Αυτή είναι η αυθεντική αλευρόπιτα από τα Ζαγοροχώρια, τη φτιάξαμε με την φίλη μου την Έλενα την Τσέτση, συνταγή πολύ παλιά, της μαμάς της, όπως την κάνανε πολύ παλιά στο χωριό, στη γάστρα!
Η φίλη μου την κάνει πολύ συχνά, είναι όντος πολύ εύκολη, και η πιο νόστιμη, έχω δοκιμάσει να κάνω αρκετές φορές αλευρόπιτα, αλλά μπροστά σε αυτήν οι δικές μου ήταν μαϊμού!!!
Υλικά
2 αυγά
1 κουταλάκι του
γλυκού αλάτι
1 ½ φλιτζάνι του ελληνικού καφέ λάδι
50 γρ βούτυρο
φρέσκο
2 ½ φλιτζάνια αλεύρι των 200 ml
2 φλιτζάνια νερό ή ανθρακούχο νερό ή γάλα των 200 ml
Λίγο εξτρά αλεύρι
(καλαμποκίσιο κατά προτίμηση)
250 γρ φέτα
Εκτέλεση
Ανάβουμε το
φούρνο μας στους 250ο C να ζεσταθεί.
Βάζουμε σε ΄ένα 40άρι ταψί το 1 φλιτζάνι του ελληνικού καφέ λάδι και το μισό βούτυρο και το βάζουμε στο φούρνο να
κάψει καλά.
Χτυπάμε το 1 αυγό με το αλάτι και το ½ φλιτζάνι λάδι.
Προσθέτουμε όλο το αλεύρι και αραιώνουμε με το νερό σιγά σιγά.
Δημιουργούμε ένα χυλό πιο αραιό από το κεικ.
Όταν κάψει το ταψί με το λάδι-βούτυρο, αμέσως πασπαλίζουμε με το εξτρά αλεύρι.
Προσθέτουμε το χυλό μας και θρυμματίζουμε την φέτα με τα χέρια μας πάνω από τον χυλό.
Στο τέλος χτυπάμε
στο σκεύος που είχαμε το χυλό το 2ο αυγό με λίγο νεράκι (1/2 φλιτζάνι
του καφέ) και χρησιμοποιώντας το χέρι μας το απλώνουμε- ραντίζουμε πάνω από την
φέτα.
Κόβουμε το
υπόλοιπο βουτυρο σε κομματάκια και το βάζουμε κι αυτό.
Ψήνουμε στους 250ο
C (στον αέρα και κάτω αντίσταση)
για 20 λεπτά να κοκκινίσει πάνω κάτω.
Καλή επιτυχία!
εξαιρετικό και αγαπημένο....να σαι καλά πολύ καλό
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ γιαβρί μου να είσαι καλά!!! Γράψε μου το όνομά σου την άλλη φορά δεν ξέρω πως να σε λέω, στο μπλόγκ σου δεν κατάλαβα πιο είναι το όνομά σου, δεν γνωρίζω και πολλά στον υπολογιστή,,, τα κάνω μηχανικά χαχα,,,, φιλάκια καλό βράδυ!!!
Διαγραφήκαλημέρα
Διαγραφήκαμία σχέση με την παραδοσιακή αυθεντική αλευρόπιτα.
Σαν Ηπειρωτησα και εγώ που την έμαθα από την γιαγιά μου καμία σχέση, το ανθρακούχο νερό, το λάδι που τα έβρισκαν στα χωρά?
Το μόνο που βαζουν είναι νερο,αλευρι,αμα ειχαν αυγα,τυρι και βουτηρο.
Ως Ηπειρώτισσα να συνηγορίσω ως προς το αυθεντικό και υπέροχο της συνταγής!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ ως κόρη Σαρακατσάνας σου λέω ότι ξέρω απο πίτες είναι υπέροχη!!!
ΔιαγραφήΦαίνεται τόσο λαχταριστή!! και ως φανατική πιτού θα την τιμήσω!!Καλή εβδομάδα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα την κάνεις Λενάκι μου είναι εύκολη και πολύ νόστιμη!
ΔιαγραφήΈφαγα χθες ήταν φανταστική Λέω να την κάνω κι εγώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι υπέροχη και εύκολη, καλά θα κάνετε...να την κάνετε!!! Καλή χρονιά με υγεία!!!
ΔιαγραφήΕΙΝΑΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΨΕΜΜΑΤΑ ΜΙΑ ΔΟΚΙΜΗΘΑ ΣΑΣ ΠΕΙΣΕΙ
ΑπάντησηΔιαγραφήτην έφτιαξα και εγινε αναρπαστη!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αλεύρι το μετράμε σε φλιτζάνι ίδιο με αυτο που μετρήσαμε το λάδι;
Καλησπέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αλεύρι το μετράμε σε φλιτζάνι ίδιο με αυτο που μετρήσαμε το λάδι;
Το φλιτζάνι του καφέ του Ελληνικού είναι το λάδι...θα το διευκρινίσω παραπάνω, το νερό και το αλεύρι με φλιτζάνι κανονικό!
Διαγραφήεξαιρετική φαίνεται, διάμετρο ταψιού για αυτή τη δόση μπορείτε να γράψετε; γιατί η επιτυχία της εξαρτάται απο το πάχος της πίτας (πολύ λεπτή), ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφή40άρι ταψί έχω χρησιμοποιήσει για να γίνει η πίτα λεπτή!
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ πολύ
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη..την έκανε η μητέρα μου η Ζαγορισια τακτικά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο τετράγωνο σινί του φούρνου γίνεται σωστά αυτή η πίτα.
ΑπάντησηΔιαγραφή