Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014

Λαχανοντολμάδες!



Εμάς και  έτσι μας αρέσουν χωρίς αυγολέμονο και επίσης έχουν σάλτσα ντομάτας ή κόκκινης πιπεριάς και μπούκοβο.
Υλικά:
1 μεγάλο λάχανο  όχι σφιχτό

Για τη γέμιση:
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό ανάμικτο
1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένο
1 ματσάκι αρωματικά   άνηθο και μαιδανό
2 κ.σ. πελτέ κόκκινης πιπεριάς ή ντομάτας
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2-3 κ.σ.ελαιόλαδο για το βράσιμο
1 κ.σ. βούτυρο για το βράσιμο
Αλάτι, πιπέρι μπούκοβο και πάπρικα καπνιστή

Εκτέλεση:
Για τη γέμιση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από τον μισό πελτέ της πιπεριάς και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά.




Ετοιμάζουμε το λάχανο, αφαιρούμε το κοτσάνι του λάχανου αφού το χαράξουμε γύρο γύρο με το μαχαίρι.
Στη συνέχεια το βυθίζουμε με την τρύπα προς τα κάτω σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει.
Το βράζουμε λίγη ώρα μέχρι να μαραθούν τα φύλλα, δεν το ζεματάμε πολύ γιατί θα μας σχίζετε.
Αφαιρούμε ένα- ένα τα φύλλα και κόβουμε τα χοντρά νεύρα, χωρίζουμε τα μεγάλα φύλλα σε 2-3  μικρότερα.
Βάζουμε μέσα μία κουταλιά από τη γέμιση και διπλώνουμε τα ντολμαδάκια.
Τα αραδιάζουμε σε μία ρηχή κατσαρόλα και βάζουμε το ένα κοντά στο άλλο για να μην μας ανοίξουν στο βράσιμο


.
Βάζουμε αλατάκι, τη  σάλτσα πιπεριάς ή ντομάτας, λίγο ελαιόλαδο 3-4 κουταλιές και 1 καλή κουταλιά βούτυρο και μπόλικο μπούκοβο, προσθέτουμε νερό ζεστό, ίσα να σκεπαστούν οι ντολμάδες.
Βάζουμε ένα πιάτο από πάνω και σιγοβράζουμε για 40-50 λεπτά.



Καλή όρεξη!



2 σχόλια:

  1. Η σέρβικη εκδοχή του λαχανοντολμά έχει ως εξής : κιμάς , κρεμμύδι , λίγο σκορδο , ρύζι μπαχαρικά και λίγο λάδι ανακατεύονται όλα μαζί, τυλίγονται σε φύλλα από λάχανο τουρσί. στον πάτο της κατσαρόλας μπαίνουν λίγα φυλά απο τουρσί και λίγα φύλλα δάφνης , από πάνω οι λαχανοντολμάδες , διάσπαρτα πάλι λίγα δαφνόφυλλα. σκεπάζονται με νερό και λίγο πελτέ. Βαρύ και ασήκωτο φαγητό για κρύες χειμωνιάτικες μέρες! Δοκιμάστε το κι έτσι , νομίζω ότι θα σας αρέσει. Καλή συνέχεια στην ωραία σου προσπάθεια. Βάσω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Βάσω μου για μία ακόμη συνταγή για ντολμάδες, είναι πολύ αγαπημένο μας φαγητό!
      Θα το δοκιμάσω σίγουρα, έχουμε κάνει και αρκετό λάχανο τουρσί! πολλά φιλάκια!!!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ