Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013

Κουλούρια σουσαμένια με πετιμέζι!


Με το κουλούρι το σουσαμένιο μεγαλώσαμε, και ποιος δεν το έχει φάει για πρωινό, για δεκατιανό, στο σχολείο, στη δουλειά.
Δοκίμασα πολλές συνταγές αυτή μου τράβηξε την προσοχή, είναι με πετιμέζι, κι εγώ κάνω πετιμέζι κάθε χρόνο, την έκανα και ενθουσιάστηκα, έγιναν φανταστικά μυρωδάτα τραγανά κουλούρια!!!
Τα έκανα με αλεύρι Ζέα, την υπέροχη νοστιμιά την έδωσε το πετιμέζι, το αλεύρι Ζέα, δεν ξέρω, το αποτέλεσμα ήταν φανταστικά σιμίτια,,,,,  κι έτσι τα λέμε στα μέρη μας τα σουσαμένια κουλούρια!!!


Για τη ζύμη
2 ½ φλιτζάνια αλεύρι μισό μισό με ολικής άλεσης
1 κ.σ. μαγιά ξερή
1 ¼ φλιτζάνι ζεστό νερό

Για την επικάλυψη:
1 φλιτζάνι πετιμέζι από σταφύλια
½ φλιτζάνι νερό
1 κ.σ. αλεύρι
2 φλιτζάνια σουσάμι καβουρντισμένο

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε την ξερή μαγιά, με το χλιαρό νερό, το ρίχνουμε στο αλεύρι.


Προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία μαλακιά ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια.
Μπορούμε να την κάνουμε στο μίξερ, εμένα μου αρέσει να ζυμώνω και την κάνω με τα χέρια.


Σκεπάζουμε τη ζύμη με μία  βρεγμένη πετσέτα, την αφήνουμε να φουσκώσει 40 λεπτά.


Κάνουμε τη ζύμη ένα ρολό, τη μοιράζουμε σε 14-16 ίσα κομμάτια.
 Το κάθε κομμάτι το κάνουμε ένα κορδόνι, και με δύο κορδόνια, αφού τα στρίψουμε κάνουμε το κουλούρι όπως στη φωτογραφία.


Κάνουμε με τη ζύμη όλα τα κουλούρια.
Αραιώνουμε το πετιμέζι με το νερό, διαλύουμε το αλεύρι μέσα, βουτάμε ένα ένα τα κουλούρια και μετά στο σουσάμι.





Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί, τοποθετούμε τα κουλούρια.
Αφήνουμε 20 λεπτά να φουσκώσουν μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος!


Τα ψήνουμε 20 λεπτά στους 230 βαθμούς στον αέρα, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα!!!







14 σχόλια:

  1. Τα αγαπώ αυτά τα κουλούρια!!!
    Φαίνονται τέλεια.
    Καλή σου μέραα. :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τα πιο νόστιμα και όμορφα σιμίτια της μπλογκόσφαιρας.
    Έχω πετιμέζι και θα τα φτιάξω!

    Φιλιά σου πολλά
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόλις τα ξεφούρνισα.
    Τι να πώ,απλά ΤΕΛΕΙΑ !!!!
    Μπράβο σου.
    Νίκος Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρέπει να είναι τέλεια!!! Αύριο πάω για πετιμέζι!!
    Φιλιά Χρύσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα φιλιά μου Κική μου, πώς έμεινες εσύ από περιοχή σταφυλιού... από πετιμέζι??
      Εγώ κάνω κάθε χρόνο και το χρησιμοποιώ σε διάφορα!!!

      Διαγραφή
  5. Εμείς που δεν έχουμε πετιμεζι τι κάνουμε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ θα έλεγα να αγοράσετε... αξίζει να υπάρχει στην κουζίνα σας...αλλιώς θα έβαζα νερό με ταχίνι και ζάχαρη και αυτό θα του δώσει γεύση και νοστιμιά!!!

      Διαγραφή
    2. αναλογιες ταχινι νερο και ζαχαρη μην γινει το κουλουρι΄΄παπαρα΄΄?

      Διαγραφή
    3. χαχααα θα βάλουμε τόσο.... όσο φίλε... το υγρό εγώ θα το έκανα ένα φλιτζάνι νερό 1 κουταλιά ταχίνι και 1 κουταλιά ζάχαρη καλά ανακατεμένα και επίσης μπορεί αντι για ζάχαρη μία κουταλιά καλή μέλι... τι λέτε???

      Διαγραφή
  6. Εαν τρίψουμε τυρι πχ κεφαλογραβιερα η κασερι και το ανακατεψουμε στην ζυμη και πλασουμε τα κουλουρια θα βγουν καλα η θα χαλασουν στο ψησιμο η δεν θα πλαθονται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...τότε θα σας έλεγα να κάνετε μπατόν σαλέ με σουσάμι... κάτι που δεν το έχω κάνει δεν μπορώ να έχω και άποψη...σας χαιρετώ καλό βράδυ!

      Διαγραφή
    2. Μην νευριαζετε κυρια μου!!!!!!!!!!!!!!!!
      την γνωμη σας ζητησαμε !ελεος!

      Διαγραφή
    3. χαχααα η ζωή είναι πολύ μικρή για να νευριάζω με τέτοια... φίλε μου, αν δεις όταν έγραψα την απάντηση... ήταν μεσάνυχτα χαχαααα μόνο νεύρα δεν είχα! σας χαιρετώ!!!

      Διαγραφή
  7. Καλε που ειδες εσύ ότι νευρίασε; Πας καλά; Μια χαρά απάντηση έδωσε η γυναίκα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ