Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016

Τυρόπιτα με φύλλα σπιτικά του μπακλαβά μου!!!






Πίτα με κιμά και τυριά με 32  φύλλα σπιτικά!
.....σας το υποσχέθηκα και τα φύλλα του μπακλαβά μου,  ΕΔΩ... τέλεια...δεν υπάρχουν..... λοιπόν οι πιτούλες μου θα έχουν από αυτά τα φύλλα.από εδώ και στο εξής...




Υλικά
2 αυγά
½ φλιτζάνι ηλιέλαιο
1 φλιτζάνι γάλα
3-4 κουταλιές γιαούρτι
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι μπέκιν
Αλεύρι όσο πάρει 4-5 φλιτζάνια περίπου

Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων.

125  γρ. βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων.

Για τη γέμιση βάζουμε κιμά ή τυριά ή ότι θέλουμε βάζουμε για τη γέμιση.

Εκτέλεση:
Κάνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά.



Ανοίγουμε μικρά φυλλαράκια όσο ένα πιατάκι του καφέ και πασπαλίζουμε με μπόλικο νισεστέ, κάνουμε δύο ντάνες με 16 φύλλα η κάθε μία.





Ανοίγουμε 2 ντάνες φυλλαράκια των 16 σύνολο 32 μπαλάκια, με το νισεστέ.







Την κάθε ντάνα την ανοίγουμε όσο το ταψί μας και λίγο μεγαλύτερη.







Βουτυρώνουμε το ταψί μας 40άρι.
Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα και με τη βοήθεια του πλάστη και τα απλώνουμε στο ταψί.
Και σε κάθε φύλλο ρίχνουμε λίγο βούτυρο σαν βροχή.



Μόλις  τελειώσουμε με τα 16 φύλλα της πρώτης ντάνας απλώνουμε τον κιμά, ή το τυρί (εγώ έβαλα και απο τα δύο...)



Επαναλαμβάνουμε και με τα υπόλοιπα φύλλα.



Κόβουμε την πίτα και ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο.




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς .στον αέρα και κάτω σχάρα για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει.





Καλή όρεξη!!!!









Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016

Μπακλαβάς με φύλλο σπιτικό!














Μπακλαβάς όχι με 20-30- 40 φύλλα…. αλλά με 45 σπιτικά φύλλα!!!
Κι όμως είναι τόσο εύκολος που είμαι σίγουρη θα γίνει και δικός σας αγαπημένος,
 Αν τον κόψετε με υπομονή... θα γίνει ο διαμαντένιος σας... έτσι που κόβετε σαν το διαμάντι!!!.



Υλικά:
1/2  φλιτζάνι γιαούρτι 
1 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
2 αυγά
1 πακέτο μπέκιν πάουντερ ( 2 κουταλάκια κοφτά του γλυκού)
2 βανίλιες
1 κουταλιά μεγάλη ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού κουτό αλάτι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο σηκώσει, 4-5 φλιτζάνια περίπου...

Για τα φύλλα 1 πακέτο  νισεστέ

Για τη γέμιση:
1 φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροσπασμένα
1 φλιτζάνι καρύδια χοντροσπασμένα
1 κουταλιά κανέλα και μία πρέζα γαρίφαλο τριμμένο
2-3 κουταλιές καβουρντισμένο σουσάμι (προαιρετικά, εμένα μου αρέσει)
Λίγο λάδι για πριν το πασπάλισμα στο φύλλο

Για το τέλος επάνω στα φύλλα:

1  φλιτζάνι βούτυρο ζωικό έβαλα 200 γρ, lurpak  και 1/4 φλιτζάνι ηλιέλαιο λιωμένο και ζεστό.

Για το σιρόπι:
4 φλιτζάνια ζάχαρη 
4 φλιτζάνια νερό.
Το χυμό από μισό λεμόνι και 2 ξυλάκια κανέλα.

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ συγκεντρώνουμε τα υλικά για τη ζύμη, το γάλα, το γιαούρτι, τη βανίλια το βούτυρο, το ξύδι και το αλάτι, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι με το μπέικιν ζυμώνουμε καλά μέχρι να αποκτήσουμε μία απαλή ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.








Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μεμβράνη και μία πετσέτα για 20 λεπτά.
Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, κάνουμε 45 μπαλάκια ζυμαριού.




Τα σκεπάζουμε για 20 λεπτά  με μεμβράνη- πετσέτα να μένουν απαλά, να μην στεγνώνουν και αποκτούν πέτσα.
Ετοιμάζουμε τα καρύδια και τα αμύγδαλα,  χοντροκόβουμε στο μούλτι τα καβουρντισμένα  αμύγδαλα, το σουσάμι, και τα καρύδια. και μία κουταλιά κανέλα.
Έχουμε λιώσει το βούτυρο και το ενώνουμε με το λάδι.
Βουτυρώνουμε το ταψί μας.
Ξεκινάμε να ανοίγουμε τα φύλλα.






Ανοίγουμε 3 ντάνες φύλλα,  των 15 φύλλων,  τα ανοίγουμε όσο ένα πιάτο φρούτου, κοσκινίζω νισεστέ ανάμεσα στα φύλλα  όσο τα ανοίγω.
Αφού κάνω 3 ντάνες  με 15 φύλλα κάθε φορά, ανοίγω την κάθε ντάνα όσο το ταψί μου, έχουν  το νισεστέ ανάμεσα και δεν τα αφήνει να κολλήσουν, γίνονται τόσο λεπτά όσο τα φύλλα κρούστας.
Λαδώνω λίγο, πασπαλίζω τη μισή γέμιση. Βάζω τα επόμενα 15 φύλλα,  βουτυρώνω και απλώνω την υπόλοιπη γέμιση και απλώνω τα υπόλοιπα 15 φύλλα.



Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε όπως μας αρέσει .




Ζεσταίνουμε το βούτυρο λάδι και αφού τελειώσουμε με το κόψιμο με ένα κουτάλι βρέχουμε τον μπακλαβά με το μείγμα βούτυρο λάδι.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις 30 λεπτά και μετά κατεβάζουμε το φούρνο στους 140 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30 λεπτά, θέλει ψήσιμο 2-2 1/2 ώρες  σύνολο. (αν χρειαστεί σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην τον κάψουμε παρακολουθούμε ).








Αφού ψηθεί τον αφήνουμε να κρυώσει 5-6 ώρες, ή  έως την άλλη μέρα, να κρυώσει καλά.

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το σιρόπι με  νερό, τη  ζάχαρη και την  κανέλα, βράζουμε σε μέτρια φωτιά 10-15 λεπτά, προς το τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.








Ζεσταίνουμε καλά το σιρόπι να βράζει και με μία κουτάλα χύνουμε λίγο-λίγο το σιρόπι καυτό.
Αφήνουμε να ρουφήξει το σιρόπι και να κρυώσει!!!
Μπορούμε να βάλουμε 2 κουταλιές μέλι στο σιρόπι πριν το ρίξουμε στο μπακλαβά..





Καλή μας όρεξη!!!!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ