Είναι το λεπτότερο φύλλο που έχω δει και έχω κάνει!
Έχετε καταλάβει πόσο μου αρέσουν οι πίτες, όλες θέλω να τις δοκιμάσω!
Το φύλλο αυτό μου το έμαθε η κ. Παρθένα, η θεία της φίλης μου της Άννας από το Κιλκίς, και μου είπε και μία πολύ ωραία ιστορία! Όταν δούλευε στη Γερμανία σε ελληνικό μπουγατσατζίδικο πριν πολλά, πολλά χρόνια, δεν τους επέτρεπε το αφεντικό να λένε πώς γίνεται αυτό το φύλλο, τους έλεγε να λένε ότι οφείλεται στο αλάτι που βάζουν στη ζύμη και ότι έρχεται το αλάτι από την Αμερική και γι'αυτό γίνεται το φύλλο τόσο λεπτό... Μπορείτε να το πιστέψετε! Εγώ πάντως δεν έχω μυστικά και σας το περιγράφω όσο πιο απλά μπορώ!
Υλικά για τη ζύμη:
700 γρ. αλεύρι
1 κ.γλ αλάτι
2-3 κ.σ. ηλιέλαιο
νερό χλιαρό
Για τα φύλλα:
1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο
Εκτέλεση:
Κάνουμε τη ζύμη με τα χέρια ή με το μίξερ, μία ζύμη μαλακιά όπως αυτή που κάνουμε για να ανοίξουμε τα χωριάτικα τα φύλλα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4-6 κομμάτια και κάνουμε μικρές πιτούλες όσο ένα μικρό πιατάκι,
λαδώνουμε την κάθε πιτούλα και την τοποθετούμε σε ένα μπολ, τη μία επάνω στην άλλη, τις σκεπάζουμε με το υπόλοιπο ηλιέλαιο και τις αφήνουμε 1 ώρα μέσα στο λάδι.
Απλώνουμε ένα τραπεζομάντιλο σε ένα στρογγυλό τραπέζι.
Παίρνουμε μία πιτούλα τη στραγγίζουμε από το λάδι και την ανοίγουμε λίγο, λίγο με τα χέρια, την απλώνουμε στο κέντρο του τραπεζιού και αρχίζουμε να τεντώνουμε το φύλλο όσο μπορούμε (και αν σχιστεί λίγο δεν μας πειράζει).
Θα γίνει πολύ λεπτό το φύλλο, στο τελείωμα μένει λίγο χοντρό σαν κορδόνι στην άκρη, αυτό το αφαιρούμε. (δείτε στις εικόνες κάτω)
Απλώνουμε τη γέμιση γύρω-γύρω όπως στη φωτογραφία και βρέχουμε με λίγο λάδι, ελαφρά τη ζύμη.
Γέμιση κάνουμε ό,τι μας αρέσει: με τυρί, κιμά, σπανάκι, χόρτα.
Αν θέλουμε να κάνουμε χοντρό ρολό πασπαλίζουμε γέμιση σε όλο το φύλλο, βρέχουμε και με λίγο λάδι, ελαφρά το φύλλο, σηκώνουμε το τραπεζομάντιλο από τη μία πλευρά και η ζύμη κυλάει μέχρι το τέλος.
Κάνουμε πίτες σε ρολά ή μικρά μπουρέκια!
Αν έχετε απορίες, εδώ είμαι εγώ!
Είναι πιο εύκολο από ότι φαίνεται!
Καλή επιτυχία!