Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2018

Κατσικάκι γιορτινό με πατάτες!





Της Πρωτοχρονιάς με πράσο!!! 2018


Της Αναστάσεως με φρέσκα κρεμμυδάκια και φρέσκα σκορδάκια!!!!



Το κατσικάκι ή αρνάκι είναι ένα Ελληνικό φαγητό, που όπως και να μαγειρευτεί είναι από τα ιδιαίτερα φαγητά μας!
Εμείς το τρώμε το Πάσχα στη σούβλα όταν είμαστε πολύ μεγάλη παρέα ...αλλά στις γιορτές  ή κάποιες  Κυριακές δεν λείπει από το τραπέζι μας όσοι και να είμαστε!!!
Γιαυτό αν ακολουθήσετε ακριβώς τη διαδικασία... θα κάνετε το ποιο εύκολο αλλά και το ποιο νόστιμο κατσικάκι ή αρνάκι στο φούρνο!!!

Υλικά:
2 κιλά σπάλα από το κατσικάκι ή ένα μπουτάκι
2 κιλά πατάτες
4 φρέσκα σκόρδα ή 4 σκελίδες λιωμμένες
10 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1 ξερό τριμμένο
2 λεμόνια
2 κ,τ,σ μουστάρδα
1ποτήρι κρασί άσπρο
1 ματσάκι από αρωματικά όπως δεντρολίβανο θυμάρι ρίγανη
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση.
Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε, το αλατοπιπερώνουμε.
Ανάλογα την εποχή προσαρμόζουμε τα υλικά.
Το κατσικάκι μπορούμε να το κάνουμε και  χειμωνιάτικα με ξερό κρεμμύδι και σκόρδο εγώ βάζω και πράσα που δίνουν γλύκα στο φαγητό.



Σε μία μεγάλη γάστρα χοντροκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα σκορδάκια.
Βάζουμε το κρέας  και τις πατάτες  χοντροκομμένες τις  αλατίζουμε και ρίχνουμε και το πιπέρι.
Σε ένα σέικερ ή σε ένα βαζάκι βάζουμε το λάδι, το κρασί, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού και τα υπόλοιπα μυρωδικά τα χτυπάμε να χυλώσουν και περιλούζουμε το κρέας και τις πατάτες.
Περιλούζουμε με 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο ακόμη και κλίνουμε τη γάστρα με τη λαδόκολλα και το καπάκι.



Η λαδόκολλα είναι απαραίτητη ανάμεσα στη γάστρα και το καπάκι, για να μην φεύγουν οι υδρατμοί... γιαυτό και δεν βάζουμε άλλα υγρά στο ταψί, δεν χρειάζονται...φτάνουν αυτά της μαρινάδας...



Ψήνουμε 1 ώρα στους 200 βαθμούς στον αέρα μετά χαμηλώνουμε στους 170 βαθμούς και ψήνουμε άλλη 1 ώρα στο τέλος βγάζουμε το καπάκι και τη λαδόκολλα και ψήνουμε άλλα 10-15 λεπτά για να ροδίσει το κρέας  όσο θέλουμε!!!





Μπουτάκι ή σπάλα ότι και να ψήσουμε γίνεται λουκούμι!!!



Καλή όρεξη!!!

Ένα υπέροχο φαγητό που το κάνουμε απαραίτητα τη νύχτα της Αναστάσεως...και φυσικά σε κάθε ιδιαίτερη περίσταση!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ