Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Τυρόπιτα φανταστική της.... τεμπέλας!





Είναι τόσο απλή και εύκολη, τη λέω τεμπελόπιτα και θα καταλάβετε γιατί!!!!
Τόσο εύκολη πίτα, για τη νοστιμιά της δεν υπάρχει, δεν ξέρω κι εγώ  πόσες έχω κάνει... αμέτρητες!!!
Και ο πιο ανίδεος μπορεί να την δοκιμάσει!!!
Αν δεν υπάρχει πλάστης στο σπίτι, υπάρχει και αυτός ο τρόπος.
αν την κάνετε μία φορά θα ξεχάσετε όλες τις άλλες πίτες τόσο απλή αλλά τόσο νόστιμη και τραγανή!


Θα χρειαστούμε:
1 σόδα αναψυκτικό 330 ml,
2 κουταλιές λάδι
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
2 κουταλιές ξύδι
Αλεύρι όσο σηκώσει περίπου 500-600 γρ.

2-3 κουταλιές ηλιέλαιο για το άλειμμα

125 γρ, βούτυρο λιωμένο ή βιτάμ για το άλειμμα των φύλλων

250 γρ, τυρί φέτα τριμμένη για τη γέμιση.

Για γέμιση μπορούμε να βάλουμε ότι υλικά θέλουμε, να γίνει σπανακόπιτα, πρασόπιτα,  κασερόπιτα, είναι θέμα γεύσεις, και τι υλικά έχουμε στο σπίτι.

Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε μία απαλή ζύμη με τα υλικά μας να μην κολλάει στα χέρια.
Τη χωρίζουμε σε 7-8 μπαλάκια, τα λαδώνουμε με το ηλιέλαιο και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.




Ανοίγουμε με βουτυρωμένα χέρια το κάθε φύλλο, το βουτυρώνουμε, το πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και συνεχίζουμε με  το υπόλοιπο, αφού τελειώσουν τα φύλλα, φύλλο-γέμιση-φύλλο-γέμιση, τα πιάνουμε από τις άκρες και τα κάνουμε ένα πουγκί.








Το γυρίζουμε ανάποδα και το τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί.
Πατάμε με τα δάχτυλα το ζυμάρι απαλά και σπρώχνοντας προς τα έξω ώστε να απλώσουν τα φύλλα.
Χαράζουμε την πίτα, ρίχνουμε και το υπόλοιπο βούτυρο.



Βάζω πάντα και λίγο καλό βουτυράκι ζωικό από πάνω, να μοσχοβολήσει. (δοκιμάστε το).
Ψήνουμε την πίτα στους 220 βαθμούς στον αέρα και κάτω αντίσταση, μέχρι να ξεροψηθεί και να ξεκολλήσει από τον πάτο, φυσικά η κάθε μία ξέρει το φούρνο της.
Οι πίτες θέλουν δυνατή φωτιά όπως ψήνανε οι γιαγιάδες μας στη γάστρα, αυτή είναι τέτοια πίτα την κάνανε από παλιά με λίγο ζυμάρι που περίσσευε όταν ζυμώνανε το ψωμί κάνανε και μία πίτα στο τσακ-τσάκ!!!!







Καλή όρεξη!!!

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Στριφτάρια γαλοπούλας... με ότι περίσσεψε από τη γαλοπούλα των Χριστουγέννων!



Καλή Χρονιά!
Χαρούμενο το 2016!



Αυτή την πίτα την κάνω χρόνια με την γαλοπούλα που πάντα περισσεύει τα Χριστούγεννα.
Την κάνω τη δεύτερη μέρα αλλιώς την βάζω στην κατάψυξη και την κάνω κάποια άλλη φορά..
Είναι η αγαπημένη μας πίτα!!!



Υλικά:
4-5 φύλλα χωριάτικα χοντρά

3 φλιτζάνια ψιλοκομμένη γαλοπούλα ( αυτή που μας περίσσεψε από τα Χριστούγεννα  την  ψημένη.)
2 πράσα σε λεπτές ροδέλες
2-3 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι γάλα
2 αυγά
1 φλιτζάνι τριμμένα κίτρινα τυριά
Αλάτι και πιπέρι

Χυλό για το άλειμμα των φύλλων:
2 αυγά
2 φλιτζάνια γάλα
1 φλιτζάνι λάδι
2 κουταλιές ψιλό σιμιγδάλι
1 κουταλάκι μπέκιν
Τα χτυπάμε με το σύρμα χειρός.

Εκτέλεση
Σοτάρουμε σε λίγο λάδι το μπέικον με τα πράσα, προσθέτουμε τη γαλοπούλα,1 φλιτζάνι ζωμό κότας τα βράζουμε λίγο να δέσουν οι γεύσεις.






Προσθέτουμε την κρέμα και το μισό  τυρί, και αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση, προσθέτουμε και το υπόλοιπο τυρί.


Βουτυρώνουμε ένα ταψί.
Ανοίγουμε το φύλλο το περνάμε με τον χυλό με ένα πινέλο, το διπλώνουμε, απλώνουμε το 1/4 της γέμισης και κάνουμε ένα μεγάλο ρολό, το βάζουμε στο ταψί και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
Αλείφουμε με τον χυλό που μας περίσσεψε και βάζουμε λίγο βουτυράκι εδώ κι εκεί.
ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν τα στριφτάρια.







Καλή όρεξη!!!

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Κότσια χοιρινά γιορτινά με πατάτες!







Μας αρέσουν ιδιαίτερα τα χοιρινά κότσια, όχι μόνο για τις γιορτές, τα μαγειρεύω με διάφορους τρόπους, με τις πατάτες και το πράσο όμως έγιναν φανταστικά!!!
Τα συστήνω ανεπιφύλακτα!!!

Υλικά:
4 κότσια

2 πράσα κομμένα σε μεγάλες ροδέλες
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα σε φέτες
1 1/2 κιλό πατάτες
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές βούτυρο φλόρα

Για τη σος:
3 κουταλιές μουστάρδα
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 λεμόνι το χυμό
3 κουταλιές μπαλσάμικο λεμονιού πορτοκαλιού
1 κουταλάκι κύμινο
θυμάρι ξερό και σχοινόπρασο  (προαιρετικά)
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα υλικά της σος.
Σε μία γάστρα αλείφουμε τα κότσια τις πατάτες τα κρεμμυδάκια και τα πράσα.


Σκεπάζουμε τη γάστρα με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και το καπάκι από πάνω.
Ψήνουμε 30 λεπτά στους 220 βαθμούς, μετά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς για 2 ώρες και άλλα 15 λεπτά στο τέλος να πάρουν χρώμα μόνο με τη λαδόκολλα.









Καλή όρεξη!!! 

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Σοκολατένια μηλόπιτα με καρύδια και μέλι!!!


Η μηλόπιτα που έκλεψε την παράσταση, στον καφέ με τις φίλες μου τις μέρες της Πρωτοχρονιάς!!!




Φανταστική μηλόπιτα!
Η γλυκιά βασιλόπιτα εδώ

Υλικά:

3 μήλα
2 κουταλιές ζάχαρη καστανή
2 κ.σ. μέλι
1/2 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα

Για το χυλό:

3 φλιτζάνια αλεύρι
2 κ.σ. κακάο
2 κ.γλ. μπέκιν
1 βανίλια
1 κ.γλ. κανέλα
1 πρέζα αλάτι
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
4 αυγά

Εκτέλεση:



Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε κύβους τα συντηρούμε σε ένα μπολ με νερό και χυμό από μισό λεμόνι, για να μη μαυρίσουν.
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη το λάδι και τα αυγά, μέχρι  να αφρατέψουν.
Κοσκινίζουμε  το αλεύρι το κακάο, το μπέκιν, τη βανίλια, την κανέλα και το αλάτι.
Τα προσθέτουμε ανακατεύοντας απαλά στο μείγμα με τα αυγά.



Προσθέτουμε και τα μήλα με τα καρύδια, τη ζάχαρη και το μέλι.






Έχουμε βουτυρώσει  αλευρώσει  τη φόρμα του κέικ, βάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 1 ώρα περίπου.





Όταν το βγάλουμε και κρυώσει  λίγο, αν θέλουμε κάνουμε  ένα γλάσο με 200 γραμ. κρέμα γάλακτος  200 γραμ.  κουβερτούρα και 1 κουταλιά  μέλι, περιλούζουμε το κέικ, αυτό το κρατάει νωπό αν μείνει κανα κομματάκι!!!
Εγώ της έβαλα άχνη...παραφάγαμε σοκολάτα αυτές τις μέρες...
Φωτογραφίες δεν έσωσα αλλά ήταν τόσο νόστιμη, που τα μπράβο την έκαναν ξεχωριστή!!!

Για το γλάσο, για την επόμενη!
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σχεδόν να βράσει κόβουμε την κουβερτούρα σε ένα μπολάκι σε μικρά κομμάτια, προσθέτουμε τη ζεστή κρέμα, το μέλι  και την ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να γυαλίσει.



Καλή επιτυχία!!!