Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Τσουρέκια Πασχαλινά μαλακά σαν βελούδο, πολύ εύκολα με τη μέθοδο Tang Zhong!!!








Τα πιο εύκολα και νόστιμα πασχαλινά τσουρέκια...σας το είπα θα δοκιμάσω να κάνω τσουρέκια με την Κινεζική μέθοδο Tang Zhong...πραγματικά δεν υπάρχουν...η ζύμη αυτή  λες και έγινε για τα Ελληνικά τσουρέκια να κρατάνε μέρες αφράτα και μαλακά.

Όλα ξεκίνησαν στη Σουηδία όταν πρώτο έκανα τα ψωμάκια ΕΔΩ και ξετρελαθήκαμε όλοι, έκανα και κρουασάν και ονειρευόμουν τα τσουρέκια του Πάσχα...και νάτα τόσο αφράτα...πραγματικά με τόσες πολλές ίνες και γεμάτο γεύση το τσουρέκι...πραγματικά κάνω πολύ ωραία τσουρέκια ξέρουν αυτοί που τα γεύονται, αλλά αυτά θα είναι νομίζω τα καλύτερά μου, ή από τα καλύτερα!!!!!

Το συγκεκριμένο ψωμί είναι βασικό παράδειγμα μιας Ασιατικής μεθόδου ψησίματος που ονομάζεται μέθοδος Tang Zhong...βοηθάει ώστε το ψωμί να παραμείνει αφράτο και μαλακό σαν βαμβάκι ακόμη και μερικές μέρες αφότου ψηθεί.

Είναι μία κρέμα από αλεύρι και γάλα ή νερό ή και μισό μισό, το βράζουμε και γίνετε μία κρέμα παχύρρευστη, την αφήνουμε να κρυώσει και την βάζουμε μέσα στα υλικά της ζύμης.

Ως επι το πλείστον κάνουμε τα τσουρέκια μέσα στη μεγάλη εβδομάδα και μέχρι το Πάσχα στεγνώνουν...πρέπει να μπουν στην κατάψυξη...με αυτή τη μέθοδο μένουν σαν βαμβάκι!!!
Βήμα βήμα δέστε τι εύκολη συνταγή είναι!!!

Υλικά
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 60 γρ, νωπή
400 γρ γάλα χλιαρό
4 αυγά τον 1 κρόκο για το άλειμμα
280 γρ, ζάχαρη ή 300  αν τα θέλουμε πολύ γλυκά!
120 γρ βούτυρο ή  βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
1 κγλ.  κακουλέ
1 κ.σ μαχλεπί
1/4 κγλ. μαστίχα τριμμένη
1 κουταλάκι υγρή βανίλια
1 πρέζα αλάτι

Πως κάνουμε την κρέμα tang zhong:
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε απο το αλεύρι μας 20 γρ, αλεύρι είναι μία κουταλιά γεμάτη φουσκωτή και από τα 400 γρ, γάλα τα 100 και τα ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά ώστε να γίνει μία κρέμα σφιχτή, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει.
Μπορεί να γίνει και 1-2 μέρες νωρίτερα και να μπει στο ψυγείο όταν θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε την αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία δωματίου.




Εκτέλεση:

Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου.




Στο μεγάλο μπόλ του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη, το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε τα αυγά, τη μαγιά και τα μυρωδικά, τη βανίλια, το αλεύρι, το αλάτι και την κρέμα, και αρχίζουμε το ζύμωμα με το γάντζο του μίξερ.





Τα ζυμώνουμε με το μίξερ για 4-5 λεπτά και προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου λίγο λίγο μέχρι να το απορροφήσει, βοηθάμε λίγο με μία σπάτουλα,  χτυπάμε να ενωθούν λίγο ακόμη, περίπου 2 λεπτά.





Η ζύμη είναι μαλακιά πασπαλίζουμε το πολύ ένα κουτάλι αλεύρι για να μαζευτεί το βούτυρο αν το έχετε λιώσει κάπως....είπαμε σε θερμοκρασία δωματίου... βγάζουμε με σπάτουλα από τον κάδο!
Πασπαλίζουμε με ελάχιστο λάδι ένα μπολ και βάζουμε τη ζύμη...την διπλώνουμε  και 2-3 φορές και την τοποθετούμε ανάποδα στο μπολ.




Κλίνουμε καλά το μπολ με μεμβράνη,  καπάκι και μία πετσέτα κουζίνας και  αφήνουμε να φουσκώσει  η ζύμη 1 με 2 ώρες να διπλασιαστεί...εδώ έγινε τούμπανο χαχαχα!!!
Αν έχουμε ζέστη καλώς...αλλιώς βάζουμε στο φούρνο της κουζίνας, στους 40 βαθμούς για 2 ώρες περίπου.





Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας, την πατάμε με τα χέρια μας και κόβουμε μακριές λωρίδες ανάλογα με πόσα κορδόνια θέλουμε να πλέξουμε τα τσουρέκια μας.
Εγώ έκοψα σε 12 κομμάτια, 3 για κάθε τσουρέκι.
Η δόση βγάζει 3 μεγάλα τσουρέκια εγώ έκανα 2 μεγάλα και 2 μικρότερα.
Διπλώνουμε τα κομμάτια της ζύμης και πλάθουμε τις πλεξούδες.






Μπορούμε να γεμίσουμε με μερέντα αν θέλουμε γεμιστά σοκολατένια!


Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψιά ή καλύτερα σε φόρμες 8χ30 ή 8χ28 μακρόστενες με λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με πετσέτες κουζίνας να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν!
Μπορούμε αν θέλουμε να φουσκώσουμε τα πλεγμένα τσουρέκια πάλι στο φούρνο της κουζίνας μας στους 40 βαθμούς, φυσικά σκεπασμένα με πετσέτες,  εγώ βάζω και ένα ποτήρι με ζεστό νερό για να υπάρχει υγρασία στο φούρνο...για το φούσκωμα...πριν το ψήσιμο!!!






Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα ή στους 175-180 στις αντιστάσεις.

Περνάμε  με λίγο νερό και τον κρόκο αυγού που κρατήσαμε με το πινέλο, πασπαλίζουμε σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ ότι θέλουμε.









Τα ψήνουμε στον αέρα στους 160 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, για 25 -30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος, ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, δεν τα παραψήνουμε, θα μας στεγνώσουν.
Σε φούρνο με αντιστάσεις  ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 από 25-30 λεπτά και για μεγαλύτερα τσουρέκια μέχρι το πολύ 35 λεπτά...προσοχή θα σας στεγνώσουν....
Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο σε 2-3 λεπτά πιάνουμε τη λαδόκολλα και τα βγάζουμε από τις φόρμες τα τοποθετούμε σε σχάρα μη μας ιδρώσουν.






Σε λίγη ώρα και αφού κρυώσουν τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να τα διατηρήσουμε μαλακά, όχι την άλλη μέρα... εγώ τα τυλίγω με μεμβράνη και τα κλίνω σε σακούλα!

Αν έχετε απορίες ευχαρίστως να σας βοηθήσω, γράψτε μου στα σχόλια!!!




Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!!!

62 σχόλια:

  1. Τι είναι η υγρή μαγιά και πού τη βρίσκω;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γράφει δύο φακελάκια ξερή μαγιά και όχι υγρή!!!Διαβάστε πάλι την συνταγή!!!Καλό Πάσχα να έχετε!!!!

      Διαγραφή
    2. Νωπή μαγιά μπορούμε να βάλουμε και αν Ναι ...ποση;
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    3. Στο φουφού που πήγα για μαγιά φρέσκια μου είπε η φουρνάρισσα πως σε ένα κιλό αλεύρι βάζουμε 80 γραμμάρια φρέσκια μαγια.βαζουμε ακριβώςδιπλάσια ποσότητα από την ξερή μαγια

      Διαγραφή
  2. Πολυ καλη παρουσιαση συνταγης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέλεια συνταγή και αποτέλεσμα καλό Πάσχα 💕 💕 💕 💕

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα..μολις εφτιαξα την συνταγη..μου πηρε παραπανω αλευρι και ειμαι τωρα σε αναμονη του πρωτου φουσκωματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θέλει παραπάνω αλεύρι άντε 1-2 κουταλιές ανάλογα το αλεύρι...πρέπει να κολλάει δεν ζυμώνετε εύκολα με τα χέρια γιαυτό την κάνουμε στο μίξερ σαν μαλακιά πλαστελίνη πρέπει να είναι,το επιπλέον αλεύρι δεν βοηθάει νομίζω!!! Καλό Πάσχα!!!

      Διαγραφή
  5. Χρύσα αγάπη μου, καθοδηγείς από παντού, ΥΓΡΗ ΒΑΝΙΛΙΑ που την βρίσκουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υγρή βανίλια υπάρχει στα μεγάλα σούπερ μάρκετ όπως πχ σκλαβενιτης καλό Πάσχα και καλή επιτυχία στα τσουρέκια σας!!!

      Διαγραφή
    2. Ελένη μου όπως σου έγραψε και ο ανώνυμος φίλος, σε όλα τα σ.μ. έχει, το άρωμα΄της διαφέρει απο τη σκόνη! Καλό Πάσχα με υγεία!!!

      Διαγραφή
  6. Συγχαρητηρια ωραια συνταγη για να κανω διπλασια δοση 2 φορες τα μειγματα χωρια η ολα μαζι;ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σηκώνει το μίξερ σας γιατί όχι...εγώ τα κάνω σε δύο δώσεις με μία ώρα διαφορά, για να μην μου φουσκώσουν συγχρόνως για να μην έχω πρόβλημα στο ψήσιμο τα πρώτα με τα τελευταία τσουρέκια, να μην μου σκάσουν....!!!

      Διαγραφή
    2. Συγχαρητήρια!!!♥
      Τέλειααααααα!!!!
      Καλό Πάσχα!!!!!

      Διαγραφή
  7. Χρυσα μου και του χρονου.καλοφαγωτα.αρχιζω αυριο.αν δεμ πετυχουν θα μου στειλεις τα δικα σου.φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέστω κι έγινε γλυκιά μου Λίτσα...καλό Πάσχα με υγεία!!! Πολλά φιλιά!!!

      Διαγραφή
  8. Να ρωτησω κι εγώ κάτι σαν αρχαρια που είμαι. Διπλώνεται το μπαστούνι 2φορες και μετά το πλάθεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η κρεμα αυτη για ποιο λογο την κανεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. τελεια είναι θα τα κανω και εγω για πρςτη φορα ελπηζω ωα τα πετηχω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. τελεια είναι θα τα κανω για [ρωτη φορα ελπηζω ωα τα πετηχω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι αναλογίες έχει η κρέμα αυτή (tangzhong) για άλλη συνταγή τσουρεκιου; π.χ. στα 100 γρ. γάλα και 650 γρ. αλεύρι, που έχω εγώ στην δόση που κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευχαριστούμε για τη συνταγή
    Μολις τα έβγαλα από το φούρνο και φαινονται τέλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συγχαρητήρια!!!!♥
    Τέλειααααα τσουρεκια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τα έφτιαξα κι εγώ έγιναν φανταστικά με ίνες και καλοψημενα.θαλω όμως να ρωτήσω μου κολαγε πολυ η ζύμη δυσκολεύτηκα να τα κανω κοτσίδες κι ας έβαλα κι άλλο αλεύρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα!! Τα έφτιαξα σήμερα! Εύκολη συνταγή με αναλυτικές οδηγίες! Έγιναν υπέροχα!! Ευχαριστώ πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ήθελα να σας ρωτήσω την μαγιά δεν την πιάνουμε ως συνήθως αντ'αυτού κάνουμε αυτή την κρέμα Tang zongh ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κρέμα με τη μαγιά δεν έχει καμία σχέση, η κρέμα κάνει τα τσουρέκια αφράτα, υγρά και μαλακά για πολλές μέρες ή δε μαγιά τα φουσκώνει!!!

      Διαγραφή
  18. Προσωπικά σε ευχαριστώ πολύ για την συνταγή και την παρουσίαση!!πρώτη φόρα μου πέτυχαν κ είμαι πολύ ενθουσιασμένη!!μακάρι να μπορούσα να βάλω φωτό...είμαι πολύ περήφανη!!Καλό Πάσχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φαίνονται υπέροχα! Δυστυχώς είδα τη συνταγή κατόπιν εορτής (κυριολεκτικό) και ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να τα ζυμώσω με το χέρι γιατί δεν έχω μίξερ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τα αυγά είναι 4 στα υλικά. 3 στη ζύμη και ένα για επάλειψη;
    Αν θέλω να βάλω νωπή μαγιά και να κάνω προζύμι μπορώ;
    Δεν έχω φτιάξει ποτέ με μαγιά σκόνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μπορώ να τα πλασω και να τα αφήσω να φουσκωσουν όλη τη νύχτα και να τα ψήσω το πρωί ή θα φουσκωσουν πολύ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ¨οχι πλάσιμο...μπορούμε να βάλουμε τη ζύμη στο ψυγείο και το πρωί πλάθουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν!!!

      Διαγραφή
  22. Καλησπέρα! Πολύ κατατοπιστική η συνταγή σας! Ήθελα να ρωτήσω που πιστεύετε πως ψήνονται καλύτερα στον αέρα ή στις αντιστάσεις; Σε ποια θέση του φούρνου ψήνω σε κάθε περίπτωση; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα έλεγα ο καθένας ξέρει το φούρνο του...εγώ προτιμώ τις αντιστάσεις, έχω ψήσει και με αέρα χωρίς πρόβλημα!!

      Διαγραφή
    2. Μόλις τα έβγαλα απ'το φούρνο, φαίνονται τέλεια και μυρίζουν υπέροχα! Ανυπομονώ να τα δοκιμάσουμε το Πάσχα! Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή! Καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
  23. Καλησπέρα μπορείτε να μου πείτε αν μπορώ να βάλω φρέσκια μαγιά και πόσα γρ επίσης δεν έχω μίξερ με κάδο στο χέρι ζυμώνεται ευχαριστώ καλή Ανάσταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Ανάσταση φίλη μου, φυσικά και μπορείτε να βάλετε νωπή μαγιά 50-60 γρ. Θέλει πολύ ώρα ζύμωμα να γίνει η ζύμη σαν μαστίχα, κολλάει στα χέρια την αφήνετε λίγο να ξεκουράζετε και αναδιπλώνετε αρκετές φορές!!!

      Διαγραφή
  24. Καταπληκτική συνταγή. Τα ζύμωσα στο χέρι, γιατί το μίξερ μου δεν ήταν κατάλληλο για 1 κιλό αλεύρι και βγήκαν πολύ αφράτα και αρωματικά. Ευχαριστώ πολύ. Καλό Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η καλύτερη συνταγή! Ξεχνάω όλες τις άλλες! Έφτιαξα τα πιο νόστιμα τσουρέκια!
    Ευχαριστώ ! Και του χρόνου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Δυστυχώς μια αποτυχία τα τσουρέκια. Η ζύμη ποτέ δε φούσκωσε επαρκώς. Όπως στο μπολ που δείχνετε. Ούτε κ όταν την επλασα σε τσουρέκια... Δε ξέρω τι μπορεί να φταιξε.κριμα γτ την είχα πιστέψει πολύ τη συνταγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βιολέτα μου κάτι έγινε λάθος...μήπως έφταιξε η μαγιά, η θερμοκρασία που τα φούσκωνες...δεν υπάρχει περίπτωση για αποτυχία αν έγινε η συνταγή όπως την έχω αναρτήσει...την έχω κάνει πολλές φορές όπως και πολλές φίλες!!! Θα σου έλεγα να την ξαναδοκιμάσεις απλά μελέτησε την και θα δεις ότι θα κάνεις τα πιο αφράτα και νόστιμα τσουρέκια!!!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την απάντηση. Χρησιμοποίησα σκληρό αλεύρι και όχι αλεύρι για τσουρέκια. Ίσως έφταιξε αυτό. Θα την ξανακάνω και θα επανέρθω.

      Διαγραφή
    3. Τα ξαναέφτιαξα και πέτυχαν. Οπότε το αλεύρι παίζει σπουδαίο ρολο. Ευχαριστούμε για τη συνταγή.

      Διαγραφή
  27. Υπέροχη συνταγή, τέλεια τσουρέκια, είναι η τέταρτη φορά που τα κάνω! Σας ευχαριστούμε πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Αναστασία μου, είναι η αγαπημένη μας συνταγή πλέον...είναι σίγουρη η επιτυχία τους!!!

      Διαγραφή
  28. Καλημέρα και καλή χρονιά! Αν κάνω τη μισή δόση θα πρέπει να κάνω και μισή κρέμα tang zhong;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Τα εφτιαξα χθες για να δοκιμασω αν θα βγουν τοσο αφρατα.....εγιναν οντως οπως το περιγραφεις, θα τα κανω μ αυτην την μεθοδο απο εδω και περα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλησπέρα.Θα ήθελα να ρωτήσω στη συνταγή γράφετε 4 αβγά Τα 3 μέσα στην ζύμη και ένα για επάλειψη ή 4 μέσα και 1 για επάλειψη.Ευχαριστώ.Καλό Πάσχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τα 4 κρατάμε τον 1 κρόκο για επάλειψη...άρα 3 ολόκληρα και ΄1 ασπράδι μπαίνουν στη ζύμη! Καλό Πάσχα με υγεία!!!

      Διαγραφή
    2. Τώρα το διευκρινίσατε καλύτερα Ευχαριστώ πολυ.Χριστός Ανέστη.!!

      Διαγραφή
  31. Εάν διπλασιάσω την συνταγή θα πρέπει να διπλασιάσω και τα υλικά της κρέμας; επίσης αυτή την κρέμα μπορώ να την βάλω σε άλλη συνταγή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς διπλασιάζουμε την κρέμα...κάνουμε υπέροχα ψωμάκια υπάρχουν στο μπλογκ και φανταστικά κρουασάν!!!

      Διαγραφή
  32. Μόλις έκανα την ζύμη, κολλούσε αρκετά. Πρόσθεσα 70γρ περίπου έξτρα αλεύρι, το ίδιο με το δικό σας! Ανυπομονώ για το αποτέλεσμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά! Εύχομαι να σας πέτυχαν τα τσουρέκια η ζύμη είναι μαλακιά και κολλάει και γιαυτό την κάνω στο μίξερ όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες, όταν φουσκώσει απορροφά το βούτυρο και δεν κολλάει πλέον!

      Διαγραφή
  33. Χρόνια πολλά! Πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σας! Ήθελα να σας ρωτήσω αν θα μπορούσε να γίνει βασιλόπιτα σε ταψί. Και αν ναι σε τί μέγεθος και πόση ώρα ψήσιμο; Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αν τα βάλουμε στον φουρνο με την φορμα να φουσκωσουν ποση ωρα πρέπει να τα αφήσουμε πριν τα ψησουμε;
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Στο χέρι μπορούμε να ταζυμωσουμε
    ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Πραγματικά άπαιχτα τσουρέκια, πολύ εύκολα, πολύ αφράτα και πολύ νόστιμα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ