Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Στριφτή πανεύκολη τυρόπιτα!


Η καλόχρονη!










Καλή χρονιά με υγεία φίλοι μου!
Δεν μπορούσα να μην ξεκινήσω τη χρονιά με αγαπημένη πιτούλα... μετά την σύντομη αποτοξίνωση των εορτών...εδώ είμαστε πάλι...πραγματικά πρέπει να την κάνετε!!!
Εύκολη στριφτή τυρόπιτα!
Τύφλα νάχει η σφολιάτα...φύλλα, φύλλα... πολλά...τραγανή από έξω και σαν βαμβάκι από μέσα.
Το τι θα την γεμίσετε είναι θέμα γεύσεις, εγώ έβαλα φέτα και τριμμένα κίτρινα τυριά, λίγο καπνιστό, λίγο κασέρι, λίγο γραβιέρα...λίγο από όλα, 1-2 φλιτζάνια, η γέμιση είναι ελάχιστη ...έτσι μας αρέσει!!!

Υλικά:
2 φλιτζάνια γάλα χλιαρό (200 ml φλιτζάνι μέτρησης) ή 1 νερό 1 γάλα
1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
1 κουταλάκι αλάτι
1 φακελάκι μπέκιν πάουντερ
5 φλιτζάνια αλεύρι περίπου 750-800 γρ.

Για το άλειμμα των φύλλων
125 γρ. βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη
1/4 φλιτζάνι λάδι ελαιόλαδο

Για τη γέμιση
250 γρ, τυριά τριμμένα

Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε μία εύπλαστη ζύμη.




Αφήνουμε 40 λεπτά να ξεκουραστεί.
Την χωρίζουμε σε 4-6 μπάλες.



Ανοίγομε την κάθε μπάλα σε φύλλο όσο μεγάλο μπορούμε, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.





Βουτυρώνουμε το κάθε φύλλο και βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο.
Στο δεύτερο και στο τρίτο πασπαλίζουμε τυριά, μπορούμε να βάλουμε ότι τυρί θέλουμε.
Αφού τελειώσουμε με όλα τα φύλλα  τεντώνουμε τη ζύμη όσο μπορούμε, βουτυρώνουμε και τυλίγουμε σε ρολό και κάνουμε έναν μεγάλο σαλίγκαρο.










Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, σκεπάζουμε για 15 λεπτά.







Πατάμε λίγο με τα χέρια να απλώσει η ζύμη και περνάμε με έναν κρόκο αυγού αραιωμένο με 2-3 κουταλιές νερό.


Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο 40-50 λεπτά ανάλογα το φούρνο.






Καλή όρεξη!!!


11 σχόλια:

  1. Εξαιρετική!!Τρέχουν τα σάλια μου!!!!!Καλή και ευλογημένη χρονιά να έχουμε όλοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλεια υπέροχη τυρόπιτα!!!!!Μπράβο για όλες τις υπέροχες συνταγές!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λοιποννν ηρθα για να κανω μιαν καταγγελια, η πιττα αυτη ειναι ΚΟΛΑΣΗ !!!! μολις την εβγαλα απο τον φουρνο μοσχομυρισε το σπιτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υγεία στα χέρια σας.Ωραιότατη τυρόπιτα.Μια διευκρίνιση.Κάθε μπαλάκι το ανοίγετε σε φυλλο, το κάθε ένα φύλλο το βουτυρωνετε, το τοποθετείτε το ένα φύλλο πάνω από το άλλο κ στο δεύτερο κ τρίτο φύλλο βάζετε τυρί; Κατόπιν τεντωνετε την ζυμη κ την γυρνάτε σε σαλιγκαρο;Ρωτώ γιατί στις ενδιάμεσες φωτογραφίες που δείχνετε πως ανοίγετε τα μπαλάκια σε φύλλα, βλέπω κάποια διπλώματα που κανετε στην ζυμη κι αυτά ακριβώς τα διπλώματα ειναι που δεν έχω κατανοήσει αν τα κάνουμε κ σε τι χρησιμεύουν.Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως λέω στη συνταγή, στο δεύτερο και στο τρίτο φύλλο βάζω τυριά στο τέταρτο όχι, μόνο βούτυρο...στις φωτογραφίες δείχνω τι έχει από κάτω στο φύλλο απλά...τώρα τραβάμε τα τέσσερα φύλλα μαζί όσο μπορούμε με προσοχή, μεγαλώνουμε το τετράφυλλο φύλλο...κάνουμε τώρα το ρολλό και το τοποθετούμε στο ταψί! Εύχομαι να βοήθησα. Καλή επιτυχία!!!

      Διαγραφή
    2. Πολύ ωραία φαίνεται θα προσπαθήσω να την φτιάξω σας ευχαριστούμε για τις ωραίες συνταγές σας ❤️

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα Χρύσα και καλή Σαρακοστή να έχουμε .Υπέροχη η τυρόπιτά σου .Πολύ ωραία τεχνική .Θα την κάνω μετά την νηστεία .Την είδα και κολάστηκα .Έχεις τον τρόπο να μας τρελαίνεις .Ξέρεις εσύ με τα μαγικά σου χέρια .Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πιο εύκολη δεν υπάρχει Φιλίτσα μου, εγώ την κάνω σχεδόν κάθε εβδομάδα, απλά αλλάζω τη γέμιση!
    Καλή σαρακοστή σας εύχομαι με υγεία!! Τα φιλιά μου με την αγάπη μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι τέλεια πήρα υλικά και θα φτιάξουμε αύριο καλή χρονιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αισθάνομαι ότι βρήκα το στοιχείο μου !! Μπράβο Χρύσα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ