Τρίτη, 10 Απριλίου 2012

Πασχαλινά τσουρέκια για αρχάριους










Τα πιο εύκολα και νόστιμα πασχαλινά τσουρέκια!

Υλικά
500 γρ αλεύρι
30 γρ μαγιά φρέσκια ή 1 ξερή μαγια
200 γρ γάλα χλιαρό
2 αυγά
100 γρ ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική, 150 αν τα θέλουμε γλυκά!
60 γρ βούτυρο βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γλ κακουλέ
1 κ.σ μαχλεπί
Ξύσμα πορτοκαλιού ή μαστίχα λικέρ 1 σφηνάκι
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπόλ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη σπάμε με τα χέρια, τη ζάχαρη, το ζεστό γάλα, τα αυγά και τα μυρωδικά με το αλάτι.



Τα ζυμώνουμε με το μίξερ για 4-5 λεπτά προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου,  χτυπάμε να ενωθούν λίγο ακόμη, περίπου 2 λεπτά.


Πασπαλίζουμε ελάχιστο αλεύρι,  σκεπάζουμε το μπόλ με μεμβράνη και μία πετσέτα κουζίνας και  αφήνουμε να φουσκώσει  η ζύμη 1 ώρα, να διπλασιαστεί.



Πασπαλίζουμε στον πάγκο της κουζίνας λίγο αλεύρι, πατάμε τη ζύμη και την κόβουμε σε 6 κομμάτια 3 για κάθε τσουρέκι,  διπλώνουμε τα κομμάτια της ζύμης, πλάθουμε κορδόνια για να κάνουμε τις πλεξούδες.





Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψί με λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με πετσέτες κουζίνας να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν!
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα ή στους 175 στις αντιστάσεις.


Περνάμε  με λίγο νερό και ένα κρόκο αυγού με το πινέλο, ή για να γυαλίσουν τα περνάμε μόνο με ασπράδι αυγού χτυπημένο, αυτά είναι γούστα, ότι αρέσει στον καθένα, πασπαλίζουμε αμύγδαλα φιλέ.


Τα ψήνουμε στον αέρα στους 160 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, για 25 -30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος, ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, δεν τα παραψήνουμε, θα μας στεγνώσουν.
Αφού κρυώσουν τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να τα διατηρήσουμε μαλακά.






Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!!!


18 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία τα τσουρέκια!
    Απλή η εκτέλεση,μπραβο!Καλό Πάσχα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ Ευα! Σου εύχομαι καλό πάσχα!!! είναι όντως πολύ νόστιμα, τα καλύτερα που έχω κάνει αυτές τις μέρες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή Ανάσταση Χρύσα μου! Τέλεια και απλά τα τσουρέκια για αρχάριους. Συγχαρητήρια! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλως σε βρήκα!!!Τέλεια τα τσουρέκια σου!!
    Καλό Πάσχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ κορίτσια!!!!!Καλή Ανάσταση σε όλες!!!Με υγεία και χαρά σε σας και στις οικογένειες σας!!! πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για στα χέρια σου.......Καλό Πάσχα σου εύχομαι με υγεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πωπω και τρελαίνομαι για τσουρέκι!!!!!!!!!! Το δικό μου το τσακίσαμε...
    Πολλά φιλιά και καλό Πάσχα!!!!!!!!!!! Με υγεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή Ανάσταση φίλες μου με υγεία!!!Πολλά φιλάκια!!!(Σιγά σιγά με τα τσουρέκια!!! Θα φάμε και κατσικάκι!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρύσα υιοθέτησα τα τσουρέκια σου!.. πολύ ωραία..πιστεύω να γίνουν τέλεια!..μπορώ να τα ψήσω σε φούρνο μόνο με αντιστάσεις;; γιατί χάλασε ο αέρας του φούρνου;; και σε τι βαθμούς;; ευχαριστώ πολύ ! καλό Πάσχα!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν μου έγραφες και το ονοματάκι σου θα το εκτιμούσα πολύ!!! όσο για τους βαθμούς θα έλεγα 180 γιατί πάντα μας λένε ότι η διαφορά στις αντιστάσεις με τον αέρα είναι 20 βαθμοί!!!Καλό Πάσχα εύχομαι!!!!

      Διαγραφή
  11. Ακριβώς έτσι τα κάνω κι εγώ Χρύσα! Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό Πάσχα Αγγέλα Τα εύκολα δε πα να πει ότι δεν είναι νόστιμα, έχω κάνει άπειρες φορές τσουρέκια, όσο τα ταλαιπωρείς θυμώνουν και δε γίνονται καλά!!!!!! Φιλάκια!!!!

      Διαγραφή
  12. Χρύσα καλημέρα και καλή Μ. Εβδομάδα. Η συνταγή φαίνεται υπέροχη, και θα τη δοκιμάσω και γω αν μπορέσω με τις υποχρεώσεις της δουλειάς. Μια μικρή μόνο παρατήρηση επαγγελματικά μιλώντας πάντα. Το Αλάτι δεν έχεις αναφέρει στην εκτέλεση καθόλου, και επειδή ξέρω ότι δεν κάνει να έρθει σε επαφή με τη μαγιά. Θα ήθελες να μου το αποσαφηνίσεις να μην κάνω κάνα λάθος; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Διευκρίνιση παρακαλώ πόσα κομμάτια κάνουμε την ζύμη και από το κάθε κομμάτι πόσα κορδονια βγαίνουν Για παράδειγμα την κάνουμε την ζύμη τρία κομμάτια και κάθε κομμάτι βγάζει δύο κορδονια και φτιάχνουμε ένα τσουρεκι, οπότε έχουμε με αυτόν τον τρόπο τρία τσουρέκια στο τέλος; ή είναι λιγότερα τα κομμάτια οπότε και λιγότερα τα κορδονια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου γεια σου, με 500 γρ αλεύρι εγώ κάνω 2 τσουρέκια μέτρια, με 3 κορδόνια κάνουμε κλασικά 1 τσουρέκι με 6 κορδόνια 2 τσουρέκια.... στις φωτογραφίες αν προσέξεις από τα σχέδια είναι 2 τα τσουρέκια!!! Καλή επιτυχία!!!

      Διαγραφή
  14. Γεια σας! ποση ωρα πρεπει να μεινουν αφου τα πλασουμε για να φουσκωσουν παλι? Τα εχω τωρα 45 λεπτα και τιποτα δεν εγινε. Αρχαριος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπομονή και ζέστη θέλουν τα τσουρέκια φίλη μου, εύχομαι να σου έγιναν καλά τα τσουρέκια σου, αν έγινε το πρώτο φούσκωμα και δεν είχε η μαγιά πρόβλημα, θέλουν απλά το χρόνο τους!!!Καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ