Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012

Αγριογούρουνο στιφάδο!






Tο μενού της Κυριακής είχε Αγριογούρουνο, αλλά σήμερα αξιώθηκα να το περάσω στις συνταγές μου.
Είναι ένα ιδιαίτερο φαγητό, αν μαγειρευτεί  καλά, τιμάς τον κυνηγό!
Εγώ τιμώ συχνά τον κυνηγό, με πολλές παραλλαγές!
Αυτή τη φορά το έκανα κρασάτο, με κρεμμύδια μεγάλα, σε φέτες, γιατί δεν ήθελα να καθαρίσω κοκκάρι.

Υλικά που θα χρειαστούμε:
1 ½ κιλό κρέας αγριογούρουνου ή άλλο κυνήγι
1 κιλό κρεμμύδια κοκκάρι ή μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
1 λίτρο καλό κόκκινο κρασί ξερό
1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο (ή και περισσότερες κατά προτίμηση)
2 φύλλα δάφνης
6-8 κόκκους μπαχάρι
6-8 κόκκους κεδροκούκουτσα
6-8 κόκκους μαύρο πιπέρι
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε μερίδες, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε.
Το βάζουμε σε νερό, με λίγο ξύδι και το αφήνουμε 3-4 ώρες, να βγάλει  το αίμα του.
Το ξεπλένουμε και το βάζουμε στη μαρινάδα που θα κάνουμε με τα παραπάνω υλικά, με το μισό κρασί, το μισό λάδι, 1 κρεμμύδι σε φέτες, τα μπαχαρικά, εκτός από το αλάτι.

Το αφήνουμε να μαριναριστεί  μέχρι και 2 εικοσιτετράωρα, στο ψυγείο.
Όταν πρόκειται να το  μαγειρέψουμε το στραγγίζουμε και κρατάμε τη μαρινάδα.

Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο τα κομμάτια του κρέατος, δηλαδή τα θωρακίζουμε .

Το ίδιο κάνουμε και με τα κρεμμύδια.

Τοποθετούμε το κρέας σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο όπως και τα κρεμμύδια, τα μυρωδικά,  (εγώ βάζω φρέσκα),τη μαρινάδα, και το υπόλοιπο κρασί να σκεπαστεί το κρέας , αλάτι και πιπέρι και βράζουμε περίπου 2 ώρες σε σιγανή φωτιά, να μείνει το στιφάδο μόνο με το λαδάκι του
Το συνόδεψα με πιλάφι με μανιτάρια, κουκουνάρι, και καλαμπόκι, και το σουηδικό  κέικ.



Καλή όρεξη!!!
  


Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012

Κέικ πατάτας Σουηδικό!








Είναι μία νόστιμη συνταγή που τη συνηθίζουν στη Σουηδία,αυτοί το συνοδεύουν με σολομό, εγώ συνόδεψα το αγριογούρουνο στιφάδο,  ( τι Λοζάνη, τι Κοζάνη!)
Νόστιμες ήταν πάντως, α
υτός που μου την έδωσε ξέρει από καλό φαγητό!
Θα μπορούσαμε επίσης να  βάλουμε λίγο μπέικον, λίγο τυράκι, λίγο κασεράκι!
Τότε δεν θα ήταν Σουηδικό, θα ήταν Ελληνικό κέικ πατάτας, όλο θερμίδες!!!



Θα χρειαστούμε απλά υλικά:
 
1 κιλό πατάτες
1 πράσο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 φλιτζάνι αλεύρι
Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
3-4 κ.σ ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες με 1 κουταλιά αλάτι μέχρι να μαλακώσουν, τις στραγγίζουμε.


Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο πράσο με το σκόρδο σε λίγο λάδι, προσθέτουμε τις πατάτες , τις πατάμε με το εξάρτημα για τον πουρέ βάζουμε το αλεύρι, τον άνηθο ,το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε να ενωθούν.


Λαδώνουμε ένα πιρέξ ή μία φόρμα ή ένα ταψάκι, βάζουμε τις πατάτες, και τις ψήνουμε 1 ώρα στους 160 βαθμούς. Στα τελευταία  λεπτά γυρίζουμε στο γκριλ να πάρουν λίγο χρώμα.


Μπορεί αυτή η ζύμη να γίνει τηγανίτες στο τηγάνι, σαν μπιφτέκια.

Εγώ συνόδεψα το αγριογούρουνο στιφάδο, με αυτές τις πατάτες και ήταν πεντανόστιμες! 
Η συνταγή από το στιφάδο αύριο!

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012

Τάρτα σοκολάτας με κυδώνια και αμύγδαλα



Χρόνια πολλά στο Δημήτρη μου και σε όλους τους Δημήτρηδες και στις Δημητρούλες!!!


Σήμερα γιορτάζουμε και κερνάμε γλυκό σοκολατένιο!
Όλοι  λατρεύουμε τη σοκολάτα, με αχλάδι έκανα γλυκό του κουταλιού, και είπα να δοκιμάσω και με κυδώνια που τα έχουμε μπόλικα, είναι και η εποχή τους!
Όντως υπέροχη γεύση!(όλα τα γλυκά του κουταλιού θα γίνονται πλέον με σοκολάτα!!!)

Υλικά που θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη της τάρτας
300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ βούτυρο
3 κ.σ ζάχαρη
1 αυγό
1 βανίλια

Για το γλυκό κυδώνι με σοκολάτα:
600 γρ κυδώνια κομμένα σε φετούλες, περίπου 3 μεγάλα κυδώνια
1/2 ποτήρι νερό
300 γρ ζάχαρη
1 χυμό λεμονιού
200 γρ κουβερτούρα
1 σφηνάκι λικέρ αρμπαρόριζα
3 φύλλα αρμπαρόριζα
Αμύγδαλα για πασπάλισμα της τάρτας

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα υλικά για τη ζύμη στον πολυκόφτη για 1-2 λεπτά.

Μαζεύουμε τη ζύμη με τα χέρια και την τυλίγουμε σε μεμβράνη, τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να κρυώσει.


Την ανοίγουμε ανάμεσα σε μεμβράνη ή λαδόκολλα σε ένα φύλλο όσο το ταψί μας.

Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 35-40 λεπτά στους 180 βαθμούς.


Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα βάζουμε σε νερό με χυμό λεμονιού για να μην μας μαυρίσουν, όσο κρατάει η διαδικασία του καθαρίσματος,τα κόβουμε σε φετούλες.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα κυδώνια με το νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (εγώ τα έβρασα στη χύτρα 5 λεπτά) βάζουμε τη ζάχαρη, την αρμπαρόριζα και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι (θέλει πολύ λίγη ώρα).

Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας, παίρνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βάζουμε την κουβερτούρα επάνω στα κυδώνια.

Όταν λιώσει η κουβερτούρα την ανακατεύουμε με μία μαρίζ, προσθέτουμε και το λικέρ, αφήνουμε να κρυώσει και απλώνουμε το γλυκό με τη σοκολάτα πάνω στην κρύα βάση της τάρτας.
Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα χοντροσπασμένα, της πάει πολύ!!!

Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν!

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

Πιπεριές καυτερές τουρσί!


Ετοιμάζουμε τα χειμωνιάτικα τουρσιά!!!
Προλαβαίνουμε ακόμη να κάνουμε τα τουρσιά μας, τα τελευταία λαχανικά δηλαδή, πριν μας πιάσουν οι  παγωνιές.
Ο άντρας μου ασχολείται με το λαχανόκηπο και με τα τουρσιά, εγώ δεν τρώω αλμυρά τουρσιά, αλλά τις καυτερές τις βάζω σε φαγητά. Οι τσιπουρομερακλήδες τα τιμούν δεόντως.
Στη βόρεια Ελλάδα λατρεύουμε το καυτερό, και το τρώμε πολύ. Γι'αυτό και τα καυτερά τα συντηρούμε και τουρσί.
Είναι και πανεύκολο να γίνουν.


Θα χρειαστούμε για ένα βάζο του ενός λίτρου:
-Πιπεριές
 -Νερό τόσο όσο να γεμίσει το βάζο μετά το γέμισμα των πιπεριών
 1 κ.γλ. ζάχαρη
1 1/2 κ.γλ. αλάτι
3 κ.σ. ξύδι

Εκτέλεση:
Πλένουμε τις καυτερές πιπεριές (με γάντια), τις τοποθετούμε σε βάζο και συμπληρώνουμε με νερό, το αλάτι, το πιπέρι και το ξύδι.
Αφήνουμε τα βάζα για 3 μέρες ανοιχτά, δεν τα βιδώνουμε δηλαδή να αρχίσει η ζύμωση, μπορεί να έχουμε υπερχείλιση.
Μετά την τρίτη ημέρα βιδώνουμε τα βάζα και τα αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος .




Ορίστε και μία γεύση από το κελάρι μας!


Σαλτσούλες, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες, τουρσιά, λικέρ, βότανα, ελιές... Έχει και τα καλά του το χωριό!

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012

Πρασοτυρόπιτα με ψευτοσφολιάτα



Νόστιμη, γρήγορη και τραγανή.

Την λέμε ψευτοσφολιάτα, γιατί γίνεται εύκολα και είναι τόσο νόστιμη, σαν να ανοίξαμε πολλά φύλλα στο χέρι. Επίσης την έκανα με αλεύρι ολικής άλεσης και έγινε φανταστική.
θα σας τη δείξω βήμα-βήμα για να δείτε πόσο εύκολα γίνεται.

Θα χρειαστούμε:

Για τη ζύμη:
400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ αλεύρι ολικής
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι
1 κ.γλ. αλάτι
Νερό χλιαρό, όσο σηκώσει 

Για τη γέμιση:
4-5 πράσα
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
2-3 φέτες μπέικον (προαιρετικά)
200 γρ. φέτα
200 γρ. ανθότυρο ή μυζήθρα
100 γρ κίτρινο τυρί τριμμένο τις αρεσκείας μας
2 αυγά
αλάτι και μπόλικο πιπέρι
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

200 γρ βιτάμ  για το φύλλο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κρόκο αυγού

Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε με τα υλικά για τη ζύμη και κάνουμε μία μαλακιά ζύμη να μην κολάει στα χέρια μας,  την χωρίζουμε στα δύο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 15-20 λεπτά.
 Ανοίγουμε το  ένα κομμάτι σε μεγάλο φύλλο.
Το βουτυρώνουμε, βάζουμε μπόλικο βούτυρο, κάνουμε με το χέρι μας έναν κύκλο και κόβουμε ακτινωτά με ένα μαχαίρι τη ζύμη.
Αρχίζουμε να επανωτίζουμε τα κομμάτια.




Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο μέχρι να κάνουμε με τον ίδιο τρόπο και την δεύτερη ζύμη μας,  καθώς και να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Για τη γέμιση θα κόψουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες, όπως και το μπέικον. Εμένα μου αρέσει γιατί δένει με τα πράσα. Με 1/4 φλιτζανιού νερό και άλλο τόσο λάδι, θα τα βάλουμε σε ένα τηγάνι στη φωτιά να μαραθούν. Όταν σωθεί το νερό και αρχίσουν να τσιγαρίζονται τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Προσθέτουμε τα αυγά τη φέτα, τη μυζήθρα, αλάτι και πιπέρι.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την τρυπάμε σε μερικά σημεία με ένα πιρούνι να φύγει ο αέρας, ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο φύλλο, λίγο μεγαλύτερο από το ταψί, για να μπορέσουμε να κάνουμε τον κόθρο γύρω-γύρω.
Απλώνουμε τη γέμιση στο ταψί, πασπαλίζουμε το κίτρινο τυρί και απλώνουμε το δεύτερο φύλλο.

Κόβουμε την πίτα, την αλείφουμε με έναν κρόκο αραιωμένο και κανα δύο κουταλιές νερό, βάζουμε και λίγο καλό βούτυρο για να μοσχομυρίσει και την ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα και κάτω αντίσταση σε προθερμασμένο φούρνο περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ξεροψηθεί.
Καλή επιτυχία!!!
(Πιο γρήγορα έκανα την πίτα, από το να γράψω και να περάσω τη συνταγή!!!)

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012

Αχλάδια κομπόστα!!





Κομπόστα αχλάδι



Με τόσα αχλάδια που έχει η αχλαδιά μας,  να δούμε τι θα πρωτοφτιάξουμε.
Σειρά έχει η κομπόστα για τις χειμωνιάτικες συνταγές.
Τα φρούτα δεν πρέπει να είναι πολύ ώριμα, γιατί θα βράσουν και λίγο, μην μας λιώσουν.
Για 2 κιλά αχλάδια καθαρισμένα, θα χρειαστούμε:
3 φλιτζάνια ζάχαρη
6 φλιτζάνια νερό
1 ξυλάκι κανέλα ή και χωρίς κανέλα γίνονται πιο άσπρα.
3 κ.σ. χυμό λεμόνι
αρμπαρόριζα (προαιρετικά) 
Εκτέλεση
Βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τον χυμό και την κανέλα σε μία μεγάλη κατσαρόλα 3 λεπτά.
 Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε σε τέταρτα ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε.
Τα προσθέτουμε στο σιρόπι, και βράζουμε την κομπόστα 8-10 λεπτά.
Βγάζουμε το ξυλάκι της κανέλας και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα, τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν .
Το ίδιο κάνουμε και με άλλα φρούτα όπως ροδάκινα ή μήλα.



Τα αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος. 


Καλή όρεξη!


Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Αχλάδι γλυκό του κουταλιού, με σοκολάτα!



Από την αχλαδιά μας!!!
Και με σοκολάτα!!!


 Το ωραιότερο γλυκό κουταλιού που έχω φάει, τελικά η σοκολάτα όπου και να μπει είναι κόλαση.
Με στραγγιστό γιαούρτι δεν το συζητάω, τέλειο!

Υλικά:
 2 κιλά αχλάδια χειμωνιάτικα
500 γρ ζάχαρη
300 γρ κουβερτούρα
4 κ.σ χυμό λεμόνι
¼ φλιτζανιού κονιάκ

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού.
Βράζουμε τα αχλάδια 10 λεπτά, κλίνουμε το μάτι της κουζίνας, τοποθετούμε την κουβερτούρα επάνω στα αχλάδια και την αφήνουμε να λιώσει, την ανακατεύουμε και αφήνουμε το γλυκό μέχρι την επόμενη μέρα να βγάλει το αχλάδι όλα τα υγρά του.

Βράζουμε σε σιγανή φωτιά το γλυκό μέχρι να δέσει  ανακατεύοντας συχνά με μία σπάτουλα να μην μας κολλήσει, στο τέλος προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε.

Γεμίζουμε αποστειρωμένα βαζάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν ανάποδα, τα συντηρούμε σε δροσερό μέρος.

Την ιδέα την πείρα από το IL LABORATORIO    και την έκανα στα δικά μας μέτρα.
Υπέροχο γλυκό του κουταλιού!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ