Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018

Στριφτόπιτα με πατάτες, μανιτάρια και τυριά!!!






Είχα μέρες να κάνω ζυμαράκι και σήμερα απολαύσαμε μια νοστιμότατη στριφτόπιτα, το φύλλο τραγανό...η γέμιση πολύ ωραία...πατάτα, τυριά και σοταρισμένα μανιτάρια στο τηγάνι με φρέσκο κρεμμυδάκι...μ,,, δε σας λέω...υπέροχη γεύση!!!



Αυτή την πίτα την κάνω συχνά και τη ζύμη την κάνω με το μάτι...είναι τόσο εύκολη θα καταλάβετε τι εννοώ βλέποντας τη διαδικασία της, τι δε γέμιση ότι υπάρχει στο ψυγείο!!!
Μέτρησα ακριβώς τα υλικά για να σας διευκολύνω...

Τα υλικά για τη ζύμη:
3 φλιτζάνια των 200 ml αλεύρι περίπου 600 γρ,
1 φλιτζάνι νερό 200 ml
1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ ελαιόλαδο
1 φακελάκι μπέκιν
1 αυγό
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά ξύδι

Για ανάμεσα στα φύλλα:
125 γρ, βούτυρο
2-3 κουταλιές λάδι

Για τη γέμιση:
Μπορείτε να βάλετε τυρί, κιμά, χόρτα, εγώ σήμερα την έκανα με πατάτες, μανιτάρια και τυριά
4 πατάτες βρασμένες
2 φλιτζάνια τυριά διάφορα
1 κουταλιά βούτυρο
1 φλιτζάνι  μανιτάρια κονσέρβα
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
Πιπέρι και αλάτι αν χρειαστεί.

Για το άνοιγμα των φύλλων:
2 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλιές νισεστέ

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και στο κέντρο ανοίγουμε μια λακούβα βάζουμε το αυγό το λάδι, το ξύδι, το αλάτι, και το μπέκιν και αρχίζουμε το ανακάτεμα με τα δάχτυλα.


Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
Την σκεπάζουμε με πετσέτα ή με μεμβράνη να ξεκουραστεί 10 λεπτά.





Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 κομμάτια, τα κάνομε μπαλίτσες και τα σκεπάζουμε να ξεκουραστεί η ζύμη 15 λεπτά.



Τα κρατάμε σκεπασμένα όσο ανοίγουμε τα φύλλα να μην ξεραθούν.
Κάνουμε 3 τετράδες όπου σε κάθε φύλλο αλείφουμε βούτυρο=λάδι το τέταρτο φύλλο δεν το βουτυρώνουμε για να μπορέσουμε να το ανοίξουμε μεγάλο φύλλο.




Τοποθετούμε τις 3 τετράδες σε λαδόκολλα και περιμένουμε 30 λεπτά όσο κάθονται τα φύλλα με το βούτυρο τόσο πιο εύκολα ανοίγουν...ακόμη και χωρίς πλάστη μόνο με τα χέρια, η ζύμη γίνετε πολύ εύπλαστη.
Εγώ έκανα τη ζύμη από βραδύς και έβαλα τα φύλλα καλά κλεισμένα σε μία πλαστική σακούλα στο ψυγείο...επίσης ανοίγουν το ίδιο εύκολα.



Βράζουμε και λιώνουμε τις πατάτες με ένα πιρούνι και όσο είναι ζεστές τις ανακατεύουμε με το βούτυρο.


Σοτάρουμε σε λίγο λάδι το κρεμμυδάκι με τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε.
Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο ανακατεύουμε τις πατάτες και προσθέτουμε τα τυριά ανάλογα βάζουμε αλάτι και πιπέρι.





Ανοίγουμε σε ένα μεγάλο φύλλο, το βουτυρώνουμε και το χωρίζουμε στη μέση.


Βάζουμε στην άκρη τη γέμιση και τυλίγουμε σε ένα μακρύ στριφτάρι.
Βάζουμε το πρώτο στριφτάρι στο κέντρο και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.




Περνάμε με το το υπόλοιπο βούτυρο που μας περίσσεψε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει πολύ καλά η πίτα μας!








Καλή όρεξη!!!




1 σχόλιο:

  1. Χρυσα μου κεντησες παλι.ουτε ψιχουλακι δεν θα εμεινε.Πολλα φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ