Αυτά τα δαμάσκηνα
τα λατρεύω φρέσκα, αλλά και μαρμελάδα!
Τα λέμε βανίλιες
και έχουν ένα πολύ μικρό κουκουτσάκι, έχουμε δύο δεντράκια στην αυλή μας, τρώμε
φρέσκα, κάνω και μαρμελάδες!!!
Όταν αρχίσανε να
παρα ωριμάζουν τα έκανα μαρμελάδα με πηκτίνη, μου αρέσει να έχουν την δική τους
γλύκα για να τρώγονται με γιαούρτι και να μην σκέφτομαι τις θερμίδες!!!
Σε όποιον αρέσουν η γλυκές μαρμελάδες και δεν έχει πρόβλημα μπορεί να προσθέσει 250-300 γρ. ζάχαρη στο 1 κιλό φρούτα.
Σε όποιον αρέσουν η γλυκές μαρμελάδες και δεν έχει πρόβλημα μπορεί να προσθέσει 250-300 γρ. ζάχαρη στο 1 κιλό φρούτα.
Για 3 κιλά
δαμάσκηνα έβαλα 1 φακελάκι πηκτίνη του Χαίτογλου (στα σ/μ) και 2-3 κ.σ. χυμό
λεμόνι.
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα
δαμάσκηνα και τα κόβουμε σε φέτες, τα βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα, τα σπάμε
λίγο με τα χέρια,( εμένα δεν μου αρέσει λιωμένη η μαρμελάδα, την προτιμώ με κομματάκια,) ρίχνουμε την πηκτίνη ανακατεύουμε ζωηρά τη βάζουμε να βράσει.
Από την ώρα που
θα αρχίσει να κοχλάζει η μαρμελάδα, βράζουμε 5-6 λεπτά και προσθέτουμε τον
χυμό λεμονιού.
χυμό λεμονιού.
Βάζουμε τη
μαρμελάδα ζεστή σε αποστειρωμένα βάζα, τα βιδώνουμε καλά και τα γυρίζουμε
ανάποδα για 10 λεπτά, τα ξαναγυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Φρυγανιά, τυρί
κρέμα και μαρμελάδα δαμάσκηνο, τι να λέμε!!!!!
Και για τον δεκατιανό φραπέ ήταν πολύ ωραίο συνοδευτικό!!!!
Και για τον δεκατιανό φραπέ ήταν πολύ ωραίο συνοδευτικό!!!!
Καλημέρα !
ΑπάντησηΔιαγραφήη μαρμελάδα σου φαίνεται φανταστική. Να σε ρωτήσω όμως κάτι : βάζεις μόνο την πηκτίνη του Χαϊτογλου? δεν βάζεις καθόλου ζάχαρη; εγώ την πηκτίνη του Χαϊτογλου δεν την ξέρω, δεν την έχει στην Αθήνα, όμως χρησιμοποιώ το gelfix, πάντα μαζί με ζάχαρη. Εδώ , στην συνταγή σου, γράφεις ότι δεν βάζεις ζάχαρη, αλλά στην εκτέλεση αναφέρεις και ζάχαρη. Μπερδεύτηκα, τελικά βάζεις και άν ναι, πόση?
ευχαριστώ
αμαλια
Αμαλία γεια σου, με συγχωρείς αν σε μπέρδεψα,(το διόρθωσα. Εγώ στη μαρμελάδα έβαλα μόνο την πηκτίνη, διότι τα δαμασκηνά μας είναι πολύ γλυκά και δεν θέλω να μας επιβαρύνω με ζάχαρη. Αν θέλεις μπορείς να βάλεις λίγη ζάχαρη 200-300 γρ, συν την πηκτίνη αν τα φρούτα σου είναι ξινούτσικα.Εγώ γιατί δεν τρώω ζάχαρη σχεδόν καθόλου προσπαθώ να βρίσκω λύσεις και ότι μου πετυχαίνει σας το γράφω!!!Φιλάκια!
ΔιαγραφήΖουζού μου τα βλέπω όλα μαζί γιατί απ'ότι φαίνεται ΄χασα πολλά..η μαρμελάδα δαμάσκηνο με ενθουσίασε γιατί λατρεύουμε τα δαμάσκηνα!!θα την ξαναμελετήσω για να δω μήπως την καταφέρω σε εκτέλεση,αν και τα λές αναλυτικά..εξαιρετική παρουσίαση...φιλάκια πολλά..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα! Γίνεται μήπως να βάλω στέβια αντί για ζάχαρη και πόση?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερούδια!!!!Στεβια έχω βάλει σε μαρμελάδα αλλά δεν θυμάμαι πότε, φυσικά και μπορείς να βάλεις, ανάλογα με το πόσο γλυκιά θέλεις τη μαρμελάδα.
ΔιαγραφήΚάνε μισό κιλό και δοκίμασε πόσο γλυκιά θέλεις να είναι, ανάλογα με το πόσο γλυκά θα είναι τα φρούτα.
Καλή επιτυχία!!!
gia sas zouzou pes mou mporo na kano tin marmelada xoris Katholou zaxari.???
ΔιαγραφήΒεβαίως και μπορείς, επίσης μπορείς να βάλεις στέβια ή μόνο την πηκτίνη! καλό βράδυ!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα, θέλω να δοκιμάσω την συνταγή αλλά δεν έχω καταλάβει το χρόνο βρασμού, μόνο 5-6 λεπτά μόλις αρχίσει να κοχλάζει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, εαν δεν βάλω καθολου πηκτίνη δεν θα γινει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου κούκλα μου!!!! Φαίνεται τέλεια η μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη με ενδιαφέρει. Θ άθελα όμως να μου πεις το φακελάκι της πηκτίνης πόσα γραμμάρια είναι γιατί έχω πηκτίνη άλλης εταιρείας και όχι Χαϊτογλου. Καλύτερα να ξέρω τα gr για να είμαι απόλυτα σίγουρη. Φιλάκια Βάσια
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου καλημέρα, είναι πολύ ωραία μαρμελάδα για αυτούς που δεν θέλουν να τρώνε ζάχαρη...εγώ την προτιμώ, όσο για τα γραμμάρια που μου λες δεν έχω αυτή τη στιγμή για να σου πω πόσο ήταν το φακελάκι,νομίζω όλα γράφουν για πόσα φρούτα είναι, θα συμπληρώσω σύντομα πάντως, θα δω στο Σ Μ. φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγνώμη με πόσο νερό τα βράζουμε αρχικά
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό με μπερδεύει ευχαριστώ
Καλησπέρα. Πόσα γραμμάρια είναι τελικά η πικτινη? Αν δε βρίσκω στο σούπερ μάρκετ θα μπορούσα να αντίκα στήσω με κάτι άλλο? Και πόσο καιρό μπορεί να κρατήσει αυτή μαρμελάδα? ευχαριστώ πολύ! Ελενη
ΑπάντησηΔιαγραφήΖΟΥΖΟΥ ΜΟΥ ΠΟΛΥ μου αρέσει χωρίς ζάχαρη Η μαρμελάδα ΑΛΆ δεν θα είναι ξυνι η ΗΗΗ με τη ΠΙΚΤΙΝΗ θα είναι εντάξει σε ΕΥΧΑΡΥΣΤΩ εκ των ΠΡΩΤΕΡΩΝ ΖΟΥΖΟΥ ΜΟΥ
ΑπάντησηΔιαγραφή¨οπως λέω και πιό πάνω στη συνταγή μπορούμε να βάλουμε ζάχαρη 250-300 γρ, ανάλογα τα γούστα μας...Τα δικά μας δαμάσκηνα οι βανίλιες είναι γλυκές...εγώ θα έβαζα ζάχαρη καρύδας που μου αρέσει ή στέβια!!!
ΔιαγραφήΤέλεια
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν λες ένα φακελάκι τι εννοείς; η συσκευασία έχει 2 φακελάκια,για τρία κιλα δαμασκηνα θα βάλω και τα 2 φακελάκια η μόνο το ένα; θα την κάνω αύριο και θα σας πω πως θα γίνει. Αν πετύχει θα είναι η τέλεια συνταγή, ευχαριστούμε πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα..έχω ώριμες βανιλιες για μαρμελάδα.θα βάλω ελάχιστη ζάχαρη..100γραμ.ανα κιλό..θα πήξει;;αν δεν βάλω ζάχαρη μπορώ να βάλω φύλλα ζελατινηςςςκαι πόσα φύλλα στο κιλό βανίλιας;;επίσης τι αρωματικό μπορώ να βάλω;;αμπαριριζα..βανίλια;;διάβασα κάπου για μαστίχα..τι λέτε;;
ΑπάντησηΔιαγραφή