Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

Τσουρέκια παραδοσιακά 2017






Υλικά:
1300 γρ. αλεύρι για τσουρέκια ένα δυνατό αλεύρι, ή μισό μισό για όλες τις χρίσεις.
3 φακελάκια μαγιά ξερή
1 μπέικιν πάουντερ
6 αυγά τον ΄ένα κρόκο από αυτά τον κρατάμε για το άλλειμα
180 γρ, βούτυρο λούρπακ
250 γρ, νερό
250 γρ, γάλα
330 γρ, ζάχαρη άχνη
100γρ. σιρόπι  από γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι με αλεσμένα  2 κομμάτια
1 κ.σ. κακουλέ
1/2 κγλ. μαχλέπι
1 πρέζα αλάτι



Εκτέλεση:

Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά επάνω στον πάγκο μας.

Ζεστό το γάλα,  το νερό, το βούτυρο, όλα σε θερμοκρασία που να μπορεί να δεχτεί τα δάχτυλα μας.
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί όπως την άχνη ζάχαρη, τα αυγά και το σιρόπι πορτοκαλιού.


Στο μπολ με το αλεύρι ανακατεύουμε τις μαγιές, το μπέικιν, τα μπαχαρικά,  και σε μία ακρούλα το αλάτι.



Προσθέτουμε τα υγρά υλικά στα στερεά και ανακατεύουμε με ένα ξύλινο μεγάλο κουτάλι ή με μία μαρίζ.







Η ζύμη κολλάει μην βάλετε άλλο αλεύρι.
Δεν ζυμώνουμε απλά διπλώνουμε τη ζύμη μεχρι να δέσει με τα υγρά.


Λαδώνουμε λίγο τα χέρια μας, με ένα λάδι ελαφρύ ή ηλιέλαιο, όπως και το μπόλ που θα βάλουμε τη ζύμη, για φουσκώσει.


 Σκεπάζουμε με μεμβράνη ή την κλίνουμε σε μία μεγάλη νάιλον σακούλα τροφίμων.
Την σκεπάζουμε και με μία πετσέτα κουζίνας και τοποθετούμε στο φούρνο στους 40 βαθμούς μέχρι να διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί...



Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας, την πατάμε λίγο να απλώσει και κόβουμε κομμάτια ανάλογα πόσα τσουρέκια θα κάνουμε και με πόσα κορδόνια θα φτιάξουμε τις κοτσίδες.









Διπλώνουμε τη ζύμη που κόβουμε για να κάνει τις κλωστές όπως λέμε...




Εδώ φαίνονται οι γραμμές που κάνει η ζύμη... αυτά θα γίνουν κλωστές...


Αραδιάζουμε τα τσουρέκια σε ταψιά  με λαδόκολλες, ή σε φόρμες για να γίνουν φουσκωτά και να μην απλώσουν.






Τα βάζουμε για 30-40 λεπτά στο φούρνο, σκεπασμένα με καθαρές πετσέτες, αφού τον έχουμε ζεστάνει στους 50 βαθμούς και έχουμε κλείσει τη θερμοκρασία, αφήνουμε τη λάμπα μόνο ανοιχτή.


Περνάμε με τον κρόκο του  αυγού  που κρατήσαμε.
Πασπαλίζουμε αμύγδαλα ή τριμμένα φουντούκια, εμένα μου αρέσει και η καστανή ζάχαρη και φέτος έβαλα σε όλα, ή σουσάμι.





...όμορφα γίνονται με τη ζάχαρη εδώ φαίνεται...



Ή σουσάμι...




Ψήνουμε στους 160 βαθμούς στον αέρα ή στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις ότι έχει ο καθένας.
Πάντα ένα-ένα ταψί!!!
Ψήνουμε 25-30 λεπτά ανάλογα το μέγεθος.



Αφήνουμε 5 λεπτά κρυώσουν λίγο και τα μεταφέρουμε σε σχάρες.


Καλή σας επιτυχία αν αποφασίσετε να κάνετε τα δικά μου τσουρέκια.
Οι πολλές φωτογραφίες εύχομαι να σας βοηθήσουν!
Για απορίες γράψτε μου στα μηνύματα!





Καλό Πάσχα με υγεία!!!

8 σχόλια:

  1. Υπέροχα έγιναν Χρύσα μου!!Καλοφάγωτα και του χρόνου με υγεία και χαρά!!
    Καλό Πάσχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Κική μου! Καλό Πάσχα να έχουμε όλοι, με υγεία!!!

      Διαγραφή
  2. Υπεροχα τα τσουρέκια σου !!!! Ζήλεψα το πόσο όμορφες ειναι κ οι πλεξούδες σου !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Όλγα μου νάσε καλά, σου εύχομαι καλό Πάσχα, με υγεία και αγάπη!

      Διαγραφή
  3. Αφού φουσκώσουν για δεύτερη φορά και Αφού τα αλείφουμε με αυγό...ψήνουμε λες ένα ένα ταψί...τα άλλα που τα αφήνουμε;;έξω δεν θα ξεφουσκωσουν;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάζουμε το ταψί με τις πρώτες πλεξίδες που κάναμε.. προηγείται...αφού έχουν φουσκώσει στα ταψιά, το άλλο ταψί σκεπασμένο με πετσέτα περιμένει να ψηθεί το πρώτο... όταν είναι να το φουρνίσουμε περνάμε με το αυγό το δεύτερο! Καλό Πάσχα!!!

      Διαγραφή
  4. Κάνε ένα σχωριο κυρά χρυσα. Άσε στην πόρτα φτωχων ανθρώπων, γιατί κι εκεί θα έχετε απόρους ανθρώπους, μερικά τσουρέκια. Απ ότι δείχνεις δεν σου λείπει τίποτα ναι φαΐ ναι πιοτο ναι σπίτι όλα τα καλά τα έχεις κάθε μέρα. Κάνε ένα σχωριο γιορτινες μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ