Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Ψωμί με γάλα αφράτο και μαλακό, σαν βαμβάκι!!!








Την μέθοδο tang zhong την έχω λατρέψει, σε ψωμάκια, τσουρέκια και στο αγαπημένο μας καθημερινό ψωμί...δεν έχω ξανα αγοράσει ψωμί εδώ και πολύ καιρό, χωρίς συντηρητικά πεντανόστιμο ψωμί,

Μπορεί να γίνει με νερό και γάλα μισό μισό...αλλά το γάλα το κάνει ονειρεμένο, το μόνο πρόβλημα...τρως περισσότερο ψωμί απ ότι πρέπει!!!
Ψωμί με γάλα με τη μέθοδο tang zhong...το κάνουν στην Ιαπωνία και στην Κίνα...όπως και σε όλο τον κόσμο, με τη βοήθεια του διαδικτύου όλα γίνονται...αφού δοκιμάστηκε στη Σουηδία έγινε πλέον αγαπημένο μας, ενθουσιαστήκαμε όλοι...
Τα τσουρέκια μου ΕΔΩ φέτος είχαν κινέζικο όνομα,  Πασχαλινά τσουρέκια tang zhong...χαχαχα
Η κρέμα κάνει την διαφορά σε αυτό το ψωμί, το κάνει σαν βαμβάκι και το κρατάει μαλακό, υγρό και αφράτο, για πολλές μέρες, σαν να τρως παντεσπάνι!!!

Θα το βρείτε στο διαδίκτυο και μπορείτε να κάνετε τις δικές σας δοκιμές.
Έκανα 5 δόσεις τσουρέκια φέτος όσοι τα φάγανε δεν τα ξεχνούν!!!

Για το Tang Zhong:
30 γρ, αλεύρι
150 γρ, γάλα ή μισό-μισό με νερό

Υλικά ζύμης:
500 γρ, αλεύρι
30 γρ, ζάχαρη
1 αυγό
1 κουταλάκι αλάτι
1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 15 γρ, νωπή μαγιά
140 γρ, γάλα
30 γρ, βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση:
Για μισό κιλό αλεύρι βάζουμε 1 μέρος αλεύρι και 5 μέρη νερό ή γάλα ή και μισό μισό, δηλαδή 30 γρ, αλεύρι και 150 γρ, νερό με γάλα, ανεξάρτητα από το γάλα της ζύμης.



Έκανα διπλή δόση γιατί το πρώτο ψωμί τρώγεται ζεστό μόλις βγει από το φούρνο!!!



Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μικρό κατσαρολάκι, το ανάλογο νερό- γάλα και βράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός, μία κρέμα πηχτή, αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τουλάχιστον 4 ώρες πριν την  χρησιμοποιήσουμε.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην ξεραθεί, μπορούμε να την φυλάξουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε...1-2 μέρες!

Αφήνουμε την κρέμα εκτός ψυγείου 30 λεπτά, πρέπει να πάρει θερμοκρασία δωματίου πριν την χρησιμοποιήσουμε.



Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, μπορεί να χρειαστούμε μία κουταλιά αλεύρι επιπλέον, το πολύ...προσέχουμε η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη και ελαστική σαν πλαστελίνη.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαγιά, το γάλα χλιαρό, το αυγό και την κρέμα, μετά από 3-4 λεπτά ζυμώματος  προσθέτουμε και το μαλακό βούτυρο λίγο-λίγο μέχρι να απορροφηθεί.



Λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ, αδειάζουμε τη ζύμη και με λίγο λαδωμένα δάχτυλα διπλώνουμε μερικές φορές, την τοποθετούμε μπρούμυτα...την σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα κουζίνας,  την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί...μπορεί και να τριπλασιαστεί!!!
Σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην ξεραθεί η ζύμη, αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει 1-2 ώρες!



Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας την αναδιπλώνουμε 4-5 φορές, την χωρίζουμε σε 4-6 μπάλες, ανάλογα το ταψάκι μας, για το μακρόστενο του κέικ θα γίνουν με 4 μπάλες, σκεπάζουμε με τη μεμβράνη για 10 λεπτά να μην στεγνώσει η ζύμη, η γλουτένη θα χαλαρώσει τη ζύμη και θα ανοίγετε το φύλλο ευκολότερα.



Ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε ένα μακρόστενο φυλλαράκι, το διπλώνουμε από δεξιά προς το κέντρο και αντίστροφα, το ξανά ανοίγουμε σε ένα μακρόστενο φυλλαράκι, το κάνουμε ρολό-μασούρι...όπως είναι το ξυλάκι της κανέλας...το κλίνουμε...όπως βλέπουμε στη φωτογραφία!!!






Τοποθετούμε τα ζυμαράκια σε βουτυρωμένο ταψί ή καλυμμένο με λαδόκολλα!


Σκεπάζουμε για 1-1/2 ώρα μέχρι να διπλασιαστούν τουλάχιστον.






Περνάμε με λίγο κρόκο αυγού αραιωμένο με 1 κουταλιά νερό ή γάλα ή με λίγο βούτυρο.
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς στον αέρα, για 30-35 λεπτά ή στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς.


Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο, μετά από 2-3 λεπτά τα βγάζουμε από τα ταψιά και τα τοποθετούμε σε σχάρα για να μην ιδρώσουν.



Καλή όρεξη!!!





2 σχόλια:

  1. This is very healthy and Delicious food. I am enjoyed to your post. Thanks for sharing your article and great information with us. Clipping Expert Asia provides best image manipulation service at a competitive price.
    image manipulation service

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οπαδοι της μεθοδου Χρυσα μου.και ναι εχεις δικιο για τα τσουρεκια.δοκιμαστηκαν σε μια δοση και εγιναν τελεια.να περνατε καλα γλυκεια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ