1 κιλό βερίκοκα
250 γρ βατόμουρα
800 γρ ζάχαρη
1/2 λεμόνι το χυμό
1 σφηνάκι αμαρέττο
Εκτέλεση
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα βερίκοκα, τα ανοίγουμε και βγάζουμε τα κουκούτσια, τα αραδιάζουμε σε μία κατσαρόλα σε στρώσεις με τη ζάχαρη, (εγώ έβαλα και βατόμουρα γιατί μου αρέσει η γεύση και το χρώμα, το βερίκοκο γλυκό το βατόμουρο λίγο πιο ξινό, η ανάμειξη κάνει την μαρμελάδα υπέροχη).
Τα αφήνουμε ένα βράδυ για να λιώσει η ζάχαρη και να βγάλουν ζουμάκι. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά και βράζουμε 10 με 15 λεπτά, έπειτα ξαφρίζουμε, και ρίχνουμε και το λεμόνι. Αφήνουμε να πάρει μία βράση, βάζουμε το αμαρέττο, και την αφήνουμε να κρυώσει. Όταν είναι πια κρύα, είναι έτοιμη και την βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα*..
Εγώ, για ευκολία, έχω ένα θερμόμετρο μαγειρικής: όταν φτάσει στους 103 βαθμούς σβήνω το μάτι της κουζίνας και το γλυκό ή η μαρμελάδα είναι έτοιμα. Τσεκαρισμένα.
Υπάρχει επίσης και η μέθοδος της "σταγόνας": δηλαδή, όταν δέσει το σιρόπι βουτάμε το κουτάλι και ρίχνουμε σταγόνες σε ένα πιάτο πορσελάνης: Αν πέσει η σταγόνα και δεν απλώσει είναι έτοιμο. Όπως στην φωτογραφία κάτω:
* Για να αποστειρώσουμε τα βάζα, τα βάζουμε στο φούρνο για 15 λεπτά στους 120 βαθμούς, αφού τα έχουμε πλύνει καλά.
Xrisimh h synvoulh sou dia thn apostirosh twn vazwn kai to desimo tou glykou,h ths marmeladas.
ΑπάντησηΔιαγραφή