Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

Σπιτικό φύλλο κρούστας επιτραπέζιο!



Είναι το λεπτότερο φύλλο που έχω δει και έχω κάνει!
Έχετε καταλάβει πόσο μου αρέσουν οι πίτες, όλες θέλω να τις δοκιμάσω!
Το φύλλο αυτό μου το έμαθε η κ. Παρθένα, η θεία της φίλης μου της Άννας από το Κιλκίς, και μου είπε και μία πολύ ωραία ιστορία! Όταν δούλευε στη Γερμανία σε ελληνικό μπουγατσατζίδικο πριν πολλά, πολλά χρόνια, δεν τους επέτρεπε το αφεντικό να λένε πώς γίνεται αυτό το φύλλο, τους έλεγε να λένε ότι οφείλεται στο αλάτι που βάζουν στη ζύμη και ότι έρχεται το αλάτι από την Αμερική και γι'αυτό γίνεται το φύλλο τόσο λεπτό... Μπορείτε να το πιστέψετε! Εγώ πάντως δεν έχω μυστικά και σας το περιγράφω όσο πιο απλά μπορώ!

Υλικά για τη ζύμη:
700 γρ. αλεύρι
1 κ.γλ αλάτι
2-3 κ.σ. ηλιέλαιο
νερό χλιαρό
Για τα φύλλα:
1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο

Εκτέλεση:
Κάνουμε τη ζύμη με τα χέρια ή με το μίξερ, μία ζύμη μαλακιά όπως αυτή που κάνουμε για να ανοίξουμε τα χωριάτικα τα φύλλα.



Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4-6 κομμάτια και κάνουμε μικρές πιτούλες όσο ένα μικρό πιατάκι,
λαδώνουμε την κάθε πιτούλα και την τοποθετούμε σε ένα μπολ, τη μία επάνω στην άλλη, τις σκεπάζουμε με το υπόλοιπο ηλιέλαιο και τις αφήνουμε 1 ώρα μέσα στο λάδι.




Απλώνουμε ένα τραπεζομάντιλο σε ένα στρογγυλό τραπέζι.

Παίρνουμε μία πιτούλα τη στραγγίζουμε από το λάδι και την ανοίγουμε λίγο, λίγο με τα χέρια, την απλώνουμε στο κέντρο του τραπεζιού και αρχίζουμε να τεντώνουμε το φύλλο όσο μπορούμε (και αν σχιστεί λίγο δεν μας πειράζει).



Θα γίνει πολύ λεπτό το φύλλο, στο τελείωμα μένει λίγο χοντρό σαν κορδόνι στην άκρη, αυτό το αφαιρούμε. (δείτε στις εικόνες κάτω)


Απλώνουμε τη γέμιση γύρω-γύρω όπως στη φωτογραφία και βρέχουμε με λίγο λάδι, ελαφρά τη ζύμη.

Γέμιση κάνουμε ό,τι μας αρέσει: με τυρί, κιμά, σπανάκι, χόρτα.
Αν θέλουμε να κάνουμε χοντρό ρολό πασπαλίζουμε γέμιση σε όλο το φύλλο, βρέχουμε και με λίγο λάδι,  ελαφρά το φύλλο,  σηκώνουμε το τραπεζομάντιλο από τη μία πλευρά και η ζύμη κυλάει μέχρι το τέλος.

Κάνουμε πίτες σε ρολλά ή μικρά μπουρέκια!
Αν έχετε απορίες, εδώ είμαι εγώ!
Είναι πιο εύκολο από ότι φαίνεται!
Καλή επιτυχία!

Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013

Τάρτα μανιταριών με εύκολη σπιτική ζύμη κουρού!





Φανταστική τάρτα με εύκολη ζύμη κουρού
Αν βαρεθήκατε τα κουρουπιτάκια κάντε με τη ζύμη τάρτα, γίνετε τραγανή και πεντανόστιμη, με ότι υλικά έχουμε!
Εγώ είχα μανιτάρια πορτομπέλο ξεκίνησα τη διαδικασία με πράσο, κρεμμύδι και λίγο λουκάνικο μοίρασα τα σοταρισμένα υλικά στα δύο και έκανα και τάρτα και πιλάφι!
Πάμε να δούμε την τάρτα που έκανα!


Υλικά:
Για τη ζύμη:
2 φλιτζάνια αλεύρι φαρίνα
1 κ.γλ.μπέκιν
½ φλιτζάνι γιαούρτι
¼  φλιτζάνι ηλιέλαιο
¼ φλιτζάνι φυτίνη
1 κ.γλ. αλάτι
1 αυγό

Εκτέλεση
Κάνουμε ζύμη με όλα  τα υλικά, αν χρειαστεί  προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη.

Την τοποθετούμε σε μία ταρτιέρα με λαδόκολλα, αφού την ανοίξουμε σε φύλλο, την τρυπάμε με ένα πιρούνι, κρατάμε λίγη ζύμη, όσο ένα μανταρινάκι για να την τρίψουμε στο τέλος.

 Εγώ βάζω το ταψί του κέικ  το αποσπώμενο, αυτό με το στεφάνι, βάζω από κάτω λαδόκολλα, βγαίνει πιο εύκολα όταν ψηθεί).


Ετοιμάζουμε τη γέμιση, θα χρειαστούμε:
250 γρ. μανιτάρια
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ή ένα ξερό ψιλοκομμένο
1 πράσο σε φετούλες
1 πράσινη πιπεριά ή και κόκκινη ότι έχουμε
2 λουκάνικα με πράσο Τρικάλων σε φέτες
¼ ποτηριού κρασί άσπρο
½ φλιτζάνι καλαμπόκι κατάψυξης
1 φλιτζάνι τυριά διάφορα, φέτα και κίτρινα τυριά.
2 αυγά
200 γρ. κρέμα γάλακτος 15% λιπαρά

Εκτέλεση:
Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια το πράσο, το λουκάνικο και την πιπεριά.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το αλάτι, το πιπέρι, σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί προσθέτουμε το καλαμπόκι, τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα,
Απλώνουμε τα υλικά των μανιταριών στη ζύμη, ρίχνουμε επάνω την κρέμα των αυγών, και πασπαλίζουμε με τα τυριά, τρίβουμε με  το χοντρό τον τρίφτη το ζυμαράκι που μας περίσσεψε.



Ψήνουμε 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς.

Ψήνεται τέλεια, η ζύμη γίνεται τραγανή απλά πεντανόστιμη!!!




Καλή επιτυχία!!!


Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

Μηλοκεκάκια με σταφίδες και ρούμι!



Μήλα!!!
Από τα αγαπημένα μου γλυκά του χειμώνα είναι οι μηλόπιτες, σε όλες τις εκδοχές.
Σήμερα έκανα μία πολύ εύκολη συνταγή, έγινε τόσο νόστιμη που αμέσως θα  σας την κεράσω, αμφιβάλω αν μείνει κομματάκι για αύριο!!!


Υλικά:
200 γρ αλεύρι φαρίνα
200 γρ βιτάμ μαλακό
200 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
4 μήλα σε κυβάκια
4 κ.σ. ξανθές σταφίδες
4 κ.σ καρύδια
4 κ.σ. ρούμι ή αμαρέττο
1 κ.σ. κακάο
1 κ.γλ. κανέλα
1 κ.γλ.μπέκιν
1 βανίλια

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο, στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Κόβουμε τα μήλα σε κυβάκια, τα ανακατεύουμε με το ρούμι και τις σταφίδες.

Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη, τα αυγά και το βούτυρο.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, την κανέλα, το μπέκιν με τη βανίλια.

Βάζουμε λίγο λίγο το αλεύρι στο μείγμα των αυγών και συνεχίζουμε το χτύπημα.μέχρι να ενωθούν.

 Ενσωματώνουμε  στο μείγμα τα μήλα και τα καρύδια με μία μαρίζ.

Μοιράζουμε  σε φορμάκια, ή βάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα.


Γίνονται 18 φορμάκια ή ένα μεγάλο κέικ.
Ψήνουμε στα φορμάκια 25-30 λεπτά, και 1 ώρα αν ψήσουμε τη μηλόπιτα σε μεγάλη φόρμα.
Πάντα κάνουμε τη δοκιμή με μία οδοντογλυφίδα, ή με ξυλάκι για σουβλάκι, τρυπάμε  να δούμε αν ψήθηκε λίγο πριν το βγάλουμε από το φούρνο, για να είμαστε σίγουρη,  αν ψήθηκε βγαίνει στεγνό αλλιώς το αφήνουμε λίγα λεπτά ακόμη να ψηθεί.


Καλή επιτυχία!!!













Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013

Μυρωδάτες τυρομπουκιές με φυτίνη!




Τυροπιτάκια με φυτίνη!
Από τις πιο παλιές μου συνταγές, τότε που τρώγαμε φυτίνη πριν βγούνε οι μαργαρίνες!
Τα ξανα έφαγα σε μία φίλη και θυμήθηκα πόσο νόστιμα γινόντουσαν με την ιδιαίτερη μυρωδιά τους, πήγα και αγόρασα φυτίνη για να τα κάνω!
 Φτιάξτε τα και θα με θυμηθείτε!!!

Υλικά:
Αλεύρι περίπου 4-5 φλιτζάνια
1/2 φλιτζάνι γάλα ή γιαούρτι
1/2 φλιτζάνι φυτίνη λιωμένη
1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο
1 αυγό
2  κ.γλ. μπέκιν
1 κ.γλ. αλάτι
1/2 φλιτζάνι φέτα τριμμένη
1/2 φλιτζάνι ρεγκάτο τριμμένο

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ανακατεύουμε  αλεύρι, μπέκιν και αλάτι.
Χτυπάμε με σύρμα χειρός το γάλα, το λάδι, τη λιωμένη φυτίνη, το αυγό, προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο, όπως και τα τυριά.

Κάνουμε μία μαλακιά ζύμη, πλάθουμε διάφορα σχέδια,  μπορούμε να κόψουμε με κουπάτ σε διάφορα σχήματα τυρομπουκιές,  πασπαλίζουμε με σουσάμι.


Ψήνουμε 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.

Καλή επιτυχία!!!

 





Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013

Κοτομπουκιές με μουστάρδα και δεντρολίβανο στο φούρνο!



Πάντα ψάχνουμε αφορμή για να τρώμε γλυκάκια!
Μας τελείωσε και ο Βαλεντίνος!!!
Τέρμα τα γλυκά, φτάνει τόσο που φάγαμε, τώρα πάλι στη συντήρηση!
Κοτοπουλάκι έχει σήμερα εύκολο, γρήγορο και νόστιμο, με πατατούλες ή ρυζάκι και σαλατούλα  είναι ότι πρέπει!

Θα χρειαστούμε:
Μπουτάκια κοτόπουλο, χωρίς την πέτσα, τα πλένουμε τα στραγγίζουμε και τα κάνουμε ρολάκια, τα τυλίγουμε σε μεμβράνη και τα βάζουμε στην κατάψυξη για 1 τουλάχιστον ώρα, όπως είναι παγωμένα, τα κόβουμε σε ροδέλες, όπως στη φωτογραφία,


  ρίχνουμε 2-3 κουταλιές  σκορδόλαδο, 1 κουταλιά μουστάρδα, αλάτι πιπέρι και από εκεί και μετά ότι μπαχαρικό μας αρέσει,εγώ έβαλα μπούκοβο, γλυκό και καυτερό, ρίγανη και δεντρολίβανο,  έκανα ένα ανακάτεμα και τα έβαλα σε λαδόκολλα.

Ψήνουμε  25-30 λεπτά στους 200 βαθμούς!


Θα μπορούσα να τα πω και μενταγιόν κοτόπουλο, τώρα που τα βλέπω, ε????
Καλή όρεξη!!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ