Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

Γιαούρτι σπιτικό!



Τρώτε γιαουρτάκια;;;;;;

Εγώ θέλω 2-3 την ημέρα, μόνο εγώ,,, γι αυτό εδώ και καιρό κάνω το δικό μου γιαούρτι, γίνετε πολύ πιο νόστιμο από τα έτοιμα, γιατί διαλέγω το γάλα που θα το πήξω!!!

Και πιο  οικονομικό!!!!

Μου έμαθε η μαμά μου πώς να πήζω χωρίς θερμόμετρο το γιαούρτι , δηλαδή μετράμε με το δαχτυλάκι μας  μέχρι το δέκα το γάλα  και αν το αντέχουμε είναι έτοιμο να βάλουμε τη μαγιά!
Εγώ για πιο εύκολα το μέτρησα με το θερμόμετρο και η θερμοκρασία είναι γύρο στους 40-43 βαθμούς.

Θα χρειαστούμε  για αρχή 1 λίτρο γάλα φρέσκο και 3-4  κουταλάκια του γλυκού γιαούρτι φρέσκο, όσο παχύ τόσο καλύτερα .

Όταν ξανακάνουμε θα χρησιμοποιήσουμε από το δικό μας γιαούρτι.

Ζεσταίνουμε το γάλα και με το που αρχίζει να φουσκώνει το παίρνουμε από τη φωτιά.

Το αφήνουμε να κρυώσει να κατέβει στους 40-45 βαθμούς  κάνουμε το τεστ με το δαχτυλάκι μας, ή με το θερμόμετρο.

Παίρνουμε ½ φλιτζάνι από το ζεστό γάλα και εκεί μέσα  διαλύουμε τις 3 κουταλιές γιαούρτι.
Ανακατεύουμε το γάλα με τη μαγιά και το μοιράζουμε σε γυάλινα βάζα.

 Μου είναι πιο εύκολα τα γυάλινα βαζάκια μερίδας, τρως  ένα και δεν χρειάζεται να νερώσει το γιαούρτι, γιατί όπως ξέρουμε όταν κόψουμε το γιαούρτι βγάζει  νερό .

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς στις αντιστάσεις, βάζουμε τα βάζα με το γάλα για 3-4 ώρες μέχρι να πήξει το γιαούρτι, και στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες .

Νόστιμο και φρέσκο γιαούρτι, δεν φαντάζεστε πόσο διαφορετικό είναι το σπιτικό το γιαούρτι, δοκιμάστε το  αξίζει τον κόπο!!!!


Καλή επιτυχία!!!
.




6 σχόλια:

  1. Καλά αυτή η συνταγή μου ήρθε κατά παραγγελία! Σ' ευχαριστώ πολύ!
    Έχω συγκεντρώσει βαζάκια και ψάχνω συνταγή χωρίς θερμόμετρο!
    Θα τη δοκιμάσω και θα επανέλθω!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λενάκι μου χαίρομαι αν μπορέσω να σε βοηθήσω, ρώτα με ότι θες!!! Εγώ πάντως έμαθα και το κάνω σούπερ!!! Φιλάκια!

      Διαγραφή
    2. Η μητέρα μου, θυμάμαι, σκέπαζε το γιαούρτι με κουβέρτες. Όμως να σε ρωτήσω κάτι σημαντικό: το φούρνο τον ζεσταίνεις και μετά τον σβήνεις; Ή τον αφήνεις αναμένο στους 50β για 3 ώρες;
      Ευχαριστώ, Ζουζού!

      Διαγραφή
    3. Έλεν τον αφήνω ανοιχτώ στους 50 βαθμούς στις αντιστάσεις, δεν σκεπάζω τα βάζα με κουβέρτα μετά τις 3-4 ώρες βάζω το γιαούρτι στο ψυγείο εκεί σφίγγει τέλεια όταν κρυώσει!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα, τη διαδικασία την ξέρω από τη μητέρα μου.
    Το γάλα που χρησιμοποιείς είναι αυτό από Σ/Μ το παστεριωμένο;;
    Μια φορά που προσπάθησα δεν έπηξε καλά και δεν άρεσε.
    Βέβαια εδώ δεν έχουμε και άλλες επιλογές εκτός αν πάρω τα κοντινά βουνά, την περασμένη εβδομάδα σε μια κοντινή εκδρομή είδα προβατάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ξανθή μου Θα χαρώ να μου πείς ότι πέτυχε όπως πετυχαίνει το δικό μου,το γάλα είναι από το Σ/Μ το παστεριωμένο 3,5%, αν πάρεις τα βουνά θα σου γίνει σαν στραγγιστό,,,ΧΑΧΑΧ,,απο το λίπος!
      Φιλάκια!!!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ