Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Τουρσί μελιτζάνες!




Το χειμώνα οι περισσότεροι το ευχαριστιούνται, με τα όσπρια, με το τσιπουράκι... οι φανατικοί το τρώνε σχεδόν με τα πάντα...κάποιοι σαν κι εμένα που δεν αγαπάμε το αλάτι...χαχαα...το κάνουμε για τους αγαπημένους μας... αυτό δεν είναι απο τα πολύ αλμυρά τουρσιά... πιό πολύ ξιδάτο θα το έλεγα... αλλά αρέσει στους μερακλήδες!!!

Υλικά:
10 μελιτζάνες
1 μικρό λάχανο
καρότα
σέλινο
κόκκινη και πράσινη πιπεριά
μαιδανό
σκόρδο μερικές σκελίδες
Ξύδι
Αλάτι
Λεμόν τοζού
Ζάχαρη
Νερό

Εκτέλεση:

Πλένουμε τις μελιτζάνες και κόβουμε το κοτσάνι, τις χαράζουμε  με το μαχαίρι  μόνο από τη μία πλευρά.
Ζεματάμε τις μελιτζάνες σε νερό που βράζει 8-10 λεπτά, τις βγάζουμε και τις βάζουμε σε κρύο νερό να κρυώσουν αλλάζουμε 2-3 νερά.
Βάζουμε  σε ένα τρυπητό και τις πατάμε να βγάλουν τα νερά, ή και με τα χέρια τις στύβουμε (έτσι τις κάναμε εμείς)...



Ψιλοκόβουμε  τα λαχανικά τα πασπαλίζουμε με 1 κουταλιά αλάτι αν κάνουμε ποσότητα προσθέτουμε περισσότερο αλάτι.


Γεμίζουμε την εσοχή της μελιτζάνας.
Με σχοινί βαμβακερό τυλίγουμε τις μελιτζάνες για να κρατήσουν το σχήμα τους, κανονικά θέλουν κλωνάρια από σέλινο ζεματισμένα αλλά δεν είχαμε ...ο καύσωνας μας χάλασε τα σέλινα...
Τα τοποθετούμε σε βάζα ή τάπερ.






Κάνουμε τη σαλαμούρα και γεμίζουμε τα βάζα, ή τα τάπερ.
Για τα υγρά θα χρειαστούμε 3 φλιτζάνια νερό, 1 φλιτζάνι ξύδι, 1-2 κουταλιές  αλάτι, 1 κουταλιά ζάχαρη και 1 κουταλάκι λεμον τουζου αυτο κρατάει το τουρσί τραγανό...
Σκεπάζουμε το τουρσί με λαδόκολλα, δεν κλίνουμε σφιχτά τα βάζα γιατί για μια εβδομάδα γίνετε η ζύμωση και μπορεί να έχουμε απώλεια υγρών, αν χρειαστεί θα συμπληρώσουμε λίγο νερό -ξύδι και θα κλείσουμε τα βάζα ή το τάπερ.




Αν μας περισσέψει υλικό γεμίζουμε βαζάκια και θα έχουμε μία πικάντικη σαλάτα όταν θα χρειαστεί...
Φυλάσσουμε το τουρσί σε δροσερό σκιερό μέρος.
Καλή όρεξη!

2 σχόλια:

  1. Τις είχα φάει τουρσί τις μελιτζάνες σε ένα μεζεδοπωλείο πριν 3 χρόνια νομίζω και είχα εκστασιαστεί! Σε ευχαριστώωωωωωωωωωωωωωω για την συνταγή... φιλάκια πολλά Χρύσα μου!

    www.artdecorationcrafting.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστίνα μου γεια σου, εδώ στον τόπο μου συνηθίζετε πολύ το τουρσί, προπάνων το Χειμώνα είναι ωραίος ουζομεζές και συνοδεύει τα όσπρια, εμείς κάνουμε με όλα σχεδόν τα λαχανικά, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες και λάχανα άσπρα...σε όσους αρέσουν τα λατρεύουν... όπως ο καλός μου και οι φίλοι του... εγώ δεν τρώω αλμυρά... γιαυτό τα αποφεύγω... αλλά κάνω κάθε χρόνο όμως για τους αγαπημένους μου! Αν σου αρέσουν ευκαιρία να δοκιμάσεις να κάνεις...φιλάκια γλυκιά μου!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ