Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016

Χορτοπιτούλες πανεύκολες!!!





Φανταστικές χορτοπιτούλες που έκανα με αφορμή το καφεδάκι με τα ξαδέρφια μου,  για πολύ πιο εύκολα, έκανα ατομικά στριφτάρια και για της φίλες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ανοίξουν φύλλα, είναι μία πολύ καλή λύση !
Είχα στην κατάψυξη βλίτα και φρέσκα κρεμμυδάκια και μου έγιναν στο τσακ-μπάμ.





Υλικά για τη ζύμη:
½ φλιτζάνι  ζεστό γάλα (έβαλα εβαπορέ) αραιωμένο με ½ φλιτζάνι νερό ζεστό (σύνολο 1 φλιτζάνι 200 ml) ή ένα φλιτζάνι γάλα κανονικό.
¼ φλιτζάνι λάδι
1 ασπράδι αυγού (τον κρόκο τον κρατάμε για την επάλειψη στο τέλος).
1 κουταλιά ξύδι
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι μπέκιν
4 περίπου φλιτζάνια των 200 ml αλεύρι
Για τη γέμιση:
2 φλιτζάνια Βλίτα ή σπανάκι ζεματισμένα και στραγγισμένα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
½ ματσάκι άνηθο και μαιδανό
Ελαιόλαδο
Τυρί φέτα, και λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο για νοστιμιά
Πιπέρι μπόλικο
2-3 κουταλιές τραχανά

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα ζεστό, το νερό, το λάδι, το αλάτι, το ξύδι και το ασπράδι αυγού, με τα δάχτυλα ανακατεύουμε να ενωθούν τα υγρά και φλιτζάνι-φλιτζάνι ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέκιν.



Κάνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 10-12 κομμάτια, κάνουμε μπαλίτσες και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 15 λεπτά.





Εν τω μεταξύ κάνουμε τη γέμιση.
Ανακατεύουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα τα βλίτα ή το σπανάκι με τα τυριά, το λάδι ¼ φλιτζανιού ανάλογα πόσο λιπαρή θέλουμε τη γέμιση, τον τραχανά και το πιπέρι αλάτι αν χρειαστεί θα βάλουμε αν το τυρί μας το επιτρέπει, δοκιμάζουμε.
Εγώ βάζω πάντα λαχανικά σε σακουλάκια, έτοιμα ζεματισμένα στην κατάψυξη και όταν θέλω να κάνω πίτες με διευκολύνουν.
Τα καλά του λαχανόκηπου!!!





Ανοίγω μικρά φύλλα και τα λαδώνω με το πινέλο ανοίγουν εύκολα μετά με τα χέρια, δεν χρειάζεται πλάστη.
Απλώνω τη γέμιση και τυλίγω στρίβοντας και τεντώνοντας το φύλλο.










Αραδιάζω τα στριφταράκια σε ταψί με λαδόκολλα
Τα περνώ με τον κρόκο του αυγού αφού το αραιώσω με 2-3 κουταλιές λάδι.





Πασπαλίζω με σουσάμι και ψήνω 35 λεπτά στους 200 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ξεροψηθούν.









Καλή όρεξη!!!



11 σχόλια:

  1. εκει που λεει μισο φλυτζανι γάλα /εβαλα εβαπορε.. το μισο αυτο φλυτζανι γάλα ειναι αραιωμένο με νερό ή απλά σκέτο γάλα εβαπορέ?
    ωραιες φαινονται, τραγανουλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου φίλη μου,το εβαπορέ είναι σκέτο δεν είναι αραιωμένο αραιώνει με το νερό που έχω παρακάτω!!! καλό ξημέρωμα καλή μου!!

      Διαγραφή
  2. μηπως την επομενη φορα να με συμπεριλαβετε και εμενα στις ξαδελφες σας.προκειμενου ια τετοιες πιτες.πολλα φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λατρεύω να περιποιούμαι συγγενείς και φίλους, άρα είσαι μέσα φίλη μου, καλώς να ορίσεις και θα σε καλοταίσω να είσαι σίγουρα χαχαααα!!! φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  3. απίστευτα φαγητά φτιάχνεις κοπελιά!!! Να σ' έχει ο Θεός καλά που χαλαλίζεις το χρόνο σου να μας δείξεις τέτοιες υπέροχες συνταγές!! Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ φίλη μου, πρώτα το κάνω για να τα θυμόμαστε εμεις...αλλά χαίρομαι που όλοι εσεις τα τιμάτε και τα κάνετε δικά σας. Τα φιλιά μου...Καλές γιορτές!!!

      Διαγραφή
  4. Εάν βάλω κανονικό γάλα και όχι εβαπορε θα προσθέσω νερό στην ζύμη; επίσης εγώ δεν θέλω να φτιάξω τόσες πίτες αλλά έξι μόνον, θα βάλω την μισή δόση σε ΟΛΑ τα υλικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν διαβάσετε τη συνταγή το γράφω... 1 φλιτζάνι είναι το γάλα.. αν δεν υπάρχει φρέσκο βάζουμε αραιωμένο εβαπορέ με νερό... όσο για τη δόση της ζύμης μπορεί η μισή να μπει στην κατάψυξη για την επόμενη φορά!!!

      Διαγραφή
    2. Eπειδή δεν μου αρέσει να καταψύχω προιόντα δεν θέλω να καταψύξω περίσσια ζύμη Γι αυτό λοιπόν εαν βάλω τις μισές δόσεις απ όλα τα υλικά της ζύμης θα βγούν 5-6 πίτες λογικά εφόσον τα υλικά σας αντιστοιχούν σε 10-12 κομμάτια έτσι δεν είναι?

      Διαγραφή
  5. Γιατίδεν απαντάτε ;σας το λέω επειδή μπαίνετε καθημερινά εδώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου φίλη ή φίλε αν κατάλαβα καλά... σε μένα απευθύνεστε μάλλον..
      Τυχαίνει να μην μπαίνω στο μπλόγκ μου... σε καθημερινή βάση, να φανταστείτε σας απαντώ γράφοντας με το αριστερό μου χέρι (ζορίζομαι) γιατί πριν δύο μέρες εγχείρισα το άλλο μου χέρι... σύνδρομο καρπιαίου.. εγώ μαγειρεύω και φωτογραφίζω τις συνταγές μου από χόμπι, γιατί μου αρέσει η μαγειρική και μοιράζομαι τις συνταγές μου με φίλους ..όλους εσάς!
      Για τη συνταγή που με ρωτάτε και φυσικά μπορείτε να κάνετε τη μισή δόση. Σας χαιρετώ!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ