Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012

Πρασοτυρόπιτα με ψευτοσφολιάτα



Νόστιμη, γρήγορη και τραγανή.

Την λέμε ψευτοσφολιάτα, γιατί γίνεται εύκολα και είναι τόσο νόστιμη, σαν να ανοίξαμε πολλά φύλλα στο χέρι. Επίσης την έκανα με αλεύρι ολικής άλεσης και έγινε φανταστική.
θα σας τη δείξω βήμα-βήμα για να δείτε πόσο εύκολα γίνεται.

Θα χρειαστούμε:

Για τη ζύμη:
400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ αλεύρι ολικής
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι
1 κ.γλ. αλάτι
Νερό χλιαρό, όσο σηκώσει 

Για τη γέμιση:
4-5 πράσα
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
2-3 φέτες μπέικον (προαιρετικά)
200 γρ. φέτα
200 γρ. ανθότυρο ή μυζήθρα
100 γρ κίτρινο τυρί τριμμένο τις αρεσκείας μας
2 αυγά
αλάτι και μπόλικο πιπέρι
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

200 γρ βιτάμ  για το φύλλο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κρόκο αυγού

Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε με τα υλικά για τη ζύμη και κάνουμε μία μαλακιά ζύμη να μην κολάει στα χέρια μας,  την χωρίζουμε στα δύο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 15-20 λεπτά.
 Ανοίγουμε το  ένα κομμάτι σε μεγάλο φύλλο.
Το βουτυρώνουμε, βάζουμε μπόλικο βούτυρο, κάνουμε με το χέρι μας έναν κύκλο και κόβουμε ακτινωτά με ένα μαχαίρι τη ζύμη.
Αρχίζουμε να επανωτίζουμε τα κομμάτια.




Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο μέχρι να κάνουμε με τον ίδιο τρόπο και την δεύτερη ζύμη μας,  καθώς και να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Για τη γέμιση θα κόψουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες, όπως και το μπέικον. Εμένα μου αρέσει γιατί δένει με τα πράσα. Με 1/4 φλιτζανιού νερό και άλλο τόσο λάδι, θα τα βάλουμε σε ένα τηγάνι στη φωτιά να μαραθούν. Όταν σωθεί το νερό και αρχίσουν να τσιγαρίζονται τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Προσθέτουμε τα αυγά τη φέτα, τη μυζήθρα, αλάτι και πιπέρι.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την τρυπάμε σε μερικά σημεία με ένα πιρούνι να φύγει ο αέρας, ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο φύλλο, λίγο μεγαλύτερο από το ταψί, για να μπορέσουμε να κάνουμε τον κόθρο γύρω-γύρω.
Απλώνουμε τη γέμιση στο ταψί, πασπαλίζουμε το κίτρινο τυρί και απλώνουμε το δεύτερο φύλλο.

Κόβουμε την πίτα, την αλείφουμε με έναν κρόκο αραιωμένο και κανα δύο κουταλιές νερό, βάζουμε και λίγο καλό βούτυρο για να μοσχομυρίσει και την ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα και κάτω αντίσταση σε προθερμασμένο φούρνο περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ξεροψηθεί.
Καλή επιτυχία!!!
(Πιο γρήγορα έκανα την πίτα, από το να γράψω και να περάσω τη συνταγή!!!)

2 σχόλια:

  1. Φοβερή η πίτα σου πρώτα την έγραψα στο τεφτέρι μου και μετά σου γράφω το σχόλιο.Μάλλον θα την φτιάξω αύριο απόψε δεν πρόλαβα αν και ήθελα.Να είσαι καλά Ζουζού μου γεια στα χέρια σου.Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρα πολύ ωραία αναλυτική ανάρτηση, λαχταριστή η πίτα σου Χρύσα μου και τι δε θα έδινα για ένα κομματάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ