Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Τυρόπιτα εύκολη, με φύλλα ανοιγμένα στο χέρι χωρίς πλάστη, σαν μπουγάτσα!



Τυρόπιτα σπιτική κάπως αλλιώς... με φύλλα ανοιγμένα στο χέρι χωρίς πλάστη, σαν μπουγάτσα!
Η τυρόπιτα της Κυριακής αγαπημένη της μαμάς μου... την κάνω σχεδόν  κάθε Κυριακή...κάποιοι ξέρουν...χαχαχααα!!!!
Υπάρχουν άπειρες συνταγές για πίτες,  κάθε φορά δοκιμάζω και άλλη τεχνική, μου αρέσει να παίζω όταν έχω χρόνο...αυτή μου είναι εύκολη και η πιο τραγανή τυρόπιτα καλύτερη και από μπουγάτσα δοκιμάστε την και θα την λατρέψετε…



Υλικά:
1 κιλό αλεύρι
2-3 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά  κοφτή αλάτι
1 κουταλάκι κοφτό μαγιά ξερή (στις πίτες πάντα ξερή μαγιά)
Νερό χλιαρό όσο πάρει περίπου 2- 2 1/2 φλιτζάνια αυτό το βλέπουμε…

Για τη γέμιση:
200 γρ. τυρί φέτα και ανθότυρο έβαλα εγώ, εσείς βάλτε ότι τυρί σας αρέσει.
Για το άνοιγμα των φύλλων 125 γρ, βούτυρο λούρπακ και ½ φλιτζάνι ηλιέλαιο 100 γρ. περίπου.

Εκτέλεση:

Κάνουμε μία ζύμη μαλακιά με τα χέρια ή με το μίξερ με όλα τα υλικά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 7-8 μπάλες.



Τις λαδώνουμε λίγο και τις σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα να μην ξεραθούν, για 20 λεπτά.
Σε  μπολ βάζουμε το λάδι και το βούτυρο λιωμένο
Στη συνέχεια παίρνουμε ένα – ένα φύλλο το τεντώνουμε σε λαδωμένο πάγκο με τα χέρια 
βουτυρωμένα τεντώνουμε απαλά και κάνουμε το φύλλο όσο μεγάλο μπορούμε. Πασπαλίζουμε βούτυρο και λάδι και λίγο τυρί, διπλώνουμε τη ζύμη σαν πακέτο, το αφήνουμε στην άκρη, κάνουμε το ίδιο με το επόμενο φύλλο βούτυρο-λάδι και τυρί.. τώρα παίρνουμε το πακέτο το προηγούμενο και το βάζουμε στο κέντρο του δεύτερου φύλλου, διπλώνουμε πάλι σε πακέτο με το πρώτο πακέτο μέσα, αυτό γίνετε και με τα υπόλοιπα ζυμαράκια πάντα κρύβουμε στο κάθε φύλλο που ανοίγουμε  το πακέτο που κάναμε με τα προηγούμενα φύλλα. ( αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε στις φωτογραφίες).













Βουτυρώνουμε ένα ταψί απλώνουμε το μεγάλο πλέον πακέτο στο κέντρο του ταψιού και με βουτυρωμένες παλάμες απαλά σπρώχνουμε προς τα έξω ούτως ώστε να απλώσει η πίτα  και να πάρει το μέγεθος του ταψιού.




Ψήνουμε στους 200 βαθμούς  30-35 λεπτά ανάλογα το φούρνο αέρα και κάτω αντίσταση.
2 μονά πακετάκια ψήθηκαν σε αντικολλητικό τηγάνι για  να μας ανοίξει η όρεξη...






Καλή όρεξη!!!













12 σχόλια:

  1. Αχ αυτό το φύλλο σου Χρύσα! Το έφτιαξα και είναι υπέροχο... ανοίγει τόσο εύκολα με τα χέρια!!
    Καλό βράδυ ή καλημέρα!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Κική μου που σου άρεσε, εγώ την κάνω πολύ συχνά και τα βράδια ως επί το πλείστων, στο τηγάνι... είμαστε της πίτας... Φιλάκια καλή μου!!!

      Διαγραφή
  2. Μμμμμ φαίνεται θαυμάσια.
    Θα τη δοκιμάσω.
    Μου αρέσουν πολύ οι πίτες κι εσείς απο τα βόρεια φτιάχνεται υπέροχες πίτες.
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και κάτι ακόμα.
    Τι αλεύρι να βάλω.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για όλες τις χρίσεις Αλέκα ...εγώ βασικά χρησιμοποιώ ως επί το πλείστων Κούλα και το Μάνα το χρυσό!!!

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα.
      Ευχαριστώ πολύ πολύ.
      Να έχεις μια όμορφη κι . αισιόδοξη μέρα

      Διαγραφή
  4. Την έφτιαξα τελοια .απλώς έβαλα και λίγο καλαμποκαλευρο μαζί με το αλεύρι λόγω ότι δεν μου έφτανε. Βγήκε πολύ τραγανή. Τελοια μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα.
    Την εφιαξα ξανά.
    Υπέροχη!!!!!!!
    Τί εύκολα πού ανοίγουν τα φύλλα και γρήγορα.Δυσκολευτηκα όμως να ανοίξω στο ταψί.Το εσπρωχνα προς τα έξω κι αυτό όλο μάζευε.Μηπωςυπαρχει κανένα κόλπο;
    Έκανα κι ένα στο αντικολλητικό.Πολυ ωραίο κι αυτό.
    Μπορώ να βάλω τα μπαλάκια στην κατάψυξη για άλλη φορά;
    Ευχαριστώ πολύ πολύ
    Καλές δημιουργίες!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γειά σου φίλη μου!!! Αφήνουμε να ξεκουραστεί λίγο 10-15 λεπτά η ζύμη, μετά ανοίγει εύκολα! ¨Όσο για την κατάψυξη... μπορούμε να καταψύξουμε τη ζύμη ή την έτοιμη πίτα πριν την ανοίξουμε και πριν το ψήσιμο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ