Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Ψωμί χωρίς ζύμωμα και χωρίς μεγάλη αναμονή!


Καλό μήνα με υγεία, εύχομαι σε όλους τους φίλους μου!





Θα ενθουσιαστείτε με το υπέροχο τραγανό ψωμί που σας προτείνω, δεν είναι μόδα είναι ανάγκη πλέον να κάνουμε το ψωμάκι μας μόνοι, ξέρουμε τι τρώμε και είναι διασκέδαση να κάνεις το δικό σου ψωμί...εγώ έτσι το βλέπω...
Αυτό το ψωμάκι το έφτιαχνα και πιο παλιά εδω: κι εδω αλλά με 12 έως 18 ώρες αναμονή... τώρα δοκίμασα και με 3-4  ώρες, έγινε υπέροχο, η διαφορά είναι στο πρώτο θέλει νερό κρύο και στο δεύτερο σε αυτό εδώ  θέλει νερό ζεστό.
Θα ενθουσιαστείτε κι εσείς αν το δοκιμάσετε φρέσκο και χωρίς ζύμωμα, πίνοντας τον πρωινό καφέ 
...ανακατεύουμε το μείγμα και το μεσημέρι έχουμε τραγανό ψωμί καλύτερο απο του φούρνου γιατί θα το έχουμε κάνει εμείς!!!
Αν κάνετε το πρώτο είμαι σίγουρη θα τα κάνετε δύο- δύο!!!


-





Υλικά:
390 γρ, αλεύρι γ.τ.χ.
350 γρ. Ζεστό νερό όχι βραστό
1 κουταλάκι ξύδι
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι μαγιά ξερή
2-3 κουταλιές αλεύρι για να δώσουμε φόρμα στη ζύμη μετά το πρώτο φούσκωμα
1 κουταλιά λάδι για τη λαδόκολλα
1-2 κουταλιές ηλιόσπορους ( Προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε το αλεύρι τη μαγιά και το αλάτι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το νερό από τη βρύση ζεστό όχι καυτό 40-45 βαθμούς υπολογίζω...
Κάνουμε μία ζύμη ανακατεύοντας με ένα μεγάλο ξύλινο κουτάλι ίσα να δέσει το αλεύρι με το νερό κολλάει η ζύμη δεν βάζουμε άλλο αλεύρι, να μην είναι ούτε νερουλή, ούτε πολύ σφιχτή.


Βάζουμε το μπολ σε μία σακούλα πλαστική και την κλίνουμε .Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου 2 έως 3 ώρες.


Πασπαλίζουμε στον πάγκο το αλεύρι που κρατήσαμε και με αλευρωμένα χέρια και με μία σπάτουλα αναδιπλώνουμε τη ζύμη 8-10 φορές.


Λαδώνουμε μία λαδόκολλα με μία κουταλιά λάδι και τοποθετούμε τη ζύμη, την σκεπάζουμε με μία πετσέτα για 30-40 λεπτά.






Ανάβουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς στον αέρα και βάζουμε το πιρέξ στο φούρνο μέχρι να κάψει.
Όταν φτάσει η θερμοκρασία στους 220 βαθμούς βγάζουμε απο το φούρνο το πιρέξ ή τη γάστρα, ότι έχουμε ακόμη και μία κατσαρόλα εμαγιέ με καπάκι... και (προσοχή με γάντια...) πιάνουμε τη λαδόκολλα και τοποθετούμε τη ζύμη στο καυτό πιρέξ με ένα ψαλίδι κάνουμε 2-3 ψαλιδιές, σκεπάζουμε με το καπάκι και βάζουμε στο φούρνο για 30 λεπτά.



Εγώ τώρα... ρίχνω στον πάτο του φούρνου μου 2-3 κουταλιές νερό να κάνει ατμό και κλίνω το φούρνο, αυτό το κάνω ακόμη μία φορά κοντά στα 20 λεπτά.



Μετά τα 30 λεπτά βγάζουμε το καπάκι και ψήνουμε άλλα 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει το χρώμα που θέλουμε.


Το βγάζουμε και το βάζουμε σε σχάρα να κρυώσει.




Κάνω κάθε μέρα παρά μέρα ψωμί και κάνω διάφορες δοκιμές....
Την πήγα λίγο παρακάτω τη συνταγή και την έκανα με ηλιόσπορους που μου αρέσουν... άλλη φορά θα βάλω κράμπερις και ξυρούς καρπούς είναι θέμα γεύσης...

Στις 2 ώρες  στο πρώτο φούσκωμα την έβαλα στο ψυγείο για 1 ώρα γιατί έπρεπε να φύγω...  διαπίστωσα κρύα δουλεύετε καλύτερα, το ψωμί έγινε το ίδιο καλό καμιά διαφορά όπως θέλετε το κάνετε...


Μετά το πρώτο φούσκωμα, στις δύο ώρες και  αφού φουσκώσει το ζυμάρι πασπαλίζω τον πάγκο με αλεύρι το διπλώνω και το βάζω στο ψυγείο από 1 ώρα έως 24 ώρες αφού το βάλω  σε τάπερ ή σακούλα.

Όταν είναι να το κάνω με ηλιόσπορους πασπαλίζω τον πάγκο με αλεύρι  και ηλιόσπορους και πασπαλίζω και το ζυμάρι και όπως το αναδιπλώνω οι ηλιόσποροι μπαίνουν και μέσα.
Πασπαλίζω και πάνω με αλεύρι και ηλιόσπορους και τοποθετώ τη ζύμη στη λαδόκολλα όπως στην αρχική συνταγή και την χαράζω ή την ψαλιδίζω περιμένοντας να ζεσταθεί ο φούρνος!











Και δύο- δύο είναι καλύτερα γλιτώνουμε και ρεύμα...



Καλή όρεξη!!!




5 σχόλια:

  1. Κι εμείς που δεν έχουμε πυρέξ με καπάκι τι κάνουμε?
    Γιατί λεφτά να αγοράζουμε πυρέξ με καπάκι δεν έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μία γάστρα ή και μία κατσαρόλα εμαγιέ ή και ταψί με καπάκι...ότι έχετε αν αποφασίσετε να το κάνετε σίγουρα κάτι θα σκεφτείτε!!!Εγώ σήμερα έκανα 2 ψωμάκια σε γάστρα εμαγιέ μακρόστενη σε χωριστές λαδόκολλες...και έγιναν τέλεια...Καλό σας βράδυ!!!

      Διαγραφή
  2. Χρύσα μου κάνει εντύπωση που έχει βγει με τρύπες, συνήθως για τέτοιο αποτέλεσμα θέλει πιο μεγάλη επώαση.Ζυμώνω συστηματικά με προζύμι όμως και αλεύρι σκληρό (το κίτρινο) και ακόμη δεν έχω κατορθώσει να πάρω ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή μου γεια σου, τελικά το μυστικό είναι να δια γράψεις... τη λέξη ζυμώνω χαχαχααα! Ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι κάνοντας τη ζύμη δεν θέλει ζύμωμα το τονίζω... και αναδιπλώνουμε με τη σπάτουλα χούφτα.. αυτή που κόβουμε τα ζυμάρια για να πάρει αέρα μέσα και να κάνει αυτές τις υπέροχες τρύπες... σήμερα πρόσθεσα και επιπλέον φωτογραφίες και εμπειρίες... να το ξαναδείς και κάνε μία δοκιμή όπως τα περιγράφω, τόσο ξέρω κι εγώ... δεν είμαι και ιδικός... το ψωμί μου σου το εγγυώμαι είναι υπέροχο!!!! Επίσης το αλεύρι μου είναι το απλό για όλες τις χρίσεις αυτό που το πουλάνε σε πεντάκιλα. Φιλάκια πολλά!!!

      Διαγραφή
    2. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω φτιάξει ψωμί με τέτοιο αλεύρι ποτέ δεν το χρησιμοποιώ ποτέ πάντα αγοράζω από μύλο σε πεντόκιλα το σκληρό ή το μαλακό. Θα το δοκιμάσω όμως όταν πάω στο Λονδίνο ακριβώς όπως γράφεις σε γάστρα μαντεμένια. Ευχαριστώ.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ