Πίτα με κιμά και τυριά με 32 φύλλα σπιτικά!
.....σας το υποσχέθηκα και τα φύλλα του μπακλαβά μου, ΕΔΩ... τέλεια...δεν υπάρχουν..... λοιπόν οι πιτούλες μου θα έχουν από αυτά τα φύλλα.από εδώ και στο εξής...
Υλικά
2 αυγά
½ φλιτζάνι
ηλιέλαιο
1 φλιτζάνι γάλα
3-4 κουταλιές
γιαούρτι
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι
μπέκιν
Αλεύρι όσο πάρει 4-5 φλιτζάνια περίπου
Νισεστέ για το
άνοιγμα των φύλλων.
125 γρ. βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των
φύλλων.
Για τη γέμιση
βάζουμε κιμά ή τυριά ή ότι θέλουμε βάζουμε για τη γέμιση.
Εκτέλεση:
Κάνουμε τη ζύμη
και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά.
Ανοίγουμε μικρά φυλλαράκια όσο ένα πιατάκι του καφέ και πασπαλίζουμε με μπόλικο νισεστέ, κάνουμε δύο ντάνες με 16 φύλλα η κάθε μία.
Ανοίγουμε 2
ντάνες φυλλαράκια των 16 σύνολο 32 μπαλάκια, με το νισεστέ.
Την κάθε ντάνα
την ανοίγουμε όσο το ταψί μας και λίγο μεγαλύτερη.
Βουτυρώνουμε το
ταψί μας 40άρι.
Παίρνουμε ένα ένα
τα φύλλα και με τη βοήθεια του πλάστη και τα απλώνουμε στο ταψί.
Και σε κάθε φύλλο
ρίχνουμε λίγο βούτυρο σαν βροχή.
Μόλις τελειώσουμε με τα 16 φύλλα της πρώτης ντάνας
απλώνουμε τον κιμά, ή το τυρί (εγώ έβαλα και απο τα δύο...)
Επαναλαμβάνουμε και
με τα υπόλοιπα φύλλα.
Κόβουμε την πίτα
και ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο.
Ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς .στον αέρα και κάτω σχάρα για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει.
Καλή όρεξη!!!!
Good Evening Zouzou, I am fascinated how you made filo pastry. I watched the Great British Bake Off this week and the contestants did not make a very good job of making filo pastry. They should have visited your blog and discovered how to make it properly.
ΑπάντησηΔιαγραφήHave a lovely evening.
Best Wishes
Daphne
Hi Daphne! Thank you for your kind words, I 'm really flattered. I really enjoy making these pies . Well, I enjoy the rest of my kitchen, too 🙂 Have a great evening and keep in touch! Chrysa!
ΔιαγραφήΚάτι δεν έχω καταλάβει μάλλον σωστά ... πρώτα 32 μπαλάκια ζύμης που το καθένα το ανοίγετε μικρό φυλλαράκι και τα βάζετε σε 2 ντάνες των 16 σωστά? μέχρι εδώ καλά ... όταν τα πατάτε και τα 16 μαζί με τον πλάστη για να τα ανοίξετε σε ένα φύλλο πως μετά ξεχωρίζουν ένα -ένα και τα βάζετε στο ταψί?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκεί είναι η μαγκιά φίλη μου, ξεχωρίζουν ένα ένα... με προσοχή τα τυλίγουμε στον πλάστη και τσούπ ξεκολλάει το φύλλο!!!!
ΔιαγραφήΚαλή επιτυχία ότι χρειαστείς εδώ είμαι εγώ!!!
Επειδή έχουν το νισεστε ανάμεσα τους δεν ενωνοντε τα φύλλα κ γινοντε πολλά μαζί.. Σήμερα τα φτιάξαμε μ αυτόν τον τρόπο κ έγιναν τελειααα
ΔιαγραφήΓι'αυτό λεει "μπόλικο νισεστέ".
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να μη κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους
Ευχαριστώ πολύ!!! Καλό ξημέρωμα!!!
ΔιαγραφήΧρύσα με έβαλες στην πρίζα να φτιάξω αυτά τα φύλλα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαχαααα... Ξανθή μου να την κάνεις και περιμένω σχόλια ...θα την λατρέψεις!!! Φιλάκια!!! <3
ΔιαγραφήΠριν την ψήσουμε την κόβουμε τελείως μέχρι κάτω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι μέχρι κάτω φίλη μου, να μην αγγίξει το ταψί, μας ενδιαφέρει να φτάσει στη γέμιση για να απελευθερώνονται τα υγρά από την γέμιση, βασικά γιαυτό την χαράζουμε!!! καλό σου απόγευμα!
ΔιαγραφήΘρίαμβος ο μπακλαβάς, αλλά και η πίτα θρίαμβος στο τετράγωνο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ σου εύχομαι Ζουζού.
Πηνελόπη μου Ελλάδα είμαστε... αγαπάμε σιροπιαστά και πίτες...αχαχαααα!!! Φιλάκια γλυκιά μου!!!
ΔιαγραφήΤι να πω για την πιτα,φαινεται φανταστικη.Θα ηθελα να κανω μια ερωτηση,σε τετραγωνο ταψι μπορουμε να την κανουμε;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφή.?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα. Πείτε μου παρακαλώ, δεν χωρίζουν τα φύλλα σου στο ψήσιμο; Γιατί πρέπει να τα χωρίζουμε ένα-ένα?Εφόσον υπάρχει λιπαρή ουσία ανάμεσα τους?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου φίλη μου τώρα είδα το μήνυμα... αν δεις στις φωτογραφίες ανάμεσα στα φύλλα έχει νισεστέ και όχι βούτυρο, το βούτυρο ή λάδι το βάζουμε όταν τοποθετούμε ένα ένα τα φύλλα στο ταψί, για πρόσεξε το... με αυτό τον τρόπο τα φύλλα γίνονται πολύ λεπτά και αέρινα.... καλό σου βράδυ!!!
Διαγραφήτην έφτιαξα χθες και σπεύδω να υποβάλλω τα σέβη μου!! Έγινε ακριβώς όπως την περιγράψατε! χαιρετισμούς απο την βροχερή Κομοτηνή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Ντίνα ευχαριστώ πολύ χαίρομαι που άρεσε η πίτα μου, εύχομαι να γίνει και η δική σου αγαπημένη!!! Καλό σου βράδυ!!!
ΔιαγραφήΜπορώ να ετοιμασω τη ζύμη από το βράδυ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορώ να ετοιμασω τη ζύμη από το βράδυ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας, φυσικά και μπορείτε, κάνετε τα μπαλάκια τα αραδιάζετε σε ένα δίσκο, τα σκεπάζετε με μεμβράνη ή μία πετσέτα βρεγμένη και καλά στημένη και τα βάζετε στο ψυγείο για όλο το βράδυ, ανοίγουν πολύ ωραία όταν είναι η ζύμη κρύα. Εύχομαι καλή επιτυχία!!!
ΔιαγραφήΤι αλευρι βαζετε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχεις συνταγή για μπακλαβα
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://zzcook.blogspot.gr/2016/09/blog-post_25.html
ΔιαγραφήΜ' αρέσει αυτή η τεχνική για τα φύλλα. Την εφαρμόζω κι εγώ τελευταία (με διαφορετικά υλικά στο ζυμάρι) αλλά με λιγότερα φύλλα (6-7). http://www.cretangastronomy.gr/2016/05/%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BF%CF%85%CF%81%CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%8D-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CF%81/
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα δοκιμάσω τα 16 κάποια στιγμή...
Σημερα εκανα αυτην την υπεροχη πιτουλα και εγινε τελεια !!!! Σας ευχαριστω πολυ για τις νοστιμες συνταγες σας !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣημερα εκανα αυτην την υπεροχη πιτουλα και εγινε τελεια !!!! Σας ευχαριστω πολυ για τις νοστιμες συνταγες σας !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ, να είστε καλά, χαίρομαι που σας άρεσε!!! τα φιλιά μου!
ΔιαγραφήΑπλά υπέροχη συνταγή !!! Δεν έχω λόγια .Συγχαρητήρια !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα σας. Θα ήθελα παρακαλώ να μου πείτε τι μπορεί να φταίει που ενώ ακολουθώ ολα τα βήματα στο τελος δεν μου ξεχωρίζουν τα φύλλα... βαζω μπόλικο,νισεστέ αλλα τελικά γίνονται ένα... με δυσκολία καταφερα να ξεχωρίσω ελάχιστα και όχι ολόκληρα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητή Ζουζού, παρακαλώ απαντήσετε. Θελω τόσο πολύ να το φτιαξω και πάντα έχω θέμα με το ξεχώρισμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον είναι η ζύμη πολύ μαλακή και λίγος ο νισεστές!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για την απάντησή σας. Όμως, μπορείτε ενδεικτικά να μου πείτε απο το πακέτο του νισεστέ πόσο περίπου βάζετε εσεις? Νομίζω οτι βαζω ήδη πάρα πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφή