Τα πιο εύκολα και νόστιμα πασχαλινά τσουρέκια...σας το είπα θα δοκιμάσω να κάνω τσουρέκια με την Κινεζική μέθοδο Tang Zhong...πραγματικά δεν υπάρχουν...η ζύμη αυτή λες και έγινε για τα Ελληνικά τσουρέκια να κρατάνε μέρες αφράτα και μαλακά.
Όλα ξεκίνησαν στη Σουηδία όταν πρώτο έκανα τα ψωμάκια ΕΔΩ και ξετρελαθήκαμε όλοι, έκανα και κρουασάν και ονειρευόμουν τα τσουρέκια του Πάσχα...και νάτα τόσο αφράτα...πραγματικά με τόσες πολλές ίνες και γεμάτο γεύση το τσουρέκι...πραγματικά κάνω πολύ ωραία τσουρέκια ξέρουν αυτοί που τα γεύονται, αλλά αυτά θα είναι νομίζω τα καλύτερά μου, ή από τα καλύτερα!!!!!
Το συγκεκριμένο ψωμί είναι βασικό παράδειγμα μιας Ασιατικής μεθόδου ψησίματος που ονομάζεται μέθοδος Tang Zhong...βοηθάει ώστε το ψωμί να παραμείνει αφράτο και μαλακό σαν βαμβάκι ακόμη και μερικές μέρες αφότου ψηθεί.
Είναι μία κρέμα από αλεύρι και γάλα ή νερό ή και μισό μισό, το βράζουμε και γίνετε μία κρέμα παχύρρευστη, την αφήνουμε να κρυώσει και την βάζουμε μέσα στα υλικά της ζύμης.
Ως επι το πλείστον κάνουμε τα τσουρέκια μέσα στη μεγάλη εβδομάδα και μέχρι το Πάσχα στεγνώνουν...πρέπει να μπουν στην κατάψυξη...με αυτή τη μέθοδο μένουν σαν βαμβάκι!!!
Βήμα βήμα δέστε τι εύκολη συνταγή είναι!!!
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 60 γρ, νωπή
400 γρ γάλα χλιαρό
4 αυγά τον 1 κρόκο για το άλειμμα
280 γρ, ζάχαρη ή 300 αν τα θέλουμε πολύ γλυκά!
120 γρ βούτυρο ή βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
1 κγλ. κακουλέ
1 κ.σ μαχλεπί
1/4 κγλ. μαστίχα τριμμένη
1 κουταλάκι υγρή βανίλια
1 πρέζα αλάτι
Πως κάνουμε την κρέμα tang zhong:
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε απο το αλεύρι μας 20 γρ, αλεύρι είναι μία κουταλιά γεμάτη φουσκωτή και από τα 400 γρ, γάλα τα 100 και τα ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά ώστε να γίνει μία κρέμα σφιχτή, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει.
Μπορεί να γίνει και 1-2 μέρες νωρίτερα και να μπει στο ψυγείο όταν θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε την αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
Εκτέλεση:
Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου.
Στο μεγάλο μπόλ του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη, το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε τα αυγά, τη μαγιά και τα μυρωδικά, τη βανίλια, το αλεύρι, το αλάτι και την κρέμα, και αρχίζουμε το ζύμωμα με το γάντζο του μίξερ.
Τα ζυμώνουμε με το μίξερ για 4-5 λεπτά και προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου λίγο λίγο μέχρι να το απορροφήσει, βοηθάμε λίγο με μία σπάτουλα, χτυπάμε να ενωθούν λίγο ακόμη, περίπου 2 λεπτά.
Η ζύμη είναι μαλακιά πασπαλίζουμε το πολύ ένα κουτάλι αλεύρι για να μαζευτεί το βούτυρο αν το έχετε λιώσει κάπως....είπαμε σε θερμοκρασία δωματίου... βγάζουμε με σπάτουλα από τον κάδο!
Πασπαλίζουμε με ελάχιστο λάδι ένα μπολ και βάζουμε τη ζύμη...την διπλώνουμε και 2-3 φορές και την τοποθετούμε ανάποδα στο μπολ.
Κλίνουμε καλά το μπολ με μεμβράνη, καπάκι και μία πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη 1 με 2 ώρες να διπλασιαστεί...εδώ έγινε τούμπανο χαχαχα!!!
Αν έχουμε ζέστη καλώς...αλλιώς βάζουμε στο φούρνο της κουζίνας, στους 40 βαθμούς για 2 ώρες περίπου.
Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας, την πατάμε με τα χέρια μας και κόβουμε μακριές λωρίδες ανάλογα με πόσα κορδόνια θέλουμε να πλέξουμε τα τσουρέκια μας.
Εγώ έκοψα σε 12 κομμάτια, 3 για κάθε τσουρέκι.
Η δόση βγάζει 3 μεγάλα τσουρέκια εγώ έκανα 2 μεγάλα και 2 μικρότερα.
Διπλώνουμε τα κομμάτια της ζύμης και πλάθουμε τις πλεξούδες.
Μπορούμε να γεμίσουμε με μερέντα αν θέλουμε γεμιστά σοκολατένια!
Η δόση βγάζει 3 μεγάλα τσουρέκια εγώ έκανα 2 μεγάλα και 2 μικρότερα.
Διπλώνουμε τα κομμάτια της ζύμης και πλάθουμε τις πλεξούδες.
Μπορούμε να γεμίσουμε με μερέντα αν θέλουμε γεμιστά σοκολατένια!
Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψιά ή καλύτερα σε φόρμες 8χ30 ή 8χ28 μακρόστενες με λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με πετσέτες κουζίνας να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν!
Μπορούμε αν θέλουμε να φουσκώσουμε τα πλεγμένα τσουρέκια πάλι στο φούρνο της κουζίνας μας στους 40 βαθμούς, φυσικά σκεπασμένα με πετσέτες, εγώ βάζω και ένα ποτήρι με ζεστό νερό για να υπάρχει υγρασία στο φούρνο...για το φούσκωμα...πριν το ψήσιμο!!!
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα ή στους 175-180 στις αντιστάσεις.
Μπορούμε αν θέλουμε να φουσκώσουμε τα πλεγμένα τσουρέκια πάλι στο φούρνο της κουζίνας μας στους 40 βαθμούς, φυσικά σκεπασμένα με πετσέτες, εγώ βάζω και ένα ποτήρι με ζεστό νερό για να υπάρχει υγρασία στο φούρνο...για το φούσκωμα...πριν το ψήσιμο!!!
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα ή στους 175-180 στις αντιστάσεις.
Περνάμε με λίγο νερό και τον κρόκο αυγού που κρατήσαμε με το πινέλο, πασπαλίζουμε σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ ότι θέλουμε.
Τα ψήνουμε στον αέρα στους 160 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, για 25 -30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος, ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, δεν τα παραψήνουμε, θα μας στεγνώσουν.
Σε φούρνο με αντιστάσεις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 από 25-30 λεπτά και για μεγαλύτερα τσουρέκια μέχρι το πολύ 35 λεπτά...προσοχή θα σας στεγνώσουν....
Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο σε 2-3 λεπτά πιάνουμε τη λαδόκολλα και τα βγάζουμε από τις φόρμες τα τοποθετούμε σε σχάρα μη μας ιδρώσουν.
Σε φούρνο με αντιστάσεις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 από 25-30 λεπτά και για μεγαλύτερα τσουρέκια μέχρι το πολύ 35 λεπτά...προσοχή θα σας στεγνώσουν....
Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο σε 2-3 λεπτά πιάνουμε τη λαδόκολλα και τα βγάζουμε από τις φόρμες τα τοποθετούμε σε σχάρα μη μας ιδρώσουν.
Σε λίγη ώρα και αφού κρυώσουν τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να τα διατηρήσουμε μαλακά, όχι την άλλη μέρα... εγώ τα τυλίγω με μεμβράνη και τα κλίνω σε σακούλα!
Αν έχετε απορίες ευχαρίστως να σας βοηθήσω, γράψτε μου στα σχόλια!!!
Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!!!
Τι είναι η υγρή μαγιά και πού τη βρίσκω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓράφει δύο φακελάκια ξερή μαγιά και όχι υγρή!!!Διαβάστε πάλι την συνταγή!!!Καλό Πάσχα να έχετε!!!!
ΔιαγραφήΝωπή μαγιά μπορούμε να βάλουμε και αν Ναι ...ποση;
ΔιαγραφήΕυχαριστώ
Στο φουφού που πήγα για μαγιά φρέσκια μου είπε η φουρνάρισσα πως σε ένα κιλό αλεύρι βάζουμε 80 γραμμάρια φρέσκια μαγια.βαζουμε ακριβώςδιπλάσια ποσότητα από την ξερή μαγια
ΔιαγραφήΠολυ καλη παρουσιαση συνταγης!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια συνταγή και αποτέλεσμα καλό Πάσχα 💕 💕 💕 💕
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα..μολις εφτιαξα την συνταγη..μου πηρε παραπανω αλευρι και ειμαι τωρα σε αναμονη του πρωτου φουσκωματος
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θέλει παραπάνω αλεύρι άντε 1-2 κουταλιές ανάλογα το αλεύρι...πρέπει να κολλάει δεν ζυμώνετε εύκολα με τα χέρια γιαυτό την κάνουμε στο μίξερ σαν μαλακιά πλαστελίνη πρέπει να είναι,το επιπλέον αλεύρι δεν βοηθάει νομίζω!!! Καλό Πάσχα!!!
ΔιαγραφήΧρύσα αγάπη μου, καθοδηγείς από παντού, ΥΓΡΗ ΒΑΝΙΛΙΑ που την βρίσκουμε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΥγρή βανίλια υπάρχει στα μεγάλα σούπερ μάρκετ όπως πχ σκλαβενιτης καλό Πάσχα και καλή επιτυχία στα τσουρέκια σας!!!
ΔιαγραφήΕλένη μου όπως σου έγραψε και ο ανώνυμος φίλος, σε όλα τα σ.μ. έχει, το άρωμα΄της διαφέρει απο τη σκόνη! Καλό Πάσχα με υγεία!!!
ΔιαγραφήΣυγχαρητηρια ωραια συνταγη για να κανω διπλασια δοση 2 φορες τα μειγματα χωρια η ολα μαζι;ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν σηκώνει το μίξερ σας γιατί όχι...εγώ τα κάνω σε δύο δώσεις με μία ώρα διαφορά, για να μην μου φουσκώσουν συγχρόνως για να μην έχω πρόβλημα στο ψήσιμο τα πρώτα με τα τελευταία τσουρέκια, να μην μου σκάσουν....!!!
ΔιαγραφήΣυγχαρητήρια!!!♥
ΔιαγραφήΤέλειααααααα!!!!
Καλό Πάσχα!!!!!
Καλοφαγωτα και του χρόνου
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Καλό Πάσχα με υγεία!!!!
ΔιαγραφήΧρυσα μου και του χρονου.καλοφαγωτα.αρχιζω αυριο.αν δεμ πετυχουν θα μου στειλεις τα δικα σου.φιλακια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέστω κι έγινε γλυκιά μου Λίτσα...καλό Πάσχα με υγεία!!! Πολλά φιλιά!!!
ΔιαγραφήΝα ρωτησω κι εγώ κάτι σαν αρχαρια που είμαι. Διπλώνεται το μπαστούνι 2φορες και μετά το πλάθεται;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς όπως φαίνεται στις φωτογραφίες!!!
ΔιαγραφήΗ κρεμα αυτη για ποιο λογο την κανεις
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γράφω στη συνταγή γλυκιά μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτελεια είναι θα τα κανω και εγω για πρςτη φορα ελπηζω ωα τα πετηχω
ΑπάντησηΔιαγραφήτελεια είναι θα τα κανω για [ρωτη φορα ελπηζω ωα τα πετηχω
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι αναλογίες έχει η κρέμα αυτή (tangzhong) για άλλη συνταγή τσουρεκιου; π.χ. στα 100 γρ. γάλα και 650 γρ. αλεύρι, που έχω εγώ στην δόση που κάνω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για τη συνταγή
ΑπάντησηΔιαγραφήΜολις τα έβγαλα από το φούρνο και φαινονται τέλεια
Συγχαρητήρια!!!!♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειααααα τσουρεκια!!!!!
Τα έφτιαξα κι εγώ έγιναν φανταστικά με ίνες και καλοψημενα.θαλω όμως να ρωτήσω μου κολαγε πολυ η ζύμη δυσκολεύτηκα να τα κανω κοτσίδες κι ας έβαλα κι άλλο αλεύρι
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα!! Τα έφτιαξα σήμερα! Εύκολη συνταγή με αναλυτικές οδηγίες! Έγιναν υπέροχα!! Ευχαριστώ πολύ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΉθελα να σας ρωτήσω την μαγιά δεν την πιάνουμε ως συνήθως αντ'αυτού κάνουμε αυτή την κρέμα Tang zongh ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κρέμα με τη μαγιά δεν έχει καμία σχέση, η κρέμα κάνει τα τσουρέκια αφράτα, υγρά και μαλακά για πολλές μέρες ή δε μαγιά τα φουσκώνει!!!
ΔιαγραφήΠροσωπικά σε ευχαριστώ πολύ για την συνταγή και την παρουσίαση!!πρώτη φόρα μου πέτυχαν κ είμαι πολύ ενθουσιασμένη!!μακάρι να μπορούσα να βάλω φωτό...είμαι πολύ περήφανη!!Καλό Πάσχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνονται υπέροχα! Δυστυχώς είδα τη συνταγή κατόπιν εορτής (κυριολεκτικό) και ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να τα ζυμώσω με το χέρι γιατί δεν έχω μίξερ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα αυγά είναι 4 στα υλικά. 3 στη ζύμη και ένα για επάλειψη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν θέλω να βάλω νωπή μαγιά και να κάνω προζύμι μπορώ;
Δεν έχω φτιάξει ποτέ με μαγιά σκόνη.
Μπορώ να τα πλασω και να τα αφήσω να φουσκωσουν όλη τη νύχτα και να τα ψήσω το πρωί ή θα φουσκωσουν πολύ?
ΑπάντησηΔιαγραφή¨οχι πλάσιμο...μπορούμε να βάλουμε τη ζύμη στο ψυγείο και το πρωί πλάθουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν!!!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα! Πολύ κατατοπιστική η συνταγή σας! Ήθελα να ρωτήσω που πιστεύετε πως ψήνονται καλύτερα στον αέρα ή στις αντιστάσεις; Σε ποια θέση του φούρνου ψήνω σε κάθε περίπτωση; Ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα έλεγα ο καθένας ξέρει το φούρνο του...εγώ προτιμώ τις αντιστάσεις, έχω ψήσει και με αέρα χωρίς πρόβλημα!!
ΔιαγραφήΜόλις τα έβγαλα απ'το φούρνο, φαίνονται τέλεια και μυρίζουν υπέροχα! Ανυπομονώ να τα δοκιμάσουμε το Πάσχα! Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή! Καλή Ανάσταση!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα μπορείτε να μου πείτε αν μπορώ να βάλω φρέσκια μαγιά και πόσα γρ επίσης δεν έχω μίξερ με κάδο στο χέρι ζυμώνεται ευχαριστώ καλή Ανάσταση
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση φίλη μου, φυσικά και μπορείτε να βάλετε νωπή μαγιά 50-60 γρ. Θέλει πολύ ώρα ζύμωμα να γίνει η ζύμη σαν μαστίχα, κολλάει στα χέρια την αφήνετε λίγο να ξεκουράζετε και αναδιπλώνετε αρκετές φορές!!!
ΔιαγραφήΚαταπληκτική συνταγή. Τα ζύμωσα στο χέρι, γιατί το μίξερ μου δεν ήταν κατάλληλο για 1 κιλό αλεύρι και βγήκαν πολύ αφράτα και αρωματικά. Ευχαριστώ πολύ. Καλό Πάσχα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ καλύτερη συνταγή! Ξεχνάω όλες τις άλλες! Έφτιαξα τα πιο νόστιμα τσουρέκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ ! Και του χρόνου !
Δυστυχώς μια αποτυχία τα τσουρέκια. Η ζύμη ποτέ δε φούσκωσε επαρκώς. Όπως στο μπολ που δείχνετε. Ούτε κ όταν την επλασα σε τσουρέκια... Δε ξέρω τι μπορεί να φταιξε.κριμα γτ την είχα πιστέψει πολύ τη συνταγή
ΑπάντησηΔιαγραφήΒιολέτα μου κάτι έγινε λάθος...μήπως έφταιξε η μαγιά, η θερμοκρασία που τα φούσκωνες...δεν υπάρχει περίπτωση για αποτυχία αν έγινε η συνταγή όπως την έχω αναρτήσει...την έχω κάνει πολλές φορές όπως και πολλές φίλες!!! Θα σου έλεγα να την ξαναδοκιμάσεις απλά μελέτησε την και θα δεις ότι θα κάνεις τα πιο αφράτα και νόστιμα τσουρέκια!!!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για την απάντηση. Χρησιμοποίησα σκληρό αλεύρι και όχι αλεύρι για τσουρέκια. Ίσως έφταιξε αυτό. Θα την ξανακάνω και θα επανέρθω.
ΔιαγραφήΤα ξαναέφτιαξα και πέτυχαν. Οπότε το αλεύρι παίζει σπουδαίο ρολο. Ευχαριστούμε για τη συνταγή.
ΔιαγραφήΥπέροχη συνταγή, τέλεια τσουρέκια, είναι η τέταρτη φορά που τα κάνω! Σας ευχαριστούμε πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι Αναστασία μου, είναι η αγαπημένη μας συνταγή πλέον...είναι σίγουρη η επιτυχία τους!!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή χρονιά! Αν κάνω τη μισή δόση θα πρέπει να κάνω και μισή κρέμα tang zhong;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα εφτιαξα χθες για να δοκιμασω αν θα βγουν τοσο αφρατα.....εγιναν οντως οπως το περιγραφεις, θα τα κανω μ αυτην την μεθοδο απο εδω και περα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα.Θα ήθελα να ρωτήσω στη συνταγή γράφετε 4 αβγά Τα 3 μέσα στην ζύμη και ένα για επάλειψη ή 4 μέσα και 1 για επάλειψη.Ευχαριστώ.Καλό Πάσχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα 4 κρατάμε τον 1 κρόκο για επάλειψη...άρα 3 ολόκληρα και ΄1 ασπράδι μπαίνουν στη ζύμη! Καλό Πάσχα με υγεία!!!
ΔιαγραφήΤώρα το διευκρινίσατε καλύτερα Ευχαριστώ πολυ.Χριστός Ανέστη.!!
ΔιαγραφήΕάν διπλασιάσω την συνταγή θα πρέπει να διπλασιάσω και τα υλικά της κρέμας; επίσης αυτή την κρέμα μπορώ να την βάλω σε άλλη συνταγή;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς διπλασιάζουμε την κρέμα...κάνουμε υπέροχα ψωμάκια υπάρχουν στο μπλογκ και φανταστικά κρουασάν!!!
ΔιαγραφήΜόλις έκανα την ζύμη, κολλούσε αρκετά. Πρόσθεσα 70γρ περίπου έξτρα αλεύρι, το ίδιο με το δικό σας! Ανυπομονώ για το αποτέλεσμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά! Εύχομαι να σας πέτυχαν τα τσουρέκια η ζύμη είναι μαλακιά και κολλάει και γιαυτό την κάνω στο μίξερ όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες, όταν φουσκώσει απορροφά το βούτυρο και δεν κολλάει πλέον!
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά! Πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σας! Ήθελα να σας ρωτήσω αν θα μπορούσε να γίνει βασιλόπιτα σε ταψί. Και αν ναι σε τί μέγεθος και πόση ώρα ψήσιμο; Σας ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν τα βάλουμε στον φουρνο με την φορμα να φουσκωσουν ποση ωρα πρέπει να τα αφήσουμε πριν τα ψησουμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ.
Στο χέρι μπορούμε να ταζυμωσουμε
ΑπάντησηΔιαγραφή?
Πραγματικά άπαιχτα τσουρέκια, πολύ εύκολα, πολύ αφράτα και πολύ νόστιμα!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή