Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012

Κέτσαπ σπιτική με μέλι και πετιμέζι.






Εύκολη σπιτική κέτσαπ!

Έχουμε  ώριμες ντομάτες;;;  σε λίγη ώρα έχουμε έτοιμη κέτσαπ!!!

Υλικά για 1 κιλό κέτσαπ
3 κιλά ντομάτες
1 ξερό κρεμμύδι
3 πιπεριές Φλωρίνης
2 κγλ αλάτι
1 κ.σ πιπέρι σε κόκκους
Δεντρολίβανο
Φρέσκια ρίγανη
Θυμάρι
6 κ.σ μέλι ή πετιμέζι (εγώ έβαλα μισό μισό)
120 γρ ξύδι μπαλσάμικο
2 κ.σ κόρν φλάουερ

Εκτέλεση
Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε στα 2 ή στα 4 αν είναι μεγάλες, τις βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα, όπως και το κρεμμύδι χοντροκομμένο, τις πιεριές, το αλάτι, το πιπέρι και τα αρωματικά.

Βράζουμε τις ντομάτες ½ ώρα σε δυνατή φωτιά, (τις ανακατεύουμε πότε πότε μην μας κολλήσουν).

Τις περνάμε από το τρυπητό για τα μακαρόνια, τις πατάμε να βγάλουν όλο το χυμό τους.



Τις ξαναπερνάμε από το ψιλό τρυπητό, για να μην περάσουν σποράκια.

Βάζουμε το χυλό στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το ξύδι,  το πετιμέζι και το μέλι, βράζουμε τη σάλτσα 10 λεπτά,  αραιώνουμε το κόρν φλάουερ σε λίγο νερό, το προσθέτουμε στη σάλτσα και την ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει.


Μπορούμε να την κάνουμε μόνο με μέλι, εγώ έβαλα πετιμέζι γιατί είχα, για το άρωμα του.


Μπορούμε να μαρινάρουμε κρεατικά με αυτή τη σάλτσα, συν λάδι και να τα ψήσουμε στη σχάρα, ή στο φούρνο σαν  σάλτσα μπάρμπεκιου, είναι πεντανόστιμη, (όπως λέει και ο άντρας μου να την τρως στο ψωμί!!!  

Καλή επιτυχία!





Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

Μακαρονοσαλάτα με κοτόπουλο και λαχανικά













Υπέροχη σαλάτα με κοτόπουλο που μας περίσσεψε, με καλοκαιρινά λαχανικά από τον κήπο.


Υλικά για 2 μερίδες
1 μερίδα ψιλοκομμένο κοτόπουλο, στήθος ή μπούτι, ψημένο ή βρασμένο
1κολοκυθάκι μικρό  τριμμένο στον τρίφτη χωρίς τα σπόρια, εγώ χρησιμοποιώ τα κίτρινα που τρώγονται και σαν αγγουράκια.
1 πορτοκαλί πιπεριά, ψιλοκομμένη σε κύβους
2κ.σ. καλαμπόκι κονσέρβας
2 φέτες κασέρι ψιλοκομμένες
Μαϊδανό
Δυόσμο (ελάχιστο, μόνο για το άρωμα)
Λίγες γλιστρίδες
3 φλιτζάνια μακαρόνια ( πένες ) βρασμένα

Για τη σάλτσα 

4 κ.σ γιαούρτι
2 κ.σ μαγιονέζα ή σάλτσα ταρτάρ
1 κ.σ κέτσαπ
1 κ.γλ. μουστάρδα
2 κ.σ χυμό λεμόνι
Αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βάζουμε σε μπόλ όλα τα υλικά.
Ανακατεύουμε τα υλικά της σάλτσας και τα προσθέτουμε στο μπόλ.

Αφήνουμε τη σαλάτα λίγη ώρα στο ψυγείο να δέσουν οι γεύσεις.

Ένα πλήρες πιάτο διαίτης, χωρίς πολλά λιπαρά






Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012

Μαρμελάδα με σύκο, ροδάκινο και δαμάσκηνο




Η πιο εύκολη και νόστιμη μαρμελάδα με  ωραίο χρώμα και χωρίς ζάχαρη, και όλα αυτά με το Gel fix τουDr.Oetker    υπάρχει στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Εγώ χρησιμοποίησα φρούτα της αυλής μου, ροδάκινα, σύκα και δαμάσκηνα βανίλιες, ωραία μαρμελάδα για το βραδινό γιαουρτάκι και αντί για ζάχαρη έβαλα στέβια.(για δίαιτες και για  διαβητικούς.)

Υλικά
1500 γρ δαμάσκηνα
600 γρ σύκα
600 γρ ροδάκινα νεκταρίνια
1 gel fix
3 κ.σ στέβια
3κ.σ λικέρ πικραμύγδαλο

Εκτέλεση
Πλένω και κόβω σε μικρά κομμάτια τα φρούτα (εμένα δεν μου αρέσουν αλεσμένα)τα βάζω σε μία μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο.


Ανακατεύω τη ζάχαρη με το cel και τα προσθέτω στα φρούτα, βράζω την μαρμελάδα 3-4 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει, την ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα να μην κολλήσει, προσθέτω το λικέρ.


Γεμίζω αποστειρωμένα βάζα όσο είναι ζεστή η μαρμελάδα και τα τοποθετώ ανάποδα επάνω σε πετσέτα.

Γιαουρτάκι και μερικές κουταλιές μαρμελάδα έχουμε ένα υπέροχο επιδόρπιο.



Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012

Tάρτα ροδάκινο






Υλικά
Για τη ζύμη:
300 γρ αλεύρι
½ φλιτζάνι ζάχαρη
200 γρ βιτάμ σε κύβους
1 κ.γλ. μπέκιν
2 αυγά
¼ φλιτζάνι λικέρ πορτοκάλι ή κονιάκ
1 βανίλια
4 κ.σ. μαρμελάδα ροδάκινο ή άλλη μαρμελάδα
3 ροδάκινα σε λεπτές φέτες

Εκτέλεση
Κάνουμε τη ζύμη με όλα τα υλικά εκτός της μαρμελάδας  και τα ροδάκινα, εγώ τα βάζω στο μούλτι με το μαχαίρι και σε 2 λεπτά είναι έτοιμη η ζύμη.

Απλώνουμε τα ¾ της ζύμης σε ταψί για τάρτες, απλώνουμε τη μαρμελάδα και αραδιάζουμε τις φέτες των ροδάκινων.
Με την υπόλοιπη ζύμη κάνουμε σχεδιάκια και τα τοποθετούμε επάνω στα φρούτα.

Ψήνουμε την τάρτα 1 ώρα στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.



Τα ροδάκινα είναι από την αυλή μου!!! μοσχοβολάνε!!!
Καλή επιτυχία!!!

Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2012

Τηγανιά με μπουτάκια κοτόπουλο, μανιτάρια, πατατούλες, ντοματίνια σε πίτα & ντίπ αβοκάντο





Πήρα την ιδέα από την κοτοσαλάτα  της¨Ελενας από της ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ 

Το τι έκανα !!! πάντως το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό!!!


Υλικά 2 μπουτάκια κοτόπουλου ψιλοκομμένα σε λωρίδες
200 γρ μανιτάρια κονσέρβα
1 ξερό κρεμμύδι σε φετούλες
2 μέτριες πατάτες μικρά κυβάκια
3 κ.σ ξύδι μπαλσάμικο κρέμα
1φλιτζάνι ντοματίνια
1κ.σ μπαχαρικά για κοτόπουλο
1κ.γλ μπούκοβο
Αλάτι πιπέρι
3 κ.σ ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Μαρινάρουμε το κρεατάκι με λίγο λαδάκι και τα μπαχαρικά.
 Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κοτόπουλο, 2-3 λεπτά να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε τις πατάτες και το κρεμμύδι, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 -4 λεπτά, 

προσθέτουμε τα μανιτάρια και μετά τα ντοματίνια, τα ανακατεύουμε πότε πότε, να μην μας κολλήσουν, 

προς το τέλος βάζουμε και το μπαλσάμικο, το καυτερό, αλατάκι και πιπεράκι, θα μας πάρει περίπου 15 λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 5 λεπτά να μελώσει. 



Το συνόδεψα με πίτες ψημένες στο τεφάλ, χωρίς λάδι,


Αλειμμένες με ντίπ αβοκάντου, σαλάτα ντομάτα, αγγούρι, κολοκυθάκι κίτρινο, με ελαιόλαδο και ξύδι μπαλσάμικο.


Όπως καταλάβατε σήμερα δρόσισε λίγο και άρχισα να έχω όρεξη για μαγείρεμα.

Καλή όρεξη!!!


Για το ντίπ αβοκάντου

1 αβοκάντο ώριμο
4 κ.σ στραγγιστό γιαούρτι
2 κ.σ μαγιονέζα
1κ.σ σκορδόλαδο
3κ.σ χυμό λεμόνι
1κ.σ ξύσμα λεμονιού
1 πρέζα αλάτι
2-3  σταγόνες ταμπάσκο

Εκτέλεση
 Κόβουμε το αβοκάντο στα δύο βγάζουμε το κουκούτσι, και με ένα κουτάλι βγάζουμε το εσωτερικό του.
Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε.
Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε

.






Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2012

Σάλτσα ντομάτας με ντοματίνια, μελιτζάνα, κόκκινη, κίτρινη και πορτοκαλή πιπεριά.





Τώρα που είναι η εποχή της ντομάτας και είναι ώριμη και γλυκιά αξίζει να κάνουμε σάλτσες.

Εγώ κάνω κάθε χρόνο σάλτσες για όλη την  περίοδο που δεν θα έχω φρέσκιες ντομάτες.
Κάνω σκέτη, με πιπεριές Φλωρίνης, με πιπεριές σε διάφορα χρώματα, για σαγανάκι, ψητή στο φούρνο, τέλος πάντων έχω πάντα βαζάκια για ότι φαγητό χρειαστώ.

Πραγματικά αξίζει τώρα που οι ντομάτες είναι πολύ φτηνές να ετοιμάσετε σαλτσούλες για το χειμώνα.
Σήμερα έκανα με ντοματίνια,  χρωματιστές πιπεριές, και μελιτζάνα έχουμε τόσα πολλά λαχανικά στον κήπο που είναι κρίμα να μην το εκμεταλλευτώ, τουλάχιστον ας μην είχε τόση ζέστη, αμάν πιά!!!!!!!!
Μιλάμε για πολύ ζέστη!!!!!!!


Υλικά που θα χρειαστούν
3 κιλά ντοματίνια ή ντομάτες ώριμες για σάλτσα
3 μελιτζάνες
3 πιπεριές κόκκινες
3 πιπεριές κίτρινες
3 πιπεριές πορτοκαλή
3 κρεμμύδια ξερά
 3 σκελίδες σκόρδο
Μαιδανό και δυόσμο ψιλοκομμένο και βασιλικό
3 κ,γλ αλάτι
Πιπέρι μαύρο και μπούκοβο αν μας αρέσει το καυτερό, εγώ βάζω πιπεριά καυτερή
1 κγλ. Ζάχαρη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά στο μούλτι.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μία μεγάλη κατσαρόλα 8-10 λίτρων, σοτάρουμε πρώτα το κρεμμύδι, μέχρι να  γυαλίσει, προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο, ή ολόκληρες τις σκελίδες για να μπορούμε να τις βγάλουμε αν δεν μας αρέσουν.



Συνεχίζουμε το σοτάρισμα με τις μελιτζάνες και τις πιπεριές, βάζουμε τις ντομάτες τη ζάχαρη, το αλάτι τα πιπέρια ή την καυτερή, τα αρωματικά ψιλοκομμένα και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει περίπου 35-40 λεπτά.

Αποστειρώνουμε τα βάζα ή βράζοντας τα 10 λεπτά σε νερό,  ή στο φούρνο στους 120 βαθμούς για 10 λεπτά.
Γεμίζουμε τα βάζα με καυτή σάλτσα τα βιδώνουμε με καινούργια  καθαρά καπάκια τα γυρίζουμε ανάποδα και τα τοποθετούμε σε μία πετσέτα κουζίνας τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Τα αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Καλή επιτυχία!!!




Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012

Καβουροπόδαρα μαριναρισμένα σε λαδολέμονο


Μπλέ καβούρια, αν μπορούσαν τα καβούρια να βγουν στη στεριά  θα μας τρώγανε, λέει ο άντρας μου τόσα πολλά έχει φέτος στην περιοχή μας!!!



Πριν μερικά χρόνια τά καβούρια  ήταν τόσο σπάνια,  που ένας καβουρομεζές ήταν γεγονός.
Τώρα έχει τόσα πολλά, που βαρέθηκε να καθαρίζει ο άντρας μου , αυτός κάνει και την βρομοδουλειά. τα ψαρεύει, τα ζεματάει, τα καθαρίζει, εγώ τα έχω έτοιμα καθαρισμένα στο πιάτο, τα κάνω σαλάτες, με μακαρόνια, μέχρι και καβουροκεφτέδες κάναμε.
Τα ζεματάμε σε νερό που βράζει με ελάχιστο αλάτι, για 20 λεπτά, όταν κρυώσουν τα σπάμε και βγάζουμε το πεντανόστιμο κρεατάκι τους.




Σήμερα έχουμε καβουροπόδαρα σε μαρινάδα σαλάτα, με ελαιόλαδο,λεμόνι, ξύσμα και χυμό, μία σκελίδα σκόρδο λιωμένη,  μπόλικο μαιδανό ψιλοκομμένο και μαύρο πιπέρι.



Βάζουμε σε ένα μπόλ τα καβουροπόδαρα με όλα τα υπόλοιπα υλικά τα ανακατεύουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν.


Υπέροχος μεζές για τσιπουράκι!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ