Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016

Τυρόπιτα με φύλλα σπιτικά του μπακλαβά μου!!!






Πίτα με κιμά και τυριά με 32  φύλλα σπιτικά!
.....σας το υποσχέθηκα και τα φύλλα του μπακλαβά μου,  ΕΔΩ... τέλεια...δεν υπάρχουν..... λοιπόν οι πιτούλες μου θα έχουν από αυτά τα φύλλα.από εδώ και στο εξής...




Υλικά
2 αυγά
½ φλιτζάνι ηλιέλαιο
1 φλιτζάνι γάλα
3-4 κουταλιές γιαούρτι
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι μπέκιν
Αλεύρι όσο πάρει 4-5 φλιτζάνια περίπου

Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων.

125  γρ. βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων.

Για τη γέμιση βάζουμε κιμά ή τυριά ή ότι θέλουμε βάζουμε για τη γέμιση.

Εκτέλεση:
Κάνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά.



Ανοίγουμε μικρά φυλλαράκια όσο ένα πιατάκι του καφέ και πασπαλίζουμε με μπόλικο νισεστέ, κάνουμε δύο ντάνες με 16 φύλλα η κάθε μία.





Ανοίγουμε 2 ντάνες φυλλαράκια των 16 σύνολο 32 μπαλάκια, με το νισεστέ.







Την κάθε ντάνα την ανοίγουμε όσο το ταψί μας και λίγο μεγαλύτερη.







Βουτυρώνουμε το ταψί μας 40άρι.
Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα και με τη βοήθεια του πλάστη και τα απλώνουμε στο ταψί.
Και σε κάθε φύλλο ρίχνουμε λίγο βούτυρο σαν βροχή.



Μόλις  τελειώσουμε με τα 16 φύλλα της πρώτης ντάνας απλώνουμε τον κιμά, ή το τυρί (εγώ έβαλα και απο τα δύο...)



Επαναλαμβάνουμε και με τα υπόλοιπα φύλλα.



Κόβουμε την πίτα και ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο.




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς .στον αέρα και κάτω σχάρα για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει.





Καλή όρεξη!!!!









28 σχόλια:

  1. Good Evening Zouzou, I am fascinated how you made filo pastry. I watched the Great British Bake Off this week and the contestants did not make a very good job of making filo pastry. They should have visited your blog and discovered how to make it properly.
    Have a lovely evening.
    Best Wishes
    Daphne

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hi Daphne! Thank you for your kind words, I 'm really flattered. I really enjoy making these pies . Well, I enjoy the rest of my kitchen, too 🙂 Have a great evening and keep in touch! Chrysa!

      Διαγραφή
  2. Κάτι δεν έχω καταλάβει μάλλον σωστά ... πρώτα 32 μπαλάκια ζύμης που το καθένα το ανοίγετε μικρό φυλλαράκι και τα βάζετε σε 2 ντάνες των 16 σωστά? μέχρι εδώ καλά ... όταν τα πατάτε και τα 16 μαζί με τον πλάστη για να τα ανοίξετε σε ένα φύλλο πως μετά ξεχωρίζουν ένα -ένα και τα βάζετε στο ταψί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκεί είναι η μαγκιά φίλη μου, ξεχωρίζουν ένα ένα... με προσοχή τα τυλίγουμε στον πλάστη και τσούπ ξεκολλάει το φύλλο!!!!
      Καλή επιτυχία ότι χρειαστείς εδώ είμαι εγώ!!!

      Διαγραφή
  3. Γι'αυτό λεει "μπόλικο νισεστέ".

    Για να μη κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρύσα με έβαλες στην πρίζα να φτιάξω αυτά τα φύλλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαααα... Ξανθή μου να την κάνεις και περιμένω σχόλια ...θα την λατρέψεις!!! Φιλάκια!!! <3

      Διαγραφή
  5. Πριν την ψήσουμε την κόβουμε τελείως μέχρι κάτω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι μέχρι κάτω φίλη μου, να μην αγγίξει το ταψί, μας ενδιαφέρει να φτάσει στη γέμιση για να απελευθερώνονται τα υγρά από την γέμιση, βασικά γιαυτό την χαράζουμε!!! καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή
  6. Θρίαμβος ο μπακλαβάς, αλλά και η πίτα θρίαμβος στο τετράγωνο!!
    Καλό βράδυ σου εύχομαι Ζουζού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου Ελλάδα είμαστε... αγαπάμε σιροπιαστά και πίτες...αχαχαααα!!! Φιλάκια γλυκιά μου!!!

      Διαγραφή
  7. Τι να πω για την πιτα,φαινεται φανταστικη.Θα ηθελα να κανω μια ερωτηση,σε τετραγωνο ταψι μπορουμε να την κανουμε;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπερα. Πείτε μου παρακαλώ, δεν χωρίζουν τα φύλλα σου στο ψήσιμο; Γιατί πρέπει να τα χωρίζουμε ένα-ένα?Εφόσον υπάρχει λιπαρή ουσία ανάμεσα τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου φίλη μου τώρα είδα το μήνυμα... αν δεις στις φωτογραφίες ανάμεσα στα φύλλα έχει νισεστέ και όχι βούτυρο, το βούτυρο ή λάδι το βάζουμε όταν τοποθετούμε ένα ένα τα φύλλα στο ταψί, για πρόσεξε το... με αυτό τον τρόπο τα φύλλα γίνονται πολύ λεπτά και αέρινα.... καλό σου βράδυ!!!

      Διαγραφή
  9. την έφτιαξα χθες και σπεύδω να υποβάλλω τα σέβη μου!! Έγινε ακριβώς όπως την περιγράψατε! χαιρετισμούς απο την βροχερή Κομοτηνή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ντίνα ευχαριστώ πολύ χαίρομαι που άρεσε η πίτα μου, εύχομαι να γίνει και η δική σου αγαπημένη!!! Καλό σου βράδυ!!!

      Διαγραφή
  10. Μπορώ να ετοιμασω τη ζύμη από το βράδυ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπορώ να ετοιμασω τη ζύμη από το βράδυ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας, φυσικά και μπορείτε, κάνετε τα μπαλάκια τα αραδιάζετε σε ένα δίσκο, τα σκεπάζετε με μεμβράνη ή μία πετσέτα βρεγμένη και καλά στημένη και τα βάζετε στο ψυγείο για όλο το βράδυ, ανοίγουν πολύ ωραία όταν είναι η ζύμη κρύα. Εύχομαι καλή επιτυχία!!!

      Διαγραφή
  12. Μ' αρέσει αυτή η τεχνική για τα φύλλα. Την εφαρμόζω κι εγώ τελευταία (με διαφορετικά υλικά στο ζυμάρι) αλλά με λιγότερα φύλλα (6-7). http://www.cretangastronomy.gr/2016/05/%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BF%CF%85%CF%81%CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%8D-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CF%81/
    Θα δοκιμάσω τα 16 κάποια στιγμή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σημερα εκανα αυτην την υπεροχη πιτουλα και εγινε τελεια !!!! Σας ευχαριστω πολυ για τις νοστιμες συνταγες σας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σημερα εκανα αυτην την υπεροχη πιτουλα και εγινε τελεια !!!! Σας ευχαριστω πολυ για τις νοστιμες συνταγες σας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ, να είστε καλά, χαίρομαι που σας άρεσε!!! τα φιλιά μου!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ