Είναι το λεπτότερο φύλλο που έχω δει και έχω κάνει!
Έχετε καταλάβει πόσο μου αρέσουν οι πίτες, όλες θέλω να τις δοκιμάσω!
Το φύλλο αυτό μου το έμαθε η κ. Παρθένα, η θεία της φίλης μου της Άννας από το Κιλκίς, και μου είπε και μία πολύ ωραία ιστορία! Όταν δούλευε στη Γερμανία σε ελληνικό μπουγατσατζίδικο πριν πολλά, πολλά χρόνια, δεν τους επέτρεπε το αφεντικό να λένε πώς γίνεται αυτό το φύλλο, τους έλεγε να λένε ότι οφείλεται στο αλάτι που βάζουν στη ζύμη και ότι έρχεται το αλάτι από την Αμερική και γι'αυτό γίνεται το φύλλο τόσο λεπτό... Μπορείτε να το πιστέψετε! Εγώ πάντως δεν έχω μυστικά και σας το περιγράφω όσο πιο απλά μπορώ!
Υλικά για τη ζύμη:
700 γρ. αλεύρι
1 κ.γλ αλάτι
2-3 κ.σ. ηλιέλαιο
νερό χλιαρό
Για τα φύλλα:
1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο
Εκτέλεση:
Κάνουμε τη ζύμη με τα χέρια ή με το μίξερ, μία ζύμη μαλακιά όπως αυτή που κάνουμε για να ανοίξουμε τα χωριάτικα τα φύλλα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4-6 κομμάτια και κάνουμε μικρές πιτούλες όσο ένα μικρό πιατάκι,
λαδώνουμε την κάθε πιτούλα και την τοποθετούμε σε ένα μπολ, τη μία επάνω στην άλλη, τις σκεπάζουμε με το υπόλοιπο ηλιέλαιο και τις αφήνουμε 1 ώρα μέσα στο λάδι.
Απλώνουμε ένα τραπεζομάντιλο σε ένα στρογγυλό τραπέζι.
Παίρνουμε μία πιτούλα τη στραγγίζουμε από το λάδι και την ανοίγουμε λίγο, λίγο με τα χέρια, την απλώνουμε στο κέντρο του τραπεζιού και αρχίζουμε να τεντώνουμε το φύλλο όσο μπορούμε (και αν σχιστεί λίγο δεν μας πειράζει).
Θα γίνει πολύ λεπτό το φύλλο, στο τελείωμα μένει λίγο χοντρό σαν κορδόνι στην άκρη, αυτό το αφαιρούμε. (δείτε στις εικόνες κάτω)
Απλώνουμε τη γέμιση γύρω-γύρω όπως στη φωτογραφία και βρέχουμε με λίγο λάδι, ελαφρά τη ζύμη.
Γέμιση κάνουμε ό,τι μας αρέσει: με τυρί, κιμά, σπανάκι, χόρτα.
Αν θέλουμε να κάνουμε χοντρό ρολό πασπαλίζουμε γέμιση σε όλο το φύλλο, βρέχουμε και με λίγο λάδι, ελαφρά το φύλλο, σηκώνουμε το τραπεζομάντιλο από τη μία πλευρά και η ζύμη κυλάει μέχρι το τέλος.
Κάνουμε πίτες σε ρολά ή μικρά μπουρέκια!
Αν έχετε απορίες, εδώ είμαι εγώ!
Είναι πιο εύκολο από ότι φαίνεται!
Καλή επιτυχία!
Δεν πιστεύω ότι το μεταξένιο αυτό φύλλο ανοίχτηκε μόνο από χέρια!!!!Δεν χρησιμοποίησες καθόλου πλάστη???Δεν ξέρω αν είναι εύκολη η τεχνική,πάντως σίγουρα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον..στο βήμα, όπου παίρνεις το φύλλο και το στραγγίζεις,το ανοίγεις μόνο με τα χέρια?Δεν μπορώ να καταλάβω την απόλυτη συμμετρία της διαμέτρου του κύκλου του φύλλου..Προς Θεού δεν θέλω να αμφισβητήσω την εξαιρετική τεχνική σου ,αλλά το φύλλο έχει αποκτήσει τέτοια ελαστικότητα που ανοίγει μόνο με το χέρι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως η υφή του φύλλου θυμίζει το λεπτό,λεπτότατο,τεράστιο φύλλο που ανοίγουν οι μπουγατσατζήδες της Τουρκίας,μέσα από το οποίο μπορείς να διαβάσεις εφημερίδα!
Συγχαρητήρια,θα ήθελα να το επιχειρήσω αν με διαβεβαιώσεις, ότι είναι πράγματι τόσο εύκολο, όσο το περιγράφεις!
Φιλιά πολλά πολλά,γειά στα χέρια σου!
Φωτεινή μου γεια σου, ναι από αυτό το φύλλο διαβάζεις εφημερίδα, δεν είναι δύσκολο όρεξη να υπάρχει, ξεκινάς να τεντώνεις από το κέντρο του τραπεζιού, γύρο, γύρο, πάντα σε στρόγγυλο τραπέζι ή παραλληλόγραμμο με στρόγγυλες γωνίες, πάντως όχι με γωνίες για να μην τρυπά όπως και με το μανικιούρ είναι ένα θέμα βάζουμε γαντάκια,,, το έχω ανοίξει και σε πολύ μεγάλο τραπέζι σε καλοκαιρινό πλαστικό, σαν σεντόνι, μάλλον το λάδι κάνει τη ζύμη τόσο ελαστική,δεν χρησιμοποιούμε πλάστη! δεν ξέρω αν σε βοήθησα, πολλά φιλάκια!!!
ΔιαγραφήΕιναι το μονο φυλλο που δεν εχω δοκιμασει να κανω. Κανω πολλες ζημες αλλα συγκεκριμενη συνταγη δεν μπορουσα να βρω. Η αγαπημενη μου μπουγατσα ειναι μονο με φυλλο. Μπορο να τι κανω με αυτο το τροπο και συνταγη?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου να το δοκιμάσεις, θα γίνει πολύ ωραία η μπουγάτσα σου! Φιλάκια!!!
ΔιαγραφήΕπιτραπέζιο!!! Άφωνη για άλλη μια φορά!! Είσαι η Αρχόντισσα της ζύμης!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για τα καλά σου λόγια,λατρεύω τα ζυμάρια,,,,πολλά φιλάκια!
ΔιαγραφήΈμεινα κατάπληκτη με την τεχνική!Θα την δοκιμάσω και θα τα ξαναπούμε!!!Πάντως σ' ευχαριστώ πολύ γιατί μας αρέσουν πολύ οι πίτες!!!Φιλιά ��
ΔιαγραφήΦοβερό, τρομερό, υπέροχο!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛιλάκι μου γεια σου!Είναι φανταστικό φύλλο σαν δαντέλα, αξίζει να το μάθεις!!! Φιλάκια καλό βράδυ!!!
ΔιαγραφήΧρύσα μου για άλλη μια φορά με κατέπληξες! Έχεις βάλει τα γυαλιά σε όλες τις ζυμαροπαρασκευάστριες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύγε κοπέλα μου. Εγώ τι να πω ότι είναι εντυπωσιακά απλό πραγματικά! Για μπουγάτσα θα χαλάλιζα μια δοκιμή κι ας μην έχει τόση τελειότητα το φύλλο μου!
Καλό βράδυ να έχεις!
Z.
Γεια σου Ζαμπία! Πραγματικά είναι εύκολη η διαδικασία, δοκίμασε και καμιά τρυπούλα δε χάλασε κι ο κόσμος!!! Γίνεται και φανταστική μπουγάτσα και διάφορα στρούντελ!!! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, πολλά φιλάκια!Καλό βράδυ!
ΔιαγραφήΠριν πολλα χρονια ειχα ανοιξει φυλλο σε σεντονι για να φτιαξω απφελστρουντελ, με μια γερμανικη συνταγη. Ουτε θυμαμαι πλεον τι ειχα κανει καθως η συνταγη καπου χαθηκε. Πολυ αναλυτικες οι οδηγιες σου, θα το δοκιμασω με την πρωτη ευκαιρια, ειναι τελειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρίνα μου γίνεται πολύ ωραίο στρούντελ, χαίρομαι που σου το θύμισα!Φιλάκια καλό βράδυ!
ΔιαγραφήΚαλημέρα! Τί εντυπωσιακό φύλλο! Ολόκληρο σεντόνι! Ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μας τρελλάνεις τελείως εσύ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥποκλίνομαι!!!!!!!!!!
εδω και λιγες μερες ανακαλυψα το blog σου και εχω μεινει αφωνη!εισαι καταπληκτικη!χαζευω της συνταγες σου ολη την ωρα ,θελω να τις δοκιμασω ολες!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ καλό και όμορφη παρουσίαση εξαιρετικά ενδιαφέρον να σαι καλά και καλό μήνα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ καλό μήνα!!
ΔιαγραφήΘα το φτιάξω πάραυτα και θα σου γράψω εντυπώσεις! Δείχνει αέρινο! Ευχαριστούμε για τη συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειασου Vita! Για όλες τις χρήσεις είναι το αλεύρι, να κάνεις τη ζύμη μαλακή, και να δεις που θα σου πετύχει! Καλό βράδυ φιλάκια!!!
ΔιαγραφήΤο έφτιαξα ήδη δύο φορές από προχθές! Μια για τυρόπιτα και μια για στρούντελ με μήλο. Εντάξει θέλω λίγο χρόνο να πάρω το κολάι (μου σχίστηκε σε κάποια σημεία) αλλά πού θα πάει, θα εξασκηθώ! Μας άρεσε πολύ. Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
ΔιαγραφήΥπόψιν ότι το είχα ξαναεπιχειρήσει από βιντεάκια του youtube και δεν έγινε τόσο καλό όσο το δικό σου. Αυτό το "μαρινάρισμα" στο λάδι κάνει μάλλον τη διαφορά. Σε επόμενη φάση θα το δοκιμάσω και με ελαιόλαδο, γιατί δεν συνηθίζω τα σπορέλαια. Το έχεις δοκιμάσει ποτέ;
ΔιαγραφήΤι αλεύρι να βάλω; Για όλες τις χρήσεις είναι καλό;
ΑπάντησηΔιαγραφήVita μου τώρα είδα την ερώτηση εγώ δεν βάζω ιδιαίτερο αλεύρι παίρνω δωδεκάδα απο το Lidl το Χρυσό Μύλο και το χρησιμοποιώ για γλυκά και για τις πίτες μου, είναι πολύ οικονομικό ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΑΛΕΎΡΙ!!!
ΔιαγραφήGinete na ftiakso kanoniki pita se stroggilo tapsi me auto to fillo? H mipos tha protimouses allo fillo gia tin stroggili?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Βούλα! Δες στις πίτες μου και θα βρεις για στρόγγυλο ταψί, με αυτό το φύλλο κάνω στριφτές, δες τη στριφτόπιτα τις μαμά μου είναι πάλι το φύλλο ανοιγμένο με το χέρι χωρίς πλάστη αλλά στρόγγυλη!!! Καλό βράδυ! Γράψε μου αν έχεις απορίες!!!
ΔιαγραφήΕχω μεινει αφωνη απο την απλοτητα αυτου του τελειου φυλλου!!! Ευγε και παλι ευγε!!! Απο αυριο βγαινω στη γυρα για το...καταλληλο τραπεζι!!!! Ευχαριστω παρα πολυ γι΄ αυτην την τοσο καλη συνταγη!!! Ειμαι σιγουρη πως θα την πετυχω με την πρωτη κιολας προσπαθεια! Με εκτιμηση, Μαρια Ν. Χατζησιμου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Μαρία μου και βέβαια θα το πετύχεις, μπορεί με την πρώτη να μην γίνει τέλειο, αλλά θα γίνει, πιτούλα θα φας!!!Όσο για το τραπέζι και μακρόστενο με στρογγυλεμένες γωνίες κάνει ( τα καλοκαιρινά τα πλαστικά).Καλή επιτυχία φιλάκια!!!
ΔιαγραφήΑπίστευτο!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχουμε και στρόγγυλο τραπέζι να το δοκιμάσω!!!!!!!!!!!
Γεια σου Τατιάνα με τις ωραίες συνταγές!!!Καλέ σε πλαστικό να το κάνεις καλοκαίρι είναι, όλο και κάτι θα βρίσκετε!!!Φιλάκια καλό βράδυ!
ΔιαγραφήΣυγχαρητηρια! Εψαχνα χρόνια αυτή τη συνταγή!! Είναι το φύλλο που έφτιαχναν καρδιτσιώτισες μετανάστριες στη Σουηδία και έψαχνα να βρώ τον τρόπο! Μόνο μία κρισιμη ερώτηση:τί είδους αλεύρι χρησιμοποίησες??
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπάντησε σε παρακαλώ!
Λ.Σ
Ευχαριστώ φίλη μου! Αλεύρι χρησιμοποιώ ότι νάνε Και χύμα παίρνω, μου αρέσει στο Lidl το αλεύρι Χρυσός Μύλος για όλες τις χρήσεις, για πίτες και γλυκά, Ελληνικό αλεύρι είναι κάνει ωραία ζύμη! Πιστεύω να σε βοήθησα. Καλό βράδυ!!!
ΔιαγραφήΤι φοβερό φύλλο!!! Θα το δοκιμάσω αύριο οπωσδήποτε!! Μου αρέσει πολύ να φτιάχνω πίτες και να ανοίγω μόνη μου φύλλο και χάρη σε ανθρώπους όπως εσύ έμαθα το πως(και μικρά μυστικά)....Να ρωτήσω μπορώ με αυτό το φύλλο να φτιάξω μπακλαβά? Γιατί είναι ΤΟΣΟ λεπτό που είναι ιδανικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για την συνταγή,
Ελένη.
Ελένη μου αυτό κι αν είναι φύλλο για μπακλαβά,είναι τόσο λεπτό διάφανο, διαβάζεις απέναντι! καλή επιτυχία ,γράψε μου εντυπώσεις!καλό απόγευμα!
ΔιαγραφήΕχω εντυπωσιαστεί πολύ με αυτή την τεχνική! Η πεθερά μου λαδώνει τα πιταράκια και αρχίζει να τα ανοίγει τρία-τρία με τον πλάστη όμως και μέχρι εκεί. Το κόλπο με το λάδι πρέπει να δίνει αυτή την ελαστικότητα! Θα δοκιμαστεί από Δευτέρα που θα είναι τα μικρά στο σχολείο και θα σου γράψω εντυπώσεις! Ευχαριστούμε για το "μοίρασμα" του μυστικού! Καλή και όμορφη Κυριακή να έχεις! :)
ΑπάντησηΔιαγραφή¨οταν μοιραστείς τη χαρά σου πολλαπλασιάζεται, γιαυτό Έφη μου θέλω να μοιράζομαι αυτά που μου αρέσουν.
ΔιαγραφήΤο λάδι νομίζω και η υφή της ζύμης κάνουν τη διαφορά.
Θα χαρώ να τη δοκιμάσεις και να μας πεις το αποτέλεσμα,,,πίτα πάντως θα φάτε αυτό είναι σίγουρο, εγώ λέω ζυμάρι να είναι,,,,πάντως όλα είναι θέμα εμπειρίας.
Καλή επιτυχία!!! Καλό απόγευμα Φιλάκια!
oti και να πω ειναι λιγο εγινε τελοιο φοβερο ευχαριστουμεεεεεεε
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλέκα χαίρομαι που σου άρεσε, είδες που δεν είναι δύσκολο?Καλό βράδυ σου εύχομαι!
ΔιαγραφήΑν και σε ανακάλυψα πρόσφατα, έμεινα στις πίτες σου, καθότι αρέσουν σε όλη την οικογένεια αλλά και επειδή δεν θέλω να χάσω αυτή τη σχέση που έχω από μικρό παιδί με το άνοιγμα φύλλου για την παρασκευή πολλών ειδών πίτας, γλυκιάς ή αλμυρής. Σε αυτή σου όμως την ανάρτηση υ π ο κ λ ε ί ν ο μ α ι.....Σ΄ευχαριστώ που μου έμαθες και νέο τρόπο να ανοίγω φύλλο! Είσαι καταπληκτική...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοσο νερο και ποσο αλατι βαζεται για την ζυμη?
ΑπάντησηΔιαγραφήΝερο και λαδι ενοουσα....
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας, με ρωτάτε για το λάδι στη ζύμη, το γράφω στη συνταγή και το δείχνω στο μπολ, ίσα να λαδωθούν τα φύλλα, με το μάτι το υπολογίζω,όσο για το νερό δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακριβώς στις πίτες, βάζουμε λίγο λίγο μέχρι να γίνει μία ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μαλακιά σαν το λοβό του αυτιού,,, έτσι λέει η μαμά μου, κάθε αλεύρι θέλει το ανάλογο νεράκι, λίγο πάνω λίγο κάτω, εγώ ξεκινώ πάντα στο κιλό αλεύρι με 2 ποτήρια νερό, και ζυμώνοντας όσο πάρει!!!
ΔιαγραφήΠιστεύω να σας βοήθησα!!!
Ειναι ενα Α-Π-Π-Ι-Σ-Τ-Ε-Υ-Τ-Ο φυλλο!!!!!! Βεβαια η πρωτη μου αποπειρα δεν στευθηκε απ αυτο που θα λεγαμε... επιτυχια, αλλα εντοπισα τα λάθη που εκανα και δεν θα τα ξαναεπαναλαβω. Η ουσια ειναι οτι παρ ολλη την¨"αποτυχια" ειναι ολοφανερο οτι προκειται για ενα καταπληκτικο φυλλο, με τρομερα ευκολο ανοιγμα και καταπληκτικο αποτελεσμα! Ειμαι ενθουσιασμενη! Μου φαινεται ε?? ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑννα
Υ.Γ. Ένα κακο εχει μονο αυτη η κρουστα... Κλέβει την παρασταση απο την γέμιση της πίτας! Πρώτη φορα που αφησα την γεμιση απο την αγαπημενη μου μανιταρόπιτα και.... μασουλουσα το τραγανο "αποτυχημενο" μου φυλλο!!!! ( που να ηταν και πετυχημενο δλδ...)
ΔιαγραφήΑννα
Γεια σου Άννα τώρα μπόρεσα να δω τα μηνύματά μου, χαίρομαι πολύ που εξασκείσαι με το φύλλο!
ΔιαγραφήΝα είσαι σίγουρη μετά από 2-3 φορές θα το κάνεις σαν σεντόνι,,,,πιο ψιλό φύλλο δεν έχει,,,Καλή συνέχεια!!! Φιλάκια!!!
καλησπέρα! ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ δεν έχω λόγια!! τυχαία έπεσα στο site σας και σε αυτη την συνταγη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!! το έκανα και έχω να ρωτήσω μόνον τα εξής: το ζυμαράκι όπως το έβγαζα απο το λάδι μου σκιζόταν και διαλυόταν (σημ. μόνο 30 λεπτά το άφησα στο λάδι) μετά το άπλωσα κανονικά πάνω σε λαδωμένο τραπέζι χωρίς τραπεζομάντηλο πειράζει?? παρότι μου σκιζόταν υπερβολικά στο ψήσιμο εκπληκτικά τραγανό....!! πείτε μου παρακαλώ πολύ η ζύμη να βγει λίγο μαλακή ή καλύτερα σφικτή?? (αλεύρι χρησιμοποιώ :ΜΑΝΝΑ) θα χαρώ πολύ αν με βοηθούσατε θα το ξανακάνω σίγουρα και θα το προωθήσω σε πολλές φίλες μου.
Σημ! Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΙΤΕΣ ΑΛΛΑ ΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΚΑΜΙΑ ΣΟΥ!!!
Γεια σου Αναστασία ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια σου!
ΔιαγραφήΑν μπορώ να βοηθήσω θα χαρώ πολύ! Θα έλεγα να κάνεις τη ζύμη περισσότερο σφιχτή, όσο μαλακός είναι ο λοβός του αυτιού μας πρέπει να είναι. Επίσης να ανοίξεις το φύλλο πάνω σε τραπεζομάντιλο, για να μπορέσει σηκώνοντας το ύφασμα να κυλίσει το φύλλο.
Καλή επιτυχία, φιλάκια!
Συγχαρητήρια για το blog σου. Πραγματικά εντυπωσιακό το συγκεκριμένο φύλλο. Είναι το λεγόμενο αέρως;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν κρατιέμαι να το δοκιμάσω αν και δεν έχω στρογγυλό τραπέζι οπότε δεν ξέρω τί πρόκειται να πετύχω σε τετράγωνο. Είμαι πολύ περίεργη να δώ πώς μπορεί να ανοιχτεί τόσο ωραίο φύλλο μόνο και μόνο με τα χέρια. Αλήθεια, αυτό το φύλλο σε τί θερμοκρασίες και για πόση ώρα το ψήνουμε; Το αλοίφουμε με βούτηρο/νερό/αυγό ή το αφήνουμε σκέτο; Σκοπεύω να φτιάξω εναν μπακλαβά μ'αυτο με την πρώτη ευκαιρία. Επίσης, με την ποσότητα που αναφέρεις, φτιάχνουμε 4 φύλλα τα οποία ειναι για 1 φορά για ενα μεγαλο ταψί; Διατηρείται το φύλλο στο ψυγείο ή στην κατάψυξη άψητο;
Εγω ψαχνω πως να κανω φιλλο κρουστας για να φτιαξω ενα γλικο..........μπορει να γινει αυτο το φιλλο κουρκουμπινια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν ξερεις τα κουρκουμπινια ειναι απλος φιλλο με σιροπι.........
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορουμε να βαλουμε αντι για ηλιελεο κατι αλλο....?
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω να φτιάξω τρίγωνα πανοράματος,θα το επιχειρήσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο φυλλο γινεται τελειο πραγματικα!!!χιλια μπραβο.θελω να ρωτησω ομως πως το κανουμε μπουγατσα;φτιαχνουμε την κρεμα κ την ριχνουμε απο δω κ απο κει κ τυλιγουμε σε στριφταρι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην ιδια απορια εχω κ εγω και χρησιμοποιουμε ενα φυλλο για καθε πιτα?π.χ βαζουμε στην μεση την κρεμα κ το κλεινουμε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις είδα την ερώτηση αγαπητέ φίλε, για μπουγάτσα θα δίπλωνα το φύλλο παράλληλα και όχι στριφτό θα έβαζα την κρέμα ανάμεσα, θα την δίπλωνα. ή ένα φύλλο πάνω, ένα κάτω ανάλογα με το μέγεθος ταψιού και φύλλου!
ΔιαγραφήΣυγχαρητήρια!! Υπέροχο φύλλο!!! Πρωτη φόρα το κατάφερα τόσο λεπτο.Τα περισεματα απο τις άκρες τι τα κάνεις; εγώ δε μπορουσα να τα ξαναζυμωσω με τίποτα-μετά δεν άνοιγαν φύλλο. Ευχαριστώ για τη συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητηρια ερωτηση εχει σημασια το υφασμα του τραπεζομαντηλου;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήαπλα καταπληκτικο !!!!!!!!!!!!!!!!!το πετυχα με την πρωτη !!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα να ρωτήσω, εγώ θέλω να κάνω την κλασσική πίτα, θα βάλω 2 φύλλα πάνω και 2 κάτω? Η αυτό το φύλλο ενδείκνυται μόνο για ρολό? Επίσης σε τι θερμοκρασία και αέρα η αντιστάσεις και πόση ώρα?
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.youtube.com/watch?v=uki2KlLRSHs
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι το ανοίγει χρόνια και αυτός ο τεχνίτης στο εργαστήριο του!
Καλή μέρα ενδιαφέρον το φυλλαράκια σου,θέλω να ρωτήσω αρχικά το ανοίγεις με πλαστη Κ Μετά με τα δάχτυλα?κατά το άνοιγμα βαζεις καθόλου αλευρι η βρέχεις με λάδι τα δαχτυλα η τίποτα από όλα αυτά?Ευχαριστώ εκ των προταιρων
ΑπάντησηΔιαγραφήΖουζού έκανα το φύλλο σου όμως είχα κάποια προβλήματα κ θέλω βοήθεια τι λάθος εκανα,τα ζυμαρακια μμέσα στο λάδι έγιναν ένα σωμα μια ψυχη,δε ξεκολλούσαν το ένα από το αλλο,όταν άνοιγα το φύλλο γεμισε τρύπες,σωστό σουρωτήρι, και Ναι διάβαζες καθαρότερα έφημεριδα,χα χα,τώρα όταν ψηθηκε η εξωτερική κρούστα ήταν καλή μμέσα Όμως ήρθαν κ κόλλησαν τα φύλλα μμεταξύ τους κ έγιναν ζυμάρι Κ αψητα ενώ από εξω ήθελαν λίγο ακόμα για να καούν,σκέφτηκα να δοκιμάσω με πιο σκληρό ζυμάρι πιστεύεις είναι αυτό το πρόβλημα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας φίλη ή φίλε μου, τώρα μπόρεσα να δω τα μηνύματα και θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω!
ΔιαγραφήΚαμιά φορά το αλεύρι παίζει μεγάλο ρόλο στα φύλλα, νομίζω το ζυμαράκι σας έγινε λίγο παραπάνω μαλακό, δοκιμάστε ξανα και ξανά και θα κάνετε το τέλειο φύλλο! Καλή επιτυχία!!!
Ευχαριστώ θα το προσπαθήσω πάλι
ΔιαγραφήΖουζού γεια σου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσπαθησα να φτιαξω το φυλλο αλλα αντιμετωπισα τα ιδια περιπου προβληματα με την προηγουμενη ανάρτηση. Το φυλλο εκανε πολλες τρυπες, ανοιγε δύσκολα και κολλουσε στο τραπεζομαντηλο. Τί με συμβουλευεις;
Ευχαριστω
Ιπποκράτης
Γεια σας φίλε μου! Το ζυμάρι μάλλον ήταν πολύ μαλακό, κάντε λίγο πιο σφιχτή τη ζύμη να μην κολλάει στα χέρια, να είναι ελαστική, όταν σταθεί μέσα στο λάδι απλώνει, δηλαδή γίνετε πιο μαλακή! Η άσκηση θα σας δικαιώσει ξεκινήστε με μικρότερα φύλλα, λιγότερη ζύμη, μέχρι να τα καταφέρετε!!!
ΔιαγραφήΜετά από τόσα συγχαρητήρια, δέξου παρακαλώ και τα δικά μου, αν και με πολλή καθυστέρηση, μιας και μόλις σήμερα ανακάλυψα τυχαία το blog σου. Ό,τι και να πω γι' αυτό το φύλλο είναι λίγο! Πραγματική αποκάλυψη! Θα αγοράσω στρογγυλό τραπέζι για να το φτιάξω σύντομα. Γεια στα χέρια σου, να είσαι πάντα καλά με την οικογένειά σου! Χίλια ευχαριστώ για όσα μας προσφέρεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά και καλή χρονιά φίλη μου!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για τα καλά σου λόγια, εύχομαι να απολαμβάνεις τη μαγειρική όσο κι εγώ, είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία...αν σου αρέσει φυσικά. Καλά μαγειρέματα και αν έχεις απορίες εδώ είμαι... χαίρομαι να τα λέμε!!!
Ζουζου αυτό το φύλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κιμαδόπιτα σε τετραγωνο ταψί φούρνου;; φαντάζομαι θα πρέπει να ανοίξουμε 4-5 για να γίνει Ή έχεις κάτι άλλο στο μυαλό σου;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαναγιώτα μου χρόνια πολλά και καλή χρονιά, με υγεία και αγάπη!
ΔιαγραφήΣτην περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε σε τετράγωνο ταψί, απλά το διπλώνουμε αφού λαδωθεί, σαν φάκελο πολλές φορές! ...(Αφού αφαιρέσουμε το έξω-έξω την ούγια για να καταλάβεις!!!!
Πωώωω εχω τρελαθει. Χρονια φτιαχνω πιτες με πλαστη και ανοιγω φυλλο δικο μου!..τωρα θα φτιαξω και αυτο!,καιρο ψαχνω συνταγη...θα σου στειλω εντυπωσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά με υγεία! Θα χαρώ να ακούσω τις εντυπώσεις, καλή επιτυχία!!!
Διαγραφήζουζου να ζήσεις 1000 χρονια!!!!!!! Είπα της κυρας να πετάξει τον πλαστη στα σκουπίδια γιατί ανοίγω φύλλο πιο εύκολα και καλύτερο χαχαχα!!!!! Αλλά της έχω ρημάξει τα πλαστικά τραπεζομάντηλα ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το φύλλο μπορεί να μείνει στην κατάψυξη?
ΑπάντησηΔιαγραφήκανο 20 χρονια πιτες .εγω το δοκιμασα σημερα τετοιο φιλο δεν εχω ξανακανει σκετη αποτυχια.....λυπαμαι για τον κοπο μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου φίλη μου, μην απογοητεύεσαι τόσο γρήγορα, είπαμε θέλει εξάσκηση...αλλιώς θα κάναμε όλοι μόνο τέτοια φύλλα ..γιατί είναι υπέροχα... απλά θέλει υπομονή και θα τα καταφέρεις ..αν θέλεις φυσικά!!!!
ΔιαγραφήGeia kai xara sas thelo na kano filo gia mpougatsa me ton idio tropo ginete ekana mia apopira alla oxi me hlieleo alla me voutiro liomeno alla den epiase kolage sto pango exeter kamia idea pos na mhn kolaei? sas eyxaristo polu
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας μήπως να επιχειρούσατε με ηλιέλαιο...εμένα μου βγαίνει πολύ ωραίο όπως το λέω και το δείχνω, το ανοίγω επάνω σε τραπεζομάντηλο υφασμάτινο...άλλο τρόπο δεν ξέρω!!Σας χαιρετώ καλή επιτυχία!!!
ΔιαγραφήEyxaristo polu
ΑπάντησηΔιαγραφήGia mpougatsa to idio einai ?
Tha prospathiso eyxarusto kali vrady
Καλησπέρα και συγχαρητήρια κι απο μένα.... Δυστυχώς εγω ανήκω σε αυτούς που δεν καταφερνει να φτιάξει το φύλλο αυτό... Καθε φορά που προσπαθώ, το κάνω χειρότερο!!! Και το ζηλεύω πολύ!!! Δεν μπορώ να το ανοιξω, μου σκίζεται αμέσως... Το εκανα λιγο πιο μαλακό το ζυμάρι κι ηταν η απόλυτη αποτυχία! Ουτε να πιάσω δεν μπορούσα... Μπράβο σε όσους το καταφέρνουν !!! Σας φιλώ! Χρυση
ΑπάντησηΔιαγραφήΈψαχνα καιρό να βρω μια συνταγή για φύλλο κρουστάς αυτό εντυπωσίασε . Θα τ δοκιμάσω αύριο. Ελπίζω να τ κάνω όπως και εσείς.. 😊
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι είδους τραπεζομάντηλο είναι κατάλληλο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα βαμβακερό θα είναι ότι πρέπει!!!
ΔιαγραφήΥπέροχο φύλλο συγχαρητήρια και ευχαριστούμε πολύ! Όλοι ξετρελάθηκαν. Θα μπορούσαμε άραγε να το χρησιμοποιήσουμε σε γλυκά σιροπιαστα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΧωρίς να το εχω δοκιμάσει (δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα τα σιροπιαστά) είμαι βέβαιη ότι θα είναι υπέροχα....απλά καλό ψήσιμο και το ένα από τα δύο... κρύο! Καλή επιτυχία!!!
ΔιαγραφήΘα δοκιμάσω και θα γράψω εντυπώσεις. Ευχαριστώ για την απάντηση. Κάνω πολυ συχνά στριφτάρια με σπανακι και τυρί, τα βάζω στην κατάψυξη και ψήνω όποτε θέλω. Ελαφρύ φύλλο, τραγανό και νόστιμο. Δεν πιστεύουν ότι το ανοίγω μόνη μου. Χρησιμοποίησα κ ελαιόλαδο βγαίνει εξίσου τέλειο!
Διαγραφήστο παραπάνω σχόλιο μου δεν βγήκε το όνομα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά τέλειο χωρίς λόγια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ φίλη μου!
ΔιαγραφήΚαλημέρα! Μόλις σήμερα είδα αυτή την τεχνική του φύλλου! Ήθελα να ρωτήσω,στο τραπέζι το είδους τραπεζομάντηλο στρώνουμε,υφασμάτινο? Δεν κολλάει? Αυτό ήθελα να ρωτήσω. Είμαι και εγώ λάτρης πάσης φύσεως ζυμοειδή και πίτες! Ευχαριστώ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας, χαίρομαι για το ενδιαφέρων σας, το τραπεζομάντηλο μπορεί να είναι ένα βαμβακερό ή λινό δεν παίζει ρόλο δεν κολλάει η ζύμη, κυλάει υπέροχα...αν μελετήσετε τη συνταγή καλά...θα τεντώνεται λίγο λίγο με τα δάχτυλα σας και να τρυπήσει λίγο δεν πειράζει....με τον καιρό θα σας φαίνεται παιχνιδάκι!!! Καλή επιτυχία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόση ώρα μπορώ να το αφήσω στο λάδι, αν κάτι άλλο με καθυστερησει;;;μπαίνει στο ψυγείο σ αυτό το σ;;;ταδιο
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία και σας ευχαριστούμε !Το φύλο αυτό μόνο για ρολό γίνεται ; Μποτούμε να το απλώσουμε σε ταψί ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά και μπορούμε διπλώνουμε όπως τις μπουγάτσες φακέλους!!!
ΔιαγραφήΜόλις ανακάλυψα αυτή την υπέροχη συνταγή σου….έχω μείνει άφωνη με το άνοιγμα του φύλλου…..και ‘γώ κάνω δικά μου φύλλα σε πίτες αλλά αυτό δεν το έχω κάνει…..και επεί δει μου αρέσει να δοκιμάζω νέες συνταγές….μόλις έκανα την ζύμη και θα το δοκιμάσω…για να δούμε…θα τα καταφέρω?.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας. Υπέροχες όλες οι συνταγές σας. Σας έχω υποβάλει μια απορία στο άλλο υπέροχο φύλλο σας, το φύλλο σαν τον μπακλαβά μου όπως το ονομάζετε. Αν θέλετε απαντήστε μου…
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για άλλη μια φορά ζωή σου. Να είσαι καλά! Η απορία μου είναι εάν αυτό το φύλλο σεντόνι μπορώ να το κάνω κανονική πίτα με φύλλο πάνω κάτω και όχι ρολά. Αν ναι, πώς γίνεται; Σ’ ευχαριστώ και πάλι.
ΑπάντησηΔιαγραφή