Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Σύκα διαίτης!!!



Από αύριο Οκτώβρης θα αποχαιρετήσω το μικρό  καλοκαιράκι με σύκα, τα δικά μας σύκα, είναι σχεδόν τα τελευταία, από αύριο λένε αρχίζει το κρύο άσχετα αν σήμερα έχουμε κοντά 30 βαθμούς.
Δεν μπορώ να τους αντισταθώ, αν και είναι η αιτία που ανεβαίνει η ζυγαριά μου τα λατρεύω ωμά, ξερά, γλυκό του κουταλιού, φρέσκα με γιαούρτι,,τι να λέμε λαχταριστά!
Αποφάσισα να τα αποθηκεύσω σε βαζάκια, αλλά χωρίς πολύ ζάχαρη,( είναι τόσο γλυκά από μόνα τους,) για το χειμώνα να τα τρώμε χωρίς πολλές τύψεις!



Για 3 κιλά σύκα:
1 φακελάκι ζελέ πηκτίνη για μαρμελάδες του Χαίτογλου στα Σ/Μ  ή του Dr, Oetker το  zelfix.
300 γρ. μαύρη ζάχαρη
2-3 κ.γλ. χυμό λεμόνι
 2-3  φύλλα αρμπαρόριζα
Εκτέλεση:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα σύκα, τα κόβουμε στα τέσσερα αν είναι πολύ μεγάλα  και τα βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, τα αφήνουμε  στο ψυγείο για ένα βράδυ να βγάλουν το σιρόπι τους.
Βάζουμε την κατσαρόλα με τα σύκα και τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά,ώστε να βράσουν τα σύκα με τους χυμούς τους.



Προσθέτουμε την πηκτίνη, δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε την μαρμελάδα κάνα δεκάλεπτο, προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού  και μερικά φύλλα αρμπαρόριζα προς το τέλος.


Γεμίζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια κλίνουμε με το καπάκι και το γυρίζουμε ανάποδα για 10-15 λεπτά όπως είναι καυτά, μετά τα γυρίζουμε πάλι κανονικά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Μπορούμε όπως είναι τα σύκα χωρίς πολύ ζάχαρη να τα χρησιμοποιήσουμε και σε φαγητά!


Καλή επιτυχία!


   

Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013

Κουραμπιεδάκια καρύδας χωρίς αλεύρι, με ξηρούς καρπούς και σουσάμι!



Κουραμπιεδάκια αλλιώς!!!
Είναι τόσο νόστιμα που δεν θέλεις να τα μοιραστείς με κανέναν!!!
Γίνονται τόσο γρήγορα, όπως τρώγονται!


Υλικά:
200 γρ. ανάμικτα φουντούκια, αμύγδαλα, φιστίκια Αιγήνης!
150 γρ.καρύδα
200γρ. ζάχαρη άχνη +2 κ.σ.
1 ασπράδι αυγού
2-3 κ.σ. γάλα εβαπορέ
50 γρ βούτυρο λιωμένο
3-4 σταγόνες άρωμα ρούμι
2 κ.σ. σουσάμι καβουρντισμένο

Για την επικάλυψη:
3-4 κ.σ. σουσάμι καβουρντισμένο ή 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη.


Εκτέλεση!
Κάνουμε με τα όλα τα υλικά μία ζύμη, εκτός από τις 2 κουταλιές ζάχαρη και 2 κουταλιές καβουρντισμένο σουσάμι.




Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες.


Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες όσο ένα καρύδι, τις κυλάμε στην άχνη ζάχαρη, στις 2 κουταλιές που αφήσαμε στην άκρη ή στο σουσάμι ότι μας  αρέσει.


Αραδιάζουμε τα κουραμπιεδάκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 190 βαθμούς, 8-10 λεπτά.
Όταν βγούνε από το φούρνο είναι μαλακά, όταν κρυώσουν θα σταθεροποιηθούν.
Αφήνουμε να κρυώσουν και τα απολαμβάνουμε!



Καλή επιτυχία!!!




Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013

Μελιτζανόπιτα σουφλέ!



Σουφλέ μελιτζάνας, με σπιτικό φύλλο και τυρί φέτα!
Μία φανταστική πιτούλα για τους λάτρεις της πίτας!
Είναι εύκολη  αν σας περισσέψουν μερικά φύλλα κρούστας γίνετε στη στιγμή!




Υλικά για το χυλό θα χρειαστούμε:
2 αυγά
1 φλιτζάνι γάλα
¾  φλιτζανιού λάδι
1 κ.γλ. μπέκιν
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρίσεις

2 σπιτικά φύλλα
1 φλιτζάνι τυρί φέτα τριμμένη
1 φλιτζάνι ψημένη μελιτζάνα
Λίγο κασέρι τριμμένο για πασπάλισμα
Ρίγανη
Αλάτι  και πιπέρι

Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα υλικά για το χυλό σε ένα μπολ



Κόβουμε τα φύλλα ακανόνιστα και τα βάζουμε μέσα στο χυλό.



Προσθέτουμε τη φέτα, τη μελιτζάνα,  τη ρίγανη λίγο αλάτι αν χρειαστεί και πιπέρι.



Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι, πασπαλίζουμε με κασέρι και φουρνίζουμε.




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις  στους 180 βαθμούς 1 ώρα περίπου




Καλή όρεξη!!!

Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013

Αλμυρά κρουασάν με καρύδια και παρμεζάνα!




Κρουασάν με καρύδια και παρμεζάνα!
Νόστιμα κρουασάν που τρώγω ντε σκέτα, ή γεμιστά με ότι γέμιση θέλουμε, με μία φετούλα κασέρι,  γαλοπούλα ωραιότατο σαντουιτσάκι!!!  


Υλικά:
125 γρ βούτυρο μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι γιαούρτι
1 ασπράδι αυγού
1 φακελάκι  ξερή μαγιά
1 φλιτζάνι ζεστό γάλα για να διαλύσουμε τη μαγιά
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
1 φλιτζάνι  παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι τριμμένο
Αλεύρι όσο σηκώσει  για να γίνει μία μαλακιά ζύμη
1 κρόκο αυγού για επάλειψη


Εκτέλεση:
Σε ένα φλιτζάνι γάλα διαλύουμε την μαγιά.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το γάλα με τη μαγιά, τη ζάχαρη,  το βούτυρο, το γιαούρτι, το ασπράδι αυγού και λίγο λίγο αλεύρι ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη, προσθέτουμε συγχρόνως  τα καρύδια και την παρμεζάνα.



Η ζύμη πρέπει να μην κολλάει στα χέρια, να είναι μαλακιά όπως ο λοβός του αυτιού μας.
Αν θέλουμε κάνουμε τη ζύμη με τα χέρια.
Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί περίπου 1 ώρα, σε ζεστό μέρος.
Παίρνουμε κομμάτια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού, τα ανοίγουμε και τα τυλίγουμε δίνοντάς τα σχήμα κρουασάν, ή ότι άλλο σχήμα θέλουμε.





Τα περνάμε με τον κρόκο του αυγού αραιωμένο με 2 κουταλιές νερό και αν θέλουμε πασπαλίζουμε σουσάμι.




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν.




Καλή επιτυχία!



Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013

Τηγανόπιτες (πισία) με ελιές, ρίγανη και τυρί φέτα!




Τηγανόπιτες, πισία με ελιές,  ρίγανη και τυρί φέτα!
Τόσο νόστιμα και εύκολα που τα κάνουμε πολύ συχνά, για μπυρίτσα και όχι μόνο!!!
Γίνονται γεμιστά με αλλαντικά και διάφορα τυριά κασέρια, αλλά και σκέτα.



Υλικά:
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 φακελάκι μαγιά ξερή
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ελιές ψιλοκομμένες
½ φλιτζάνι τυρί φέτα τριμμένη
Ρίγανη φρέσκια ή ξερή τριμμένη
2 κουταλιές ξύδι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
Νερό χλιαρό 
Ελαιόλαδο για το τηγάνι

Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε μία μαλακιά ζύμη με το αλεύρι, τη μαγιά, το λάδι, το ξύδι, τη ζάχαρη και το αλάτι προσθέτοντας νερό χλιαρό μέχρι η ζύμη να μην κολάι στα χέρια.



Την σκεπάζουμε με μία βρεγμένη πετσέτα και τη βάζουμε στο φούρνο στους 40 βαθμούς να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 30-60  λεπτά.



Πατάμε τη ζύμη και ανακατεύουμε τις ελιές και το τυρί, ζυμώνουμε 1-2 λεπτά και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί άλλα 15 λεπτά.




Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι, παίρνουμε κομματάκια ζύμης όσο ένα μανταρίνι,  τα ανοίγουμε με λαδωμένα χέρια για να μην μας κολάι η ζύμη και τα τοποθετούμε με προσοχή στο καυτό λάδι .
¨Όταν ροδίσουν από την μία πλευρά τα γυρίζουμε και από την άλλη.





Μπορούμε να βάλουμε το τυρί και τις ελιές μέσα στην πιτούλα και να τα κάνουμε γεμιστά σαν τσεπούλες, γίνονται το ίδιο νόστιμες.



Καλή επιτυχία!!!






Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013

Μελιτζάνες στο φούρνο σαν τηγανιτές!




Δεν θέλουμε τηγανιτές;; κανένα πρόβλημα!!!
Μελιτζάνες στο φούρνο σαν τηγανιτές!
Ένα υπέροχο ορεκτικό  μελιτζάνας, πολύ ελαφρύ και πολύ νόστιμο, γι αυτούς που αγαπούν τη μελιτζάνα!

Υλικά
2-3 μελιτζάνες κομμένες σε φέτες
3/4 φλιτζάνι φρυγανιά
1/3 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο ή παρμεζάνα
2-3 κ.σ. μαγιονέζα
Μπαχαρικά και αρωματικά τις αρεσκείας μας, πιπέρι και αλάτι

Εκτέλεση:
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις πασπαλίζουμε με αλάτι για 15 λεπτά, τις ξεπλένουμε και τις στύβουμε να φύγουν τα υγρά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φρυγανιά το κεφαλοτύρι και τα αρωματικά.


Περνάμε τις μελιτζάνες και από τις δύο πλευρές με τη μαγιονέζα με πινελάκι.


Βουτάμε τις μελιτζάνες στο μείγμα της φρυγανιάς και τις αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα αφού το ψεκάσουμε με λίγο ελαιόλαδο, το ίδιο κάνουμε και από πάνω τους.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα 20 λεπτά ή μέχρι να ξεροψηθούν.


Καλή μας όρεξη!!!








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ