Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Σεκέρ παρέ...μικρές μπουκιές!!!




Σεκέρ παρέ...κάνει πολύ ωραία παρέα στο παγωτό...χαχαχα.

Στην πόλη μου την Ξάνθη τα σιροπιαστά γλυκά είναι διάσημα...έχουν την πρώτη θέση στα ζαχαροπλαστεία...και φυσικά τα βρίσκουμε παντού...ποιος ο λόγος να κουραζόμαστε...χαχαχα 
αποφάσισα να τα κάνω διότι είναι το αγαπημένο γλυκό του καλού μου...εγώ και τα παιδιά μας είμαστε της σοκολάτας...χαχαχα!

Είναι ανατολίτικο γλυκό το λέει και το όνομά του σεκέρ παρέ...γλυκιές μπουκιές......πολύ απλή συνταγή, αλλά πεντανόστιμη!

Υλικά:
3 αυγά + 1 ασπράδι
180 γρ, ζάχαρη άχνη
280 γρ, βούτυρο ή βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ, σιμιγδάλι ψιλό
1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα ή σκόνη μαστίχα 1/4 κουταλάκι
1 βανίλια
2 φακελάκια μπέικιν 
550-600 γρ, αλεύρι για όλες τις χρίσεις

Για το σιρόπι
4 ποτήρια νερό (250 ml)
3 ποτήρια ζάχαρη (800 γρ,)
1 πορτοκάλι χωρισμένο στη μέση
2 κουταλιές λεμόνι χυμό

Εκτέλεση:
Βράζουμε πρώτα το σιρόπι να κρυώνει.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο έβαλα 250 βιτάμ και 30 γραμμάρια λούρμπακ, τα αυγά και τη ζάχαρη, προσθέτουμε το λικέρ το σιμιγδάλι και λίγο λίγο το αλεύρι ζυμώνουμε μια ζύμη όχι πολύ σφιχτή, θα φουσκώσει το σιμιγδάλι και θα είναι οκ.





Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο 30 λεπτά τουλάχιστον.


Βράζουμε το σιρόπι από την στιγμή που αρχίσει ο βρασμός 5-6 λεπτά , πατάμε τα πορτοκάλια να βγάλουν το χυμό, προσθέτουμε το λεμόνι και μετά από 2 λεπτά βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ψήσουμε τα γλυκάκια.

Πλάθουμε μικρά σφιχτά μπαλάκια, τα αραδιάζουμε σε ταψί.




Καρφώνουμε από ένα αμύγδαλο και τα ψήνουμε 30-35 λεπτά στους 190 βαθμούς στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο.


 Όπως βγάζουμε καυτά τα γλυκά τα σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι το μοιράζουμε στα δύο ταψιά, θα απορροφηθεί όλο.




Γίνονται περίπου 50 κομμάτια.
Συνοδέψτε τα με παγωτό ...φυσικά απαραίτητο τώρα το καλοκαίρι!!!


Καλή όρεξη!!!



1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ