Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012

Χωριάτικες Χορτόπιτες με ότι έχει ο λαχανόκηπος





Υλικά για το φύλλο για 2 πίτες
1 κιλό αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά ξερή
300 γρ γιαούρτι
100 γρ ηλιέλαιο
2 αυγά
1 σφηνάκι ξύδι
1 κγλ. αλάτι
ελαιόλαδο επιπλέον για το άλειμμα των φύλων περίπου 1/2 φλιτζάνι

Για τη γέμιση
1 κιλό διάφορα λαχανικά, βλίτα, σέσκουλα, πανζαρόφυλλα, σπανάκι, γλιστρίδα, αυτόν τον καιρό αυτά υπάρχουν στον κήπο μου.
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 καλό ματσάκι άνηθο, μαιδανό και δυόσμο
250 γρ. φέτα
250 γρ. μηζύθρα
2 αυγά
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι και μπόλικο πιπέρι

Κόβουμε τα λαχανικά και τα τρίβουμε με λίγο αλάτι να μαραθούν, τα στύβουμε καλά να βγάλουν τα υγρά τους, ανακατεύουμε τα τυριά, τα αυγά το λάδι, λίγο αλάτι αν χρειαστεί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Για το χυλό
1 γιαούρτι
1 αυγό
1 φλιτζάνι αλεύρι
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Κάνουμε το ζυμάρι με όλα τα υλικά προσθέτοντας νεράκι αν χρειαστεί για να γίνει μία εύπλαστη ζύμη,τη χωρίζουμε στα δύο και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, έως 2 μέρες.
Μπορούμε να την έχουμε στο ψυγείο μέσα σε σακούλες τροφίμων και μετά να την ανοίξουμε σε φύλλα.

Εγώ έκανα με τη μισή ζύμη 1 μεγάλο φύλλο το λάδωσα, πασπάλισα με τη μισή γέμιση, το τύλιξα σε ρολό ξεκινώντας από το κέντρο προς τα έξω όπως φαίνεται στη φωτογραφία


Έκοψα σε φέτες 3 εκατοστών το γεμιστό ρολό και τις αράδιασα σε λαδωμένο ταψί.



Χτύπησα τα υλικά για το χυλό και περιέλουσα την πίτα, την άφησα 1 ώρα να ρουφήξει το χυλό.

Την έψησα στους 190 βαθμούς στον αέρα και  κάτω αντίσταση 25 λεπτά, και άλλα 20 σκέτο αέρα.


Για τη στριφτόπιτα:
 Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μπάλες και ανοίγουμε σε όσο μεγάλα φύλλα μπορούμε με λίγο αλεύρι.
Λαδώνουμε το κάθε φύλλο ξεχωριστά, πασπαλίζουμε με τη γέμιση των λαχανικών και το τυλίγουμε σε ένα μακρόστενο ρολό, το τοποθετούμε στο λαδωμένο ταψί ξεκινώντας από το κέντρο προς τα έξω,


¨Όταν τελειώσουμε με όλα τα φύλλα λαδώνουμε την πίτα και την ψήνουμε όπως την παραπάνω πίτα ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να γίνει τραγανή.
 Οι χορτόπιτες όσο και να ξεροψηθούν όταν κρυώσουν μαλακώνουν λόγο των χορταρικών.
Καλή επιτυχία αν το επιχειρήσετε!!!
 





5 σχόλια:

  1. Τι θησαυρός λαχανόκηπος που έδωσε τόσες νοστιμιές!!!
    Για τον χυλό ένα μικρό γιαούρτι χρησιμοποίησες??
    Φιλιά, καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Έλενα! Βάζω 1 γιαούρτι, 330 γραμμάρια έχει η συγκεκριμένη μάρκα, με 1,5 λίπος δεν παίζει ρόλο λίγο πάνω λίγο κάτω,άπαχο ή όχι!!! Στο ζυμαράκι ότι να βάλεις γίνετε νόστιμο!!! φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Αγαπώ τις πίτες... τέλος!!!!!!!!!!!!
    Φιλιά Χρύσα μου!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα και καλή εβδομάδα,φοβερή η πιτούλα σου και σίγουρα πεντανόστιμη με τόσα μυρωδικά να είσαι καλά φιλιά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απο τις ωραιότερες πίτες που εχω δεί, μπράβο ζουζούνα,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ