Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Ντολμαδάκια γιαλαντζί


Υλικά:
60 αμπελόφυλλα
2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
½ ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι δυόσμο
½ ματσάκι μαιδανό
2 λεμόνια το χυμό
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα  ¾  του λαδιού  ρίχνουμε το ρύζι το σοτάρουμε να λαδωθεί καλά βάζουμε τα μυρωδικά ,το λεμόνι ,αλάτι  και πιπέρι, και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό το σκεπάζουμε  και ετοιμάζουμε τα φύλλα
Αν έχουμε φρέσκα τα πλένουμε και τα ζεματάμε για3 λεπτά τα βουτάμε σε κρύο νερό  και τα στραγγίζουμε για να κρατήσουν το χρώμα τους ζωντανό.
Έτσι τα συντηρούμε  σε σακουλάκια στην κατάψυξη για πολλή  καιρό.
Λοιπόν παίρνουμε ένα  ένα  φύλλο βάζουμε 1κουταλάκι  γέμισει  επανωτίζουμε από τα πλάγια και ρολάρουμε  μέχρι την άκρη του φύλλου, αραδιάζουμε σε κατσαρόλα κοντά κοντά.
Όταν τελειώσουμε με το τύλιγμα ρίχνουμε και το υπόλοιπο λάδι  το αλάτι και το χυμό από 1 λεμόνι  και νερό βραστό  περίπου 3 φλιτζάνια βάζουμε ένα ρηχό  πιάτο ανάποδα σκεπάζουμε την κατσαρόλα  και μόλις πάρουν 1 βράσει χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 4 αν η κουζίνα σας έχει 1 έως 9 τους βαθμούς ή στο 1 από1 έως 3.
Βράζουμε 40 λεπτά   βγάζουμε το πιάτο προσεκτικά σκεπάζουμε με μία πετσέτα κουζίνας  και το καπάκι και τα αφήνουμε λίγη ώρα να τραβήξουν.
Τα σερβίρουμε με τζατζίκι, ή σκέτο γιαούρτι.

Πώς συντηρούμε αμπελόφυλλα
Εγώ τα συντηρώ  ωμά σε βάζα ,είναι όλο το χρόνο  φρέσκα.

Πώς γίνονται­
Πλένουμε τα φύλλα και τα στεγνώνουμε διπλώνουμε πακετάκια τα φύλλα ανά 10  και τα βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα τα γεμίζουμε καλά τα πατάμε να χωρέσουν όσα περισσότερα μπορούμε τα κλίνουμε καλά και τα αποθηκεύουμε σε σκοτεινό δροσερό μέρος ανάποδα με το στόμιο προς τα κάτω συντηρούνται 1 χρόνο  μέχρι να βγουν τα καινούρια.
Όταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε τα ζεματάμε 2 λεπτά και τα βουτάμε σε κρύο νερό.





2 σχόλια:

  1. Δεν το πιστεύω έχασα ολόκληρο σχόλιο το ξαναγράφω όμως!
    Δεν σε προλαβαίνω πολυγραφότατη και προκομμένη μου Ζουζού, ζήλεψα την εξόρμησή σας να μαζέψετε σαλιγκάρια και χόρτα και είναι κρίμα που οι υπέροχες συνταγές σου δεν είναι ακόμη ευρέως γνωστές. Ίσως πρέπει να το κοινοποιήσεις στα μπλογκ που επισκέπτεσαι και σχολιάζεις. Χαίρομαι που ασχολείσαι με το μπλόγκινγκ, εγώ δεν το τολμώ, θέλει το χρόνο του, που δεν τον έχω.
    Στην επόμενη εξόρμηση στην εξοχή πάρε και τη φωτογραφική μηχανή μαζί σου για να μας φέρεις εικόνες από τη φύση που τόσο μας λείπει αν και είμαστε σε απόσταση αναπνοής.
    Όσο για τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, τα λατρεύω αλλά τα αγόρια της οικογένειας τα σνομπάρουν, τόσο ξέρουν! Βάζω και εγώ λεμόνι στη γέμιση που κάνει και τη μεγάλη διαφορά!
    Ευχαριστώ για τις συνταγές!
    Σε φιλώ
    υγ.ελπίζω να μη χάσω και αυτό το σχόλιο, το έκανα αντιγραφή όμως για παν ενδεχόμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ τι να πρωταπαντήσω, Ρούλα είσαι η πιο ενεργητική αναγνώστρια μου! Τα αγόρια μας και οι φίλοι τους αρχίζουν και το διαρρέουν στο facebook, και πέφτουν μάτια πάνω του. Αν μη τι άλλο, εγώ το κέφι μου κάνω και αφού τα μαγειρεύω που τα μαγειρεύω, και μ'αρέσει πολύ, ας υπάρχουν και σαν παρακαταθήκη!
    Τώρα είναι η εποχή των σαλιγκαριών, και ο μεγάλος σου τα λατρεύει απ'ότι μου λέει ο Ντίνος!
    Έχω μερικές εκατοντάδες συνταγές που περιμένουν από πίσω να ανέβουν. Γεροί να 'μαστε κι όρεξη να 'χουμε, που αυτή δεν κόβεται!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ