Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015

Γρήγορη και εύκολη σφολιάτα σπιτική, απλά φανταστική!!!


Φανταστική σφολιάτα σπιτική πανεύκολη!!!!
Δεν υπάρχει…….. αυτή την τεχνική όταν την είδα ξετρελάθηκα...... τόσες σειρές φύλλων δε θα το πιστεύετε!!!
Έχει γίνει η αγαπημένη μου τελευταία, κάντε πακετάκια και φυλάξτε την στην κατάψυξη.



Υλικά:
1 κιλό αλεύρι
2 αυγά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ, ξύδι
1 κ.γλ. ζάχαρη
2 κ.γλ. αλάτι
500 ml νερό χλιαρό
200 γρ. βούτυρο lurpak ή άλλο βούτυρο κρύο από το ψυγείο, σχεδόν παγωμένο!

Εκτέλεση:
Χωρίζουμε το βούτυρο σε 4 κομμάτια των 50 γρ. το παγώνουμε λίγο για να μπορούμε να το περάσουμε από τον χοντρό τρίφτη.


Σε μία λεκάνη βάζουμε το νερόχλιαρό, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα αυγά, χτυπάμε με το σύρμα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο.



Κάνουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Την σκεπάζουμε με μία πετσέτα για 20 λεπτά.



Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια.


Αλευρώνουμε τον πάγκο και ανοίγουμε τη ζύμη σε όσο μεγάλο φύλλο μπορούμε.


Τρίβουμε το ένα κομμάτι βούτυρο και με το πλάστη τυλίγουμε το φύλλο κυλώντας τον επάνω στο βούτυρο.






Με ένα μαχαίρι κόβουμε και χωρίζουμε τη ζύμη κατά μήκος του πλάστη, όπως βλέπουμε στη φωτογραφία και προσεκτικά διαχωρίζουμε τη ζύμη.





Διπλώνουμε τη ζύμη στο κέντρο από δεξιά και μετά  από αριστερά κλίνουμε επάνω
Κάνουμε το ίδιο και με την υπόλοιπη ζύμη.


Σε αυτή τη φάση τυλίγουμε τις σφολιάτες σε μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν μέχρι να τις ανοίξουμε σε φύλλο ή τις βάζουμε στην κατάψυξη για να τις χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
Μπορούμε να κάνουμε στριφτάρια με ότι γέμιση θέλουμε  ή πίτες με φύλλο πάνω κάτω.





Καλή επιτυχία!!!




Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015

Επιδόρπιο ζελέ, με φράουλες, μπισκότα και κρέμα γιαουρτιού!





Χρόνια πολλά στο Γιώργο στη Γεωργία και ιδιαίτερα Στον Δικό μου Γιώργο στον άντρα μου, με υγεία και ευτυχία!!!

Δροσερό επιδόρπιο με ζελέ και γιαούρτι ότι πρέπει για τις ζεστές μέρες που πρόκειται να έρθουν…..
Αν και έχουμε ακόμη κρύο, μου αρέσουν οι φράουλες και για τη γιορτή μας αποφάσισα να κάνω και γλυκάκι αντί να το βάλω στα ποτήρια το έκανα με μπισκότα σαν τουρτίτσα!!!

Τα υλικά:
500 γρ. φυτική σαντιγί (την πράσινη ψυγείου)
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 πακέτο ζελέ φράουλας με 2 φακέλους
1 ποτήρι νερό ζεστό
1 ποτήρι νερό κρύο
1 1/2 κεσεδάκια  φράουλες
2 πακέτα μπισκότα πτιμπέρ

Εκτέλεση:
Λιώνουμε το ζελέ σε ένα μπολ με το ζεστό νερό και προσθέτουμε το κρύο ανακατεύουμε και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.
Χτυπάμε την κρέμα σαντιγί και μόλις πήξει προσθέτουμε το στραγγιστό γιαούρτι.




Ψιλοκόβουμε 4-5 φράουλες τις ρίχνουμε στην κρέμα όπως και μερικές κουταλιές από το ζελέ που έχουμε στο ψυγείο.
Σε ένα πιρέξ αραδιάζουμε μπισκότα, απλώνουμε το 1/3 της κρέμας, ξανά μπισκότα-κρέμα και τέλος μπισκότα και την κρέμα έτσι έχουμε 3 σειρές μπισκότα και 3 κρέμα.





Επάνω στην κρέμα αραδιάζουμε φέτες από φράουλες (αν έχουμε πολλές βάζουμε ολόκληρες) εγώ τις έκοψα σε φετούλες γιατί ήταν μεγάλες.
Το ζελέ έχει κρυώσει χωρίς να έχει πήξει το στρώνουμε επάνω από τις φράουλες.



Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει και το ζελέ εγώ το έβαλα στο ψυγείο όλο το βράδυ.


Καλή όρεξη!!!





Τρίτη, 21 Απριλίου 2015

Κοτόπουλο πανεύκολο στη χύτρα πεντανόστιμο!


Κοτόπουλο στη χύτρα πεντανόστιμο!!
Εγώ το έκανα με χωριάτικο κοτόπουλο αφού το μισο έβρασα τα χωριάτικα θέλουν το χρόνο τους.
Έγινε .....δεν το συζητώ φανταστικό!!!!
Ένα φαγητό που μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε, φοιτητής, εργένης και όποιος δεν έχει και πολύ όρεξη για πολύπλοκες συνταγές!
Γρήγορο, νόστιμο, με πολύ απλά υλικά!

Υλικά:
1 κοτόπουλο σε κομμάτια ή μόνο 4 μπουτάκια
400 γρ. μανιτάρια φρέσκα ή κονσέρβα
1 φακελάκι κρεμμυδόσουπα
1/2 ποτήρι κρασί
¼ φλιτζανιού κέτσαπ
½ φλιτζάνι νερό ή ζωμό κότας
1 κ.σ. βούτυρο
Αλάτι πιπέρι
½ κγλ. Μπούκοβο

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το κοτόπουλο.
Βάζουμε το κοτόπουλο αφού το πλένουμε καλά,  τεμαχισμένο στη χύτρα, το περιλούζουμε με τη σάλτσα των υλικών.
 Ψήνουμε στη χύτρα από την ώρα που θα ανέβει η βαλβίδα 25 λεπτά, αφού χαμηλώσουμε τη φωτιά φυσικά.





Μπορούμε επίσης να ψήσουμε το κοτόπουλο στο φούρνο στη γάστρα μία ώρα, στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Το σερβίρουμε με ρυζάκι, ή πατάτες και μία σαλατούλα μούρλια!!!






Καλή όρεξη!!!!



Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015

Σαρμαδάκια!


Φρέσκα φύλλα ή από βάζα ακόμη και από την κατάψυξη, όπως και να είναι τα αμπελόφυλλα έχουν την τιμητική τους το Πάσχα, αφού ξεκινάνε και τα φρέσκα όπου νάνε, λίγο ο καιρός μας τα χάλασε αλλά σε λίγες μέρες θα μαζέψουμε τα φρέσκα φύλλα.
Τα αγαπάμε ιδιαίτερα και τα κάνω πολλές φορές, όλο το χρόνο!
Με γιαουρτάκι είναι τρέλα!
Μου άρεσε ο τρόπος αυτός του όρθιου στην κατσαρόλα και θέλω να τον μοιραστώ μαζί σας!

Υλικά:
90-100 αμπελόφυλλα
2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
½ ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι δυόσμο
½ ματσάκι μαιδανό
2 λεμόνια το χυμό
Αλάτι πιπέρι


Εκτέλεση
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα  ¾  του λαδιού  ρίχνουμε το ρύζι το σοτάρουμε να λαδωθεί καλά βάζουμε τα μυρωδικά ,το χυμό από το ένα  λεμόνι ,αλάτι  και πιπέρι, και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό το σκεπάζουμε  και ετοιμάζουμε τα φύλλα






Αν έχουμε φρέσκα τα πλένουμε και τα ζεματάμε για 3 λεπτά τα βουτάμε σε κρύο νερό  και τα στραγγίζουμε για να κρατήσουν το χρώμα τους ζωντανό.
Έτσι τα συντηρούμε  σε σακουλάκια στην κατάψυξη για πολλή  καιρό.
Λοιπόν παίρνουμε ένα  ένα  φύλλο βάζουμε 1 κουταλάκι  γέμιση  διπλώνουμε από τα πλάγια και ρολλάρουμε  μέχρι την άκρη του φύλλου, αραδιάζουμε σε κατσαρόλα κοντά- κοντά.






Υπάρχει και αυτός ο τρόπος τα αραδιάζουμε όρθια για να βράζουν ομοιόμορφα ή τον κλασικό.
Όταν τελειώσουμε με το τύλιγμα ρίχνουμε και το υπόλοιπο λάδι  το αλάτι και το χυμό από 1 λεμόνι  και νερό βραστό  περίπου 3 φλιτζάνια βάζουμε ένα ρηχό  πιάτο ανάποδα σκεπάζουμε την κατσαρόλα  και μόλις πάρουν 1 βράσει χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 3 αν η κουζίνα σας έχει 1 έως 9 τους βαθμούς ή στο 1 από 1 έως 3.




Βράζουμε 40 λεπτά   βγάζουμε το πιάτο προσεκτικά σκεπάζουμε με μία πετσέτα κουζίνας  και το καπάκι και τα αφήνουμε λίγη ώρα να τραβήξουν.
Τα σερβίρουμε με τζατζίκι, ή σκέτο γιαούρτι.




Πώς συντηρούμε αμπελόφυλλα
Εγώ τα συντηρώ  ωμά σε βάζα ,είναι όλο το χρόνο  φρέσκα.

Πώς γίνονται?

Πλένουμε τα φύλλα και τα στεγνώνουμε διπλώνουμε πακετάκια τα φύλλα ανά 10  και τα βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα τα γεμίζουμε καλά τα πατάμε να χωρέσουν όσα περισσότερα μπορούμε τα κλίνουμε καλά και τα αποθηκεύουμε σε σκοτεινό δροσερό μέρος ανάποδα με το καπάκι προς τα κάτω συντηρούνται 1 χρόνο  μέχρι να βγουν τα καινούρια.
Όταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε τα ζεματάμε 2 λεπτά και τα βουτάμε σε κρύο νερό.
Καλή όρεξη!!!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ