Όταν λέμε θα κάνουμε τσουρέκια εκτός του Πάσχα μπορεί να μας φανεί βουνό...κι όμως είναι τόσο εύκολο να κάνουμε ένα μόνο τσουρέκι, για να το φάμε και φρέσκο όπως θα βγει από το φούρνο.
Τα υλικά είναι λίγα τα έχουμε στο σπίτι, όρεξη να υπάρχει και θα μοσχοβολήσει το σπίτι μας!
Αυτή η ζύμη θέλει μόνο χρόνο και ένα καλό μίξερ, αν δεν έχετε...τα χεράκια νάνε καλά!!!
Είναι τα πιο εύκολα, νόστιμα και μαστιχωτά τσουρέκια που θα έχετε κάνει!!!
Το μυστικό τους το διπλό ζύμωμα...για πολλές ίνες!!
Κάντε το στους δικούς σας, θα νομίζουν ότι έχουμε Πάσχα κάθε μέρα!
Υλικά:
150 γρ, γάλα
2 αυγά το 1 για επάλειψη
100 γρ, ζάχαρη1/4 κ,γλ, αλάτι
1 φακελάκι μαγιά 7 γρ, ή 15 γρ, νωπή
1 κ,γλ, μαχλέπι
1/2 κ,γλ, κακουλέ (προαιρετικά)
1/8 κ,γλ, μαστίχα (προαιρετικά)
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
350-400 γρ, αλεύρι
50 γρ, βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση:
Αν χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά την βάζουμε σε ένα μπολάκι με το χλιαρό γάλα και 1 κουταλάκι ζάχαρη, την ανακατεύουμε και την σκεπάζουμε να ενεργοποιηθεί 10 λεπτά, αν βάλουμε ξερή μαγιά δεν χρειάζεται, συνεχίζουμε κανονικά...όλα μαζί!
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το γάλα τα αυγά, τη ζάχαρη, τη μαγιά, τα μυρωδικά, και το 1/3 του αλευριού και ανακατεύουμε 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία εύπλαστη ζύμη, 5-7 λεπτά.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 40 λεπτά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να το απορροφήσει ώστε η ζύμη να μοιάζει σαν μαλακιά πλαστελίνη, θα μας πάρει γύρο στα 10-12 λεπτά μέχρι να γίνει σαν τσιχλόφουσκα καλύτερα.
Η ζύμη είναι μαλακή, εύπλαστη δεν κολλάει στα χέρια είναι σαν την πλαστελίνη...δεν βάζουμε αλεύρι.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 40 λεπτά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να το απορροφήσει ώστε η ζύμη να μοιάζει σαν μαλακιά πλαστελίνη, θα μας πάρει γύρο στα 10-12 λεπτά μέχρι να γίνει σαν τσιχλόφουσκα καλύτερα.
Η ζύμη είναι μαλακή, εύπλαστη δεν κολλάει στα χέρια είναι σαν την πλαστελίνη...δεν βάζουμε αλεύρι.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ αφού το λαδώσουμε με μερικές σταγόνες λάδι, σκεπάζουμε με μεμβράνη και μία πετσέτα και την αφήνουμε φουσκώσει και να διπλασιαστεί μπορεί και να τριπλασιαστεί.
Διπλώνουμε τη ζύμη αρκετές φορές για να κάνει σχοινιά...
Διπλώνουμε τη ζύμη αρκετές φορές για να κάνει σχοινιά...
Πλέκουμε το τσουρέκι και το σκεπάζουμε με μεμβράνη και μία βαμβακερή πετσέτα, αφήνουμε να φουσκώσει 1 ώρα.
Χριστος Ανεστη Χρυσα μου.Ο γιος μου παντα γκρινιαζε γιατι εκανα τα τσουρεκια Μ.Εδβομαδα και δεν μπορουσε να φαει.Περιμενω οταν ερθουν να τους φτιαξω για να τα ευχαριστηθουν.φιλακια και να περνατε καλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑληθώς ο Κύριος Λιτσάκι μου, εγώ το κάνω πολύ συχνά αυτό το ένα τσουρέκι, για να έχω κάτι φρέσκο για καφέ...μα είναι τόσο απλό και με υλικά που μας βρίσκονται στο σπίτι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτι αλευρι χρησιμοποιειται?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι αλεύρι βάζεται ???
ΔιαγραφήΜπορούμε να βάλουμε περισσότερη ζάχαρη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρυσοχερα Καλή Ανάσταση!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπίθανα!!! ΚΑΛΟ Πάσχα Καλή Ανάσταση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή