Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Τυρόπιτα με 30 φύλλα ανοιγμένα...στο χέρι!!!











Είναι Νόστιμη... αλλά έχει τη δουλίτσα της,  είναι για ψυχοθεραπεία να περνάει η ώρα λέω εγώ... αν σου αρέσει αυτό που κάνεις, όπως εμένα... είναι δημιουργία και μετά απόλαυση!!!
Ανοίγω φύλλα και κάθε φορά προσπαθώ να κάνω το άνοιγμα των φύλλων όσο πιo εύκολο γίνετε για σας... που το βλέπετε δύσκολο!!!

Υλικά για το ζυμάρι:

550-600 γρ, αλεύρι
2 ποτήρια νερό 200 ml
1 κουταλάκι μπέκιν
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά ξύδι
1 κουταλιά λάδι

Για τη γέμιση:
2 φλιτζάνια τυριά φέτα και ανθότυρο
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι θυμάρι
1 κουταλάκι ρίγανη
πιπέρι

Αλεύρι και νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων 1 συν 1 φλιτζάνι.
Για το άλειμμα των φύλλων 150 γρ, βούτυρο συν 1/2  φλιτζανιού ηλιέλαιο

Εκτέλεση:
Κάνουμε μια ζύμη απαλή να μη κολλάει στα χέρια, την αφήνουμε να ξεκουραστεί 20 λεπτά, σκεπασμένη με μία πετσέτα.



Κάνουμε 30 μπαλάκια


Ανοίγουμε τα μπαλάκια όσο ένα πιατάκι φρούτου, με μπόλικο αλεύρι και νισεστέ.



Αφού ανοιχτούν όλα τα φύλλα τα βουτυρώνουμε 15 και 15 σε δύο ντάνες, με αρκετό βούτυρο λάδι ανάμεσα.





Βάζουμε τα φύλλα στο ψυγείο 30 λεπτά να παγώσει λίγο το βούτυρο.
Βουτυρώνουμε ένα το ταψί 32αρι με το βούτυρο που μας περίσσεψε, το υπόλοιπο θα το βάλουμε επάνω στην πίτα.





Με τα χέρια ανοίγουμε τα φύλλα τεντώνοντας τα με τα δάχτυλα μας απαλά σπρώχνουμε προς τα έξω δεν πατάμε στο κέντρο, για να μην φύγει ο αέρας.
ανοίγουμε όσο το ταψί και την τοποθετούμε στο ταψί.
Απλώνουμε τη γέμιση,




Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα 15 φύλλα.
Βουτυρώνουμε με ότι βούτυρο μας έχει περισσέψει.


Χαράζουμε την πίτα και την πασπαλίζουμε με λίγο νεράκι με το χέρι, 2-3 κουταλιές περίπου.



Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει,












Καλή όρεξη!!!



12 σχόλια:

  1. Αυτό τον τρόπο θέλω να τον δοκιμάσω κάποια φορά.Πόσο τραγανά είναι τα μέσα φύλλα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή μου γεια σου, πραγματικά είναι μια φανταστική τυρόπιτα, να την κάνεις εσύ είσαι μαστόρισσα στις πίτες και θα σου γίνει υπέροχη, έχει 2=3 μυστικά... διαβάζοντας τα καταλαβαίνεις το ζυμάρι να είναι μαλακό να μην κολλάει στα χέρια, οταν ανοίγουμε τα φύλλα δεν τα πατάμε στο κέντρο να μην φύγει ο αέρας και τρίτον να ξεκουράζεται η ζύμη σε όλες τις φάσεις... τα γράφω κιόλας... τα φύλλα είναι τόσο λεπτά σαν ρυζόχαρτο και επίσης όχι πολύ γέμιση, στα 500 γρ, αλεύρι δεν βάζω 1 κιλό τυριά και μια ντουζίνα αυγά...χαχααα να την κάνεις φίλη μου και περιμένω νέα σου!!! φιλάκια!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ Χρύσα από Φθινόπωρο πια που θα μαζευτούμε στο χωριό κάνω τα λιγότερα. Αν χρειαστεί μπορεί να τη φτιάξω για κάποια φίλη.Θα σου πω το αποτέλεσμα.

      Διαγραφή
  2. Φαίνεται υπέροχη η πίτα σου, όπως πάντα!!! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα να ρωτήσω όταν λες 2 ποτηρια νερό ενοεις νεροποτηρα η φλυτζανι του καφέ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2 ποτήρια των 200 ml η ζύμη να είναι μαλακιά...το αλεύρι λίγο πάνω λίγο κάτω το βλέπουμε στο ζύμωμα...θα υπολογίζεις πάντα τα υγρά να είναι το μισό του αλευριού, στο περίπου όμως...ισχύει για πίτες που θα ανοίξουμε με πλάστη...εδώ θέλουμε λίγο πιο μαλακιά ζύμη γιατί θα ανοιχτεί με τα χέρια, γιαυτό τα υγρά είναι ελάχιστα περισσότερα!!! Εύχομαι να βοήθησα!!!

      Διαγραφή
  4. Φανταστικός τρόπος για τα φύλλα! Είμαι λάτρης της πίτας γενικά! Εγώ συνήθιζα να βάζω 3-4 φύλλα ανοιγμένα μαζί με λάδι ενδιάμεσα και γινόταν ωραία, Αλλά αυτό το κόλπο δεν το ήξερα. Ευχαριστώ πολύ για την ωραία ιδέα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με ότι γέμιση θέλεις Μαρία μου κιμά, σπανάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι καταπληκτική μπράβο μπράβο ωραία τεχνική ευχαριστώ πολύ φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ ξέρω πιο εύκολη σφολιάτα ένα κουτάκι 330 mlσοδα ένα κουτάκι λάδι και ένα κουτάκι νερό λίγο αλάτι και περίπου ένα κιλό αλεύρι ζυμώνει ξεκουράσεις μισή ώρα και ανοίγεις δύο φύλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή