Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017

Κεφτεδάκια πεντανόστιμα με σιμιγδάλι!





Κεφτεδάκια με σιμιγδάλι!
Νόστιμα, αφράτα, ιδανικά και για παιδιά, με ρυζάκι η πατάτες ή και σκέτα με χωριάτικο ψωμί...δε σας λέω...όνειρο!!!




Υλικά:
500 γρ. Κιμά ανάμικτο μοσχαρίσιο με χοιρινό ή μόνο μοσχαρίσιο 
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι
1 φλιτζάνι γιαούρτι
2 κουταλιές αλεύρι
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
2 – 3 κουταλιές μαιδανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι κύμινο
1 κουταλάκι αλάτι
2-3 κουταλιές λάδι για το τηγάνι

Για τη σάλτσα:
2 κουταλιές σάλτσα ντομάτα ή σάλτσα κόκκινης πιπεριά,ή και τα δύο



Εκτέλεση:
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί σε μία μαλακιά ζύμη, αν χρειαστεί λίγο νεράκι και καλό ζύμωμα!



Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.



Τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια μέχρι να ροδίσουν, σε μέτρια φωτιά με λίγο λάδι.






Τα βγάζουμε και σοτάρουμε στο τηγάνι τις σάλτσες ξήνουμε από το τηγάνι ότι έχει κολλήσει από τα κεφτεδάκια...αυτά δίνουν γεύση στη σάλτσα... προσθέτουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε να δέσει η σάλτσα, βάζουμε αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε τα κεφτεδάκια.






1-2 λεπτά και το φαγάκι μας είναι έτοιμο!!



Καλή όρεξη!!!

Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

Αγριογούρουνο με πράσο!



Αγαπημένη συνταγή με κυνήγι ή με μοσχάρι η χοιρινό,
Το πράσο μας αρέσει ιδιαίτερα... έχει γλύκα όπου μπαίνει δίνει θαυμάσια γεύση...όπως σε πίτες αλλά και  με το κρέας και με κόκκινη σάλτσα... όχι αυγολέμονο, έτσι το έκανε η πρόγιαγιά και η μαμά του άντρα μου και συνεχίζω εδώ και χρόνια την παράδοση!!!



Υλικά:
1 1/2 κιλό κρέας  αγριογούρουνο μαριναρισμένο ΕΔΩ
2 κιλά πράσα
1 ματσάκι σέλινο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 κουταλιές σάλτσα ντομάτας πελτέ
1 κουταλιά σάλτσα πιπεριάς κόκκινης πελτέ
1 ποτήρι κρασί άσπρο
αλάτι πιπέρι
2 φύλλα δάφνης
2-3 κουκούτσια μπαχάρι
Μπούκοβο

Εκτέλεση:

Αφού μαρινάρουμε το κρέας  Εδω ή αν βάλουμε μοσχάρι ή χοιρινό δεν θα χρειαστεί να μαριναριστούν, βάζουμε λάδι στην κατσαρόλα να κάψει, στραγγίζουμε το κρέας καλά... από τα υγρά και το θωρακίζουμε να ροδίσει δηλαδή από όλες τις πλευρές.



Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σε λίγο τους πελτέδες... ξήνουμε καλά τον πάτο με ένα ξύλινο κουτάλι και σβήνουμε με το κρασί.

Αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα του κρασιού προσθέτουμε νερό ζεστό να σκεπαστεί το κρέας βάζουμε και το σέλινο, ψιλοκομμένο.

Οταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 3-4 από το 9 και βράζουμε για 1 ώρα τουλάχιστον.. το παρακολουθούμε να μην μείνει απο υγρά και να έχει βράσει..

Πλένουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε κομμάτια όσο μεγάλα θέλουμε 3-4 εκατοστά περίπου, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε καλά  βάζουμε και μπούκοβο (μας αρέσει το καυτερό) και αν χρειαστεί βάζουμε λίγο ζεστό νεράκι και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα και το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα του, χωρίς πολλά ζουμιά.

Αν σε περίπτωση έχει πολλά υγρά δώστε μία βράσει δυνατή χωρίς καπάκι να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει με ελάχιστη σάλτσα.



Καλή όρεξη!!!





Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017

Πατατόπιτες με ζύμη πατάτας!!!









Ναι καλά διαβάσατε με ζύμη πατάτας!
ξέρετε λατρεύω τις πίτες, μπορώ και μόνο απο τα υλικά να καταλάβω πόσο νόστιμη μπορεί να είναι μία πίτα.... αυτή τη φαντάστηκα και δεν έπεσα έξω... με ξετρέλανε η ζύμη... το σχέδιο είναι άσχετο μπορούν να γίνουν πατατόπιτες σε ότι σχήμα θέλουμε.
Εγώ λόγο χιονιού, δεν είχα τι άλλο να κάνω αφού ήμουν αποκλεισμένη στο σπίτι είπα να παίξω με τα ζυμαράκια μου...




Υλικά:
2 μέτριες πατάτες βρασμένες για τη ζύμη
1 φλιτζάνι  νερό χλιαρό (200 ml )
1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 φακελάκι ή 2 κουταλιές μαγιά ξερή
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλιά αλάτι
500 -550 γρ. αλεύρι

Για τη γέμιση:
2-3 πατάτες βρασμένες
1 κούπα τυριά διάφορα ότι έχουμε και μας αρέσουν...
2-3 κουταλιές λάδι
αλάτι πιπέρι λίγο φρέσκο θυμάρι
λίγη πιπεριά κόκκινη ή πράσινη ψιλοκομμένη
λίγο μπέικον καπνιστό αν υπάρχει δίνει μία καπνιστή νότα στην πατάτα...τέλεια...

Για την επάλυψη 50 γρ. βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό γίνονται πολύ νόστιμες.



Σε ένα μεγάλο μπολ πατάμε τις πατάτες με ένα πιρούνι και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός απο το αλεύρι, ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να κάνουμε μία ζύμη εύπλαστη.




Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί, εγώ την έβαλα στο φούρνο αφού τον ζέστανα στους 50 βαθμούς τον έκλεισα και έβαλα το μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη και πετσέτα και έγινε σε μία ώρα τούμπανο...




Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπάλες, έκανα τις 4 με πατάτα και τις 4 με μελιτζάνα ψητή συν τα υλικά για την πατάτα, (σε άλλη συνταγή θα πούμε για τη μελιτζάνα) τώρα στις πατατούλες..






Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη και βάζουμε το μείγμα τις γέμισης, κλίνουμε χιαστή κάνοντας πλεξίδες... όπως βλέπουμε στη φωτογραφία και αραδιάζουμε τις πλεξίδες σε ταψί με λαδόκολλα.






Αφήνουμε 20 λεπτά να φουσκώσουν τις περνάμε με το βούτυρο και τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο για 30 περίπου λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, ανάλογα το φούρνο!








Όταν τις βγάλουμε από το φούρνο περνάμε με λίγο καλό βούτυρο να γυαλίσουν και να μοσχομυρίσουν...









 Καλή όρεξη!!!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ