Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Τσουρέκια φανταστικά, Πάσχα 2018










Τα τσουρέκια μου αυτή τη φορά γίνανε με τ εμποδίων  τα ξεκίνησα το πρωί και τα έψησα το βράδυ όλα πήγαν μια χαρά... ίσως γιαυτό τελικά...θέλουν το χρόνο τους, είχα λίγο άγχος, τα ζύμωσα εξ ολοκλήρου στο μίξερ... τα ξέχασα για 3-4 ώρες στο φούσκωμα...μετά το πλάσιμο ξανά 3-4 ώρες ξεχασμένα στον πάγκο τις κουζίνας...ένα πρόβλημα στη μέση με καθήλωσε αρκετές μέρες και είπα να προσέξω...τέλος καλό όλα καλά!
Και φυσικά θα κάνω κι άλλα απο δω και μπρος, πρώτα ο θεός...πάντα κάνω μικρές δώσεις 2-3 φορές μέσα στη Μ. εβδομάδα μου αρέσει να μοιράζω σε αγαπημένους μου!
Αν σας άρεσε η συνταγή για κάθε απορία, γράψτε μου να σας βοηθήσω ...μη τα φοβάστε τα τσουρέκια, θέλουν το χρόνο τους απλά!!!



Υλικά:
1200 γρ, αλεύρι για τσουρέκια
5  αυγά
400 γρ. γάλα
3 φακελάκια μαγιά ξερή ή 80 γρ. νωπή
270 γρ, ζάχαρη
1 κ.σ, μαχλέπι, 1/2 κουταλάκι κακουλέ, και λίγη μαστίχα
2 κομμάτια γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή περγαμόντο, με σιρόπι σύνολο 100 γραμμάρια αλεσμένα στο μούλτι
1 πρέζα αλάτι
100 γρ. βούτυρο lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ βιτάμ κλασικό σε  θερμοκρασία δωματίου
2-3 κ.σ. ηλιέλαιο

Μερέντα αν θέλουμε να τα γεμίζουμε με σοκολάτα

Για επάλειψη:
1 κρόκο αυγού με 2-3 κουταλιές νερό

Εκτέλεση:
Σε αυτά τα τσουρέκια έβαλα την εμπειρία όλων τον χρόνων έγιναν απλά υπέροχα!!!
Θα σας κουράσω με τις πολλές φωτογραφίες...τις βάζω όμως για να έχετε εικόνα το πως πρέπει να είναι τα τσουρέκια σε όλες τις φάσεις...με το βίντεο δεν το έχω ακόμη...δυστυχώς!

Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το γάλα ζεστό να το δέχεται το χέρι μας, το σιρόπι με το πορτοκάλι, τα αρωματικά, τη ζάχαρη, τα αυγά, τις μαγιές και το ηλιέλαιο, ξεκινάμε να χτυπάμε τα υλικά, να αφρατέψουν, σιγά-σιγά προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο.
Αφού το αλεύρι πιεί...τα υγρά, προσθέτουμε  το μαλακό βούτυρο όχι λιωμένο.



Το γλυκό πορτοκάλι αλεσμένο, με το σιρόπι του.











Ζυμώνουμε ακόμη λίγο ώστε η ζύμη να είναι σαν πλαστελίνη μαλακιά αλλά ελαστική...αυτό ήταν δεν βάζουμε χεράκια...
Λαδώνουμε με λίγο ηλιέλαιο (2-3 κουταλιές) ένα μεγάλο μπολ  ή λεκάνη με καπάκι και βάζουμε τη ζύμη.



Την σκεπάζουμε με μία νωπή πετσέτα  ή με μεμβράνη και πετσέτα, την βάζουμε να φουσκώσει στο φούρνο της κουζίνας αφού τον προθερμάνουμε στους 45 βαθμού, τον σβήνουμε και αφήνουμε μόνο με αναμμένη την λάμπα για 2-3 ώρες τουλάχιστον θα τριπλασιαστεί.


Βάζουμε λαδόκολλα στα ταψιά σε μακρόστενες φόρμες είναι καλύτερα, για να μη απλώσουν τα τσουρέκια για να φύγουν προς τα πάνω!




Αφού τριπλασιαστεί...η ζύμη την διπλώνουμε για να κάνει τις κλωστές όπως λέμε...











Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας, την πατάμε λίγο να απλώσει και κόβουμε κομμάτια ανάλογα πόσα τσουρέκια θα κάνουμε και με πόσα κορδόνια θα φτιάξουμε τις κοτσίδες.



Τεντώνουμε τη ζύμη, την κάνουμε ρολάκια και τα αφήνουμε σκεπασμένα 15 λεπτά να ξεκουραστούν, πάντα σκεπασμένα με βαμβακερή βρεγμένη πετσέτα.






Πλάθουμε κορδόνια και κάνουμε πλεξίδες με όσα κορδόνια θέλουμε,  ΕΔΩ μπορείτε να δείτε για πλεξίδες!
Εδώ φαίνονται οι γραμμές που κάνει η ζύμη... αυτά θα γίνουν κλωστές...



Αν θέλουμε να τα κάνουμε γεμιστά ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη βάζουμε μία κουταλιά μερέντα και κλίνουμε τη ζύμη καλά τσιμπώντας την να κλείσει καλά και πλάθουμε τα κορδόνια.





Αφού τα πλάσουμε αραδιάζουμε τα τσουρέκια σε ταψιά  με λαδόκολλες, ή σε φόρμες για να γίνουν φουσκωτά και να μην απλώσουν.





Τα σκεπάζουμε πάλι με τις πετσέτες και τα αφήνουμε να φουσκώσουν, θέλουν το χρόνο τους, μπορεί και 1-2 ώρες μη σας ανησυχεί...να διπλασιαστούν πάλι!




Αν βιάζεστε...που δεν πρέπει...τα  βάζουμε στο φούρνο, σκεπασμένα με καθαρές πετσέτες, αφού τον έχουμε ζεστάνει στους 45 βαθμούς και έχουμε κλείσει τη θερμοκρασία, αφήνουμε τη λάμπα μόνο ανοιχτή.
Είδατε πως γέμισαν οι φόρμες?





Προθερμαίνουμε το φούρνο.
Περνάμε με τον κρόκο του  αυγού  που κρατήσαμε.
Πασπαλίζουμε αμύγδαλα ή τριμμένα φουντούκια, εμένα μου αρέσει και η καστανή ζάχαρη και φέτος έβαλα σουσάμι και αμύγδαλο φιλέ στα συγκεκριμένα.




Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 30 λεπτά περίπου, ανάλογα το μέγεθος, εγώ έβγαλα 5 τσουρέκια, αν κάνετε 3-4 φυσικά θα πρέπει να τα αφήσετε περισσότερο 5 με 10 λεπτά.
Στα πρώτα 10 λεπτά βάζω ένα μεταλλικό μπολάκι με νερό κάτω κάτω στο φούρνο, για να έχουν υγρασία στο ξεκίνημα... στα 10 λεπτά το βγάζω ...δεν είναι κέικ για να κάτσουν συνεχίζουν να φουσκώνουν...



Αφήνουμε 5 λεπτά κρυώσουν λίγο και τα μεταφέρουμε σε σχάρες.


Δεν μπορείς να αντισταθείς...φανταστικά όπως τα ονειρεύτηκα...θα αρέσουν είμαι σίγουρη!!!





Καλή σας επιτυχία αν αποφασίσετε να κάνετε τα δικά μου τσουρέκια.
Καλό Πάσχα!!!

10 σχόλια:

  1. Φαίνονται υπέροχα μου έρχεται να κοψω μια τσιμπιά ....
    Και του χρόνου καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα με υγεία ....
    Περαστικά μας και εγώ με την μέση πρόβλημα ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περαστικά σου Κορίνα μου εγω είμαι λίγο καλύτερα τώρα...αλλά και πάλι προσέχω ξεχνιόμαστε και έτσι την πατάμε...όντος είναι φανταστικά τα τσουρέκια μου και αυτή η συνταγή, αλλιώς δεν τα βάζω στο μπλόγκ και αφού έγιναν και εξ ολοκλήρου στο μίξερ... τα λέω πλέων εύκολα πολύ!!!!Καλό Πάσχα γλυκιά μου με υγεία καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκανα την συνταγή σας, διπλή δόση και την ζύμωσα στο χέρι.Μου βγήκε πολύ σφιχτό το ζυμάρι, καμμία σχέση με την εικόνα που δείχνετε εδώ.Γευστικά είναι πολύ ωραία και κάνουν κλωστές μέσα αλλά θα τα προτιμούσα πιο αφράτα.Παίζει ρόλο το αλεύρι που χρησιμοποίησα (Robin Hood)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να σου πω Βασιλική μου, είναι πραγματικά τόσο αφράτα...σαν βαμβάκι μακάρι να μπορούσατε να τα δοκιμάσετε ...έχουν πολύ γάλα και είναι συγχρόνως αφράτα και νοτισμένα δεν είναι το τσουρέκι σαν κρουασάν στεγνό...έκανα 3 δώσεις μία κάθε φορά, το μόνο που θέλουν αυτά τα τσουρέκια είναι οι φόρμες οι μακρόστενες...γιατί είναι τόσο απαλή και αφράτη η ζύμη φεύγει προς τα πάνω...για να μην απλώσουν μήπως δεν σας φουσκώσανε όσο έπρεπε?!Κάποια στιγμή δοκιμάστε μία δόση να κάνετε...εγώ όπως τα έκανα...τα έβαλα βήμα βήμα!!! Εύχομαι καλό Πάσχα με υγεία!!!

      Διαγραφή
  4. καλημέρα, πω πω με ξεσήκωσες !!!!! κατεβαίνω μεχρι την Ξανθη για μια δουλειά, παιρνω αλεύρι κ ερχομαι να τα ξεκινήσω, μου άρεσε η ιδέα με το πορτοκάλι γλυκο, τέλειο .....
    η δόση που δίνεις Χρύσα ποσα τσουρέκια στη φόρμα βγάζει ?
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Όλγα,εγώ τα έκανε χθες με περγαμόντο και μερέντα, πολύ ωραία και αρωματικά μου έγιναν, είναι και τι αρέσει στον καθένα, η δόση αυτή βγάζει 4 τσουρέκια, εγώ τα βάζω σε φόρμες για να φεύγουν προς τα επάνω!!! Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
    2. Χρύσα, τα έκανα !!!! τέλεια, αφράτα, φούσκωσαν κ πολύ !!!!! καταχωρείται και αυτή η συνταγη ....
      μονο μία παρατήρηση, επάνω στις οδηγίες δεν αναφέρεις πότε βάζουμε τα αυγά, παραλίγο να τα ξεχάσω χι χι καλά που ειδα τις φωτογραφίες
      ευχαριστώ

      Διαγραφή
    3. Γεια σου Όλγα μου καλοφάγωτα γλυκιά μου, χαίρομαι που σου αρέσανε, όσο για τα αυγά καλά που έχω μπόλικες φωτογραφίες...χαχαχα το διόρθωσα και τα πρόσθεσα όλα μαζί τα βάζουμε...Ευχαριστώ πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  5. Τέλεια είναι καλό πασχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ