε λαδόκολλα, τις κάνουμε όσο μεγάλες κρέπες θέλουμε.

Τις ψήνουμε 10 λεπτά.
Εγώ τις τρώω αντί για ψωμί, κάνω σάντουιτς, για πρωινό, ή για ελαφρύ βραδινό.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ