Πεντανόστιμο
σπιτικό ψωμί σαν βαμβάκι με τη μέθοδο
Tangzhong...ναι το κάνουν στην Ιαπωνία και στην Κίνα ...όπως και σε όλο τον κόσμο, με το διαδίκτυο όλα είναι πιθανά ...αφού δοκιμάστηκε στην Σουηδία θα είναι πλέον αγαπημένο μου, ενθουσιαστήκαμε όλοι...τα τσουρέκια μου φέτος θα έχουν Κινέζικο όνομα Πασχαλινά τσουρέκια Tangzhonk...χαχαχα ...
Ο χυλός κάνει το ψωμί σαν βαμβάκι και το κρατάει πολλές μέρες μαλακό και αφράτο σαν να τρως ψωμί σαν παντεσπάνι....
Ο χυλός κάνει το ψωμί σαν βαμβάκι και το κρατάει πολλές μέρες μαλακό και αφράτο σαν να τρως ψωμί σαν παντεσπάνι....
Το συγκεκριμένο ψωμί είναι βασικό παράδειγμα μιας
Ασιατικής μεθόδου ψησίματος που
ονομάζεται μέθοδος Tang
Zhong...βοηθάει ώστε το ψωμί
να παραμείνει αφράτο και μαλακό σαν
βαμβάκι ακόμη και μερικές μέρες αφότου
ψηθεί.
Θα
το βρείτε στο διαδίκτυο και μπορείτε
να κάνετε τις δικές σας δοκιμές...αξίζει...εγώ
λέω να πειραματιστώ με τα τσουρέκια του
Πάσχα...
Για
μισό κιλό αλεύρι βάζουμε 1 μέρος αλεύρι
και 5 μέρη νερό ή γάλα ή και μισό-μισό,
δηλαδή 30 γρ, αλεύρι και 150 γρ, νερό με γάλα.
Βάζουμε
το αλεύρι σε ένα μικρό κατσαρολάκι, το
ανάλογο νερό και βράζουμε ανακατεύοντας
μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός μία
κρέμα πηχτή, αφήνουμε στην άκρη να
κρυώσει.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην ξεραθεί
και μπορούμε να την φυλάξουμε στο ψυγείο
μέχρι να την χρειαστούμε...1-2 μέρες!
Υλικά
για το tangzhong:
30
γρ, αλεύρι (1 κουταλιά γεμάτη)
150 γρ, νερό ή γάλα ή μισό μισό (3/4 φλιτζανιού περίπου)
Υλικά
για το ψωμί:
280-300
γρ. Αλεύρι
1
φακελάκι 7 γρ, μαγιά ξερή ή φρέσκια μαγιά 15,
γρ,
Ζάχαρη
20-50 γρ.
1/2 κουταλάκι αλάτι
90 ml γάλα
1 αυγό
30 γρ, βούτυρο
Για επάλειψη λίγο γάλα,ή κρόκο αυγού με μία πρέζα αλάτι και μία κουταλιά νερό
Ετοιμάζουμε την κρέμα και την αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την κρέμα και την αφήνουμε να κρυώσει.
Στο
χλιαρό γάλα βάζουμε 1 κουταλάκι ζάχαρη
και τη μαγιά και ανακατεύουμε, το
σκεπάζουμε για 10 λεπτά μέχρι να
ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε
ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι τα 280 -300 γραμ, μπορεί να χρειαστούμε μισό φλιτζάνι
ακόμη ανάλογα το αλεύρι επιπλέον 50 -100 γραμ,...όμως προσέχουμε η ζύμη πρέπει να
κολλάει, δεν βάζουμε άλλο αλεύρι.
Προσθέτουμε
την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, κάνουμε
μία λακουβίτσα και προσθέτουμε τη μαγιά
το αυγό, την κρέμα και το μαλακό βούτυρο.
Ζυμώνουμε
με το χέρι ή με το μίξερ ( είναι καλύτερα)
και κάνουμε μία ζύμη μαλακιά σαν
πλαστελίνη...κολλάει κάπως!
Βουτυρώνουμε
ένα μεγαλύτερο μπολ και τοποθετούμε τη
ζύμη θα διπλασιαστεί μπορεί και να
τριπλασιαστεί...
Σκεπάζουμε
με μεμβράνη για να μην ξεραθεί η ζύμη
και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να
φουσκώσει 1-2 ώρες.
Τοποθετούμε
τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας την
αναδιπλώνουμε 4-5 φορές και την χωρίζουμε
σε 4-6 μπάλες, ανάλογα το ταψάκι μας...για το στρόγγυλο έκανα 6 μπάλες ...για το μακρόστενο του κέικ θα γίνουν με 4 μπάλες...σκεπάζουμε με τη μεμβράνη
για 10 λεπτά να μην στεγνώσει η ζύμη, η γλουτένη θα χαλαρώσει τη ζύμη και θα ανοίγετε το φύλλο ευκολότερα.
Ανοίγουμε
την κάθε μπάλα σε ένα μακρόστενο φυλλαράκι το διπλώνουμε και το ξανα ανοίγουμε αντίστροφα, το ρολάρουμε όπως βλέπουμε στη
φωτογραφία!!!
Ψήνουμε
σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 βαθμούς
στις αντιστάσεις 30-35 λεπτά, ανάλογα το
φούρνο.
Εγώ τα έψησα σε φούρνο με υγραέριο, δυστυχώς δεν μου είναι οικείος τόσο πολύ και στο τσαφ τα πρόλαβα...στα 25 λεπτά μου άρπαξαν λίγο...απλά μετά τα 20 λεπτά τα ελέγχουμε!
Εγώ τα έψησα σε φούρνο με υγραέριο, δυστυχώς δεν μου είναι οικείος τόσο πολύ και στο τσαφ τα πρόλαβα...στα 25 λεπτά μου άρπαξαν λίγο...απλά μετά τα 20 λεπτά τα ελέγχουμε!
Αφού
τα βγάλουμε από το φούρνο μετά από 5
λεπτά στα βγάζουμε με τη λαδόκολλα και
τα τοποθετούμε σε σχάρα για να μην
ιδρώσουν.
Για να γυαλίσουν ένα κομματάκι βούτυρο αρκεί...και για νοστιμιά!
Καλή
όρεξη!!!
Για να γυαλίσουν ένα κομματάκι βούτυρο αρκεί...και για νοστιμιά!
Καλημέρα Ξανθιώτισα, τα υλικά μου θύμισαν ψωμάκι μπριός αλλα ο χυλός ειναι άλλα κόλπα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιάφερον ομως θα το δοκιμάσω μετα τις γιορτες γιατι τώρα νυστεύω. Καλές γιορτες να έχετε
Καλημέρα Όλγα μου, έχεις δίκαιο, δεν αλλάζουμε ως προς τα υλικά κάτι... η μέθοδος απλά με την κρέμα κάνει τη διαφορά...την δεύτερη και την τρίτη μέρα είναι αφράτα και μαλακά σαν το φρέσκο τοστ...που δεν το συναντάμε στα απλά ψωμάκια, την άλλη μέρα στεγνώνουν αρκετά!!!
ΔιαγραφήΤέλειο Χρύσα μου! Ευχαριστούμε και να περνάς καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Κική μου, ευχαριστούμε περνάμε πολύ όμορφα με τα παιδιά, μ αρέσει να τους (καλομαθαίνω)χαχαχα....αυτά τα ψωμάκια μας ξετρέλαναν, θα προσπαθήσω να κάνω τσουρέκι με τη μέθοδο αυτή...για να δούμε!!! Πολλά φιλιά!
ΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανε τη δοκιμη εσυ Χρυσα μου και ακολουθουμε εμεις.αυτα παντως φαινονται αφρατα αφρατα.πολλα φιλάκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σας τι αλεύρι χρησιμοποιούμε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταστικά φαίνονται καλή μου φίλη .Να είσαι καλά και να περνάς με τα αγόρια σου πολύ όμορφα
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι είναι τα ταξίδια... Σε βάζουν να "ψάχνεσαι" και να μαθαίνεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως χρειάζεται να πειραματιστεί κανείς με τούτη την μέθοδο ζύμωσης Χρύσα μου, αν και φέτος έχω κάνει την σκέψη να μην φτιάξω καθόλου τσουρέκια.
Να χαίρεσαι κάθε στιγμή δίπλα στα παιδιά σου εύχομαι.
Απιστευτα.. μόλις τα έφτιαξα.. συγχαρητήρια
ΑπάντησηΔιαγραφή