Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Μαρμελάδα Κεράσι!


Ήταν τόσο όμορφα τα κεράσια στο δέντρο που λυπόμουν να τα μαζέψω, μάζευα όσα ήταν να φάμε αλλά κάποια στιγμή πρέπει να μαζευτούν.
Αν και φέτος δεν έχει πολλά φρούτα, ακαρπία λέει έχουμε ο γεωπόνος, δεν είχαμε πολύ κρύο το χειμώνα και δεν θα έχει πολλά φρούτα.
Αποφάσισα να κάνω μαρμελάδα, δεν υπάρχει πιο εύκολη συνταγή από αυτήν νομίζω και γρήγορη, όπως τα κάνουν στη Γερμανία με ζάχαρη που έχει πηκτίνη και γίνετε σε 3 λεπτά,μπορεί να γίνει και με άλλα φρούτα ή χυμούς, το γράφει στη συσκευασία της ζάχαρης.
Το πιο δύσκολο μέρος είναι το ξεκουκούτσιασμα, ευτυχώς υπάρχουν μικροσυσκεύες για ξεκουκούτσιασμα για κεράσια και δαμάσκηνα!
Ωραία δεν είναι να έχεις τα δικά σου κεράσια, από τη δική σου κερασιά, τη δική σου μαρμελάδα και να κάνεις γλυκά για τους αγαπημένους σου????
 Εγώ το χάρηκα!



Για τη μαρμελάδα χρειάστηκαν:
1 ½ κιλό κεράσια χωρίς τα κουκούτσια
750 γρ. ζάχαρη με πηκτίνη (Geliezucker)
 6 γρ. κιτρικό οξύ ή 2-3 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 κ.σ. ρούμι
Μεμβράνη για τα καπάκι

Εκτέλεση:
Πλένουμε τα κεράσια , βγάζουμε τα κουκούτσια και τα ζυγίζουμε.


Τα βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη, (Geliezucker υπάρχει στα μεγάλα ΣΜ) τα αφήνουμε 2-3 ώρες να λιώσει η ζάχαρη, ή ένα βράδυ στο ψυγείο όπως έκανα εγώ.
Αν τα κεράσια δεν είναι πολύ γλυκά, βάζουμε παραπάνω ζελοζάχαρη 750 γρ, στο 1 κιλό κεράσια, τα δικά μας είναι αρκετά γλυκά και με τη δόση που έδωσα έγινε υπέροχη! 
Για να κάνουμε την κλασική  μαρμελάδα θέλει 1προς1 και να την βράζουμε μέχρι να δέσει, ενώ με την ζελοζάχαρη σε μερικά λεπτά είναι έτοιμη.
Μην σας αγχώνει αν είναι αραιά στο ψυγείο πήζει.



Μπορούμε να τα ψιλοκόψουμε στο μουλτι, εμένα μου αρέσουν χοντροκομμένα, αν θέλουμε τα σπάμε με το πίμερ αν υπάρχει.
Βράζουμε σε δυνατή φωτιά, από την στιγμή που κοχλάζουν μετράμε 3-4 λεπτά, ρίχνουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε, ξαφρίζουμε και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.
 Βουτάμε στο ρούμι τη μεμβράνη και καλύπτουμε τα βάζα, τα βιδώνουμε καλά και τα αναποδογυρίζουμε για 10 λεπτά, τα ξαναγυρίζουμε όρθια  και τα αφήνουμε να κρυώσουν.



Όταν κρυώσει η μαρμελάδα γίνετε σταθερή, όπως το ζελέ!
Καλή επιτυχία!







22 σχόλια:

  1. Τι όμορφη!
    Μ΄αρέσουν πολύ τα κεράσια και ο καλύτερος τρόπος να τα απολαμβάνουμε και το Χειμώνα είναι σε μορφή μαρμελάδας!

    Εσύ, που έχεις και τα δικά σου κεράσια από τα δέντρα σου, είσαι από τις πολύ τυχερές γιατί ξέρεις τι καταναλώνεις για εσένα και την οικογένειά σου!

    Καλό απόγευμα!
    υ.γ
    Με γεια το νέο λουκ. Όμορφο!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζαμπία μου ευχαριστώ που σου άρεσε το νέο λουκ! στο προηγούμενο και εγώ χανόμουν χαχα,,.Ας είναι καλά τα παλικάρια μου.
      Όσο για τα φρούτα ναι είμαστε τυχεροί που έχουμε φρούτα και λαχανικά δικά μας ξέρουμε τι τρώμε!!!Πολλά φιλάκια από Ξάνθη!!!

      Διαγραφή
  2. καλησπερα σας παρακολουθω συχνα εχω κ εγω μεγαλη αδυναμια στις πιτες οπως κ εσεις ηθελα να ρωτησω την ζαχαρη με πηκτινη απο που την πηρατε (εννοω super market) πηρα κερασια κ θελω να τα κανω μαρμελαδα αλλα δεν ηξερα οτι υπαρχει ζαχαρη με πηκτινη. Συγχαρητηρια για τις συνταγες και για την δυναμη κ το κουραγιο να φτιαχνετε τοσο υπεροχα πραγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας χαίρομαι για τα καλά σας λόγια,σας ευχαριστώ, όταν αγαπάς κάτι προσπαθείς για το καλύτερο!!!
      Στο μάρκετ Μασούτης υπάρχει η ζάχαρη σίγουρα!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Με γειές, με γειές το νέο λουκ!! Μαρμελαδίτσα να σου πω, δεν τα έχω κάνει, κάθε χρόνο φτιάχνω γλυκό του κουταλιού! Εχω ομως σκέτη πηκτίνη για μαρμελάδες, θα κοιτάξω να δω τι γράφει και αν τα βρω δύσκολα μπορεί να σε χρειαστώ! Τη ζήλεψα τη μαρμελαδίτσα σου! Καλοφάγωτη! Φιλιά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Έφη μου Το δέντρο είχε πολλά, δεν αγοράζω κεράσια για να κάνω μαρμελάδα, κάνω γλυκό, φέτος είχα πολλά και έκανα!!! και είναι και εύκολη η συνταγή με το ζελέ βάζεις λιγότερη ζάχαρη αλλιώς θέλει 1.1!πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Ααα... δεν ήξερα ότι υπάρχει ζάχαρη ειδικά για μαρμελάδες! Πολύ προχωρημένη κατάσταση λοιπόν! Το αποτέλεσμα άκρως εντυπωσιακό, με απίθανο χρώμα και σίγουρα φοβερή γεύση!
    Μου αρέσει περισσότερο αυτό το στιλ του blog, είναι πιο εύχρηστο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου χαίρομαι που σου άρεσε,ναι όντως είναι πιο εύχρηστο!
      Όσο για τη ζελοζάχαρη την χρησιμοποιώ χρόνια την ξέρω από τη Γερμανία όπου ζούσα! Γίνετε τόσο απλά και γρήγορα, στο πι και φί, γιατί μερικά φρούτα δεν έχουν πολύ πηκτίνη αλλιώς θέλουν πολύ ζάχαρη,μπορεί να γίνει με όλα τα φρούτα και τους χυμούς, εγώ τα προτιμώ με λιγότερη ζάχαρη!πολλά φιλάκια την Καλημέρα μου να έχεις!!!

      Διαγραφή
  5. Μπράβο σου! Πολύ ωραία η μαρμελάδα σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια κι από μένα Ζουζού, είσαι φοβερή!!
    Έφτιαξα δεύτερη φορά μέσα στη βδομάδα το γιορτινό σου τυρόψωμο, την πρώτη όπως το λες, τη 2η το γέμισα με κέτσαπ, φέτα, τυριά τριμμένα και καπνιστή γαλοπούλα, χωρίς την επικάλυψη αυγό-γάλα κι έγινε και τις δυο υπέροχο, έφυγε αμέσως!!!!
    Γενικά οι πίτες σου το κάτι άλλο, να είσαι πάντα καλά κι έτσι χρυσοχέρα και κεφάτη, να χαίρεσαι την οικογένειά σου και να σε χαίρονται κι εκείνοι!!
    Να σου δώσω κι εγώ ιδέα για τα κεράσια (αν σου περίσσεψαν) για γλυκάκι που θα γλύφεις τα δάχτυλά σου:
    1.200 γρ. κεράσια ή φράουλες ή ανάμεικτα ή και με μπανάνες
    1 κσ μαρμελάδα κόκκινη
    3 φλ τσ. βρώμη
    250 γρ. βούτυρο
    1/2 φλ. ζάχαρη καστανή(ή και καθόλου αν τα φρούτα είναι ώριμα)
    κανέλα, γαρύφαλλο
    Ανακατεύεις τα φρούτα με τη μαρμελάδα.
    Σε άλλο μπολ ρίχνεις τη βρώμη με τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο, και τους ρίχνεις το βούτυρο λιωμένο. Ανακατεύεις.
    Βουτυρώνεις ένα πυρέξ και ρίχνεις τα μισά φρούτα, τη μισή βρώμη ψιχουλιαστή, τα υπόλοιπα φρούτα και την υπόλοιπη βρώμη. Ψήνεις για μισή ωρίτσα στους 180. Τρώγεται με κουτάλι, μπορείς να συνοδέψεις με παγωτό.
    Πολλά φιλιά, Καλή Έμπνευση!!!
    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Χαίρομαι που σου αρέσουν τα ζυμαράκια μου, είναι θέμα φαντασίας, όταν ξέρεις τα απλά,τα βασικά, με λίγη φαντασία και με ότι έχουμε στο σπίτι γίνονται θαύματα,φυσικά να σου αρέσει και η μαγειρική, βεβαίως- βεβαίως!!!Όσο για τη συνταγή με τα κεράσια, σε ευχαριστώ που την μοιράζεσαι με μένα, εδώ αποθηκεύτηκε για την επόμενη συνταγή που μάλλον θα είναι ροδάκινα, διότι τα κεράσια τελείωσαν, του χρόνου να είμαστε γεροί!!! Φιλάκια καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα, στο Μασουτη που έψαξε ο άντρας μου δεν βρήκε αυτή τη ζάχαρη για μαρμελάδες, ξέρετε αν εχει κάτι αντίστοιχο στα lidl, και πως λέγεται . Θέλω να κανω την μαρμελάδες άμεσα αν γίνεται να μου απαντήσετε το συντομότερο δυνατό, ευχαριστω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σοφία μου στο Μασούτη εκτός από τη ζελοζάχαρη, έχει και το gelfix extra, απλά προσθέτεις τη ζάχαρη που θες, εγώ θα έβαζα 1 κιλό φρούτο πχ, κεράσια και 500 γρ, ζάχαρη.
    Εύχομαι να βοήθησα! Φιλάκια!!! Δες πώς είναι το gelfix extra! https://www.edelweissimports.com/product.php?productid=884

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε ευχαριστω για την απάντηση, τη βρήκα στο Βασιλοπουλο ΑΒ,είμαι στο στάδιο του ψυγείου αύριο το πρωί θα την κανω, στο lidl, πάντως δεν βρήκα κάτι , τα λέμε......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία, χαίρομαι που βρήκες τη ζάχαρη! Καλή επιτυχία!!!

      Διαγραφή
  10. Ζουζού, αν κανω μαρμελάδα με βερίκοκα να βάλω τη ζάχαρη με την πηκτινη ? αναλογίες ? ίδιες με το κερασι? με τα κεράσια μου εγινε τέλεια και πολυ γρήγορα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σου Σοφία μου, και για τα βερίκοκα μπορείς να βάλεις τη ζελοζάχαρη, με την ίδια δοσολογία, έτσι λέει!!! Φιλάκια και καλή επιτυχία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ζουζού, τις μαρμελάδες με τα κεράσια και τα βερίκοκα με τη ζελοζάχαρη που να τα φυλάξω εκτός ψυγείου ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Σοφία! Εγώ συντηρώ τις μαρμελάδες στην αποθήκη μου, μέχρι να τις ανοίξω σε δροσερό μέρος, όταν τις ανοίγω φυσικά τις συντηρώ στο ψυγείο!!! καλό βράδυ!

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστω πολυ, αισθάνομαι πολυ τυχερη που σε < βρήκα >

      Διαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ