Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

Γιαούρτι σπιτικό!



Τρώτε γιαουρτάκια;;;;;;

Εγώ θέλω 2-3 την ημέρα, μόνο εγώ,,, γι αυτό εδώ και καιρό κάνω το δικό μου γιαούρτι, γίνετε πολύ πιο νόστιμο από τα έτοιμα, γιατί διαλέγω το γάλα που θα το πήξω!!!

Και πιο  οικονομικό!!!!

Μου έμαθε η μαμά μου πώς να πήζω χωρίς θερμόμετρο το γιαούρτι , δηλαδή μετράμε με το δαχτυλάκι μας  μέχρι το δέκα το γάλα  και αν το αντέχουμε είναι έτοιμο να βάλουμε τη μαγιά!
Εγώ για πιο εύκολα το μέτρησα με το θερμόμετρο και η θερμοκρασία είναι γύρο στους 40-43 βαθμούς.

Θα χρειαστούμε  για αρχή 1 λίτρο γάλα φρέσκο και 3-4  κουταλάκια του γλυκού γιαούρτι φρέσκο, όσο παχύ τόσο καλύτερα .

Όταν ξανακάνουμε θα χρησιμοποιήσουμε από το δικό μας γιαούρτι.

Ζεσταίνουμε το γάλα και με το που αρχίζει να φουσκώνει το παίρνουμε από τη φωτιά.

Το αφήνουμε να κρυώσει να κατέβει στους 40-45 βαθμούς  κάνουμε το τεστ με το δαχτυλάκι μας, ή με το θερμόμετρο.

Παίρνουμε ½ φλιτζάνι από το ζεστό γάλα και εκεί μέσα  διαλύουμε τις 3 κουταλιές γιαούρτι.
Ανακατεύουμε το γάλα με τη μαγιά και το μοιράζουμε σε γυάλινα βάζα.

 Μου είναι πιο εύκολα τα γυάλινα βαζάκια μερίδας, τρως  ένα και δεν χρειάζεται να νερώσει το γιαούρτι, γιατί όπως ξέρουμε όταν κόψουμε το γιαούρτι βγάζει  νερό .

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς στις αντιστάσεις, βάζουμε τα βάζα με το γάλα για 3-4 ώρες μέχρι να πήξει το γιαούρτι, και στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες .

Νόστιμο και φρέσκο γιαούρτι, δεν φαντάζεστε πόσο διαφορετικό είναι το σπιτικό το γιαούρτι, δοκιμάστε το  αξίζει τον κόπο!!!!


Καλή επιτυχία!!!
.




Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2013

Μπισκότα με κακάο καρύδια και σουσάμι!


Πολύ νόστιμα και τραγανά μπισκότα, για το καφεδάκι μας!

Υλικά:
3 αυγά
80 γρ. βούτυρο
80 γρ. ζάχαρη μαύρη
80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική λευκή
1/2 κ.γλ. σόδα
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια
2 φλιτζάνια αλεύρι
3 κ.σ. κακάο
2 κ.σ. σουσάμι καβουρντισμένο
1/2 φλιτζάνι καρύδια ψίχα

Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τις ζάχαρες μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε ένα- ένα τα αυγά και όλα τα υπόλοιπα υλικά κοσκινισμένα, εκτός τα καρύδια και το σουσάμι.
Με τη βοήθεια άχνης ζάχαρης κάνουμε δύο μπαστούνια με τη ζύμη, (η ζύμη κολλάει στα χέρια προσοχή).


Τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα ή σιλικόνη.
Ψήνουμε 20 λεπτά στους 160 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο.
Βγάζουμε τα μισοψημένα μπαστούνια των μπισκότων, τα αφήνουμε 10-15 λεπτά να κρυώσουν και τα κόβουμε σε φέτες 1/2 εκατοστού.


Τα αραδιάζουμε πάλι στο ταψί και τα ψήνουμε άλλα 10-12 λεπτά.


Όταν κρυώσουν θα γίνουν τραγανά μην τα παραψήνετε!



Καλή επιτυχία!!!



Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013

Παστίτσιο με γαλοπούλα καπνιστή!!!



Παστίτσιο εύκολο χωρίς κιμά!!!
Εύκολο και ελαφρύ παστίτσιο ιδιαίτερα για φοιτητές, τα παιδιά μου το λάτρευαν  όταν  σπούδαζαν! Όταν θέλουμε κάτι γρήγορο και νόστιμο και έχουμε τα απλά υλικά που χρειάζονται  δεν το σκέπτομαι δύο φορές,,, βασικά τα τρώνε οι άλλοι  εγώ δεν τρώω μακαρόνια, αλλά τους βλέπω πως τα απολαμβάνουν !!!




Υλικά:
500 γρ μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο
150 γαλοπούλα καπνιστή
1 φλιτζάνι τριμμένα τυριά διάφορα ή ότι υπάρχει στο σπίτι

Υλικά για τη σάλτσα μπεσαμέλ
3 φλιτσάνια φρέσκο γάλα
4 κουταλιές αλεύρι
1 αυγό
2 κουταλιές βούτυρο
Αλάτι πιπέρι
3 κουταλιές τυρί Φιλαδέλφεια

Εκτέλεση:
Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο νερό με μία κουταλιά αλάτι.



Τα στραγγίζουμε και τους προσθέτουμε 1-2 κουταλιές σκορδόλαδο (προαιρετικά)


 Επίσης ανακατεύουμε το τυρί και τη γαλοπούλα.



Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ,   βάζουμε σε ένα τηγάνι  το μισό γάλα να ζεσταίνετε με το βούτυρο και σε ένα μούλτι  χτυπάμε το υπόλοιπο γάλα με το αλεύρι, και  το αυγό,  το προσθέτουμε στο ζεστό γάλα όπως και το τυρί κρέμα,  ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να πήξει  η σάλτσα.







Σκεπάζουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα και τα ψήνουμε 30 λεπτά στην αρχή σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο.




 Προς το τέλος πασπαλίζουμε λίγο τριμμένο τυράκι και  το  βάζουμε  για λίγο στο γκριλ  να πάρει λίγο χρώμα!



Καλή όρεξη!!!








Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013

Ρυζόγαλο με γεύση βανίλιας!


Ρυζόγαλο είχα πολύ καιρό να φτιάξω, το έχω για χειμωνιάτικο γλυκό,   μου περίσσεψε  1 λίτρο γάλα και για να μην λήξει σκέφτηκα να το κάνω ρυζόγαλο ,,,και καλά έκανα,  ενθουσιάστηκαν οι άντρες μου!  
Η μαμά μου πάντα έβαζε σκόνη για πουτίγκα και μας άρεσε πολύ και εγώ το συνεχίζω, πότε με βανίλια, πότε με σοκολάτα, όπως και να το κάνω μας ξετρελαίνει!


Υλικά:
1 λίτρο γάλα 
3-4 κ.σ. ζάχαρη
1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ βρασμένο, ( μισό πριν το βράσουμε)
1 φακελάκι σκόνη για  πουτίγκα βανίλια
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
Κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
Βράζουμε το ρύζι σε μπόλικο νερό και το στραγγίζουμε.
Ζεσταίνουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και διαλύουμε με το σύρμα  τη ζάχαρη με τη σκόνη για πουτίγκα, το αλάτι και τη βανίλια,  όταν αρχίσει να βράζει  χαμηλώνουμε τη φωτιά να μην μας κολλήσει,  προσθέτουμε και το βρασμένο ρύζι ανακατεύουμε λίγο έως ότου πήξει η κρέμα.


Το μοιράζουμε σε μπολάκια και πασπαλίζουμε με κανέλα.




Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013

Κρασάτο με άγριο κυνήγι!!!

 Μεζές για μερακλήδες!
Το Φθινόπωρο είναι η εποχή του κυνηγιού και αφού έχουμε κυνηγό, έχουμε  τα τυχερά μας!
Υλικά για ένα κρασάτο υπέροχο κυνήγι, αγριογούρουνο ή ζαρκάδι, λαγό ή άλλο κρέας, η συνταγή είναι δοκιμασμένη εδώ και χρόνια!

1 κιλό κρέας κυνήγι
1 ξερό κρεμμύδι
1-2 καρότα
2-3 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι και πιπέρι


Για τη μαρινάδα
3/4 λίτρου κρασί κόκκινο (ένα καλό κρασί)
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2-3 σκελίδες σκόρδο
2-3 φύλλα δάφνης
4-5 κεδροκούκουτσα
4-5 κόκκους μπαχάρι
4-5 κόκκους μαύρο πιπέρι
Αρωματικά, δεντρολίβανο και θυμάρι φρέσκο


Για το σίτεμα:
1 λίτρο νερό
3-4 κουταλιές ξύδι
3-4 κουταλιές αλάτι
3-4 κουταλιές ζάχαρη

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το κρέας και το κόβουμε σε μερίδες.
Βάζουμε το νερό με το ξύδι, το αλάτι και τη ζάχαρη σε μία σακούλα κατάψυξης επίσης και το κρέας, κλίνουμε τη σακούλα και τη βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ, το κρέας πρέπει να είναι μέσα στο νερό δηλαδή να το σκεπάζει.
Το κρέας θα βγάλει το αίμα, θα καθαρίσει.
Την άλλη μέρα σε άλλη σακούλα θα βάλουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας με το κρέας αφού το στραγγίσουμε θα το ξαναβάλουμε για ένα βράδυ στο ψυγείο.


Θέλει το χρόνο του το κυνήγι!
Αφού περάσει ο χρόνος σιτέματος- μαρινάδας στραγγίζουμε τα υγρά τις μαρινάδας, τα κρατάμε για τη συνέχεια.


Αλευρώνουμε το κρέας και το σοτάρουμε σε καυτό ελαιόλαδο να θωρακιστεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο.




Σβήνουμε με το κρασί τις μαρινάδας και προσθέτουμε τα αρωματικά, αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο κρασί πρέπει να σκεπαστεί το κρέας.


Βράζουμε το κρέας 2 ώρες περίπου σε χαμηλή φωτιά.
Τα κυνήγια θέλουν αρκετό χρόνο για να βράσουν σε χαμηλή φωτιά πάντα!



Καλή επιτυχία σας εύχομαι αν το τολμήσετε, αξίζει όμως τον κόπο θα σας μείνει αξέχαστο!











Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013

Ταρτάκια μήλου!




Πολύ νόστιμα, τραγανά, μπισκοτένια,  μυρωδάτα μηλοταρτάκια!



Υλικά:
250 γρ. βούτυρο
2 αυγά
1 φλιτζάνι γιαούρτι
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
4-5 φλιτζάνια αλεύρι
1 φακελάκι μπέκιν
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση:
3-4  μήλα τριμμένα
1 κ.σ. κανέλα
1/4 φλιτζανιού  ζάχαρη κρυσταλλική
¼ φλιτζανιού καρύδια τριμμένα
Για επικάλυψη:
Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα μήλα, τα βάζουμε σε ένα τηγάνι αντικολλητικό και μαζί με τη ζάχαρη τα βράζουμε να πιουν τα υγρά τους, προσθέτουμε την κανέλα και τα καρύδια.




Κάνουμε την ζύμη και την χωρίζουμε στα δύο.



Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο 3 mm και με κουπάτ κάνουμε  κύκλους , βάζουμε στο κέντρο μία κουταλιά μείγμα μήλου, τοποθετούμε επάνω ξανά έναν κύκλο τον πιέζουμε λιγάκι και με ένα πιρούνι κάνουμε σχέδια,  ψαλιδίζουμε στο κέντρο  το κάθε ταρτάκι.





Τοποθετούμε τα ταρτάκια σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.




Καλή επιτυχία!!!










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ