Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Ψωμί ψωμάκι


Ψωμί άσπρο με καρύδια

Για 2 ψωμιά
1 κιλό αλεύρι
150 ml νερό χλιαρό
450 ml γάλα χλιαρό
40 γρ μαγιά φρέσκια
50 γρ βιτάμ λιωμένο
50 γρ ζάχαρη
1 κ,σ  αλάτι
1 χούφτα καρύδια 

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπόλ βάζουμε το νερό, το γάλα, τη μαγιά, το βούτυρο, τη ζάχαρη, και το αλάτι, ανακατεύουμε να λιώσει η μαγιά.

Ρίχνουμε το αλεύρι, ζυμώνουμε 5 λεπτά, και χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο.

Το ένα κομμάτι το βάζουμε σε ένα μπόλ, το σκεπάζουμε με μία πετσέτα, και το αφήνουμε να φουσκώσει 1 ώρα σε ζεστό μέρος, (εγώ το βάζω στο φούρνο στους 40 βαθμούς).

 Το άλλο κομμάτι το βάζουμε σε μπόλ, και το κλίνουμε σε μία πλαστική σακούλα, το βάζουμε στο ψυγείο, και το κάνουμε ψωμί την άλλη μέρα, και έτσι έχουμε φρέσκο ψωμί κάθε μέρα, με ένα ζύμωμα.
Όταν το βγάλουμε από το ψυγείο, συνεχίζουμε κανονικά, ζυμώνοντάς και ανοίγοντάς το σε φύλλο, δεν το ξαναφουσκώνουμε, το φούσκωμα έγινε στο ψυγείο. 


 Όταν διπλασιαστεί το ζυμάρι, το ζυμώνουμε 2 με 3 λεπτά, αλευρώνουμε στον πάγκο της κουζίνας , και ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα χοντρό φύλλο, πασπαλίζουμε με καρύδια, και διπλώνουμε το ζυμάρι σε σφιχτό ρολό.


 
Βουτυρώνουμε ένα ταψί στρόγγυλο, ή παραλληλόγραμμο, βάζουμε τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα, και την αφήνουμε να φουσκώσει 1 ώρα ακόμη.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις, ψήνουμε 10 λεπτά, και μετά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, για 25 λεπτά ακόμη.


Το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.


Το ψωμί δεν το κόβουμε ποτέ ζεστό, γιατί λαπαδιάζει.

2 σχόλια:

  1. να ρωτήσω κάτι ? τι αλεύρι χρησιμοποίησες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ χρησιμοποιώ για όλες τις χρήσεις απλό αλεύρι, σε όλες τις συνταγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ