Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013

Γαλοπούλα γεμιστή παραδοσιακή!




Υλικά!
1 γαλοπούλα 4 κιλά περίπου εγώ παίρνω αυτή με το θερμόμετρο.
½ φλιτζάνι βούτυρο  καλό
Αλάτι πιπέρι
Χυμό λεμόνι και πορτοκάλι
Φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση
 Αφήνουμε την γαλοπούλα να ξεπαγώσει 1-2 μέρες στο ψυγείο μέσα σε νερό στο οποίο έχουμε βάλει 2 κουταλιές αλάτι και 2 κουταλιές ζάχαρη.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση και την αφήνουμε να κρυώσει.



Ανακατεύουμε το βούτυρο με αλάτι πιπέρι και θυμάρι.
¨Όταν πρόκειται  να γεμίσουμε τη γαλοπούλα,   την ξεπλένουμε και την στραγγίζουμε.
Σηκώνουμε το δέρμα της γαλοπούλας το ξεκολλάμε και το γεμίζουμε με το βούτυρο,  αλατοπίπερο και το θυμάρι,  όπως και όλη τη γαλοπούλα.



Γεμίζουμε με τη γέμιση  την κοιλιά και το λαιμό της  και την ράβουμε.
Την τοποθετούμε σε μία γάστρα πάνω σε σχάρα.
Την ψήνουμε  με λίγο νερό στο ταψί, για 3 ώρες το τελευταίο μισάωρο την ανοίγουμε να ροδίσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς στον αέρα.





Για τη  γέμιση της γαλοπούλας:


Υλικά:2 κούπες ρύζι Καρολίνα
300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2-3 φετούλες μπέικον
200 γρ. συκωτάκια κότας ( προαιρετικά)
1 ξερό κρεμμύδι
1 φλιτζανάκι του καφέ Ελ. ελαιόλαδο
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι αρωματικά άνηθο μαιδανό, δυόσμο
½ φλιτζάνι κουκουνάρι καβουρντισμένο
10 κάστανα βρασμένα ή ψημένα
2 φλιτζάνια ζωμό κότας  ή από  ζελέ  ψυγείου
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα τηγάνι να κάψει το λάδι σοτάρουμε το  ψιλοκομμένο κρεμμύδι, διαδοχικά  το μπέικον,   τον κιμά, τα συκωτάκια τα καβουρντίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ρύζι αφού πρώτα το βάλουμε σε καυτό νερό για 10 λεπτά να φύγει η κόλλα του ( έτσι γίνετε πολύ σπυρωτό) το ξεπλένουμε καλά το στραγγίζουμε και το βάζουμε στο τηγάνι.
Συνεχίζουμε το σοτάρισμα προσθέτουμε τα αρωματικά, το κουκουνάρι, τα κάστανα, το αλάτι, το πιπέρι και το ζωμό κότας φρέσκο ή από κύβο.
Αλατοπιπερώνουμε την γαλοπούλα ή την κότα και την γεμίζουμε. Αν περισσέψει γέμιση την βάζουμε σε ένα ταψάκι και την ψήνουμε χώρια.
Αν πρόκειται να ψήσουμε χώρια την γέμιση βάζουμε το ζωμό 1 προς 2 δηλαδή στα δύο φλιτζάνια ρύζι ζεματισμένο τέσσερα ζωμό.



Καλή επιτυχία!















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ