Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Στριφτάρια με σπανάκι και πράσο!!!





Αγαπημένη πίτα, νηστίσιμη ή όχι είναι στη διάθεση του καθενός με τυρί ή χωρίς!!!
Τα φύλλα είναι τόσο τραγανά και νόστιμα αξίζει να δοκιμάσετε καμιά σχέση με τα έτοιμα!!!

Για τα φύλλα:
1 κιλό αλεύρι
1/2 ποτήρι  ελαιόλαδο
2-3 κ.σ. ξύδι
1 κουταλάκι μπέκιν
2 κ.γλ. αλάτι
500 ml νερό χλιαρό μπορεί να χρειαστεί ακόμη λίγο ανάλογα το αλεύρι για μία εύπλαστη ζύμη.

Για τη γέμιση:

1/2 κιλό σπανάκι ζεματισμένο

3 πράσα σε ροδέλες

3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
300 γρ. τυρί φέτα (προαιρετικά)

½ ματσάκι άνηθο

1/2 ματσάκι μαιδανό

1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο για τη γέμιση
Αλάτι και πιπέρι


¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο για τα φύλλα ή μισό-μισό με μαργαρίνη
Λίγο βούτυρο για την επάλειψη

Εκτέλεση:

Πλένουμε και  ζεματάμε 2 λεπτά το σπανάκι αν είναι φρέσκο.
Κόβουμε όλα τα χορταρικά.

Σε κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα, προσθέτουμε το σπανάκι και τα αρωματικά, επίσης αλάτι και πιπέρι.
Αφού κρυώσει η γέμιση προσθέτουμε τη φέτα.



Ετοιμάζουμε το φύλλο.

Βάζουμε το αλεύρι με το μπέκιν σε ένα μπολ, κάνουμε μία λακκούβα προσθέτουμε το αλάτι, το ξύδι,  το λάδι και χλιαρό νερό μέχρι να έχουμε μία εύπλαστη ζύμη.
Την σκεπάζουμε και καλά είναι να ξεκουραστεί τουλάχιστον 1 ώρα.





Τη χωρίζουμε 24 μπαλάκια, ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε φύλλο όσο ένα πιάτο του φρούτου, με τη βοήθεια νισεστέ ή αλεύρι.








Παίρνουμε ένα φύλλο το λαδώνουμε, τοποθετούμε επάνω ένα δεύτερο, ξαναλαδώνουμε και ξανά ένα τρίτο, αυτό δεν το λαδώνουμε, το ανοίγουμε με τον πλάστη ή με τα χέρια, ανοίγει πολύ εύκολα αν όχι ο πλάστης κάνει τη δουλειά. 

Το ίδιο κάνουμε και με τα άλλα φύλα τα ανοίγουμε σε τριάδες, ή τετράδες όσο πιο πολλά φύλλα τόσο καλά.









Ανοίγουμε το φύλο και βάζουμε ένα μέρος της γέμισης στην άκρη, τυλίγουμε και στρίβουμε το φύλλο να κλείσει τη γέμιση.











Λαδώνουμε ένα μεγάλο  ταψί και τοποθετούμε τα στριφτάρια.

Λαδώνουμε και ψήνουμε 1 ώρα στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. μέχρι να ροδίσουν.









Καλή όρεξη!





22 σχόλια:

  1. Η πιττα .της πιττας ,ω πιττα.φιλακια Χρυσα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θελω να σας ρωτησω επειδη εγω εχω ετοιμο φυλλο χωριατικο τυπου''χρυση ζυμη''κλπ και ειναι 9 φυλλα στο κουτι
    το καθε φυλλο θα το διπλωσω στην μεση δηλαδη θα το κανω πιο μικρο-στενο και θα το γεμισω και θα το στριψω ή ετσι οπως ειναι μονό δηλαδη θα το γεμισω κατα μηκος και θα το στριψω? Γιατι στην φωτογταφια βλεπω οτι ενα φυλλο το εχετε διπλωσει σαν πακετο και βαλατε την γεμιση και σε αλλη φωτο δειχνει ενα στριμενο φυλλο να ειναι πιο μακρυ και οχι πιο κοντο οπως στην προηγουμενη φωτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το δικό μου είναι διαφορετικό το φύλλο, είναι 3-4 φυλλαράκια σε ένα...ένα φύλλο το δίπλωσα για να κάνει πιό πολλά φύλλα κατά το τύλιγμα, το άλλο το τύλιξα ρολό κανονικά! Τα τρία φυλλαράκια τα έκανα ένα μεγάλο φύλλο και το τύλιξα χωρίς δίπλωμα...στα πρώτα τα διπλωμένα τα έκανα νηστίσιμα και τα μεγάλα με τυρί για να τα ξεχωρίσω!!!Της χρυσής ζύμης δεν τα ξέρω πως είναι... δεν ξέρω αν είναι στρόγγυλα θα τα δίπλωνα δηλαδή θα επανώτιζα το 1/3 του φύλλου και θα άπλωνα τη γέμιση και θα τύλιγα,
      σε παραληλλόγραμμα φύλλα από την μακριά μεριά! Καλή επιτυχία και καλές γιορτές με υγεία!!

      Διαγραφή
    2. συνηθως σε μια πιτα που βαζω σε μεγαλο ταψι χρησιμοποιω γυρω στα 700 γρ αλευρι και ενα κιλο σπανακι συν τα υπολοιπα χορτα και μυρωδικα (σεσκουλο λαπατο τσουκνιδα παπαρουνα μυρωνια ανυθο πρασο κρεμμυδακια κλπ )..εσεις με ενα κιλο αλευρι και λιγοτερα λαχανικα δεν μοιαζει να υπερτερει το φυλλο ; ευχαριστω...παντως φαινεται πολυ ωραια μαλλον θα την δοκιμασω...

      Διαγραφή
  3. Μπορούμε άραγε να καταψύξουμε τα ρολά; και αν ναι σε ποιο στάδιο; και τα ψήνουμε παγωμένα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορούμε Νάσια μου, όταν είναι για το φούρνο έτοιμα, τα βάζουμε στον καταψύκτη!
      Για να τα ψήσουμε βάζουμε το ταψί στον κρύο φούρνο και ξεκινάμε το ψήσιμο...μέχρι να πάρει θερμοκρασία ξεπαγώνουν!!! Καλή χρονιά με υγεία!!!

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ...έχω στον κήπο σπανάκι και είναι ωραία ιδέα για την αξιοποίηση του!Καλή χρονιά!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα. Το αλεύρι είναι αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή άλλου είδους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειναι πολυ πολυ ωραια συνταγη ΜΠΡΑΒΟΟΟΟΟΟΟ θα την τιμησουμε πολλακις!!! Καλη Ανασταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραία συνταγή την έκανα πρώτη φορά και έγινε καταπληκτική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπράβο. Πολύ ωραία συνταγή. Μπήκε στα Αγαπημένα της οικογένειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν κατάλαβα πως ανοίγουμε τα φύλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα τρια φύλλα, που εχουν γινει ενα, τελικα το διπλωνουμε στη μεση και βαζουμε τη γεμιση; δε ειναι πολυ κατανοητο στις εικονες. Ευχαριστω και καλη Ανασταση ευχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ακριβώς πολύ καλά το καταλάβατε φίλη μου, έτσι έχουμε πολλά φύλλα τυλίγοντας τα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εσωτερικά, θα μπορέσει να ψηθεί το φύλλο; ή θα βγει νοτισμένο;μου φαίνεται σαν κάπως παχύ και με το τύλιγμα ακόμα πιο παχύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τραγανό μέσα κι έξω...φαίνεται άλλωστε και στις φωτογραφίες!!!

      Διαγραφή
  12. Βάλε και ένα βίντεο. Για την διαδικασία. Τόσο δύσκολο είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα και καλή εβδομάδα σου εύχομαι!! Η αγαπημένη μου πίτα!!!! Όπως την βλέπω μου τρέχουν τα σάλια! Πάω να κάνω μια αφού από εδώ δύσκολα να την φάω...😀😀

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ