Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018

Σιμιγδαλόπιτες!




Χρόνια πολλά μπλογκοσπιτάκι μου, σήμερα κλείνουμε αισίως 7 χρόνια  από την έναρξη σου, με κράτησες πολλές ώρες συντροφιά και σε εποχές δύσκολες...που προσπαθούσα να διαχειριστώ την φυγή των παιδιών μου και αυτός είναι ο κύριος λόγος της ύπαρξή σου, με βοήθησες επίσης να κάνω πολλούς φίλους και να μοιράζομαι μαζί τους, πολλές συνταγές και όχι μόνο!
Η σημερινή είναι αγαπημένη μας!!!


Οι νοστιμότερες τηγανόπιτες είναι εδώ....
Στο αντικολλητικό τηγάνι ψήνονται σαν στον φούρνο.
Τηγανόπιτες  φανταστικές με σιμιγδάλι!!!






Υλικά:
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξερή
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Νερό χλιαρό όσο πάρει

Για την επάλειψη:
125 γρ. βούτυρο ή φυτικό αν θέλουμε να γίνουν νηστίσιμα, σε θερμοκρασία δωματίου
1/4 φλιτζάνι ηλιέλαιο

Εκτέλεση βήμα-βήμα:

Ανακατεύουμε στο μπόλ του μίξερ τα υλικά της ζύμης.
Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο όπως και το λάδι και κάνουμε μία απαλή ζύμη να μην κολλάει στα χέρια την λαδώνουμε λίγο από πάνω και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 30 λεπτά.







Την χωρίζουμε σε 6 μπάλες.






Ανοίγουμε  την κάθε μπάλα σε ένα φύλλο όσο μεγάλο μπορούμε, αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο-λάδι.




Χαράζουμε με μαχαίρι ή με το ιδικό εξάρτημα, πιάνουμε τις δύο άκρες και τεντώνουμε και στρίβουμε τη ζύμη, κάνουμε ένα όμορφο...στριφτάρι.








Κάνουμε την ίδια διαδικασία με όλες τις μπάλες.




Αφού τελειώσουμε με όλα τα φύλλα, αφήνουμε να ξεκουραστούν τα στριφτάρια.
Πατάμε επάνω με τα χέρια και ανοίγουμε το ρολό όσο ένα πιάτο φρούτου.




Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά ψήνουμε τις τηγανίτες.



Αν θέλουμε περιχύνουμε με μέλι αν μας αρέσουν γλυκιές και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.
Τις περνάμε με καλό βούτυρο...τρώγονται ζεστές και κρύες, όπως και σκέτες!!!






Καλή όρεξη!!!

15 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά για το όμορφο μπλογκ σου. Ελπίζω να συνεχίσεις για πολλά χρόνια ακόμα να μας δίνεις τα φώτα σου και τις πεντανοστιμες συνταγες σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ Αθηνά μου, για τις όμορφες σου ευχές, να μας έχει ο Θεός καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρυσα μου να εισαι γερη και να το χαιρεσαι το μπλοκοσπιτακι σου.Ειναι αληθεια πως πολλες φορες μου εδωσες λυσεις στο ερωτημα΄τι να τους κανω παλι;και παντα εμειναν ευχαριστημενοι και εγω μαζι.οταν με ρωτανε τους απαντω Η φιλη μου απο την Ξανθη.Σε ευχαριστω και να εισαι καλα.Μια μεγαλη αγκαλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και χαρούμενη εβδομάδα Λιτσάκι μου, ευχαριστώ πολύ, με συγκινείς με τα όμορφα σου λόγια...πολλές και μεγάλες αγκαλιές και σε σένα και πολλά φιλιά!!!

      Διαγραφή
  4. Χρυσα μου Χρονια σου πολλα λατρευω τις συνταγες γιατι μου θυμιζουν μανουλα ειδικα οταν παιζεις με τα ζυμαρακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ γλυκιά μου Θεανώ, είμαι μανούλα πάρα πολλά χρόνια και μου βγαίνει...χαχαχα φιλάκια πολλά να μαθαίνετε οι νεότερες!!!

      Διαγραφή
  5. έξυπνες ιδέες ευρηματικές,να χαίρεσαι το μπλόγκ να είσαι γερή και ευτυχισμένη,πάντα να είσαι ευφάνταστη ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ γλυκιά μου, ότι επιθυμείς!

      Διαγραφή
  6. Χρόνια πολλά στο blogaki σου και σε σένα ...
    Είσαι χρυσοχέρα και χαίρομαι που κατά λάθος βρήκα αυτον τον μαγειρικό θυσαυρο που απλόχερα μοιράζεσαι μαζί μας ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστώ πολύ φίλη μου, καλωσόρισες στην παρέα μας, χαίρομαι που σου αρέσουν οι συνταγές μου, να τα λέμε...φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα. Πολύ ωραία η συνταγή αλλά έχω δύο ερωτήσεις. Είναι απαραίτητο να γίνει σε μίξερ ζύμης? Γίνεται στο χέρι ή σε μίξερ χειρός? Και δεύτερον πόσο περίπου νερό? Ας πούμε γύρω στο μισό λίτρο? Ευχαριστώ. Αγγελική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Αγγελική, μπορείς να τα κάνεις και με τα χέρια...εγώ λόγου προβλήματος χεριών τα κάνω τώρα όλα με μίξερ, όταν το αλεύρι μου είναι γύρω στα 500 γραμμάρια με το μίξερ χεριού, αν είναι στο κιλό το ζυμώνω με το μεγάλο μίξερ, αν μπορείς με τα χέρια θα το ελέγχεις καλύτερα...όσο για το νερό ξεκίνα με 1 ποτήρι, υπολόγισε 250-300 γρ τα υγρά περίπου, στο μισό κιλό αλεύρι, να γίνει μία απαλή εύπλαστη ζύμη! Εύχομαι να σε βοήθησα φίλη μου!

      Διαγραφή
  9. Χρυσα μου και εγω κατα λαθος σε ανακαλυψα και μαλιστα πολυ αργα!!! Χαρηκα ιδιαιτερα γιατι εισαι απο την ομορφη Ξανθη!!! Δεν ξερω αν η καταγωγη σου ειναι απο εδω, η δικη μου ειναι απο Θεσσαλονικη αλλα πλεον μετα απο 38 ολοκληρα χρονια θεωρω οτι ειμαι Ξανθιωτισσα και μαλιστα δικαιωματικα!!! Λοιπον το σχολιο μου ειναι το εξης: νομιζω οτι οι συνταγες σου ειναι τελειες και οχι δυσκολες και αυτο οφειλεται στην αψογη παρουσιαση τους!!! Λιγο με τα ιδιαιτερα εργαλεια και μαλιστα στη συγκεκριμενη συνταγη, δεν ξερω απο που θα τα βρω? Συγνωμη για τα πολλα σχολια και αν σε κουρασα!!! Καλο ξημερωμα και ελπιζω να τα ξαναπουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Γαλήνη μου...νύφη κι εγώ ήρθα στην όμορφη Ξάνθη πριν πολλά χρόνια, Ξανθιώτισα κι εγώ πλέων...μπορεί και να έχουμε γνωριστεί κάποια στιγμή...επαγγελματίας ήμουν πολλά χρόνια, τώρα απλά ξεκουράζομαι στην κουζίνα μου! Στη συγκεκριμένη συνταγή μπορείς να χαράξεις το φύλλο με μαχαίρι θα γίνει μια χαρά! Καλή επιτυχία! Ότι θελήσεις μπορείς να με ρωτάς και αν μπορώ ευχαρίστως θα σου απαντώ!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ