Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012

Κυδώνια!!! Γλυκό κυδώνι!



Από την άνοιξη την καμάρωνα, με τα πανέμορφα, άσπρα της λουλουδάκια, και τώρα την βλέπω από το παράθυρο στολισμένη με τους χρυσοκίτρινους καρπούς.


Και τι δεν μπορεί να κάνει κανείς με τα κυδώνια, φέτος έχει πολλά κυδώνια είναι φορτωμένη η καλή μου.
Έκανα στο φούρνο, έκανα διαίτης χωρίς ζάχαρη, γλυκό του κουταλιού, και για πρώτη φορά κυδωνόπαστα και πελτέ κυδωνιού.
Σήμερα θα σας δείξω το γλυκό του κουταλιού, τις επόμενες μέρες τα υπόλοιπα.



κυδωνόπαστα

πελτές

πελτές
Από χρώμα πάντως σκίζουν, ούτε πολύ ανοιχτό ούτε πολύ σκούρο, έχουν ένα υπέροχο ρουμπινοχρυσοχάλκινο!!!

Θα χρειαστούμε:
 2 κιλά καθαρισμένα κυδώνια
2 κιλά ζάχαρη
7 ποτήρια νερό
1 λεμόνι το χυμό
2-3 φύλλα αρμπαρόριζα
1 ξυλάκι κανέλα

Πλένουμε τα κυδώνια, τρίβουμε το χνούδι τους,  καθαρίζουμε τις φλούδες, την καρδιά, με τα κουκούτσια, ( αυτά θα μας χρειαστούν για τον πελτέ,) τα αφήνουμε στην άκρη.


Κόβουμε τα κυδώνια σε λεπτές φετούλες ή στον τρίφτη,  (εμένα μου αρέσουν  κομμένα με το μαχαίρι).Δεν τα βάζω σε νερό με λεμόνι γιατί δεν προλαβαίνουν να μαυρίσουν.


Τα βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο, βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά 30-40 λεπτά.



Προσθέτουμε την κανέλα και την αρμπαρόριζα στα μισά της βράσεις.


Σκεπάζουμε το γλυκό με μία πετσέτα και το αφήνουμε μέχρι την άλλη μέρα να βγάλει όλα τα υγρά του.
Την επόμενη μέρα, βράζουμε το γλυκό σε δυνατή φωτιά, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Το διαπιστώνουμε με τη μέθοδο τις σταγόνας.
Στάζουμε με την κουτάλα τις τελευταίες σταγόνες και αν δεν απλώσουν και κάνουν κόμπους, το γλυκό είναι έτοιμο, αλλιώς του δίνουμε ακόμη μία βράση.
Ή με το θερμόμετρο στους 104 βαθμούς και ξεμπερδεύουμε!!!





Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα και συντηρούμε το γλυκό σε δροσερό μέρος.


Καλή σας επιτυχία !






4 σχόλια:

  1. Τέλειο γλυκό και με φοβερό χρώμα μπράβο γεια στα χέρια σου Ζουζου μου.
    Να είσαι καλά καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ Ροδάνθη, το χάρηκα, έγινε ωραίο, αν και δεν τρώω σιρόπια, ( μόνο σοκολάτα) νομίζω πέτυχε!!! Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίο το γλυκάκι και εποχικακό!Πελτέ κάνει μία φίλη της μητέρας μου και πάντα είχα την απορία πως τον χρησιμοποιούμε...σαν σιρόπι σε παγωτό πχ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γειάσου Λουλού Ρωτάς τι κάνουμε με τον πελτέ??? εάν δεν έχεις ΖΑΧΑΡΟ πέρνεις το μπόλ και τον τσακίζεις χιχιχι! Αλλιώς τον κερνάμε σαν γλυκό του κουταλιού, γίνετε σαν ζελεδάκι! Εγώ θα κάνω χριστουγεννιάτικα μπισκότα και θα τα γεμίσω με πελτέ! Και με γιαουρτάκι είναι θαύμα!!! Δοκίμασε αν έχεις κυδώνια, θα βάλω ανάρτηση την άλλη εβδομάδα! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ