Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Σπανακοτυρόπιτα με σπιτικό φύλλο





Για το φύλλο:
750 γρ, αλεύρι
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
2-3 κ.σ. ξύδι
1 κ.γλ. αλάτι
Χλιαρό νερό όσο χρειαστεί ανάλογα το αλεύρι για μία μαλακή ζύμη.



Για τη γέμιση:
½ κιλό σπανάκι
2-3 πράσα
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
300 γρ. τυρί φέτα
½ ματσάκι άνηθο
1/2ματσάκι μαιδανό
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο για τη γέμιση
Αλάτι και πιπέρι


¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο για τα φύλλα
Λίγο βούτυρο για την επάλειψη

Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε όλα τα χορταρικά.
Σε κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι τα κρεμμύδια και τα πράσα, προσθέτουμε το σπανάκι και τα αρωματικά, επίσης αλάτι και πιπέρι.

Αφού κρυώσει η γέμιση προσθέτουμε τη φέτα.



Ετοιμάζουμε το φύλλο.
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα λεκανάκι, κάνουμε μία λακούβα προσθέτουμε το αλάτι, το ξύδι,  το λάδι και χλιαρό νερό μέχρι να έχουμε μία εύπλαστη ζύμη.



Τη χωρίζουμε σε 12 ή 16 κομμάτια, ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο όσο ένα πιάτο του φαγητού.



Παίρνουμε ένα φύλλο το λαδώνουμε, τοποθετούμε επάνω ένα δεύτερο, ξαναλαδώνουμε και ξανά ένα τρίτο, αυτό δεν το λαδώνουμε, το ανοίγουμε με τον πλάστη όσο το ταψί μας. Το ίδιο κάνουμε και με τα άλλα φύλα τα ανοίγουμε σε τριάδες, ή τετράδες όσο πιό πολλά φύλλα τόσο καλά.




Λαδώνουμε ένα μεγάλο  ταψί, απλώνουμε τα πρώτα 3 φύλλα,  απλώνουμε γέμιση και έτσι συνεχίζουμε και με τις υπόλοιπες τριάδες των φύλλων.




Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια την λαδώνουμε βάζουμε και λίγο βουτυράκι εδώ και εκεί και την ψήνουμε 1 ώρα στους 190 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.



Καλή όρεξη!!!
Καλή επιτυχία!




21 σχόλια:

  1. Μ' έχεις κομπλάρει.....
    Λέω καλύτερα να μην ασχοληθώ με το άνοιγμα των φύλλων....μπορείς όμως να μου στείλεις μερικά κομμάτια πίτα να τα απολαύσω!!!
    Μπράβο σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα καλέ Πεπούλα, πλάκα έχει να ανοίγεις φύλλα , εκτονώνεσαι!!! Εγώ πάντως σου λέω, πάρε όλο το ταψί!!!!Φιλάκια!

      Διαγραφή
    2. και πλάκα έχει κι ευκολο ειναι!!!!!!!!!!!!! να και το βίντεο που τραβηκα με τη μαμά μου!!!!!! Ο πιο ευκολος οδηγός για νξα ανοίξεις φύλλο!!! http://as-mageirepsoume.blogspot.gr/p/1.html

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Γεια σου Τατιάνα χαίρομαι που σε βλέπω εδώ, ξέρω πόσο ωραία πράγματα φτιάχνεις, σε ακολουθώ και στο περιοδικό! Ευχαριστώ για το βίντεο, μπράβο στη μανούλα σου, έτσι ανοίγω κι εγώ! Εχω μάθει να ανοίγω φύλλο από την μαμά μου, έχω ανοίξει εκατοντάδες! Μας αρέσουν οι πίτες, όταν βαριέμαι κάνω τη σφολιάτα με τις ακτίνες! Σου εύχομαι καλό βράδυ!!!

      Διαγραφή
  3. υπέροχη.....και πολύ καλή παρουσίαση ..μπράβο σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πεντανόστιμη πίτα και μετά χαράς θα μοιραζόμουν το ταψί με την Peps...από μισό η κάθε μια μας, μια χαρά μάς βρίσκω...Εσύ Χρύσα μου ξέρεις!

    Λοιπόν τώρα που βλέπω τη δικιά σου...έχω φτιάξει σπανακόπιτα πάνω κάτω τα ίδια υλικά (δεν έχει σημασία) και άνοιξα το φύλλο με τη μέθοδο του ήλιου...Καλά μη φανταστείς και ξετρελαμός, αλλά λέμε...Πασπάλισα λίγο βούτυρο απάνω σε κάθε καρεδάκι χαράγματος και όπου ήταν το βούτυρο έγινε ένας σκούρος καφέ λεκές.
    Μου χάλασε όλη τη διάθεση. Ξέρεις Χρύσα γιατί έγινε αυτό;

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζαμπία μου προφανώς το το βουτυράκι σου αν ήταν γάλακτος δεν ήταν καθαρισμένο απ τις πρωτείνες του δηλαδή από το γάλα που περιέχει που κατά το ψήσιμο καίγονται και δημιουργούνται αυτοί οι ανεπιθύμητοι λεκέδες. Αν ήταν φυτικό τύπου μαργαρίνη συμβαίνει το ίδιο πράγμα αλλά απ το νερό και τις άλλες ουσίες που περιέχει. Γι αυτό πρέπει να το καθαρίζουμε πρώτα το βουτυράκι λιώνοντας το και ξεχωρίζοντας το απ τα υγρά του. Το αφήνουμε να πήξει πάλι και το ξαναχρησιμοποιούμε. Φιλιά!!

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Ζαμπία μου,με κάλυψε η Ελένη όντος το βουτυράκι μας κάνει τη ζημιά , κι εγώ τη έπαθα στην αλευρώπιτα βαρέθηκα να καθαρίσω το βούτυρο και μου έκανε λεκέδες,,,όχι ότι δεν τη φάγαμε,,!!!Πολλά φιλάκια και στις δύο!!!

      Διαγραφή
    3. Σας ευχαριστώ και τις δυο!

      Έλεν, έβαλα καλό βούτυρο, υποτίθεται, αλλά δεν ήξερα ότι και το φυτικό (μαργαρίνη, την οποία απέφυγα εσκεμμένα) κάνει κι αυτό τις σκανδαλιές του...

      Κάτι τέτοιο υποψιαζόμουν και από την άλλη φορά θα αφήσω την τεμπελιά κατά μέρος και θα το καθαρίσω...Τσάμπα τόσο κόπος και οι φωτογραφίες να είναι χάλια; :(

      Φιλιά σας πολλά!
      Z.

      Διαγραφή
  5. Λατρεύω τις πίτες και αυτή φαίνεται τόσο λαχταριστή με τα τόσα φυλλαράκια της!!! Καλή εβδομάδα Χρύσα μου!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ελένη μου, είμαστε πιτούδες τι να κάνουμε!!! Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα σου εύχομαι!!!

      Διαγραφή
  6. ζηλεψα κι εγω την τελεια πιτα σου ,εφτιαξα σπανακοπιτα με τον δικο μου τροπο(σαρακατσανικο)φυλλο -γεμιση-φυλλο-γεμιση,εγινε τελεια!δεν τα πολυκαταφερνω με το ζυμαρι,μου γινεται παντα πολυ μαλακο,εχεις καμια συμβουλη να μου δωσεις;στο 1 κιλο αλευρι περιπου ποσο νερο;επισης το σπανακι το εβαλα ωμο απλα το ζουλιξα πολυ καλα με αλατι.ζηλευω τα τελεια ζυμαρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειασου λαχανούλα όλα τα κάνει η εμπειρία, συνέχισε να ανοίγεις φύλλα και να δεις θα γίνεις ξεφτέρι,όσο για τη ζύμη, να πιάσεις το λοβό του αυτιού σου, θα καταλάβεις πόσο μαλακιά πρέπει να είναι η ζύμη, καλύτερα μαλακιά παρά σκληρή, στη μαλακιά βάλε αλεύρι στο άνοιγμα του φύλλου.και εγώ αρκετές φορές την κάνω σαρακατσάνικη, πιό πολύ την στριφτόπιτα με φέτα!!! φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  7. ευχαριστω για την συμβουλη !!!με εντυπωσιασες παλι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μια ερωτηση να κανω. Λετε οτι οτι τα πρωτα δυο φυλλα τα ανοιγουμε στο μεγεθος ενος πιατου φαγητου και μονο το τριτο φυλλο το οποιο δεν λαδωνουμε το ανοιγουμε στο μεγεθος του ταψιου. Δηλαδη τα πρωτα δυο φυλλα δεν πειραζει αν οι ακρες τους δεν ακουμαπανε στα τοιχωματα του ταψιου και ετσι αφηνουν περιμετρικα κενο στο ταψι μας? Μπορειτε να το εξηγηστε καλυτερα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάζουμε τα φύλλα ένα πάνω στο άλλο και τα τρία στο μέγεθος του πιάτου, απλός το πάνω- πάνω δεν το λαδώνουμε αλλά μόνο το πρώτο και το δεύτερο ανάμεσα, για να μπορέσουμε να τα ανοίξουμε μαζί.
      βοηθάει το λάδι να ανοίγει πιο εύκολα το φύλλο , και ανοίγουμε συγχρόνως 3 φύλλα. Εύχομαι να βοήθησα. Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλές γιορτές!!!

      Διαγραφή
    2. Kαλα που ρωτησα γιατι νομιζα οτι τα τρια αυτα φυλλα θα μπουνε ξεχωριστα μεσα στο ταψι και οχι ολα μαζι οπως διευκρινιζεται ανοιγοντας δηλαδη στο τελος ενα και μοναδικο φυλλο και με τα τρια αυτα μαζι φυλλα και το ιδιο βεβαια κανουμε και με τις υπολοιπες τριαδες η τετραδες!! Ευχαριστω πολυ γιατι θα εφτιαχνα αυτη την πιτα ανημερα των Χριστουγεννων και θα τραβουσα μεγαλη πικρα χρονιαρες μερες με την αποτυχια της κυριως για την οικογενεια μου που τους υποσχεθηκα οτι θα τους φτιαξω μια ωραιοτητα πιτα και τριβουν απο τωρα τα χερια τους!! Καλα Χριστουγεννα να εχετε και ευτυχισμενη η καινουργια χρονια!!

      Διαγραφή
    3. Καλή επιτυχία στην πίτα σου φίλη μου!!! Χαίρομαι που διάλεξες αυτή την πίτα είναι φανταστική!!!!
      Σας εύχομαι καλές γιορτές με υγεία!!!!

      Διαγραφή
  9. Έχεις δώσει μια τέλεια περιγραφή της συνταγής σου και με τις φωτογραφίες που έχεις ανεβάσει δε θες τίποτα άλλο από το να δοκιμάσεις τη συνταγή με τη σπανακοτυρόπιτα! Τις τελευταίες μέρες έχω ανακαλύψει μια χειροποίητη σπανακοτυρόπιτα ταψιού από εδώ https://www.everest.gr/pites/hor-spanakoturopita-tapsiou-me-feta-pop/ και θέλω πραγματικά να τους ζητήσω τη συνταγή χαχαχ, αλλά μετά τη δική σου συνταγή δε χρειάζομαι τίποτα, θα δοκιμάσω τη δικιά σου και καλή μου επιτυχία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ