Μπακλαβάς όχι με 20-30- 40 φύλλα…. αλλά με 45 σπιτικά φύλλα!!!
Κι όμως είναι τόσο εύκολος που είμαι σίγουρη θα γίνει και δικός σας αγαπημένος,
Αν τον κόψετε με υπομονή... θα γίνει ο διαμαντένιος σας... έτσι που κόβετε σαν το διαμάντι!!!.
Υλικά:
1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
1 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
2 αυγά
1 πακέτο μπέκιν
πάουντερ ( 2 κουταλάκια κοφτά του γλυκού)
2 βανίλιες
1 κουταλιά μεγάλη ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού κουτό αλάτι
Αλεύρι για όλες τις
χρήσεις, όσο σηκώσει, 4-5 φλιτζάνια περίπου...
Για τα φύλλα 1
πακέτο νισεστέ
Για τη γέμιση:
1 φλιτζάνι
αμύγδαλα χοντροσπασμένα
1 φλιτζάνι
καρύδια χοντροσπασμένα
1 κουταλιά κανέλα και μία πρέζα γαρίφαλο τριμμένο
2-3 κουταλιές καβουρντισμένο σουσάμι (προαιρετικά, εμένα μου αρέσει)
Λίγο λάδι για πριν το πασπάλισμα στο φύλλο
1 κουταλιά κανέλα και μία πρέζα γαρίφαλο τριμμένο
2-3 κουταλιές καβουρντισμένο σουσάμι (προαιρετικά, εμένα μου αρέσει)
Λίγο λάδι για πριν το πασπάλισμα στο φύλλο
Για το τέλος
επάνω στα φύλλα:
1 φλιτζάνι
βούτυρο ζωικό έβαλα 200 γρ, lurpak και 1/4 φλιτζάνι ηλιέλαιο λιωμένο και ζεστό.
Για το σιρόπι:
4 φλιτζάνια ζάχαρη
4 φλιτζάνια νερό.
4 φλιτζάνια ζάχαρη
4 φλιτζάνια νερό.
Το χυμό από μισό
λεμόνι και 2 ξυλάκια κανέλα.
Εκτέλεση:
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο
μπολ συγκεντρώνουμε τα υλικά για τη ζύμη, το γάλα, το γιαούρτι, τη βανίλια το
βούτυρο, το ξύδι και το αλάτι, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι με το μπέικιν
ζυμώνουμε καλά μέχρι να αποκτήσουμε μία απαλή ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε το
ζυμάρι με μεμβράνη και μία πετσέτα για 20 λεπτά.
Αφού ξεκουραστεί
η ζύμη, κάνουμε 45 μπαλάκια ζυμαριού.
Τα σκεπάζουμε για
20 λεπτά με μεμβράνη- πετσέτα να μένουν
απαλά, να μην στεγνώνουν και αποκτούν πέτσα.
Ετοιμάζουμε τα
καρύδια και τα αμύγδαλα, χοντροκόβουμε
στο μούλτι τα καβουρντισμένα αμύγδαλα,
το σουσάμι, και τα καρύδια. και μία κουταλιά κανέλα.
Έχουμε λιώσει το
βούτυρο και το ενώνουμε με το λάδι.
Βουτυρώνουμε το
ταψί μας.
Ξεκινάμε να
ανοίγουμε τα φύλλα.
Ανοίγουμε 3
ντάνες φύλλα, των 15 φύλλων, τα ανοίγουμε όσο ένα πιάτο φρούτου, κοσκινίζω νισεστέ
ανάμεσα στα φύλλα όσο τα ανοίγω.
Αφού κάνω 3
ντάνες με 15 φύλλα κάθε φορά, ανοίγω την
κάθε ντάνα όσο το ταψί μου, έχουν το νισεστέ
ανάμεσα και δεν τα αφήνει να κολλήσουν, γίνονται τόσο λεπτά όσο τα φύλλα κρούστας.
Λαδώνω λίγο,
πασπαλίζω τη μισή γέμιση. Βάζω τα επόμενα 15 φύλλα, βουτυρώνω και απλώνω την υπόλοιπη γέμιση και
απλώνω τα υπόλοιπα 15 φύλλα.
Με ένα κοφτερό
μαχαίρι κόβουμε όπως μας αρέσει .
Ζεσταίνουμε μέχρι να κάψει το βούτυρο
λάδι και αφού τελειώσουμε με το κόψιμο με ένα κουτάλι βρέχουμε τον μπακλαβά με
το καυτό μείγμα βούτυρο λάδι.
Ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις 30 λεπτά και μετά
κατεβάζουμε το φούρνο στους 140 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και
30 λεπτά, θέλει ψήσιμο 2-2 1/2 ώρες σύνολο. (αν χρειαστεί σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο
για να μην τον κάψουμε παρακολουθούμε ).
Αφού ψηθεί τον
αφήνουμε να κρυώσει 5-6 ώρες, ή έως την
άλλη μέρα, να κρυώσει καλά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι με νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα, βράζουμε σε μέτρια φωτιά 10-15 λεπτά, προς το τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
Ζεσταίνουμε καλά
το σιρόπι να βράζει και με μία κουτάλα χύνουμε λίγο-λίγο το σιρόπι καυτό.
Αφήνουμε να ρουφήξει
το σιρόπι και να κρυώσει!!!
Μπορούμε να βάλουμε 2 κουταλιές μέλι στο σιρόπι πριν το ρίξουμε στο μπακλαβά..
Μπορούμε να βάλουμε 2 κουταλιές μέλι στο σιρόπι πριν το ρίξουμε στο μπακλαβά..
Καλή μας όρεξη!!!!
εαν περασω απο τα μερη σου θα ερθω να μου δωσεις μαθηματα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου φίλη μου θα χαρώ ιδιαίτερα ειλικρινά σου το λέω θα έχουμε πολλά να πούμε και να κάνουμε.. αφού μας ενώνει η αγάπη μας για το φαγητό! Φιλάκια!!!
ΔιαγραφήΚαταπληκτική συνταγή Χρύσα μου Τα φύλλα όλα τα λευτά
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τον κάνεις πάντα σε χαρές .
Ευχαριστώ πολύ Φιλίτσα μου εύχομαι σε όλους μας πάντα χαρές!!! Τα φιλιά μου και την αγάπη μου φίλη μου γλυκιά!!!
ΔιαγραφήΑερινος μπακλαβάς. Θα ήθελα να ρωτήσω πόσα εκατοστά είναι το ταψί και αν το συγκεκριμένο φύλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αλλα γλυκά ή πίτες. Σας ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου φίλη μου, το ταψί μου είναι 40άρι το μεγάλο το αλουμινένιο, ο μπακλαβάς θέλει λεπτό ταψί όχι ίνοξ...όπως και όλες οι πίτες, όσο και για άλλες τι εννοείς δεν βάζουμε τόσα πολλά φύλλα σε άλλο γλυκό, βασικά εγώ δεν κάνω... δεν μου αρέσουν τα σιροπιαστά, θα δοκιμάσω σε πίτα κάποια στιγμή. Καλό σου βράδυ!!!
ΔιαγραφήΗ μαμά μου έφτιαχνε μπακλαβά με 40 φύλλα που τα άνοιγε ένα ένα και μόνο με λάδι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή εμένα δεν μου άρεσε το γλυκό δεν το κατέγραψα ποτέ. Τώρα το έχω μετανοιώσει αλλά είναι πολύ αργά.
Καλοφάγωτος
Ξανθή μου ευχαριστώ, και η μαμά μου άνοιγε ένα ένα φύλλο ώρες ατελείωτες στις γιορτές, όταν τις είπα ότι θα κάνω μπακλαβά με τόσα φύλλα μου λέει χάζεψες... όταν τα έκανα μου είπε αν ήμουν νέα θα έκανα μπακλαβά κάθε μέρα με αυτόν τον τρόπο... τώρα είναι πολύ μεγάλη και χαζεύει μόνο και αναπολεί... εγώ αφού πήρα το μπράβο της μου φτάνει...χαχαα!!! Φιλάκια!
Διαγραφήαπιστευτη ευκολια.γεια στα χερια σου χρυσα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήενα πακετο μπεικιν παουντερ?!!! δηλαδη ποσες κουταλιες της σουπας περιπου?
ΑπάντησηΔιαγραφήΈβαλα 1 φακελάκι μπέκιν απο το λιντλ που πρέπει να είναι 2 κουταλάκια του γλυκού, θα το διορθώσω ευχαριστώ φίλη μου! Καλημέρα!!!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα!!!!!! Μπακλαβά φτιάχνω χρονια αλλα με φύλλο εμπορίου....μου αρεσε πολυ ο τρόπος που ανοίγεις τα φύλλα. Μια ερώτηση μονο, αφου ανοίξεις την κάθε ντανα των 15 φύλλων στο ταψί τα βάζεις ενα ενα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου φίλη μου, όπως βλέπεις και στη φωτογραφία, τα 15 φύλλα ανοίγονται σε ένα μεγάλο, το τοποθετούμε ως έχει, όχι ένα-ένα, όταν τα κόψουμε και βουτυρώσουμε θα χωρίσουν στο ψήσιμο!!! Καλό βράδυ!!!
ΔιαγραφήΕξαιρετικά απολαυσικός!
ΑπάντησηΔιαγραφή'Ενα γλυκό που κάνω συχνά μέσα στον χρόνο γιατί αρέσει τόσο σ'εμάς όσο και σε αγαπημένα πρόσωπα γύρω μας. Ποτέ δεν τον έχω κάνει όμως με σπιτικό φύλλο και πραγματικά με "προβλημάτισες" με τούτο το αέρινο φύλλο που έφτιαξες αγαπητή φίλη.
Καλό απόγευμα εύχομαι.
Γεια σου Πηνελόπη αφού σας αρέσει ο μπακλαβάς επιβάλετε... θα έλεγα εγώ...να τον φτιάξεις χαχαχααα, να φανταστείς τον έκανα εγώ κι ας μην τρώω σιροπιαστά..φυσικά τον έκανα για αγαπημένους μου. Είναι όντος τόσο απλός ένα φύλλο απαλό και αέρινο, να χαίρεσαι να το δουλεύεις, θα δοκιμάσω σε αλμυρή εκδοχή σύντομα!!! Καλό σου βράδυ φίλη μου!!!
ΔιαγραφήΔεν το πιστεύω τι έφτιαξες πάλι! Γεια στα χέρια σου! Θα το δοκιμάσω σύντομα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Δέσποινα, ευχαριστώ καλή μου, Θα χαρώ και θέλω σχόλια αν τον φτιάξεις φίλη μου!! Καλό σου βράδυ!!!
ΔιαγραφήΠω!!! πω!!!! τι να πω.....δεν έχω λόγια!!!!!!!!!!! Απίθανος τρόπος για να ανοίγεις φύλλα!!!! ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ !!!! Δε ξέρω βέβαια αν στην πράξη θα είναι (για μένα) τόσο εύκολο.Εγώ πάντως θα το δοκιμάσω, αλλά για αλμυρή πίτα...Και πάλι ΜΠΡΑΒΟ !!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΡΥΣΟΧΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήσε παρακολουθω κι σε θαυμαζω πολυ καιρο ...μπραβο σου !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ φίλη μου, καλές γιορτές με υγεία!
Διαγραφήκαλησπερα για γαλακτομπουρεκο κανι?
ΔιαγραφήΓινεται να φτιαξω γαλακτομπουρεκο με αυτο το φυλλο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω δοκιμάσει φίλη μου.. δεν μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά και σε πάρω στο λαιμό μου γιατί έχει πολύ κόπο...και η κρέμα δεν ξερω πως θα είναι μετά από 2 ώρες ψήσιμο θα έλεγα κάνε απλά φύλλα για σιγουριά...εδώ ψήνουμε φύλλα στην ουσία με ξηρούς καρπούς για να έχουμε τραγανό φύλλο να δεχτεί το σιρόπι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρα... και χρόνια πολλά φλιτζάνι εννοείτε του τσαγιού έτσι
ΔιαγραφήΤελεια φαινετε !!!! Μια ερωτηση μονο . Τα 15 φυλλα τξς καθε ντανας τα λαδονετε ενα ενα και τα απλωνετε η βαζετε και τα 15 και λαδονετε μονο το πανω φυλλο; Ευχαριστω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι όπως το καταλάβατε είναι, μετά το κόψιμο βάζουμε το ζεστό βούτυρο...
ΔιαγραφήΚαλησπέρα Ζουζου! Μένω στο Μεξικό κ αποφάσισα να φτιάξω μπακλαβά για τα Χριστούγεννα. Αλλά εδώ δεν μπορώ να βρω φύλλο κρούστας κ έτσι μετά από αναζήτηση στο ίντερνετ για το πως να φτιάξω φύλλο για μπακλαβα έπεσα πάνω στη δική σου συνταγή κ φαίνεται υπέροχη. Θα ήθελα μόνο να σε ρωτήσω αν με τον συγκεκριμένο τρόπο μπορώ να φτιάξω μπακλαβα τυλιχτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα φίλε μου, με τιμά που διάλεξες την δική μου συνταγή,για αυτήν μπορώ να σου πω με σιγουριά ότι θα είναι φανταστικός ο μπακλαβάς, για τυλιχτό δεν παίρνω την ευθύνη γιατί δεν έχω δοκιμάσει...αν όμως κάνεις την προσπάθεια γράψε μου θα χαρώ πολύ! Καλές γιορτές με υγεία!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χρυσά σου τα χεράκια ,μια απορια εχω μονο .Αφου βαζεις ολα μαζι τα 15 φύλλα όπως τα ανοίγεις ,πώς ξεχωρίζουν στο ψήσιμο αφού δεν εχουν λαδι ή βούτυρο ανάμεσα ??
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο φαίνεται πάντα άξια με υγεία φίλη μου !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά και καλή χρονιά!!! Υπέροχο μπακλαβά έκανες! Εμένα δεν μου αρέσουν τα γλυκά και ούτε ο μπακλαβάς, δοκίμασα πέρυσι σε κάτι φίλους που επέμεναν πολύ ότι είναι τέλειος και έχω πάθει πλάκα με την γεύση, έτσι αποφάσισα να κάνω και εγώ φέτος για πρώτη φορά στη ζωή μου. Ψάχνοντας στο internet για λεπτομέρειες και για συγκρίσεις, έχω πέσει επάνω στην συνταγή σου..... κυρίως, επάνω στα φύλλα που με εντυπωσίασαν πάρα πολύ. Έχω μεγάλη τρέλα με τα φύλλα, έχω δοκιμάσει όλες τις πιθανές εκδόσεις που μπορεί να φανταστεί κανείς για να κάνεις μία εύκολη πίτα και γρήγορη. Τώρα ήρθε η ώρα να δοκιμάσω με το δικό σου τρόπο που με εντυπωσίασε, εγώ θα την κάνω αλμυρή και θα στείλω φωτογραφία ή θα σου πω πως βγήκε. Έκτός και αν εσύ την έχεις κάνει ήδη και μπορείς να πεις το αποτέλεσμα. Γεια στα χέρια σου κοπέλα μου!!!😍😍🥂🍾
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη χρονια με υγεια Εβελην, μπορείς να δεις τυρόπιτα με φύλλα του μπακλαβά μου στις αναρτήσεις μου στην αρχική σελίδα...την έχω κανει και ειναι τέλεια!!!Καλη επιτυχια
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ’ευχαριστω πολύ!!!!����
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτόν το μπακλαβά το έχω κάνει άπειρες φορές και είναι καταπληκτικός με μεγάλη επιτυχία, μπράβο σας
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα κάνω μια ερώτηση
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σιρόπι πρέπει να το ρίξουμε σε ζεστό μπακλαβά ή σε κρύο?
Παρακαλώ πολύ απαντήστε μου.
κρύο γλυκό...καιζεστό σιροπι.....εγώ θέλω να μάθω τι φλιτζάνι εννοεί του τσαγιού;;
Διαγραφή